• xxl nutrition banner

Weerstand verhogen met deze 7 tips

Bijgewerkt op 1 oktober 2021 door Marvin

weerstand verbeterenHet griepseizoen is bijna afgelopen. Maar er is nu een ander virus wat de wereld druk bezighoudt, het coronavirus (ook wel bekend als COVID-19). Hele landen gaan op lockdown en ook in Nederland merk je de maatregelen. Zo zijn scholen gesloten, werken veel mensen thuis en mogen horeca-gelegenheden, sportverenigingen en sportscholen niet open.

Gelukkig zijn de symptomen van corona niet heel erg als je een goede weerstand hebt. Nu vraag jij je misschien af of jouw weerstand wel goed genoeg is en of je deze nog kan verbeteren. Wil jij jouw weerstand verhogen? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl lees je alles over jouw weerstand, hoe je deze kan verbeteren en welke factoren een negatieve invloed hebben op jouw weerstand.

Wat is je weerstand nu eigenlijk?

Weerstand is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar jouw afweer- of immuunsysteem. Dit is het systeem dat jouw lichaam weerstand biedt tegen invloeden van buitenaf. Je kunt het dus zien als het verdedigingssysteem van je lichaam. Het doel is om in- en externe ziekteverwekkers te bestrijden. Dit zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Het immuunsysteem bestaat uit immuuncellen. Deze zitten in je bloed, maar kunnen via het bloed in weefsels en lymfeklieren komen. We noemen dit de witte bloedcellen. Onder witte bloedcellen vallen onder andere macrofagen, T-cellen, B-cellen en dendritische cellen. Allemaal hebben ze een eigen taak in het immuunsysteem en werken ze samen om een afweerreactie te ontwikkelen tegen ziektekiemen.

Werking van het immuunsysteem

Het immuunsysteem bestaat uit veel verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat jij zo goed mogelijk beschermd blijft tegen ziekteverwekkers. Je afweer bestaat onder andere uit de huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Je afweersysteem beschermt jou op verschillende manieren.

Fysieke barrière

Zo heb je de fysieke barrière, dit is de huid. De fysieke grens tussen binnen en buiten. De huid houdt schadelijke stoffen buiten en zorgt ervoor dat ze jouw lichaam niet inkomen.

Daarnaast maken de luchtwegen en darmen ook deel uit van jouw immuunsysteem, de luchtwegen vangen bacteriën op en vervoeren deze naar de keelholte. Hier komt de bacterie in aanraking met stoffen die bedoeld zijn om de bacterie te doden voordat deze schade aan kan brengen.

Als laatste maken speeksel en maagzuur deel uit van de fysieke barrière. Deze twee zorgen er voor dat de bacteriën dood gaan voordat ze schade aan jouw lichaam kunnen richten.

Algemene afweer

Naast de fysieke barrière heb je de algemene afweer van het lichaam. Dit zijn de witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen richten zich niet op één specifieke ziekteverwekker maar op alle ziekteverwekkers die in jouw lichaam voorkomen.

De bloedcellen krijgen bijvoorbeeld een seintje wanneer jij ergens op jouw lichaam een wondje hebt. Ze gaan dan naar de desbetreffende plek om eventuele binnengedrongen ziekteverwekkers te vernietigen.

Specifieke afweer

Als laatste deel van het afweersysteem heb je de specifieke afweer. Dit onderdeel van jouw weerstand is het tegenovergestelde van de algemene afweer. Het richt zich namelijk op één specifieke ziekteverwekker.

Deze specifieke afweer is erg belangrijk als er een ziekteverwekker in het lichaam zit wat zich zo snel heeft kunnen verspreiden dat de algemene afweer niet meer instaat is om deze te vernietigen.

Verminderde weerstand

Wanneer je een verminderde weerstand hebt, is de kans groter dat je ziek wordt. En als je dan ziek wordt is de kans groot dat het zich heftiger uitdrukt.

Er zijn twee factoren die de weerstand verminderen waar je niet heel veel aan kunt doen. Dit zijn namelijk medicatie en auto-immuunziekte.

Bepaalde medicatie kan de weerstand ook verlagen, dit zijn bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison. Auto-immuunziekten zijn ziektes waarbij het immuunsysteem je lichaamseigen cellen aanvallen. Bijvoorbeeld reuma, ziekte van Hashimoto en ziekte van Crohn.

Daarnaast zijn erg nog een paar andere factoren die invloed hebben op de weerstand, gelukkig kan je hier wel iets aan doen. Zo hebben slaapgebrek, stress en slechte voeding invloed op jouw afweersysteem.

weerstand verhogen

Hoe kan jij je weerstand verhogen?

Jouw weerstand hangt voor een groot deel samen met jouw gezondheid. Een algemene regel is dus als je de weerstand wilt verbeteren dan moet je jouw gehele gezondheid verbeteren.

Denk hier bijvoorbeeld aan het minderen van alcohol, stoppen met roken, zorgen voor een goede nachtrust, extra beweging krijgen, stress verminderen en gezond eten.

We weten allemaal dat roken niet goed voor ons is, maar wist je ook dat roken invloed heeft op jouw weerstand? Roken vermindert de conditie en verzwakt het immuunsysteem. Wanneer je stopt met roken zal dit het herstel bevorderen.

Net zoals bij roken zijn we er allemaal van op de hoogte dat alcohol niet goed voor ons is. En ook alcohol heeft invloed op onze weerstand [1]. Onderzoek toont aan dat de activiteit van het immuunsysteem lager was dan wanneer de participanten niet hadden gedronken.

Voeding en het afweersysteem

Gezond eten is belangrijk voor een goed afweersysteem. Kies daarom vooral voor volkorenproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten, mager vlees en vis. Gevarieerd eten is ook een belangrijk onderdeel van gezonde voeding, door veel variatie zorg je ervoor dat je alle voedingstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.

Probeer zoveel mogelijk zelf te koken en te bereiden. Zo weet je zeker wat er in gaat, zoals hoeveel zout en olie er wordt gebruikt. Dingen die je het beste kunt vermijden zijn frisdranken, fastfood en bewerkte producten.

Hiernaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die nog even net een extra boost geven aan je weerstand.

Vitamine C voor weerstand verhogen

Voeding wat rijk is aan vitamine C (ascorbinezuur) is een goede keus om je weerstand te verhogen. Vitamine C verhoogt namelijk de productie van witte bloedcellen in je lichaam, deze helpen je lichaam te vechten tegen infecties [2].

Producten die veel vitamine C bevatten zijn onder andere citrusvruchten, rode paprika’s, kiwi’s, broccoli, chilipepers, boerenkool en spruiten. Een ander voordeel van deze vitamine is dat vitamine C het sporten ondersteunt.

Vitamine C kopen?

Kan jouw immuunsysteem wel wat extra vitamine C gebruiken? Je kunt dit vinden in de supermarkt of bij de drogisterij. Liever online bestellen? Check dan hier het aanbod vitamine C van Body & Fit, Bol.com en Amazon.

immuunsysteem versterken

Antioxidanten

Naast vitamine C helpen antioxidanten ook bij het weerstand verhogen. Deze antioxidanten helpen jouw lichaam niet alleen te vechten tegen ziekteverwekkers maar ook tegen veroudering [3].

Voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zijn onder andere, pure chocolade, blauwe bessen, aardbeien, frambozen en boerenkool.

Zink ondersteunt immuunsysteem

Als laatste heb je voeding wat veel zink bevat. Zink is een mineraal welke erg belangrijk is voor jouw lichaam. De cellen in ons lichaam hebben het nodig voor bijvoorbeeld energieproductie. Maar het heeft ook een rol bij celdeling, instandhouding van sterke botten en een normaal geheugen en leervermogen. Daarnaast verhoogt zink de weerstand tegen infecties [4].

Je kunt zink vinden in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cacao en pijnboompitten.

Zink kopen?

Wil je jouw afweersysteem een boost geven door extra zink te nemen? Check hier het aanbod zink supplementen van Bol.com, Body & Fit en XXL Nutrition.

Weerstand verhogen in 7 stappen

Wil jij het zekere voor het onzekere nemen en jouw weerstand verhogen? Hier zijn de belangrijkste punten uit dit artikel die jou helpen om je weerstand te verbeteren.

 • Stop met roken
 • Verminder of stop alcohol consumptie
 • Kies verse en gezonde voeding
 • Zorg voor een goede nachtrust, minstens 7.5 uur per nacht
 • Zorg voor goede hygiëne
 • Probeer wanneer mogelijk stress te verminderen
 • Als je nog net een extra boost zoekt voor jouw weerstand, ga voor voeding met veel vitamine C, antioxidanten en zink

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141229092606.htm
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29534432
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10343344
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/

Wat is je weerstand?

Weerstand is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar jouw afweer- of immuunsysteem. Dit is het systeem dat jouw lichaam weerstand biedt tegen invloeden van buitenaf. Je kunt het dus zien als het verdedigingssysteem van je lichaam. Het doel is om in- en externe ziekteverwekkers te bestrijden. Dit zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Hoe werkt je immuunsysteem?

Het immuunsysteem bestaat uit veel verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat jij zo goed mogelijk beschermd blijft tegen ziekteverwekkers. Je afweer bestaat onder andere uit de huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Je afweersysteem beschermt jou op verschillende manieren. Zo heb je de fysieke barrière, dit is de huid. De fysieke grens tussen binnen en buiten. Naast de fysieke barrière heb je de algemene afweer van het lichaam. Dit zijn de witte bloedcellen. Als laatste deel van het afweersysteem heb je de specifieke afweer. Dit onderdeel van jouw weerstand is het tegenovergestelde van de algemene afweer. Het richt zich namelijk op één specifieke ziekteverwekker.

Hoe kun je jouw weerstand verhogen?

Je kunt een aantal dingen doen om jouw weerstand een boost te geven. Zo is het al een goede stap om te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Daarnaast dien je te zorgen voor voldoende slaap en ontspanning (om stress te verminderen). Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol. Kies voor vers en gevarieerd eten, dat rijk is aan o.a. vitamine C, zink en antioxidanten. In deze blog lees je precies hoe je jouw weerstand kunt versterken!

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + veertien =