• xxl nutrition korting

Wat is spierkramp en wat kun je er tegen doen?

Laatste update op 31 mei 2020

wat is spierkramp?Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad: spierkramp. Tijdens het sporten, als je door de stad loopt of juist terwijl je lekker rustig tv zit te kijken. Omdat kramp bij iedereen voor kan komen en erg vervelend aanvoelt, is het goed om te weten wat kramp is en hoe je het kan behandelen of zelfs voorkomen. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl zal ik je uitgebreid uitleggen wat kramp is en je een aantal tips en tricks meegeven om dit vervelende verschijnsel te voorkomen!

Wat is spierkramp precies?

Om iets te kunnen doen tijdens kramp of om het te voorkomen, is het handig om te weten wat kramp is. Normaal gesproken wisselen de vezels in spieren elkaar af tijdens een beweging. Bij spierkramp, ofwel gewoon kramp, trekken alle spiervezels in een bepaalde spier of spiergroep tegelijk samen. De spier trekt dus in volle kracht samen wat zeer vervelend aan kan voelen en tot ongecontroleerde bewegingen kan leiden.

Kramp kan in principe in elke spier voorkomen. De spieren die het vaakst getroffen worden door spierkramp zijn de: kuiten, bovenbenen, vingers/handen, maag, darm en in de tenen/voeten.

De oorzaken van kramp

De spierkramp kan ontstaan bij een zeer explosieve / abnormale beweging die het lichaam en de spieren niet gewend zijn. Ditzelfde geldt voor een sterke afkoeling van de spieren, bijvoorbeeld wanneer je in een koud waterbad springt.

Daarnaast komt kramp vaak voor in minder getrainde en vermoeide spieren (een goede reden om regelmatig aan fitness te doen dus). Wanneer je deze spieren belast, is de kans op kramp groot.
Het langdurig aanspannen van spieren kan ook leiden tot kramp.

Kramp in de spieren kan meerdere oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van kramp is vochttekort (dehydratie), dit kan ontstaan door intensief bewegen waarbij je veel zweet. Hierdoor is de vochtbalans in het lichaam uit verhouding. Natrium (zout) is een belangrijk onderdeel van spiercontractie. Bij een tekort aan vocht, en dus ook vaak aan natrium, kunnen er ongewenste en ongecontroleerde spiersamentrekkingen ontstaan.

Een gebrekkige energie toevoer is een andere oorzaak van kramp. Het lichaam heeft behoefte aan een bepaalde hoeveelheid koolhydraten. Bij langere inspanning zoals wielrennen of hardlopen is het belangrijk om je energie op pijl te houden.

Er wordt gezegd dat een andere oorzaak van kramp een tekort is aan mineralen als Kalium, Calcium en Magnesium. Dit is een theorie die (nog) niet bewezen is.

Hoe voorkom je kramp?

kramp voorkomenOp de vraag wat is spierkramp hebben we nu antwoord, maar wat kan je er tegen doen? Kramp kan zeer vervelend zijn en het liefst wil je het voorkomen. Daarom geven wij van Voeding-en-fitness.nl je een aantal nuttige tips tegen kramp.

  1. Zorg voor uitgeruste spieren. Als je de spieren overmatig belast raken deze dus ook vermoeid. Vermoeide spieren hebben extra veel kans op spierkramp. Daarnaast is het belangrijk om alle spieren te trainen. Zwakkere of ongetrainde spieren hebben ook grotere kans op kramp. Een goede training is daarom belangrijk, kijk voor de juiste uitvoering van oefeningen naar onze rubriek Fitness oefening van de Week.
  2. Drink voldoende water tijdens de training waardoor je vochtbalans op orde blijft. Het zweetverlies wordt hierdoor gecompenseerd door het water. Een manier om te checken of je genoeg water drinkt, is door te kijken naar de kleur van je urine. Als de urine donker gekleurd is, betekent dit dat je te weinig drinkt.
  3. Voorkom een tekort aan energie. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een sportdrank te drinken of een energie reep (je kunt ook zelf energierepen maken) te nemen. De sportdrank is dan ook gelijk een oplossing voor het tekort aan vocht.
  4. Een goede warming-up en cooling down kan ook helpen om kramp te voorkomen. Naast het voorkomen van kramp is de warming-up en cooling down natuurlijk ook belangrijk om de kans op sportblessures te verminderen.

Het behandelen van kramp

Helaas is kramp niet altijd te voorkomen en weten mensen niet altijd wat ze moeten doen bij kramp. Dus wat kan je het beste doen om spierkramp te behandelen?

  1. Kramp is eigenlijk niets anders dan het samentrekken van alle spiervezels, het rekken van de spieren kan daarom helpen de kramp weg te laten gaan.
  2. Het masseren van de spieren waarin je kramp hebt, kan ook helpen om de kramp weg te laten gaan. Het nadeel hiervan is dat sommige mensen niet precies weten hoe je de spieren moet masseren.
  3. Bij extreme kramp kan het helpen om een ice-pack om de plek waar de kramp zich voordoet te leggen.

rekken tegen kramp

Spierkramp is een vervelend verschijnsel dat bij iedereen voor kan komen. Zorg er voor dat je voldoende drinkt maar ook gezond en gevarieerd eet. Dit zorgt er voor dat de vochtbalans goed blijft en je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt zodat er geen tekorten ontstaan. Let er daarnaast ook op dat je spieren niet oververmoeid raken maar zorg er ook voor dat de spieren goed getraind zijn. Zwakke en vermoeide spieren hebben meer kans op kramp, de balans tussen training en rust is dus belangrijk.

Heb jij vaak last van kramp in je spieren? 

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)

Meer handige fitness tips
Hoe snel verlies je spiermassa?
hoe snel verlies je spiermassa

Op dit moment zijn de sportscholen gesloten en veel sporters zijn bang om hun spiermassa te verliezen. Hier heb je natuurlijk hard voor gewerkt en Lees blog

Kan je vet omzetten in spieren?
kan je vet omzetten in spieren

Het veranderen van je vetmassa in spieren, het klinkt als een droom. Veel mensen hebben vet omzetten in spieren dan ook als doel. Maar is Lees blog

Leucine aminozuur voor meer spiermassa?
beste bcaa

Leucine is één van de drie aminozuren die we kennen onder de naam BCAA's. Samen met isoleucine en valine wordt dit aminozuur vaak gebruikt door Lees blog

10 tips voor meer spiermassa
gratis voedingsschema

Begin je net met sporten en wil je graag meer spiermassa opbouwen? Dan komt er misschien meer bij kijken dan je van te voren had Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 4 =