Bijgewerkt op 24 mei 2024 door Marvin Grouw
Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage manager op het werk, een zeurende vriendin of buren met kinderen die vanaf 6.00 ’s ochtends de hele buurt terroriseren. Stress is een vervelend fenomeen. Je voelt je onrustig en reageert anders op bepaalde situaties dan je normaal zou doen.
Dat stressgevoelens negatieve gevolgen hebben op je psychologische gezondheid is bekend, maar wist jij dat je dikker wordt door stress? Een onderzoek van de Ohio State University toont aan dat je door stress ongezonder gaat eten EN dat je lichaam minder energie verbruikt dan normaal [1]. Dit kan per dag wel 100 kcal schelen! Ja, stress maakt dikker!
Word je dikker door stress?
Tijdens dit onderzoek werden 58 vrouwen gevolgd. Zij kregen maaltijden met een voedingswaardeverdeling van 60 gram vet, 59 gram koolhydraten en 36 gram eiwitten. Na de maaltijd werd het bloed en het energieverbruik van de proefpersonen 6 uur lang gevolgd. Aan de hand van verscheidene vragenlijsten werd vastgesteld in hoeverre de vrouwen last hadden van stressgevoelens.
Stressgevoelens en calorieverbruik
Direct na de maaltijd was het calorieverbruik (REE) van de vrouwen erg hoog, maar naarmate de uren verstreken werd dit steeds minder. Interessant werd het toen de onderzoekers zagen dat stress een directe invloed had op het verminderen van het dagelijkse calorieverbruik. Als bleek dat de vrouwen diezelfde dag meer stress hadden ervaren verliep de afname van dit verbruik sneller.
Lagere vetverbranding
Dit beeld werd nogmaals bevestigd toen werd gekeken naar de mate van vetverbranding bij de vrouwen. Bij de vrouwen die meer last hadden van stress en negatieve emoties kwam naar voren dat zij een lagere vetverbranding hadden dan de vrouwen die geen last van stress hadden.
Een derde bewijs voor de bewering dat stress dikker maakt kwam uit een onderzoek naar het bloed van de proefpersonen. De groep vrouwen met stress toonde meer triglyceriden in het bloed. Dit zijn vetten en hieruit kan geconcludeerd worden dat tijdens perioden van stress ons lichaam minder makkelijk vet aanspreekt als brandstof.
Stressvolle periodes zorgen er dus voor dat je dagelijks minder calorieën verbruikt. Daarbij is de kans groter dat je door je negatieve gevoelens meer gaat eten (en dus vaak ook ongezonder eten kiest). Een lagere vetverbranding in combinatie met een hogere calorie-inname zorgt er dus voor dat je aankomt.
Wil jij graag afvallen en je vetpercentage verlagen? Dan is het belangrijk om je stressgevoelens zoveel mogelijk te verminderen. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan het helpen om meer te gaan bewegen (hardlopen, fitnessen), te gaan mediteren en eventueel hulp in te schakelen van een specialist.
Door stressgevoelens eten we anders
Ook zorgt stress ervoor dat we andere keuzes maken op voedingsgebied. We kiezen dan vaker voor troostvoedsel, ook wel comfort food genoemd. Je kent de term emotie-eter vast wel. Bij negatieve gevoelens grijpen we naar ongezonde voedingsmiddelen omdat deze ons een fijn gevoel geven, al is dit effect slechts tijdelijk. Deze producten bevatten veel vetten en suikers. Denk aan fastfood, snoep, koek, chocolade en ijs.
Er komen stoffen vrij die stressgevoel verminderen. Hierdoor voel je je tijdelijk beter. Comfort food bevat echter veel calorieën, waardoor je sneller over je dagelijkse caloriebehoefte gaat. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam meer vet opslaat. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je voelt je na zo’n troostmaaltijd schuldig en je krijgt weer negatieve gedachtes. Vervolgens ga je uit emoties ongezond eten. Daarna ervaar je dus weer een schuldgevoel en een negatief zelfbeeld want stress maakt dikker.
Symptomen van stress
Stress kan verschillende symptomen en klachten naar boven brengen. Deze verschillende symptomen kunnen worden onderverdeeld in lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachtensymptomen.
Lichamelijke klachten:
- Hoofdpijn, stijve schouders en rugklachten
- Maagklachten, diarree
- Vermoeidheid en slaapproblemen
Psychische klachten:
- Gefrustreerd, huilbuien en irritatie
- Gevoel van machteloosheid en ongelukkigheid
Gedachtensymptomen:
- Slechte concentratie
- Problemen met oplossingen bedenken
- Slecht geheugen, vergeetachtigheid
Gedragssymptomen:
- Extreem kritisch tegen anderen, fel, bazig
- Ongezond en overmatig eten, veel drinken en roken
Stress verminderen
Wil jij dit negatieve effect van stress op jouw metabolisme voorkomen? Je kunt een aantal dingen zelf doen om stress te verminderen. Als eerst kun je meer gaan sporten. Sport werkt vaak als een perfecte uitlaatklep voor negatieve gedachtes. Je kunt je even helemaal laten gaan en lekker in het zweet werken. Door meer te bewegen komen stofjes vrij in je lichaam die een gelukkig gevoel geven. Bovendien verbrand je zo meer calorieën.
Daarnaast kun je bewust bezig gaan met meditatie of andere ontspanningsoefeningen. Zo heeft yoga voor krachtsporters veel voordelen. Zowel voor je lichaam als voor je geest. Combineer dit met het controleren van je ademhaling om stressklachten te verminderen. Bij stress zit je vaak hoog in je ademhaling. Met oefeningen kun je ervoor zorgen dat je teruggaat naar een buikademhaling en rustiger in- en uitademt.
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024