• xxl nutrition banner

Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps

Bijgewerkt op 26 maart 2024 door Marvin

preacher curl uitvoering
Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Vandaar dat we deze oefening ook terug vinden in de top 4 beste biceps oefeningen! Voor deze oefening heb je een preacher-bankje en EZ-stang nodig. Ik raad een EZ-stang aan omdat dit zorgt voor minder spanning op je polsen.

Wil jij je spierballen op de beste manier trainen met deze oefening? Dan is het belangrijk om de perfecte techniek aan te leren. Hieronder leer ik je de correcte Preacher Curl uitvoering!

De biceps

Met de Preacher Curl train je voornamelijk de biceps (musculus biceps brachii). Deze spier heeft twee koppen, vandaar de naam bi-ceps. De musculus biceps brachii longus (lange kop) en de musculus biceps brachii brevis (korte kop) zijn de belangrijkste spieren aan de voorzijde van de bovenarm. De musculus biceps brachii heeft de volgende functies:

  • Buigen van de elleboog (flexie)
  • Open draaien van de hand (supinatie)
  • Voorwaarts heffen van de arm (anteflexie)

Preacher Curl uitvoering

Wil jij de perfecte Preacher Curl uitvoering leren? Volg onderstaande stappen en verbeter je techniek!

  1. Ga op het preacher-bankje zitten en stel de zitting in op een manier zodat je rechtop kunt blijven zitten en je voeten plat op de grond kunt zetten.
  2. Zorg ervoor dat het bankje is afgesteld zodat jij in staat bent om gedurende je gehele herhaling te blijven zitten met je billen op de zitting.
  3. Zet je handen iets minder ver dan schouderbreedte uit elkaar.
  4. Til de EZ-stang omhoog tot je onderarmen loodrecht op de ondergrond staan.
  5. De gehele beweging dient gecontroleerd te worden uitgevoerd. Het is niet de bedoeling dat je de kracht vanuit je rug gaat halen, maar dat je puur de biceps isoleert!
  6. Let erop dat je jouw armen niet overstrekt, dit kan blessures voorkomen. Het beste is om een lichte buiging in je armen te houden.
  7. Je polsen blijven tijdens de gehele oefening recht!

preacher curl uitvoering

Preacher Curl techniek tips

Deze oefening is erg geschikt om je biceps te isoleren. De Preacher Curl kun je gebruiken voor verschillende fitness doelstellingen. Wil jij je spier-uithoudingsvermogen trainen? Dan maak je setjes met een aantal herhalingen dat tussen de 15 en 20 ligt. Ben jij er op uit om spiermassa te winnen? Dan is de sub-maximale variant het best. Dit houdt in dat je tussen de 6 en 12 herhalingen maakt per setje.

Toch liever brute kracht trainen? Dan ben jij het best af met setjes waarbij je tussen de 3 en 6 herhalingen maakt. Voor de variatie kun je de Preacher Curls ook uitvoeren met losse dumbbells of kabels. Zo kun je de focus leggen op één arm tegelijk.

Preacher Bicep Curl video

Onderstaande video toont de correcte Preacher Curl uitvoering.

Fitness oefeningen op Voeding-en-fitness.nl

Wil jij graag grote biceps die de mouwen van je shirt op knappen zetten? Volg dan deze tips voor de Preacher Curl en zorg ervoor dat je voeding op orde is. Voor je het weet sta jij bekend om je gigantische spierballen! Om meer pomp te creëren kun je gebruik maken van supplementen zoals de Pre-Work Out Boosters van XXL Nutrition of Body en Fitshop.

Meer biceps oefeningen

Andere goede oefeningen voor je biceps zijn bijvoorbeeld de Barbell Curl en Hammer Curl. Maar probeer ook eens de;

Voor meer informatie over allerlei fitness oefeningen houd je elke week de Fitnessoefening van de Week in de gaten! Deze tips maken van jou dé man in de sportschool.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Incline Biceps Curl uitvoering & techniek tips
incline dumbbell curls

Wil jij je biceps trainen en ben je op zoek naar nieuwe uitdagende oefeningen? Dan is de Incline Biceps Curl een goede oefening om toe Lees blog

Concentration Curl voor het isoleren van je biceps
concentration curls techniek

Krachtsporters willen graag zichtbare spieren, dus naast de gewilde sixpack en borstspieren wordt er ook extra aandacht besteed aan de spierballen. Maar wat is nu Lees blog

Hammer Curl uitvoering voor grotere biceps!
Hammer curl uitvoering

De Hammer Curl is een biceps-oefening waarbij je verschillende spieren in de arm aanspreekt. Zo train je met deze fitness oefening de onderarmspier, de biceps Lees blog

Dumbbell Curl, de basisoefening voor grotere biceps
dumbbell curl biceps oefening

Iedereen wil graag grotere armen en er wordt dus veel aandacht besteed aan oefeningen voor de biceps en triceps. In een eerdere editie van de Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *