• xxl nutrition banner

Makkelijker bewegen door supplement met vitamine C

Bijgewerkt op 5 november 2021 door Marvin

Vitamine C

Tegenwoordig bewegen mensen veel te weinig. De automatisering zorgt ervoor dat ook op het werk minder bewogen hoeft te worden. Dit sedentaire (zittend) gedrag kan in de toekomst allemaal gezondheidsklachten met zich meebrengen. Van overgewicht en diabetes, tot slijtage aan gewrichten en hart- en vaatziekten. Meer bewegen is noodzakelijk, maar voor veel mensen is dit niet op te brengen. Zij kunnen zich er niet toe aanzetten om meer te gaan bewegen. Misschien is er nu een oplossing! Voedingswetenschappers van de Arizona State University hebben het effect van vitamine C op de weerzin om te sporten onderzocht. Wat blijkt? Door vitamine C ga je makkelijker sporten!

Vitamine C

Over vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is bijna alles wel bekend. Dit zorgt ervoor dat er weinig onderzoek meer naar wordt gedaan. Toch blijkt dat relatief veel mensen een tekort aan vitamine C in hun lichaam hebben. Om jullie ervan te overtuigen dat het van belang is om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen even een overzichtje van de effecten op de gezondheid:

  • Nodig bij de synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam
  • Spiermetabolisme
  • Versterkt de absorptie van ijzer in de darm
  • Synthese hormonen
  • Functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam waaronder hydroxylatie.
  • Versterking van het immuunsysteem

Te weinig vitamine C

Een langdurig tekort aan vitamine C kan leiden tot een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en scheurbuik. Dit brengt onder andere tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen met zich mee. Wil je meer lezen over ascorbinezuur kijk dan eens naar dit artikel van het Voedingscentrum.

Opzet van dit onderzoek

De onderzoekers van de Arizona State University verzamelde 24 mannen tussen de 18-35 jaar met overgewicht en minder dan 45 micromol vitamine C in hun bloed. Deze mannen werden in 2 groepen verdeeld, waarvan 1 groep elke dag 1000 mg vitamine C als supplement kreeg toegediend. De andere groep kreeg een placebo-middel.

De onderzoekers monitorde tijdens deze studie hoeveel de mannen bewogen. Hieruit konden zij afleiden hoeveel kcal per kg lichaamsgewicht de mannen elke week verbrandden. De onderzoekers ontdekten dat de suppletie met vitamine C het calorieverbruik door beweging verhoogde.

Meer sporten door vitamine C?

De voedingswetenschappers concludeerden uiteindelijk dat de verhoogde vitamine C spiegel helpt bij het verbranden van calorieën en mensen meer zin om te sporten ontwikkelen dan wanneer zij een tekort aan ascorbinezuur in hun lichaam hebben.

vitamine c sporten

Vitamine C bronnen

Wil je meer van deze vitamine uit je voeding halen? Vitamine C zit in groente, fruit en aardappelen. Vooral citrusfruit, kiwi’s, bessen, aardbeien, paprika en koolsoorten bevatten veel ascorbinezuur.

Via Voeding-en-fitness.nl kun jij eenvoudig online supplementen kopen. Denk jij dat je een tekort aan vitamine C hebt, omdat je te weinig fruit eet? Stimuleer de motivatie om te sporten door een ascorbinezuur supplement van hoge kwaliteit te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij:

Volg Marvin

Bron

  1. Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25010554
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − zeventien =