• xxl nutrition banner

Beste oefeningen voor ronde billen

Bijgewerkt op 17 februari 2024 door Marvin

Elke vrouw wil ze en elke man wil een vrouw die ze heeft, mooie ronde billen. Vaak is het dan ook een doel voor vrouwen die aan krachttraining doen in de sportschool om die ronde billen te krijgen. Die vrouwen gaan allerlei varianten van de Squat doen om de billen te trainen. Op social media kan je bovendien overal afbeeldingen van strakke billen vinden met teksten als “do you even squat?” of “she squats!”. 

beste oefeningen billen

Maar is dit wel de oefening voor die perfecte ronde billen of zijn er betere oefeningen? In dit artikel komt de waarheid over de ideale oefeningen voor ronde billen naar boven.

Mooi ronde billen, elke vrouw wilt ze, maar wat zijn nu de ideale oefeningen voor ronde billen?

De bilspieren (musculus gluteus)

De bilspieren zijn een van de sterkste spieren in het lichaam. De bilspieren bestaan uit drie verschillende spieren: de gluteus minimus (kleine bilspier), de gluteus medius (middelste bilspier) en de gluteus maximus (de grote bilspier). De middelste bilspier ligt richting de zijkant van de billen, de kleine bilspier ligt onder de middelste bilspier en de grote bilspier ligt deels over de andere spieren heen en is spier waarop je voor het grootste gedeelte zit.

De gluteus maximus is de grootste spier van het lichaam (dit betekent niet per se de sterkste) en dan ook de meest bekende bilspier. Deze grote bilspier is het meest verantwoordelijk voor ronde strakke billen. Wanneer je een hoog vetpercentage hebt, en dus waarschijnlijk ook veel vet op de billen hebt, zorgt het vet ervoor dat je billen niet mooi rond zijn. Het vet op de billen gaat een beetje hangen waardoor de ronde strakke vorm weg is.

bilspieren musculus gluteus

5 beste oefeningen voor ronde billen

Als je dan toch echt mooie ronde billen wilt hebben, zullen de volgende 5 fitness oefeningen voor ronde billen je op weg helpen:

 1. Glute Bridge
 2. Hip Thrust
 3. Leg Kickback
 4. Bulgarian Split Squat
 5. Cable Pull Through

Hieronder zullen we de beste glute oefeningen uitleggen.

1. Glute Bridge

De Glute Bridge kan je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je hem uitvoeren zonder hulpmaterialen met alleen je eigen lichaamsgewicht. Maar je kunt ook gebruik maken van een dumbbell of kettlebell om extra gewicht toe te voegen. Om het makkelijk te houden, wordt hieronder de basic vorm van de Glute Bridge uitgelegd.

 1. beste oefeningen billenGa op de grond liggen met je armen langs je zij en je gezicht naar het plafond.
 2. Zet je voeten plat op de grond en zorg er voor dat je hakken een klein stukje van je billen af staan.
 3. Beweeg vervolgens omhoog met de billen tot je een rechte lijn vormt tussen de knieën en schouders.
 4. Houd tijdens deze beweging je voeten, armen, bovenkant van de schouders en hoofd op de grond.
 5. Zorg er voor dat de beweging vanuit de heup komt.
 6. Laat je vervolgens langzaam en gecontroleerd zakken tot de startpositie.
 7. Herhaal bovenstaande stappen voor het gewenste aantal reps.

Als de basis variant te makkelijk wordt, kun je de Glute Bridge lastiger maken. Strek bijvoorbeeld 1 been uit tijdens het uitvoeren van deze biloefening. Hierdoor belast je de bilspieren zwaarder en moet je jezelf bovendien in balans zien te houden. Wissel links en rechts af.

2. Hip Thrust

De Hip Thrust lijkt erg veel op de Glute Bridge en is ook een oefening die zich perfect leent voor het verstevigen van de billen. Met hip thrusts richt je je namelijk direct op de gluteus / bilspieren. Voor de Hip Thruster heb je een fitness bankje nodig en eventueel een barbell of ander gewicht.

De Hip Thrust voer je als volgt uit:

 1. hip thrust voor ronde billenBegin zittend op de grond met een fitness bankje achter. Wanneer je een gewicht gebruikt leg je deze op je bovenbenen.
 2. Rol de barbell omhoog zodat hij direct boven je heupen ligt en leun naar achter tegen het bankje aan. Hierbij liggen je schouderbladen bovenop de bank.
 3. Begin de beweging vanuit de voeten en breng je heupen omhoog tot je niet meer verder kunt.
 4. Gedurende de beweging houd je jezelf en het gewicht stabiel door je schouderbladen stevig op het bankje te houden en ondersteun je dit met je voeten.
 5. Vervolgens laat je langzaam en gecontroleerd je heupen weer zakken tot de begin positie.
 6. Herhaal voor het gewenste aantal reps.

Wanneer je net begint met het doen van de Hip Thrust is het misschien verstandiger om de beweging te oefenen zonder extra gewicht. Heb je de techniek goed onder de knie? Dan kun je de belasting verzwaren en 4 setjes van 8 tot 12 herhalingen per keer doen.

3. One Legged Cable Kickback

De Glute Kickback is een erg fijne oefening voor je billen. Omdat de beweging vanuit je heup komt, focus je volledig op je glutes. Er zijn verschillende manieren waarop je de Kickbacks kunt uitvoeren. Je kunt deze oefening met een kabel doen, maar ook zittend op een matje. Hieronder leg ik je de Cable Kickback uit:

 1. cable kickback voor strakke billenDoe een enkelband vast aan een “low cable pulley” en doe deze enkelband vast aan een van je enkels.
 2. Als je deze oefening voor het eerst doet, zorg er voor dat je je goed vast kan houden.
 3. Houd je lichaam in 1 rechte lijn en breng vervolgens het been dat vast zit, met een lichte buiging in de knie, rustig zo ver mogelijk naar achter.
 4. Span tijdens de uitvoering je buikspieren aan en adem uit tijdens het naar achter brengen van je been en adem in bij het terugbrengen.
 5. Doe deze oefening even vaak voor beide benen om beide billen gelijkmatig te trainen, je wilt natuurlijk niet een grote rechter bil en een kleine linker bil.

Een andere goede oefening voor het trainen van je bilspieren is de Donkey Kick. Deze variant op de Cable Kickback kun je gemakkelijk thuis doen, want je hebt er geen materialen voor nodig. Ideaal wanneer de sportschool dicht is of je tijd hebt om te gaan!

4. Bulgarian Split Squats

De Bulgarian Split Squat is een pittige bil oefening. Veel sporters hebben er dan ook een haat-liefde-verhouding mee. Doordat je een been op een fitnessbankje (of andere verhoging) plaatst, moeten ook je rompspieren extra hard werken. Je buikspieren en andere kleine stabiliserende spieren worden aangesproken om je lichaam goed in balans te houden tijdens de split squat.

 1. Ga ongeveer 30 – 40 cm voor een fitnessbankje (of andere verhoging) staan en plaats je voet naar achter op het bankje.
 2. Sta vervolgens rechtop met je borst iets naar voren en je schouders naar achter.
 3. Let erop dat je voorste voet op de juiste plek staat; je knie maakt een hoek van 90 graden als je naar beneden gezakt bent.
 4. Duw je achterste knie iets naar buiten om spanning op je beenspieren te houden. Zo zorg je ervoor dat je bekken stabiel naar beneden zakt.
 5. Duw je voorste voet stevig op de grond zodat je meer stabiliteit hebt.
 6. Zak gecontroleerd naar beneden en houd hierbij de knie van je standbeen in een rechte positie. Blijf ook je achterste knie lichtjes naar buiten duwen.
 7. Duw jezelf vervolgens omhoog met je standbeen. Let er hier op dat je knieën niet naar binnen toe bewegen.

bulgarian split squat

5. Cable Pull Through

De Cable Pull Throug lijkt qua beweging erg op de Kettlebell Swing. Omdat je deze biloefening met een kabel uitvoert, kun je veel focus leggen op het aanspannen van je bilspieren en hamstrings. Door deze spieren samen te knijpen, train je ze extra hard. Omdat je tijdens de gehele beweging een hoge spierspanning hebt, is dit een van de beste oefeningen voor je billen.

 1. Stel de pulley in op het laagste punt en gebruik een touw als handvat.
 2. Plaats je voeten iets breder dan heupbreedte en trek het touw met twee handen onder je poortje door.
 3. Span je buikspieren aan en breng je lichaam naar voren om de kabel tussen je benen te laten glijden.
 4. Houd een rechte rug en een lichte buiging in je knieën.
 5. Breng je bovenlichaam nu weer omhoog door je heup naar voren te bewegen en je bilspieren goed aan te spannen.

Is de Squat de beste oefening voor je billen?

De Squat is een beenspieroefening die veel gebruikt wordt om mooie ronde billen te krijgen. De Squat hoort in ieder fitnessschema terug te komen. De correcte uitvoering van de Squat lees je uiteraard ook op Voeding-en-fitness.nl. Met de squats train je vooral je quadriceps (bovenbeenspieren) maar ook de gluteus maximus wordt geprikkeld met deze oefening.

De Squat is een oefening waarbij het kniegewricht als “scharnier” wordt gebruikt. Doordat je bij de Squat door je knieën buigt, ligt de nadruk vooral op de quadriceps en minder op de bilspieren. Hoewel de Squat dus een zeer belangrijke oefening is, is dit niet de oefening die op de meest optimale manier de spanning op je bilspieren legt.

Billen trainen vanuit je heupen

retroflexie beenspierenOm je billen optimaal te trainen, moet er veel spierspanning zijn in de billen. Wanneer je je gluteus maximus zou samentrekken, dan zou je been ten opzicht van de heup naar achter bewegen (retroflexie), dit gebeurt in samenwerking met je hamstrings. Om die ultieme spierspanning in de bilspieren te krijgen moet er dus retroflexie ontstaan in de heupen.

Zoals beschreven staat bij de Squat, komt de oefening vanuit die knieën, er kan dus gezegd worden dat bij de Squat de billen niet optimaal worden getraind. Gelukkig zijn er nog een aantal oefeningen die de nadruk leggen op het trainen van je bilspieren waardoor je toch die mooie ronde billen kan krijgen.

Waar moet je op letten bij het trainen van je billen?

Onthoud dat genetische aanleg ook een grote rol speelt bij de ontwikkeling van je bilspieren. Helaas heeft niet iedereen van nature ronde en strakke billen. Door je bilspieren te trainen met de hierboven beschreven oefeningen kun je jouw billen toch mooi vormen en verstevigen. Hierbij is het belangrijk dat je zwaar genoeg traint, waarbij je ongeveer 8 tot 12 herhalingen per setje maakt. Doe je oefeningen met je lichaamsgewicht, zoals een Glute Bridge of Donkey Kick? Dan kun je 20 herhalingen aanhouden.

Wil je dat je bilspieren sneller groeien? Dan raad ik aan om deze 2 keer per week te trainen, waarbij de belasting elke week toeneemt. Het is belangrijk om progressive overload toe te passen, waardoor je de bilspieren het signaal geeft om sterker te worden en massa op te bouwen.

Let er ook op dat je niet te veel oefeningen doet waar je vooral je quadriceps en hamstrings mee traint (en dus minder je bilspieren). Hierdoor worden je bovenbenen een stuk groter in verhouding met je billen. Dit zorgt ervoor dat je billen kleiner lijken en dus minder opvallen.

Home workout voor strakke billen

Wil je thuis je billen trainen? Wanneer je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan, kun je thuis oefeningen voor je billen doen. Vaak heb je hier geen materialen voor nodig, al is een fitnessmatje wel prettig. In de video hieronder zie je een workout met de beste oefeningen voor billen die je thuis kunt doen.

Beste bil oefeningen

Met deze beste bil oefeningen kun jij strakke en ronde billen trainen. Verwerk de oefeningen uit dit artikel in jouw fitnessschema om je glutes te laten groeien en ze sterker te maken. Natuurlijk mogen compound oefeningen zoals de Squat en Deadlift niet ontbreken in je trainingsprogramma. Om de focus echter meer op je bilspieren te leggen doe je ook oefeningen zoals de Hip Thrust, Split Squat, Cable Kickback en Cable Pull Through.

Ben jij benieuwd naar redenen voor vrouwen om aan krachttraining te doen? Of leer je toch liever de juiste uitvoering van fitness oefeningen? Wat je ook zoekt, bij Voeding-en-fitness.nl zit je goed wanneer je meer wilt weten over gezondheid, supplementen, voeding en fitness!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Leg Press uitvoering & techniek uitleg
leg press uitleg

De Leg Press is een compound oefening voor je benen. De beweging die je maakt lijkt op die bij de Squat, alleen hier gebruik je Lees blog

10 thuis fitness oefeningen voor je hele lichaam
10 thuis fitness oefeningen

Niet iedereen vindt het fijn om in een sportschool te trainen. Behoor jij tot die groep sporters die liever lekker thuis traint? Dan hecht je Lees blog

Dumbbell Squat uitvoering: alternatief voor Barbell Squat?
dumbbell squat uitvoering

De Dumbbell Squat wordt door veel sporters als alternatief voor de Barbell Squat gebruikt. In plaats van de oefening met een stang in je nek Lees blog

Leg Extension uitvoering om die bovenbenen te laten branden
leg extension uitvoering techniek

In een eerdere editie van de ‘Fitness oefening van de Week’ hebben we de Squat voor je uitgelegd. De Squat is een compound oefening, waarbij Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

4 reacties:

 1. ‘ De gluteus maximus is de grootste spier van het lichaam (dit betekent niet per se de sterkste) en dan ook de meest bekende bilspier. ‘

  Nee. De grootste spier in het lichaam is de m. lattisimus dorsi.

  • De gluteus maximus is wel de grootste spier, kijkend naar totaal volume. De definitie ‘grootste’ is misschien wat vaag inderdaad.. want qua oppervlakte is de latissimus dorsi groter. De lats beslaan over het algemeen een groter oppervlakte, maar de gluteus is dikker en heeft meer massa waardoor deze in zijn totaliteit groter is.

 2. Hoeveel eitwitten zou ik moeten eten?
  Ik vind het nogal moeilijk om aan een bepaalde hoeveelheid te komen, laat staan dat ik niet weet hoeveel. Ik ben een meisje, 16 jaar en weeg 43kg.
  Ik doe aan krachttraining 2-3x per week

  • Hoi Anne,

   Wanneer je aan krachttraining gaat doen heb je ongeveer 2 – 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. In jouw geval zal dit dus zo’n 86 tot 95 gram per dag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *