• xxl nutrition banner

De beste voedingsstoffen voor sterke botten

Bijgewerkt op 5 maart 2023 door Marvin

voedingsstoffen voor sterke bottenAls sporter vinden we het vaak erg belangrijk om een goede conditie te hebben, spiermassa op te bouwen en functionele kracht te hebben. Maar soms vergeten we het belang van sterke botten en gewrichten. Zeker op latere leeftijd kunnen gewrichtsproblemen en osteoporose (botontkalking) ontstaan. Door regelmatig krachttraining te doen kun je botten, pezen en gewrichten versterken. Daarbij is het wel belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Maar wat zijn nu de beste voedingsstoffen voor sterke botten? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je meer uit over bouwstoffen (vitamines en mineralen) die een rol spelen bij onze botsterkte. Uiteraard geef ik ook aan in welke voedingsmiddelen je deze stofjes kunt vinden!

Bouwstoffen voor botten en spieren

Welke bouwstoffen zijn belangrijk voor onze botten? Voor onze botten zijn de mineralen magnesium en calcium aan elkaar verbonden. Magnesium is nodig om calcium op te nemen en andersom. Gezamenlijk zorgen magnesium en calcium voor gezonde botten. Vitamine D en calcium versterken elkaars werking en hetzelfde geldt voor vitamine K. Het verhoogt namelijk de opname van calcium in de botten.

Onze botten bestaan onder andere uit het mineraal calcium of kalk. Het is noodzakelijk om de botten in stand te houden zodat ze sterk en stevig blijven. Vooral bij kinderen is calcium essentieel vanwege de botaanmaak. Op latere leeftijd zorgt de inname van deze voedingsstoffen voor sterke botten en in combinatie met krachttraining kun je botontkalking en andere klachten voorkomen. Je kunt deze halen uit voeding, maar ook aanvullen met behulp van supplementen.

  • Magnesium
  • Calcium
  • Vitamine D
  • Vitamine K2

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal die grotendeels wordt opgeslagen in onze botten en spieren. Het helpt ze sterk en soepel te houden en helpt de spieren te ontspannen. Onze tanden en botten blijven sterk dankzij het opgeslagen magnesium. Magnesium wordt niet door het lichaam aangemaakt, maar moet via voeding verkregen worden. De algemene dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen bedraagt 300-350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 250-300 mg per dag.

Producten die magnesium bevatten zijn brood, graanproducten, groenten, vlees, zuivel en noten.

Calcium

Calcium is een mineraal welke een grote rol speelt bij het onderhoud van botten en tanden. Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd. Ook draagt het bij aan een goed werking van zenuwen, spieren, het transport van andere mineralen in het lichaam en de bloedstolling. De opname van calcium in het lichaam wordt gestimuleerd door vitamine D.

Bronnen van calcium zijn zuivelproducten, kaas, peulvruchten, noten en verschillende groentes. Het vermijden van zuivelproducten in het geheel kan leiden tot een calciumtekort. Op jonge leeftijd zorgt dit voor een verstoorde botontwikkeling en op latere leeftijd neemt de kans op broze botten toe.

Vitamine D

Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en is dus belangrijk voor het behoud van sterke botten. Calcium en vitamine D versterken elkaars werking. Vitamine D maakt je huid grotendeels zelf aan onder invloed van zonlicht. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar om extra vitamine D in te nemen om de opname van calcium in balans te houden. Het wordt voor andere groepen ook aangeraden om in extra vitamine D in de winter te slikken.

Naast zonlicht zijn vette vis en in mindere mate eieren en vlees ook bronnen van vitamine D. Het wordt ook toegevoegd aan plantaardige margarines en bak- en braadproducten.

Vitamine K2

Vitamine K is van belang voor stevige botten. Het helpt de botten gezond te houden. Zonder vitamine K kunnen bepaalde boteiwitten niet binden aan de mineralen zoals calcium. Vitamine K, een in vet oplosbare vitamine, is belangrijk voor de botstofwisseling. Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de dikke darm gemaakt. Ongeveer de helft van de hoeveelheid die dagelijks nodig is, wordt naar de lever vervoerd. Aanvulling vanuit voeding is dus noodzakelijk.

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten en plantaardige oliën bevatten veel vitamine K1. Vitamine K2 halen we met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten.

De Gezondheidsraad geeft alleen een advies voor vitamine K1. Hiervoor is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld, maar een Adequate Inneming. Voor volwassenen bedraagt de adequate inneming 70 microgram per dag.

Voedingsstoffen voor sterke botten uit supplementen?

Krijg jij genoeg voedingsstoffen voor sterke botten binnen uit je normale eetpatroon? Dan is het niet nodig om supplementen te nemen. Bij een eenzijdig eetpatroon, of bij het schrappen van bepaalde productgroepen uit je voeding, kan suppletie nodig zijn. De hierboven genoemde vitamines en mineralen zijn allemaal verkrijgbaar als voedingssupplement.

Voor bij het volgen van een veganistisch dieet is het wenselijk om supplementen te gebruiken om een tekort te voorkomen. Magnesium, calcium, vitamine D en vitamine K2 zijn allemaal belangrijk voor de ontwikkeling van botten en het gebit. Krijg jij te weinig binnen uit je voeding? Kies dan voor supplementen ter aanvulling.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bron afbeelding: Pixabay.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd: Zalm met kappertjes in mousserende wijn
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Eén reactie:

  1. Interessant, bonding en mooi overzichtelijk.
    Fijn om dit te delen.
    En goed dat je de vitamine D nog even in de kijker zet. Iets waar ik steeds meer en meer moet op letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × drie =