Je bent actief met krachttraining, hardlopen of welke andere sport dan ook. Raar maar waar: je bent zwaarder na het sporten. Terwijl je eigenlijk zou verwachten dat je van het sporten afvalt. Toch is het heel normaal dat je na sport of intensieve arbeid wat zwaarder weegt. Wat de oorzaken zijn leg ik je uit in dit artikel op Voeding-en-fitness.nl!
Je gewicht schommelt elke dag
Ben je zwaarder na sporten? Maak je hier niet druk om: je gewicht schommelt met de dag. Een avondje uit eten betekent vaak dat je 1 tot 2 kg aankomt. Dit is echt geen vetopslag maar opslag van vocht en koolhydraten. Pas wanneer je die overtollige energie niet kwijtraakt dan wordt het omgezet in vet.
Wil je afvallen dan heeft het ook geen zin om dagelijks op de weegschaal te staan. Bekijk liever je gewicht van week tot week en weeg altijd op een vaste dag en tijdstip. Voor een nog beter beeld kun je het best je vetpercentage meten. Dit zegt meer over je lichaamssamenstelling dan alleen je gewicht.
Zwaarder na sporten door vocht
Tijdens het sporten verlies je vocht, dat is een feit. Maar bij veel sporten lopen je spieren ook kleine scheurtjes op. Het lichaam herstelt deze scheurtjes vanzelf maar daar heeft het wel vocht voor nodig. Voor een sneller herstel pompt het lichaam vocht naar de spieren toe. Dit betekent dat je lichaam extra vocht vasthoudt.
Zwaarder na sporten ontstaat dus door het vasthouden van extra vocht. Dit zie je vooral terug bij mensen die aan krachttraining of intensieve sport doen. Dit is direct ook een belangrijke reden voor het zwaarder worden zelfs als je 5x per week sport.
Spieren wegen meer dan vet
Zwaarder na sporten, is dit mogelijk wanneer je vet verliest? De combinatie sporten en goed op de voeding letten zorgt er namelijk voor dat het lichaam vet afbreekt. Toch kun je ondanks vetverlies zwaarder wegen na het sporten. Hoe dit kan?
De kans is groot dat je door krachttraining spieren opbouwt. Spieren ‘wegen’ altijd meer dan vet, omdat spiermassa een hogere dichtheid heeft. Dus ook al verlies je vet, met grotere spieren word je evengoed zwaarder. Dit verklaart waarom de weegschaal hetzelfde of zelfs een hoger gewicht aangeeft.
Tip: sport je veel, meet dan regelmatig de omtrek borst, buik, heupen, armen en bovenbenen. Zo zie je of je ook daadwerkelijk vet verliest.
Grote glycogeenvoorraad
Tijdens het sporten heeft je lichaam directe energie nodig, dit wordt uit de glycogeenvoorraad gehaald. 1 gram glycogeen staat gelijk aan 2-3 gram vocht. Wanneer je regelmatig sport dan zal je lichaam automatisch meer glycogeen opslaan. Dit betekent dat je dus ook meer vocht vasthoudt. Zwaarder na sporten komt dus ook door extra opslag van glycogeen.
Body Analyse weegschaal
Ben je zwaarder na sporten en maak jij je hier zorgen over? Gebruik dan een body analyse weegschaal. Deze legt niet alleen het lichaamsgewicht vast maar kijkt ook naar het spierpercentage en vetpercentage. De moderne body analyse weegschalen tonen de meetresultaten in een smartphone app.
Dit is erg praktisch want zo houd jij je eigen vorderingen bij. Een body analyse weegschaal is een absolute aanrader wanneer je regelmatig sport en op je voeding let. Sport je in een gym waar ze jouw vetpercentage met een huidplooimeting kunnen checken? Laat dit dan regelmatig doen om op nauwkeurige manier je vetmassa te monitoren.
De glycogeenvoorraad aanvullen
Tijdens het sporten maakt je lichaam gebruik van de glycogeenvoorraad. Dit voorziet de spieren snel van de benodigde energie. Het lichaam slaat ongeveer 500-550 gram aan glycogeen (glucose) op. Dit staat gelijk aan een energievoorraad van ongeveer 2000 kcal. Je zou dus in principe een hele dag niks kunnen eten en alleen van de glycogeenvoorraad kunnen leven.
Zonder glycogeenvoorraad kan het lichaam geen prestaties leveren. Tijdens sport wordt de glycogeenvoorraad voor 30% tot wel 70% aangesproken. Het is belangrijk om deze voorraad na het sporten weer aan te vullen. Veel sporters doen dit direct na de training. Kies hierbij voor eiwitrijke voeding, dit zorgt tevens voor een sneller spierherstel.
Sport je dagelijks? Vul de glycogeenvoorraad dan direct na het sporten aan en zeker niet na een halve dag. Je lichaam moet namelijk voor de volgende prestatie weer voldoende voorraad hebben aangelegd. Ga in dit geval voor koolhydraten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of pasta.
Wanneer je al voldoende glycogeen op voorraad hebt
Je lichaam slaat dagelijks ongeveer 2000 kcal aan glycogeen op, dit is je directe energievoorraad. Dit verklaart ook waarom je dagelijks ongeveer dezelfde hoeveelheid aan kcal zou moeten eten: zo houd je de energievoorraad altijd op peil.
Sporten in combinatie met een gezond voedingsschema betekent dat je meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt. Op dat moment zal je lichaam de vetreserves gaan aanspreken. Dit betekent dat je vet verliest, iets dat natuurlijk gezond is (mits je niet te licht van gewicht bent).
Wat gebeurt er wanneer je lichaam volledig voorzien is van glycogeen en je toch door blijft eten? Dan slaat het lichaam overtollige energie in de vorm van vet op. Het gevolg: je wordt zwaarder en krijgt een ongezond gewicht. Het is het dus zaak om een goede balans tussen energie-inname en energieverbruik te vinden.
Donderdag weeg je het minst
Wist je dat je op donderdag het minst weegt? Dit komt omdat veel mensen in het weekend uitgebreid eten. Vanaf maandag gaan ze op hun voeding letten om op donderdag door de overtollige glycogeenvoorraad heen te zijn.
Zoek je een wekelijks weegmoment kies dan altijd een vaste dag uit. Het maakt hierbij niet uit of het om de woensdag, donderdag of vrijdag gaat. Weeg jezelf liever niet in het weekend, dit kan voor teleurstellingen zorgen.
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
Veelgestelde vragen
Na het sporten wil je lichaam de spieren herstellen en pompt het meer vocht naar je spieren toe. Doordat er extra vocht in je spieren wordt opgeslagen, ben je zwaarder. Dit is gelukkig geen vetmassa, waardoor je je niet zorgen hoeft te maken over het hogere gewicht op de weegschaal.
Door krachttraining te doen kun je zwaarder worden. Dit heeft te maken met de opslag van vocht en koolhydraten in je spieren. Het kan ook worden veroorzaakt door de opbouw van meer spiermassa. Gemiddeld genomen kun je ongeveer 0,25 tot 1 % lichaamsgewicht per week aankomen.
Heb je het gevoel dat je juist dikker lijkt na het sporten in plaats van slanker? Dit kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken zijn het opslaan van meer vocht in je spieren en de opbouw van spiermassa. Hierdoor zie je er voller uit, maar dit is geen vetmassa. Je wordt dus niet echt ‘dikker’.
Voor een eerlijke meting van je gewicht raden we aan om een vast moment in de week te kiezen. Weeg bij voorkeur ’s ochtends na het plassen en zonder kleding aan. De meeste mensen zijn het lichtst op donderdag. Dit komt omdat veel mensen in het weekend uitgebreid eten. Vanaf maandag gaan ze op hun voeding letten om op donderdag door de overtollige glycogeenvoorraad heen te zijn.