• xxl nutrition banner

Zijn fatburners veilig te gebruiken bij het afvallen?

Bijgewerkt op 24 november 2023 door Marvin

zijn fatburners veilig

Afvallen is voor veel mensen een moeilijk proces. Dagelijks een calorietekort hanteren en meer bewegen, terwijl de verleidingen overal voor het pakken liggen. Om het gewichtsverlies te stimuleren kiezen steeds meer mensen voor het gebruiken van een fatburner. Dit voedingssupplement zou het makkelijker moeten maken om je vetpercentage te verlagen.

Er gaan echter veel verhalen de rondte die een negatief beeld schetsen. Fatburners zouden namelijk gevaarlijk en ongezond zijn. Maar hoe zit dit precies? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl duik ik dieper in op de kwestie of fatburners veilig zijn te gebruiken bij het afvallen!

Hoe werkt een fatburner?

Een fatburner is een supplement dat moet helpen bij de vet verbranding. Maar hoe werken dit soort afslank supplementen? Fatburners bevatten een aantal stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam meer energie verbrandt. Vaak is cafeine het hoofdbestanddeel en zijn er stoffen zoals taurine, L-carnitine, guarana en groene thee extract toegevoegd. Deze stoffen geven de stofwisseling een boost en zorgen voor meer energie.

Ook werken fatburners door het hongergevoel te remmen. Dit maakt het makkelijker om je aan een voedingsschema voor afvallen te houden en dus minder te snacken. Een fatburner klinkt als een wonderpil om je vetpercentage te verlagen. Helaas werkt dat niet zo! Je gaat niet ineens kilo’s vet verliezen.

Ja een fatburner stimuleert de stofwisseling en kan het hongergevoel remmen. Echter zorgt dit er niet direct voor dat je veel extra calorieën verbrandt. Je zal dus zelf alsnog voldoende moeten bewegen en strikt op je voeding moeten letten. In deze blog lees je meer over hoe fatburners werken.

Welke stoffen zitten in deze afslank supplementen?

Voordat we kunnen kijken of fatburners veilig zijn kijken we naar de ingrediënten van afslankpillen. Zoals gezegd bevat een fatburner vaak cafeïne omdat hiervan bewezen is dat dit stofje de stofwisseling stimuleert. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn carnitine, groene thee extract, guarana, taurine, yohimbe, cla, citrus aurantium, garcinia cambogia, gember, ginseng, rode peper, forskolin, synefrine en kaneel.

Van lang niet al deze stoffen is bewezen dat ze daadwerkelijk effectief zijn bij het afvallen. Sommige fatburners bevatten efedrine, maar dit is verboden in Nederland. Efedrine / ephedra zat in stackerpiller en geeft een energieboost en remt het hongergevoel. Perfect voor gebruik om af te vallen dus. Echter is het gevaarlijk vanwege een verhoogd risico op hartritmestoornissen en andere nare bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen fatburners

Maar wat zijn dan de bijwerkingen van het gebruik van een fatburner? Je hebt vast wel eens de verhalen gehoord dat fatburners niet veilig zijn en veel nare bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn de merken die verkocht worden in Nederland goed getest en hebben ze weinig bijwerkingen.

Uiteraard kan het voorkomen dat je overgevoelig bent voor bepaalde stoffen in een fatburner, zoals cafeïne of groente thee extract. In dat geval zijn bijwerkingen die ervaren kunnen worden onder andere misselijkheid, diarree, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel.

Koop je van een bekend merk in Nederland? Dan zijn deze fatburners veilig. De samenstelling van deze afslank supplementen zijn namelijk uitvoerig getest door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De fatburners bevatten geen verboden stoffen en de stoffen die er wel in zitten zijn gedoseerd in toegestane hoeveelheden.

Pas op: fatburner of stackers met efedrine kunnen wel heftige bijwerkingen hebben. Denk aan hartkloppingen, angstaanvallen en paniekaanvallen. Daarom zijn afslankpillen met dit stofje in Nederland verboden!

Koop geen illegale producten

Wil jij zeker weten dat jouw fatburners veilig zijn? Koop dan altijd van een Nederlands merk en kies voor betrouwbare webshops. Denk aan XXL Nutrition, Body & Fit en Myprotein. Supplementen van deze winkels worden uitvoerig gecontroleerd en bevatten geen gevaarlijke ingrediënten. Zo weet je zeker dat je een veilige faburner koopt die, bij normaal gebruik, geen schadelijke effecten heeft.

Laat je dus niet verleiden door marketingclaims van vage (buitenlandse) merken en extreem goedkope prijzen. Kies voor kwaliteit van betrouwbare supplementen webwinkels en ga voor veilige afslanksupplementen. Bij onbekende merken is het namelijk niet zeker dat de fatburner geen stoffen bevat die in Nederland verboden zijn. Ook weet je niet zeker of de doseringen wel helemaal veilig zijn.

NVZT-keurmerk

Ben jij topsporter en wil jij een fatburner gebruiken? Let dan goed op de stoffen die in het supplement zitten. Het komt namelijk wel eens voor dat sporters positief getest zijn op doping na het gebruik van legale supplementen.

Om er zeker van te zijn dat jouw fatburner geen doping bevat kun je kiezen voor supplementen met het NVZT-keurmerk. Deze producten zijn door het Nederlandse Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport negatief getest op meer dan 20 dopingachtige stoffen die incidenteel in voedingssupplementen voorkomen.

Gebruik een fatburner verstandig

Het belangrijkste om fatburners veilig te kunnen gebruiken is naar de gebruiksaanwijzing luisteren. Dit blijkt helaas voor veel mensen moeilijk te zijn. Een fatburner bevat stimulanten waarvan je niet meer dan een bepaalde hoeveelheid per dag binnen moet krijgen. Dit hoeven niet direct ‘gevaarlijke’ stoffen te zijn, want ook cafeïne is een stimulant. Neem je teveel cafeïne dan kan je ook last krijgen van een opgejaagd gevoel, misselijkheid of zelfs hartkloppingen.

Wil jij een veilige fatburner gebruiken? Doe dan altijd precies wat er op het etiket staat. Geeft het merk aan dat je maximaal 2 afslankpillen per dag moet nemen? Wees dan niet eigenwijs en neem geen dubbele dosering ‘omdat het dan vast sneller resultaat geeft’. In de praktijk zijn de negatieve verhalen of fatburners meestal het gevolg van overschrijden van de dagelijkse aanbevolen dosering.

De meeste afslankpillen worden in de ochtend (bij het ontbijt) genomen. Heb jij een dosering gemist? Neem deze dan liever niet in de avond. Fatburners hebben een oppeppende werking en kunnen de nachtrust negatief beïnvloeden, bij het laat innemen op de dag. Een goede slaap is belangrijk voor het afvallen en het herstel van je spiermassa na het trainen.

fatburners gevaarlijk

Fatburners veilig voor gezonde mensen

Ben jij gezond dan kun je fatburners veilig gebruiken om het droogtrainen te stimuleren. Een fatburner kan de stofwisseling een boost geven en het hongergevoel remmen. Begin echter niet met dit soort afslankpillen wanneer jouw voedingspatroon en trainingsschema nog niet optimaal zijn. Fatburners gebruiken terwijl je slecht eet is dweilen met de kraan open. Zorg dus eerst dat je voeding en training helemaal op orde is, voordat je overweegt om een afslank supplement te kopen.

Volg altijd de dosering zoals aangegeven door de fabrikant en kies voor veilige kwaliteit van bekende supplementen webshops. Laat je niet verleiden door onrealistische marketingclaims van illegale fatburners met gevaarlijke ingrediënten.

Heb jij gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk, hartritmestoornis of andere hart- en vaatklachten? Dan raad ik af om een fatburner te gebruiken. De werking van de stimulanten in deze afslankpillen kan in dat geval de kans op complicaties zoals hartkloppingen vergroten. Als je medicijnen neemt is het altijd verstandig om eerst te overleggen met de huisarts of behandelend specialist. Op het potje van een fatburner staat daarom ook: niet nemen in combinatie met medicijnen.

Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen absoluut geen fatburners gebruiken. De stimulerende bestanddelen bereiken de baby en dat is uiteraard niet wenselijk. Daarbij is het tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding niet wenselijk om te lijnen / diëten. Je lichaam heeft veel voedingsstoffen nodig om jezelf én de baby te voeden. Door streng te diëten krijg je te weinig voedingsstoffen binnen.

Veilige fatburner kopen?

Wil jij na het lezen van deze blog graag een fatburner kopen? Onthoud dan altijd dat dit geen wondermiddel is. Het kan ondersteunen bij het afvallen, maar je zal zelf veel discipline en inzet moeten hebben. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het merk en kies een legale fatburner van hoge kwaliteit. Zo weet je zeker dat er geen slechte of verboden stoffen in zitten.

De fatburner die ik zelf erg goed vind is Fat Killer van XXL Nutrition. Uiteraard zijn er nog een aantal merken verkrijgbaar in Nederland die voldoen aan mijn hoge kwaliteitseisen. Kijk daarom vooral ook even bij mijn beste fatburner test. Dan weet je zeker dat alle fatburners veilig zijn om te gebruiken bij het afvallen.

Top 5 Beste Fatburners
Zoek jij de beste fatburner? Wij hebben de beste fatburners speciaal voor jou op een rij gezet. Wil jij afslanken en vet verliezen? Dan vind je hier zeker de beste fatburner. Uiteraard voor de laagste prijs!
Volg Marvin

Bronnen

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335479/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691518307907
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699483/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21951331/
Meer handige fitness tips
Hoe werkt een fatburner?
hoe werkt een fatburner?

De maanden voorafgaand aan de zomer zijn fatburners één van de populairste fitness supplementen. Fatburners worden gebruikt door mensen die aan het droogtrainen zijn en Lees blog

Fat Killer review 2024 – XXL Nutrition
fat killer ervaring

Fat Killer van XXL Nutrition is de opvolger van hun fatburner Fat Attack. Fatburners worden vaak gebruikt tijdens het droogtrainen omdat het de stofwisseling zou Lees blog

Droogtrainen: handleiding voor gezond afvallen
meal prep tips

Je hebt vast wel eens van de term ‘droogtrainen’ gehoord. Droogtrainen wordt ook wel cutten genoemd en heeft te maken met het verlagen van je Lees blog

Is Pre Workout gevaarlijk?
pre workout met veel cafeïne

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel online waarin de Dopingautoriteit waarschuwt voor pre workout supplementen. Deze waarschuwing verscheen op meerdere grote platformen, waaronder AD.nl en Men's Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *