• xxl nutrition banner

Zijn eiwitshakes nuttig?

Bijgewerkt op 29 oktober 2021 door Marvin

Eiwitshakes nuttig?Je ziet en hoort het steeds vaker in de sportschool en daarbuiten, eiwitshakes. Verkrijgbaar van veel verschillende merken en in enorm veel heerlijke smaken. Populaire webwinkels als Body & Fit, XXL Nutrition, Myprotein en Bulk Powders verkopen proteïne shakes. Maar tegenwoordig kun je zelfs bij de Action voedingssupplementen kopen. Ze claimen het spierherstel te bevorderen en te helpen bij afvallen. Maar is dit ook zo? Zijn eiwitshakes nuttig? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je daar meer over uit!

Eiwitshakes nuttig voor sporters?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag of eiwitshakes nuttig zijn moeten we kijken naar de onderzoeken die hierover zijn gedaan. In de loop der jaren zijn er nogal wat verschenen en vrijwel zonder uitzondering tonen ze aan dat eiwitshakes het spierherstel en –opbouw bevorderen!

Onthoud echter wel dat het hierbij altijd draait om het binnenkrijgen van genoeg proteïnen. Deze kun je ook uit je voeding halen, want producten als zuivel, vis, vlees, noten, eieren en peulvruchten zijn rijk aan eiwitten. Kunnen eiwitshakes nuttig zijn? Ja zeker, maar de basis bestaat uit ‘normaal’ eten. Krijg je niet genoeg eiwit binnen uit je voedingspatroon of zoek je een makkelijke (en goedkope) manier om wat extra binnen te krijgen? Dan is een eiwitshake en nuttige toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon.

Eiwitten en aminozuren

Allereerst, wat zijn eiwitten en waarom zijn ze nuttig? Eiwitten bestaan uit aminozuren. Hoe hoogwaardiger een eiwit, des te meer verschillende aminozuren het eiwit bevat. Het maximaal aantal is 20 aminozuren.

Het menselijk lichaam heeft aminozuren nodig om weefsels op te bouwen. Zo bestaat spierweefsel vrijwel uitsluitend uit specifieke aminozuren. Zijn deze aminozuren beschikbaar in het bloed, dan kan het lichaam extra spierweefsel opbouwen. Zou je hard trainen maar onvoldoende aminozuren beschikbaar hebben, dan groei je simpelweg niet.

Voldoende inname van de juiste eiwitten is dus strikt noodzakelijk om spiermassa op te bouwen en sneller en goed te herstellen van een training! Omdat een shake gemakkelijk te bereiden is en een hoog gehalte aan aminozuren bevat kunnen we concluderen dat eiwitshakes nuttig zijn.

Soorten eiwit

Zoals hierboven al aangestipt, heb je hoogwaardig en minder hoogwaardige eiwitten. Als stelregel kan je zeggen dat eiwitten van dierlijke oorsprong hoogwaardig zijn en van plantaardige oorsprong minder hoogwaardig. Logisch, want het aminozuurprofiel van dierlijke eiwitten sluit beter aan bij die van een mens (die ook dierlijk is). Hierdoor zijn eiwitshakes nuttig als zij de juiste hoeveelheid hoogwaardige eiwitten bevatten.

De meest verkochte eiwitshakes bevatten whey eiwit. Dit is een dierlijk eiwit dat geproduceerd wordt als bijproduct van de kaasbereiding. Whey eiwit heeft een uitzonderlijk hoog aminozuurprofiel. Wel bestaan er verschillende soorten whey eiwit met ieder hun eigen eigenschappen.

Whey concentraat

Whey concentraat is een snel opneembaar eiwit. Prima geschikt voor het gros van de sporters. Wel bevat whey concentraat nog lactose en een aantal melkeiwitten die allergieën kunnen veroorzaken. Maar heb jij geen problemen met het drinken van melk (lactose-intolerantie), dan kun je prima whey concentraat nemen. Zoals bijvoorbeeld de Whey Perfection van Body & Fitshop.

Whey isolaat

Whey isolaat is sterk gezuiverd en snel opneembaar. Door deze zuivering bevat whey isolaat praktisch geen lactose en allergie bevorderende melkeiwitten meer. Geschikt voor mensen die problemen hebben met het drinken van melk. Wel is whey isolaat duurder vanwege de extra zuivering. Een goed voorbeeld is Whey Isolaat Advanced van Body & Fit.

Micellar caseïne

Micellar caseine is een lange keten eiwit en zeer langzaam opneembaar. Het vormt na inname een klont in de maag omdat het uitzet. Hierdoor wordt het hongergevoel onderdrukt en wordt dit eiwit vaak ingezet als dieeteiwit. Ook sporters gebruiken dit eiwit vooral voor het slapen, door de langzame afgifte blijft het lichaam ook tijdens slaap voorzien van de nodige aminozuren voor groei en herstel. Een goede keus is de Night Protein van XXL Nutrition.

waarom eiwitten belangrijk bij fitness?

Wil jij meer diepgaande informatie over eiwitshakes?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Welke eiwitinname is nog veilig?
  • Eiwitbehoefte sporters
  • Goedkope eiwitbronnen
  • Timing van inname etc.

Bekijk dan eens alle supplementen blogs op Voeding-en-fitness.nl. Uiteraard helpen we je ook graag bij het vinden van de beste eiwitshakes. Check gerust alle supplementen reviews en de Top 5 beste supplementen van dit jaar!

Top 5 beste eiwitshakes
Zoek jij de beste eiwitshake? Wij hebben de beste eiwitten speciaal voor jou op een rij gezet. De best verkochte, beste koop en best geteste whey eiwitshakes voor spieropbouw en afvallen. En dat voor de laagste online prijs!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *