• xxl nutrition korting

Word je dik van alcohol?

Laatste update op 5 december 2019

word je dik van alcoholDe eerste week van de 90 dagen zonder alcohol challenge is voorbij. Hoe gaat het bij jullie? Nog vol te houden, of toch stiekem de verleiding niet meer kunnen weerstaan? Alcoholgebruik heeft verschillende effecten op ons lichaam. In dit artikel wil ik kijken naar de invloed van alcohol op ons gewicht en lichaamssamenstelling. Oftewel, word je dik van alcohol? Een algemeen bekend begrip in Nederland is natuurlijk de ‘bierbuik’. Maar is drank echt zo slecht voor je fysiek? En kan je alcohol blijven drinken tijdens het afvallen? Voeding-en-fitness.nl geeft antwoord!

Hoeveel calorieën in alcohol?

Voordat we antwoorden kunnen geven op de vraag; ‘word je dik van alcohol?’ is het belangrijk om te kijken naar wat alcohol nu precies bevat. Als eerst is het belangrijk om te weten dat alcohol 7 calorieën bevat per 1 gram. Ter vergelijking, 1 gram eiwit en 1 gram koolhydraat leveren beiden 4 kcal, terwijl 1 gram vet zo’n 8 kcal levert. Zoals je ziet krijg je door het drinken van alcoholische dranken dus behoorlijk wat calorieën binnen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het alcoholpercentage, want dat bepaalt hoeveel gram alcohol er precies in dat drankje zit.

Hoewel vetten meer calorieën bevatten bieden vetzuren wel waardevolle voedingsstoffen aan ons lichaam en hebben ze een belangrijke rol in allerlei lichaamsprocessen. Alcohol biedt dit niet. Ons lichaam heeft weinig tot niks aan alcohol en zal er alles aan doen om alcohol zo snel mogelijk uit je bloed af te drijven. Wist jij dat het lichaam dit proces voorrang geeft op de verbranding van vetten en koolhydraten? Wanneer jij teveel calorieën binnenkrijgt (bereken hier je caloriebehoefte) en daarbij de nodige alcoholische versnaperingen hebt genuttigd is de kans groter dat het lichaam de vetten en carbs gaat opslaan als lichaamsvet.

Mixjes bevatten veel suiker

We drinken alcohol (in de meeste gevallen) niet puur. Het zit verwerkt in verschillende dranken en mixdranken. Vooral die mixdrankjes zijn ware caloriebommen. Zulke mixjes bevatten namelijk ook een hoop suiker. Cocktails en mixjes, waarbij sterke dranken worden gemengd met frisdrank, zoals Bacardi cola, Red-Bull rode wodka of een lekkere Sex on the Beach, gaan al snel over de 350 calorieën heen. Met zo’n 14 tot 20 gram suiker per mixdrankje kun je al zien dat meerdere mixjes op een avond erg veel calorieën en suikers aan jouw lichaam levert. Maar ook bier bevat suiker (maltose), per biertje zo’n 8 gram en in totaal 100 kcal.

We moeten natuurlijk niet vergeten dat ons lichaam ook suikers nodig heeft om te functioneren. Toch kan een overtollige inname van suiker (sacharose) vervelende consequenties hebben. Wanneer je teveel suiker binnenkrijgt worden deze opgeslagen als vet. Dit proces noemen we lipogenese. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld die bekende bierbuik.

suiker in mixdrankjes

Bier, wijn of mixjes tijdens afvallen

Probeer jij af te vallen en vet te verliezen? Dan is het dus belangrijk om rekening te houden met de calorieën en hoge hoeveelheid suiker in alcoholische dranken. Wanneer je regelmatig alcohol drinkt wordt de verbranding van vet en koolhydraten telkens stilgelegd. Het lichaam geeft immers voorrang aan het afvoeren van de (toxische) alcohol uit het bloed.

Een ander punt wat het drinken van veel bier, wijn of mixjes tijdens het afvallen niet heel verstandig maakt is het feit dat je de controle kunt verliezen over jouw eetgedrag. Wanneer je iets teveel op hebt, wordt de shoarmatent of hamburgerzaak om de hoek toch een stuk verleidelijker. Geef je daar (te vaak) aan toe, dan krijg je nog meer calorieën binnen. Wanneer je de hele week goed bezig bent met gezonde voeding en je dit 2 keer per week ‘verpest’ door overmatig alcoholgebruik is dat toch zonde?

Word je dik van alcohol?

Je hebt al kunnen lezen dat alcohol rijk is aan calorieën en suikers, maar word je dik van alcohol drinken? Nee, in mijn ogen word je niet dikker van alcohol an sich. Het gaat erom hoe je met het drinken van je biertjes of wijn omgaat. Zoals we weten:

Word je dikker door een overmatige calorie-inname en val je af door het creëren van een calorie-tekort!

Dit betekent dus dat jij echt niet compleet hoeft te stoppen met het drinken van alcohol. Als jij het lekker vindt om af en toe een wijntje te drinken, dan moet je dat zeker kunnen blijven doen. Zorg er voor dat je controle houdt over de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Ze zeggen niet voor niks ‘geniet, maar drink met mate’. Als jij een gebalanceerd voedingsschema volgt is het belangrijk om rekening te houden met het aantal biertjes of wijntjes dat je drinkt. Weet je van te voren dat je uitgaat, compenseer dan door wat minder calorieën uit je voeding binnen te krijgen.

Dus, word je dik van alcohol? Nee hoor, je komt aan van een calorie-overschot en of dit nu komt door alcohol of door chocomel maakt weinig verschil. Let echter wel goed op de effecten van alcoholconsumptie op het lichaam en de verbranding van andere voedingsstoffen!

  • Alcohol levert 7 kcal per gram
  • Alcoholische dranken zijn rijk aan suikers
  • Verwerking van alcohol krijgt voorrang op de verbranding van vetten en koolhydraten door ons lichaam
  • Verleiding om fastfood te eten wordt groter

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)

Bron afbeeldingen: eu.olimp-supplements.com & oedb.org

Meer interessante fitness tips
Alcohol en onze gezondheid
alcohol gezondheid

Het is bijna weekend, je hebt een belangrijk tentamen gehaald of je hond is jarig. Er zijn talloze redenen te verzinnen om een glaasje alcohol Lees blog

De 90 dagen zonder alcohol challenge zit erop!
japas ermelo

Zoals jullie vast wel weten zijn Lennard en ik dit jaar begonnen met de 90 dagen zonder alcohol challenge. De bedoeling was om 90 dagen Lees blog

Challenge: 90 dagen zonder alcohol
90 dagen zonder alcohol

Bijna iedereen drinkt wel eens een biertje, mixje of een glaasje wijn. Alcohol wordt vrijuit gebruikt door mensen van alle leeftijden. Bij een gezellig diner Lees blog

Personal update 2: 90 dagen zonder alcohol
zonder alcohol

De eerste maand zit er op! Nog twee maanden te gaan zonder alcoholische versnaperingen. Een lange weg, maar het begin is daar. De 90 dagen zonder Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + dertien =