• xxl nutrition banner

Welke vegan supplementen zijn er?

Bijgewerkt op 4 april 2024 door Marvin

vegan supplementenEet jij geen vlees of helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen? Dan is het extra belangrijk om een gevarieerd eetpatroon te volgen. Door als veganist of vegetariër een uitgebalanceerd plantaardig eetpatroon te volgen kun je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Toch dien je goed te letten op een aantal vitamines en mineralen, die voornamelijk in dierlijke producten zitten.

In een eerder artikel heb ik al een aantal tips voor veganistische sporters gegeven. In deze blog wil ik ingaan op welke vegan supplementen er zijn. Hier lees je welke supplementen nuttig voor veganisten zijn en welke vegan supplementen je kunt kopen.

Welke supplementen voor veganisten?

Bij een gezond leefpatroon en uitgedacht eetpatroon zijn supplementen niet direct noodzakelijk. Supplementen kunnen wel een goede aanvulling zijn, zeker wanneer je bepaalde voedingsmiddelen compleet vermijdt. Als er een tekort dreigt van bepaalde voedingsstoffen kun je deze door behulp van voedingssupplementen aanvullen. Uiteraard is een supplement géén vervanging van gezond eten.

Maar welke supplementen voor veganisten zijn aan te raden? Bij een veganistisch dieet zijn tekorten van bepaalde stoffen reëel, aangezien er geen zuivel, eieren en vette vis wordt gegeten. In dit geval wordt aangeraden om de onderstaande vitamines en mineralen aan te vullen.

  • Vitamine D
  • Vitamine B12
  • Omega 3 vetzuren
  • Calcium
  • IJzer
  • Jodium
  • Zink

Deze vitamines en mineralen worden later verder toegelicht. We behandelen eerst het tekort aan eiwitten, een probleem voor veel vegan sporters.

Eiwitten / proteïne

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Met name voor spierherstel zijn eiwitten belangrijk. Deze eiwitten vind je vooral in eieren, kip, vis, vlees en zuivel. Dit zijn echter producten die vegans vermijden. Whey supplementen worden ook gemaakt van zuivel en zijn daardoor niet geschikt. Eiwitten zitten ook noten en peulvruchten, maar dit is onvoldoende voor de meeste veganistische sporters.

Tegenwoordig worden ook proteïne supplementen speciaal gemaakt voor vegans. Bijvoorbeeld het in Amerika populaire Blessed haalt zijn eiwitten uit één bron; puur goudgeel erwteneiwit isolaat. Andere merken zoals ‘The Protein Works’ combineren juist diverse natuurlijke eiwitten uit hennep, zonnebloem, erwten en soja.

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten haal je bijvoorbeeld uit brood en graanproducten, erwten, rijst, noten en peulvruchten. Ook deze plantaardige eiwitbronnen bieden een compleet aminozuurprofiel, zeker wanneer je gevarieerd eet. Veel van deze eiwitbronnen hebben echter wel een iets lagere biologische waarde dan proteïnen van dierlijke bron.

Aminozuren

Eiwitten worden omgezet naar aminozuren die noodzakelijk zijn voor het herstel van spieren. Het is voor veganisten ook mogelijk om BCAA’s (branched-Chain Amino Acids) als apart supplement in te nemen.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Het zorgt er namelijk voor dat ons lichaam calcium beter kan opnemen. Daarnaast draagt het bij aan een goede werking van spieren en versterkt het ons immuunsysteem.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. In de zomer neemt ons lichaam genoeg op, maar tijdens de donkere wintermaanden kan een tekort ontstaan. Het slikken van extra vitamine D in de winter is daarom aan te raden. Zowel voor veganisten als voor ‘niet-vegans’.

Je kunt je vitamine D gehalte laten checken bij de huisarts. Is deze aan de lage kant? Dan is aanvulling met een vitamine D supplement aan te raden. Voor vegans goed om te weten; plantaardige margarines en bak- en braadproducten bevatten vaak extra toegevoegde vitamine D.

Vitamine B12

In een veganistisch dieet is aanvulling van vitamine B12 (cobalamine) eigenlijk onmisbaar. Dit komt omdat ons lichaam deze vitamine niet zelf kan aanmaken. Je haalt het dus uit je voeding. Helaas voor veganisten komt dit stofje voornamelijk in dierlijke voedingsmiddelen voor. Als we dus kijken naar vegan supplementen, dan is vitamine B12 een must-have.

Cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof. Ook is het nodig voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Je vindt B12 in dierlijke producten zoals zuivel, eieren, vette vis en vlees / vleeswaren. Kies dus als veganist altijd voor suppletie van vitamine B12 om een tekort te voorkomen.

Omega 3 supplement voor vegans

Een ander belangrijk supplement voor veganisten is omega 3. Omega 3 is een vetzuur dat voornamelijk in visolie of vette vis zit. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, dus als jij geen vis eet dan is een supplement nodig. Omega 3 is belangrijk voor de werking van onze hersenen en draagt bij aan het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Maar visolie is toch niet vegan? Dat klopt! Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een omega 3 supplement op basis van algenolie of ahiflower. Deze plantaardige omega 3 capsules bevatten een goede dosering DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). En dat zonder gebruik van dierlijke producten!

Calcium, IJzer, Jodium en Zink

Deze mineralen komen veel voor in dierlijke producten, maar gelukkig bevatten plantaardige voedingsmiddelen deze stoffen ook. En hoewel er in Nederland weinig tekorten ontstaan van deze mineralen en spoorelementen, is het wel belangrijk als veganist om deze waardes regelmatig te checken. Als er tekorten ontstaan dan zijn vaak calcium, ijzer, jodium of zink te weinig aanwezig in het lichaam. Deze kun je dus door middel van vegan supplementen weer aanvullen.

Vrouw, veganistisch én zwanger of ongesteld? Neem dan zeker extra ijzer om je waardes op peil te houden. IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Zink is belangrijk voor de opbouw van eiwitten in ons lichaam en draagt bij aan de groei van weefsels. Ook zorgt het voor een goede werking van het afweersysteem.

Calcium helpt bij de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden. Op latere leeftijd kan het osteoporose (botontkalking) voorkomen. Ook zorgt het voor een goede werking van zenuwen en spieren. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Deze stuurt onze stofwisseling aan en is belangrijk voor de groei en goede werking van het zenuwstelsel.

vegan eiwitshake

Zijn voedingssupplementen veganistisch?

Wil jij als vegan supplementen nemen? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat er geen dierlijke producten verwerkt zitten in jouw voedingssupplementen. De poeders, pillen of capsules die je neemt moeten compleet plantaardig (of eventueel synthetisch) zijn.

Kies je voor supplementen in poedervorm, dan zit je vaak wel goed. Deze bestaan over het algemeen uit verpulverde planten of kruiden. Heel puur en niet vervuild met dierlijke stoffen. Uiteraard geldt dit niet voor eiwitshakes op basis van wei. Deze bevatten namelijk eiwitten uit koemelk. Let hier dus op bij het aanschaffen van een eiwitshake.

Bij pillen en capsules is dit anders. Niet zozeer omdat het supplement zelf van dierlijke afkomst is, maar omdat er gelatine wordt gebruikt voor de pillen of capsules. Dit zijn dierlijke stoffen en deze wil je dus vermijden. Check dus altijd even het etiket om te controleren of er geen dierlijke stoffen worden gebruikt om de capsules te produceren. Let op; soms worden dierlijke ingrediënten vermeld onder een E-nummer. Dierlijke E-nummers zijn bijvoorbeeld E120/karmijnzuur, E542, E920 en bepaalde aroma’s.

Welke vegan supplementen kun je kopen?

Wil jij vegan supplementen kopen? Dan is het dus belangrijk om de lijst met ingrediënten te checken. Wees hierbij kritisch, want dierlijke ingrediënten kunnen er dus ook als E-nummer op vermeld staan. Omdat steeds meer mensen kiezen voor een veganistische leefstijl, zijn er ook meer (web)winkels die zich richten op vegan supps. Het aanbod voor jou als veganist wordt dus groter!

Dit geldt niet alleen voor plantaardige vitamines en mineralen, er komen ook steeds meer fitness supplementen die geschikt zijn voor veganisten. Merken als Blessed, Plantforce en The Protein Works brengen voedingssupplementen op de markt zonder dierlijke stoffen. Zo kun jij ook kiezen voor plantaardige eiwitten of BCAA’s uit plantaardige bronnen.

Naast deze merken zijn er ook meer bekende supplementen webshops in Nederland die veganistische producten gaan verkopen vanuit hun huislijn. Zo kun jij als veganist of vegetariër dus gemakkelijk belangrijke vitamines, mineralen en aminozuren aanvullen om jouw gezondheid en weerstand optimaal te houden!

Top 5 beste vegan eiwitshakes
Op zoek naar een goede eiwitshake voor veganisten? Wij hebben de Top 5 beste plantaardige eiwitshakes op een rij gezet. Check de Vegan eiwitshakes met de hoogste kwaliteit en laagste online prijs bij Voeding-en-fitness.nl!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Vegan Quinoa Bowl recept
vegan quinoa bowl

Inspiratie nodig voor een gezond recept? Onlangs hebben we een lekker receptje gedeeld met gepofte quinoa en Griekse yoghurt. Vandaag gebruiken we opnieuw quinoa, maar Lees blog

Vegan pizza recept
veganistische pizza

Pizza is voor veel mensen toch wel een favoriete cheatmeal. Vaak worden pizza's belegd met vlees of vis. Op een zaterdagavond lekker thuis op de Lees blog

Vegan Protein review – Body & Fit
vegan protein review

Wanneer je een veganistisch eetpatroon volgt, bestaat de kans dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt. Sporters halen namelijk een groot deel van hun eiwit uit Lees blog

Vegan Fit Protein review – XXL Nutrition
vegan fit protein review

Steeds meer sporters kiezen voor een plantaardig eetpatroon. Voor veganisten was het aanbod eiwitpoeders in het verleden karig. Maar tegenwoordig komen er steeds meer plantaardige Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *