Bijgewerkt op 10 oktober 2024 door Marvin
We worden allemaal wel eens ziek, hoe vervelend dat ook is. Gelukkig kan onze natuurlijke weerstand veel ziekteverwekkers onschadelijk maken, waardoor we minder snel ziek worden en sneller herstel van een griepje. Merk jij dat je vaak ziek wordt en eigenlijk elk griepseizoen wel getroffen wordt? Misschien is jouw weerstand niet sterk genoeg en moet je jouw immuunsysteem ondersteunen.
Nu vraag jij je misschien af of jouw weerstand wel goed genoeg is en of je deze nog kan verbeteren. Wil jij jouw weerstand verhogen? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl lees je alles over jouw weerstand, hoe je deze kan verbeteren en welke factoren een negatieve invloed hebben op jouw weerstand.
- TLDR: Weerstand verhogen in 7 stappen
- Wat is je weerstand nu eigenlijk?
- Werking van het immuunsysteem
- Fysieke barrière
- Algemene afweer
- Specifieke afweer
- Heb jij een verminderde weerstand?
- Hoe kan jij je weerstand verhogen?
- Voeding en het afweersysteem
- Vitamine C voor weerstand verhogen
- Antioxidanten
- Zink ondersteunt immuunsysteem
- Veelgestelde vragen over weerstand verbeteren
TLDR: Weerstand verhogen in 7 stappen
Wil jij het zekere voor het onzekere nemen en jouw weerstand verhogen? Hier zijn de belangrijkste punten uit dit artikel die jou helpen om je weerstand te verbeteren.
- Stop met roken
- Verminder of stop alcohol consumptie
- Kies verse en gezonde voeding
- Zorg voor een goede nachtrust, minstens 7.5 uur per nacht
- Zorg voor goede hygiëne
- Probeer wanneer mogelijk stress te verminderen
- Als je nog net een extra boost zoekt voor jouw weerstand, ga voor voeding met veel vitamine C, antioxidanten en zink
Wat is je weerstand nu eigenlijk?
Weerstand is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar jouw afweer- of immuunsysteem. Dit is het systeem dat jouw lichaam weerstand biedt tegen invloeden van buitenaf. Je kunt het dus zien als het verdedigingssysteem van je lichaam. Het doel is om in- en externe ziekteverwekkers te bestrijden. Dit zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
Het immuunsysteem bestaat uit immuuncellen. Deze zitten in je bloed, maar kunnen via het bloed in weefsels en lymfeklieren komen. We noemen dit de witte bloedcellen. Onder witte bloedcellen vallen onder andere macrofagen, T-cellen, B-cellen en dendritische cellen. Allemaal hebben ze een eigen taak in het immuunsysteem en werken ze samen om een afweerreactie te ontwikkelen tegen ziektekiemen.
Werking van het immuunsysteem
Het immuunsysteem bestaat uit veel verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat jij zo goed mogelijk beschermd blijft tegen ziekteverwekkers. Je afweer bestaat onder andere uit de huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Je afweersysteem beschermt jou op verschillende manieren.
1. Fysieke barrière
Zo heb je de fysieke barrière, dit is de huid. De fysieke grens tussen binnen en buiten. De huid houdt schadelijke stoffen buiten en zorgt ervoor dat ze jouw lichaam niet inkomen.
Daarnaast maken de luchtwegen en darmen ook deel uit van jouw immuunsysteem, de luchtwegen vangen bacteriën op en vervoeren deze naar de keelholte. Hier komt de bacterie in aanraking met stoffen die bedoeld zijn om de bacterie te doden voordat deze schade aan kan brengen.
Als laatste maken speeksel en maagzuur deel uit van de fysieke barrière. Deze twee zorgen er voor dat de bacteriën dood gaan voordat ze schade aan jouw lichaam kunnen richten.
2. Algemene afweer
Naast de fysieke barrière heb je de algemene afweer van het lichaam. Dit zijn de witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen richten zich niet op één specifieke ziekteverwekker maar op alle ziekteverwekkers die in jouw lichaam voorkomen.
De bloedcellen krijgen bijvoorbeeld een seintje wanneer jij ergens op jouw lichaam een wondje hebt. Ze gaan dan naar de desbetreffende plek om eventuele binnengedrongen ziekteverwekkers te vernietigen.
3. Specifieke afweer
Als laatste deel van het afweersysteem heb je de specifieke afweer. Dit onderdeel van jouw weerstand is het tegenovergestelde van de algemene afweer. Het richt zich namelijk op één specifieke ziekteverwekker.
Deze specifieke afweer is erg belangrijk als er een ziekteverwekker in het lichaam zit wat zich zo snel heeft kunnen verspreiden dat de algemene afweer niet meer instaat is om deze te vernietigen.
Heb jij een verminderde weerstand?
Wanneer je een verminderde weerstand hebt, is de kans groter dat je ziek wordt. En als je dan ziek wordt is de kans groot dat het zich heftiger uitdrukt.
Er zijn twee factoren die de weerstand verminderen waar je niet heel veel aan kunt doen. Dit zijn namelijk medicatie en auto-immuunziekte.
Bepaalde medicatie kan de weerstand ook verlagen, dit zijn bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison. Auto-immuunziekten zijn ziektes waarbij het immuunsysteem je lichaamseigen cellen aanvallen. Bijvoorbeeld reuma, ziekte van Hashimoto en ziekte van Crohn.
Daarnaast zijn erg nog een paar andere factoren die invloed hebben op de weerstand, gelukkig kan je hier wel iets aan doen. Zo hebben slaapgebrek, stress en slechte voeding invloed op jouw afweersysteem.
Hoe kan jij je weerstand verhogen?
Jouw weerstand hangt voor een groot deel samen met jouw gezondheid. Een algemene regel is dus als je de weerstand wilt verbeteren dan moet je jouw gehele gezondheid verbeteren.
Denk hier bijvoorbeeld aan het minderen van alcohol, stoppen met roken, zorgen voor een goede nachtrust, extra beweging krijgen, stress verminderen en gezond eten.
We weten allemaal dat roken niet goed voor ons is, maar wist je ook dat roken invloed heeft op jouw weerstand? Roken vermindert de conditie en verzwakt het immuunsysteem. Wanneer je stopt met roken zal dit het herstel bevorderen.
Net zoals bij roken zijn we er allemaal van op de hoogte dat alcohol niet goed voor ons is. En ook alcohol heeft invloed op onze weerstand¹. Onderzoek toont aan dat de activiteit van het immuunsysteem lager was dan wanneer de participanten niet hadden gedronken.
Voeding en het afweersysteem
Gezond eten is belangrijk voor een goed afweersysteem. Kies daarom vooral voor volkorenproducten, peulvruchten, groenten, fruit, noten, mager vlees en vis. Gevarieerd eten is ook een belangrijk onderdeel van gezonde voeding, door veel variatie zorg je ervoor dat je alle voedingstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.
Probeer zoveel mogelijk zelf te koken en te bereiden. Zo weet je zeker wat er in gaat, zoals hoeveel zout en olie er wordt gebruikt. Dingen die je het beste kunt vermijden zijn frisdranken, fastfood en bewerkte producten.
Hiernaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die nog even net een extra boost geven aan je weerstand.
Vitamine C voor weerstand verhogen
Voeding wat rijk is aan vitamine C (ascorbinezuur) is een goede keus om je weerstand te verhogen. Vitamine C verhoogt namelijk de productie van witte bloedcellen in je lichaam, deze helpen je lichaam te vechten tegen infecties².
Producten die veel vitamine C bevatten zijn onder andere citrusvruchten, rode paprika’s, kiwi’s, broccoli, chilipepers, boerenkool en spruiten. Een ander voordeel van deze vitamine is dat vitamine C het sporten ondersteunt.
Vitamine C kopen?
Kan jouw immuunsysteem wel wat extra vitamine C gebruiken? Je kunt dit vinden in de supermarkt of bij de drogisterij. Liever online bestellen? Check dan hier het aanbod vitamine C van Body & Fit en Bol.com.
Antioxidanten
Naast vitamine C helpen antioxidanten ook bij het weerstand verhogen. Deze antioxidanten helpen jouw lichaam niet alleen te vechten tegen ziekteverwekkers maar ook tegen veroudering³.
Voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zijn onder andere, pure chocolade, blauwe bessen, aardbeien, frambozen en boerenkool.
Zink ondersteunt immuunsysteem
Als laatste heb je voeding wat veel zink bevat. Zink is een mineraal welke erg belangrijk is voor jouw lichaam. De cellen in ons lichaam hebben het nodig voor bijvoorbeeld energieproductie. Maar het heeft ook een rol bij celdeling, instandhouding van sterke botten en een normaal geheugen en leervermogen. Daarnaast verhoogt zink de weerstand tegen infecties⁴.
Je kunt zink vinden in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad, cacao en pijnboompitten.
Zink kopen?
Wil je jouw afweersysteem een boost geven door extra zink te nemen? Check hier het aanbod zink supplementen van Bol.com, Body & Fit en XXL Nutrition.
Je weerstand verhogen kan op verschillende natuurlijke manieren, zoals door gezond te eten, voldoende te slapen, te bewegen en stress te verminderen. Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen al een groot verschil maken voor je gezondheid en welzijn. Zorg goed voor je lichaam, en je immuunsysteem zal je helpen om gezond te blijven.
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
- Crazy Nutrition Mass Gainer review & ervaring 2024 - 29 oktober 2024
Bronnen
- https://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141229092606.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29534432
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10343344
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/
Veelgestelde vragen over weerstand verbeteren
Weerstand is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar jouw afweer- of immuunsysteem. Dit is het systeem dat jouw lichaam weerstand biedt tegen invloeden van buitenaf. Je kunt het dus zien als het verdedigingssysteem van je lichaam. Het doel is om in- en externe ziekteverwekkers te bestrijden. Dit zijn bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
Het immuunsysteem bestaat uit veel verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat jij zo goed mogelijk beschermd blijft tegen ziekteverwekkers. Je afweer bestaat onder andere uit de huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. Je afweersysteem beschermt jou op verschillende manieren. Zo heb je de fysieke barrière, dit is de huid. De fysieke grens tussen binnen en buiten.
Naast de fysieke barrière heb je de algemene afweer van het lichaam. Dit zijn de witte bloedcellen. Als laatste deel van het afweersysteem heb je de specifieke afweer. Dit onderdeel van jouw weerstand is het tegenovergestelde van de algemene afweer. Het richt zich namelijk op één specifieke ziekteverwekker.
Je kunt een aantal dingen doen om jouw weerstand een boost te geven. Zo is het al een goede stap om te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Daarnaast dien je te zorgen voor voldoende slaap en ontspanning (om stress te verminderen). Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol. Kies voor vers en gevarieerd eten, dat rijk is aan o.a. vitamine C, zink en antioxidanten.
Er is geen magische oplossing om je weerstand in één keer te verhogen. De snelste manier om je immuunsysteem te ondersteunen is door een combinatie van gezonde gewoonten: eet een gevarieerd dieet met veel fruit en groenten, zorg voor voldoende slaap (7-9 uur per nacht), beweeg regelmatig en probeer stress te verminderen.
Als je vaak ziek wordt, zoals regelmatig verkouden bent of last hebt van griep, kan dit een teken zijn van een verzwakte weerstand. Andere symptomen zijn langdurige vermoeidheid, langzaam herstel van wonden, en terugkerende infecties. Raadpleeg een arts als je vermoedt dat je immuunsysteem niet goed functioneert.
Natuurlijke supplementen zoals vitamine D, echinacea en probiotica kunnen bijdragen aan een sterker immuunsysteem, vooral als je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Ze zijn echter geen vervanging voor een gezond dieet en levensstijl.