• xxl nutrition banner

Wat is Nordic Walking en hoe begin je?

Bijgewerkt op 16 februari 2024 door Marvin

Stel je voor dat je door weelderige bossen wandelt, omringd door de rustgevende geluiden van de natuur. Je voelt de verkwikkende frisse lucht in je longen en de zachte ondergrond onder je voeten. Maar wat als ik je vertel dat je van deze wandeling een volledige lichaamstraining kunt maken? Dat is precies wat Nordic Walking te bieden heeft!

nordic walking

In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl duiken we dieper in op deze fascinerende activiteit, ontdekken we wat het precies is, waarom het zo gezond voor je is en welke uitrusting je nodig hebt om van start te gaan.

Wat is Nordic Walking en hoe is het ontstaan?

Nordic Walking vindt zijn oorsprong in de Scandinavische landen en begon als zomertraining voor langlaufers. Het is een activiteit waarbij wandelen wordt gecombineerd met het gebruik van speciale Nordic Walking-stokken. Deze stokken hebben handgrepen die vergelijkbaar zijn met die van ski’s en worden gebruikt om de beweging van het hele lichaam te ondersteunen.

Bij Nordic Walking zet je, in tegenstelling tot gewoon wandelen, actief af met de stokken bij elke stap. Dit stimuleert het gebruik van de armen, schouders en romp, waardoor je spieren in je bovenlichaam actiever worden dan bij normaal wandelen. Het voegt ook een element van balans en coördinatie toe aan je wandelervaring.

Hoe leer je de juiste techniek?

In het begin kan Nordic Walking wel even wennen zijn. Het is immers anders dan gewoon een rondje wandelen. Waar moet je rekening mee houden als het gaat om de juiste techniek?

 1. Start door rechtop te staan en je voeten op schouderbreedte uit elkaar te zetten.
 2. Pak de wandelstokken vast en houd je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden.
 3. Terwijl je loopt, beweeg je je polsen van achter naar voren, waarbij je de stokken vasthoudt alsof je een deurknop vastdraait. Zorg ervoor dat je polsen ontspannen blijven en niet te stijf zijn.
 4. Wanneer je een stap met je linkervoet zet, zwaai dan je rechterarm naar voren en vice versa. Houd een natuurlijke, ontspannen cadans aan en probeer een ritmische beweging te vinden waarbij je armen en benen synchroon bewegen.
 5. Houd je rug recht en kijk naar voren terwijl je loopt. Probeer je buikspieren en bilspieren aan te spannen om je stabiliteit te vergroten.

Waarom is Nordic Walking gezond voor je?

We weten allemaal dat sporten gezond is. Door genoeg te bewegen wordt het makkelijker om een gezond gewicht te behouden. Ook zorg je voor een betere algehele gezondheid op latere leeftijd. Maar wat maakt Nordic Walking nu zo gezond voor je?

Je traint je hele lichaam

Door de stokken te gebruiken en je bovenlichaam actief te betrekken, activeer je meer spiergroepen dan bij gewoon wandelen. Nordic Walking traint niet alleen je benen en cardiovasculair systeem, maar versterkt ook je armen, schouders, borst en buikspieren. Het is een effectieve, low-impact oefening voor het hele lichaam.

Goed voor hart en longen

Nordic Walking is een uitstekende cardiovasculaire training die je hart en longen versterkt. Door regelmatig te wandelen, verbeter je je algehele uithoudingsvermogen, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten en verhoog je de doorbloeding door je hele lichaam.

Verbrand meer calorieën

Vanwege de extra inspanning die nodig is bij het gebruik van de stokken, verbrandt Nordic Walking meer calorieën dan gewoon wandelen. Studies tonen aan dat je tot 46% meer calorieën kunt verbranden tijdens een Nordic Walking-sessie dan tijdens een gewone wandeling op dezelfde snelheid. Het is dus een geweldige keuze voor degenen die graag willen afvallen of hun gewicht onder controle willen houden.

Weinig kans op blessures

In tegenstelling tot sommige andere vormen van lichaamsbeweging belast Nordic Walking je gewrichten veel minder. De stokken absorberen een deel van de impact, waardoor het gemakkelijker is voor mensen met knie- of enkelproblemen om actief te blijven. Dit verkleint de kans op sportblessures. Het is dan ook geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus.

Positieve invloed mentale gezondheid

Naast de fysieke voordelen heeft Nordic Walking ook een positieve invloed op je mentale en emotionele welzijn. Het wandelen in de natuur, omringd door groen, kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs helpen bij het verminderen van symptomen van depressie. Het is een geweldige manier om te ontspannen, je hoofd leeg te maken en te genieten van de schoonheid van de natuur.

Voor wie is Nordic Walking geschikt?

Nordic Walking is een vorm van lichaamsbeweging die geschikt is voor mensen van verschillende leeftijden en conditieniveaus. Het is met name populair bij mensen die op zoek zijn naar een effectieve en veilige manier om hun algehele fitheid te verbeteren.

Nu snap ik dat dit wellicht niet de meest uitnodigende sport is voor jonge en fitte sporters. Zij geven waarschijnlijk de voorkeur aan een sport met hogere intensiteit, zoals hardlopen, teamsporten of CrossFit. De onderstaande doelgroepen hebben het grootste raakvlak met Nordic Walking;

 • Senioren
 • Mensen met gewrichtsproblemen
 • Revaliderende sporters

Nordic Walking is erg geschikt voor ouderen omdat het een lage-impactactiviteit is met een lage kans op blessures. Bovendien helpen de wandelstokken bij het bewaren van de balans. Door de looptechniek is het ook zeer geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen. De gewrichten worden namelijk minder belast. Dit maakt van deze wandelsport ook gelijk een goede revalidatieoefening. Het kan helpen bij de opbouw van kracht en conditie bij revaliderende sporters.

Extra tip: krachttraining kan ook helpen tegen osteoporose.

wat is nordic walking?

Wat heb je nodig voor Nordic Walking?

Nordic Walking is een laagdrempelige sport. Je kunt namelijk op elk gewenst moment beginnen en zit niet vast aan bepaalde trainingstijden. Het enige wat je perse nodig hebt zijn goede Nordic Walking-stokken. Om comfortabel te lopen kun je echter nog meer materialen gebruiken. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste benodigdheden.

 1. Nordic Walking-stokken: Deze speciale stokken zijn ontworpen met ergonomische handgrepen en rubberen doppen aan de onderkant om grip te bieden op verschillende terreinen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, dus het is belangrijk om de juiste maat te kiezen op basis van je lengte en voorkeuren.
 2. Comfortabele kleding en schoenen: Kies voor comfortabele kleding die geschikt is voor het weer en de omstandigheden. Draag ademende materialen die vocht afvoeren en je koel houden tijdens het wandelen. Investeer ook in goede wandelschoenen die voldoende ondersteuning en demping bieden.
 3. Rugzak: Een kleine rugzak kan handig zijn om water, snacks, een extra laag kleding en andere benodigdheden mee te nemen tijdens je Nordic Walking-sessies.
 4. Zonnebrandcrème en hoed: Vergeet niet jezelf te beschermen tegen de zon. Draag een hoed en breng zonnebrandcrème aan, zelfs op bewolkte dagen.
 5. Waterfles: Hydratatie is essentieel tijdens het sporten, dus zorg ervoor dat je altijd een waterfles bij je hebt om gehydrateerd te blijven tijdens je wandelingen.

Meer dan wandelen

Nordic Walking is niet zomaar een gewone wandeling; het is een totale lichaamstraining met talloze voordelen voor je gezondheid. Het combineert het plezier van wandelen met de voordelen van een effectieve workout, en het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Dus trek je wandelschoenen aan, grijp die Nordic Walking-stokken en verken de prachtige natuur terwijl je werkt aan een gezonder en sterker lichaam. Laat Nordic Walking je meenemen op een avontuurlijke reis vol energie, vitaliteit en innerlijke rust!

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Hardloop tips voor beginners
beginnen met hardlopen

Hardlopen is een van de meest beoefende sporten in de wereld. Hoewel er veel mensen zijn die hardlopen, zijn er in verhouding wel weer erg Lees blog

Buiten sporten tips
beste bcaa

Het wordt gelukkig steeds mooier weer. Dit betekent dat we ook weer lekker buiten kunnen gaan sporten. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien komen Lees blog

Beginnen met wielrennen tips
wielrennen tips

Fietsen is een leuke manier om aan je benodigde beweging te komen. Je combineert een cardio workout met genieten van de (mooie) omgeving. Vooral wielrennen Lees blog

Beste cardio oefeningen voor vet verlies
beste cardio oefeningen

Veel sporters hebben een haat-liefde-verhouding met cardio. Aan de ene kant is het goed voor je lichaam en uithoudingsvermogen. Aan de andere kant is men Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *