• xxl nutrition banner

Wat is muscle memory of spiergeheugen?

Laatste update op 20 januari 2022

muscle memory spiergeheugen

Je hebt vast ooit een periode gehad waardoor je een tijdje niet kon trainen. Dit is vervelend natuurlijk, want je wilt niet dat je spiermassa kwijtraakt waar je zo hard voor hebt gewerkt. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je stopt met krachttraining en hoe lang duurt het voordat je je spiermassa weer terug hebt na deze periode? Één ding wat je zeker gaat helpen is muscle memory, oftewel spiergeheugen.

Dit kan een beetje misleidend klinken want je spieren hebben natuurlijk geen echt geheugen. Ze onthouden niet wat je gisteren hebt gegeten maar wel iets anders wat jou hierbij gaat helpen.

In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je alles uit wat je moet weten over muscle memory en hoe het jou helpt om na een periode van niet trainen je spiermassa weer op te bouwen. 

Inhoud van deze blog

Hoe werkt muscle memory?

Muscle memory is het proces wat ervoor zorgt dat het een stuk makkelijker is om je spiermassa te herwinnen in vergelijking met het voor het eerst opbouwen van je spiermassa. 

In je lichaam gaat dit als volgt. Wanneer je stop met trainen voor een langere tijd begint je lichaam met het afbreken van spiermassa. Je gebruikt het niet meer dus is het voor je lichaam efficiënter om het af te breken, het kost namelijk redelijk wat energie om het te onderhouden. 

Tip: lees in deze blog hoe lang het duurt voor je spiermassa gaat verliezen.

Je lichaam gaat je spiermassa dus afbreken. Echter een onderdeel blijft buiten schot, de celkernen. Spiercellen zijn wat anders dan de gemiddelde cel. Een cel heeft normaal gesproken één kern, maar spiercellen hebben er meerdere. Deze breken niet af na een langere periode van inactiviteit. 

Voordat dit allemaal plaats kan vinden in je lichaam zul je eerst wat spiermassa moeten opbouwen. Dit doe je door een goed trainingsschema te volgen, maar ook op je voeding te letten en progressie te maken in de sportschool. Wanneer je traint zullen je spieren kleine beschadigingen oplopen, dit klinkt misschien als iets slechts maar dat is het niet! 

Deze beschadigingen worden vanzelf weer in je lichaam herstelt als je genoeg eiwitten en calorieën binnenkrijgt, hierna zal de spier telkens net iets sterker worden dan daar voor. Om beschadigingen in de toekomst te voorkomen. 

Het kan zijn dat je in een situatie terecht komt waardoor je niet meer kunt trainen. Denk bijvoorbeeld aan een blessure, vakantie, quarantaine of een gebrek aan motivatie. Na een tijdje zullen je spieren minder vol worden of zelfs afbreken. 

muscle memory krachttraining

Wat heb je aan dit spiergeheugen bij fitness?

Maar wat heb je nu precies aan muscle memory? Dit fenomeen zul je eigenlijk alleen ervaren als je dus een periode niet hebt kunnen trainen. 

Wanneer je hierna wel weer aan de slag gaat zul je merken dat je veel minder tijd nodig hebt om op je oude niveau terug te komen. Natuurlijk moet je hier nog wel hard voor trainen, dus zie dit niet als een excuus om het rustig aan te doen! 

Omdat je de celkernen niet opnieuw hoeft op te bouwen door te trainen kan je een volledige stap overslaan in het proces van het opbouwen van spiermassa. Hier kan je zien dat je door muscle memory het proces van de blauwe pijlen volledige overslaat.

Dit kan dus enorm in je voordeel werken. Je hoeft je niet echt schuldig te voelen als je bijvoorbeeld twee weken op vakantie gaat zonder te trainen of als je volledige rust neemt tijdens het herstellen van een blessure. Zelfs al zou je in die tijd wat spiermassa verliezen, zal je merken dat het een stuk makkelijker is om deze weer terug te krijgen wanneer je weer begint. 

Dit is natuurlijk geen excuus om vaker een pauze te nemen van het trainen, maar het laat wel zien dat je zonder problemen kan herstellen van een blessure of gewoon een paar trainingen kan overslaan.

Wanneer kun je gebruik maken van muscle memory?

Wanneer je consequent aan het trainen bent zonder lange pauzes te nemen zul je eigenlijk geen gebruik hoeven te maken van muscle memory. Echter zal het je enorm helpen wanneer je in een situatie komt waardoor je dus niet kan trainen. 

Desondanks moet je natuurlijk wel al wat spiermassa hebben opgebouwd voordat je hier gebruik van kan maken. Het is dus niet iets waar beginners wat aan hebben. Je zult dit kunnen ervaren als je ongeveer 1 jaar of langer fanatiek aan het trainen bent geweest, dan heb je hoogstwaarschijnlijk genoeg massa opgebouwd om hier gebruik van te kunnen maken. 

De gedachte kan natuurlijk erg motiverend werken als je na een lange pauze niet helemaal van vooraf aan hoeft te beginnen. Je zult veel eerder op je oude niveau zijn dan de eerste keer. 

spiergeheugen fitness

Ander soort spiergeheugen

Lange tijd werd gedacht dat er een ander proces was wat ervoor zorgt dat je sneller op je oude niveau bent en wat niks te maken heeft met het aantal celkernen in je spieren. Het gaat hier namelijk om je motoriek. 

Wanneer je start met trainen begin je met het aanleren van de fitness oefeningen, sommige zijn wat makkelijker maar een oefening als de Squat duurt lang voordat je hem goed onder de knie hebt. Deze bewegingen worden opgeslagen, net zoals je onthoudt hoe je moet fietsen. 

Het kan na een pauze zo zijn dat je er weer even moet inkomen maar een oefening zal je nooit compleet verleren. Ook dit geeft je een groot voordeel ten opzichte van de eerste keer dat je je spiermassa opbouwt. Je hoeft niet opnieuw de tijd te nemen om een oefening aan te leren, dit kan je overslaan. 

Muscle memory of spiergeheugen bij krachttraining

Wanneer je een lange periode niet traint zal je spiermassa langzaamaan afbreken. Echter zullen je celkernen wel blijven bestaan. Als je dan weer begint met trainen zul je de celkernen niet opnieuw hoeven op te bouwen en kan je deze stap in het proces van de opbouw van spiermassa overslaan. 

Daarnaast hoef je ook niet opnieuw de oefeningen aan te leren, de bewegingen zul je altijd blijven onthouden. Het kan zijn dat je er even in moet komen maar verleren zul je de oefening niet. Op deze manier kan muscle memory bijdragen aan meer (en snellere) progressie bij het oppakken van krachttraining na een periode van inactiviteit.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bronnen

  1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2018.01887/full
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22582213/
  3. https://www.pnas.org/content/107/34/15111
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine feiten en fabels
beste creatine

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 6 =