• xxl nutrition banner

Wat is mindset en welke rol speelt dit bij het sporten?

Bijgewerkt op 14 april 2024 door Marvin

Wat is jouw mindset wanneer jij naar de gym gaat? Kijk je er tegenop of ben je juist enthousiast dat je weer mag trainen? Hoe kijk jij naar je voeding? Iets wat moet en veel tijd en energie kost of juist als een kans om gezond bezig te zijn?  Zoals je ziet kan je op hele verschillende manieren naar hetzelfde kijken. Hoe je over dit soort zaken nadenkt en hoe je ze benadert zegt veel over je mindset. 

wat is mindset

Nu hoef je niet meteen te staan springen voor je volgende workout of salade, maar het is wel belangrijk dat je actief bezig bent met je mindset oftewel mentaliteit. Dit kan namelijk een enorm verschil maken voor je fysieke en mentale gezondheid

In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik jou uit wat je moet weten over je mindset en hoe het jou kan helpen. Niet alleen met betrekking tot voeding en fitness, maar met elk aspect uit je dagelijkse leven. 

Wat is mindset?

De mindset of mentaliteit / instelling is het denk- en gedragspatroon van een persoon of een sociale groep. Het gaat er dus om hoe jij over bepaalde dingen nadenkt en wat je met die gedachten doet. 

Er bestaan verschillende soorten mindsets, in deze blog gaan we het hebben over de Growth en Fixed mindset. Wanneer je hierover leest zal je al snel merken welke mindset jij hebt. Zo kan je zien waar jij aan moet werken of dat je al op het goede pad bent! Het kan ook zo zijn dat je op bepaalde gebieden de ene mindset hebt en bij andere onderwerpen juist de andere mentaliteit hebt. 

Fixed mindset

Een Fixed mindset is de gedachte dat iets een gegeven is, zonder dat het in de toekomst nog kan veranderen. Dit is de mindset die je wilt leren herkennen en voorkomen. Een paar voorbeelden van de fixed mindset zijn:

 • Ik ben niet goed in sport
 • Ik ben totaal niet creatief
 • Een voedingsschema volhouden lukt mij niet
 • Ik durf echt niet voor een groep te spreken

Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen in jouw omgeving dit over zichzelf zeggen en hoe vaak heb jij gedachten die hier sprekend op lijken? 

Het kan natuurlijk dat je ergens niet goed in bent of dat je iets gewoon niet leuk vindt. Echter is het vaak een mindset die je jezelf hebt aangeleerd en daardoor er in bent gaan geloven. 

Als je overtuigd bent dat je totaal niet muzikaal bent of niet kan spreken voor een groep, dan wordt het jezelf ertoe te zetten om je daarin te ontwikkelen erg lastig. Elke nieuwe vaardigheid kost natuurlijk tijd en energie om te leren. Maar wanneer je elke fout ziet als een bevestiging dat je het niet kan, ga je nooit echt stappen maken. 

Met deze negatieve mindset sta je jezelf in de weg en beperk je je enorm in het ontwikkelen van jouw talenten. Probeer bewuster om te gaan met je gedachten en hoe je over dingen nadenkt. Het is niet gemakkelijk of je mentaliteit te veranderen, maar dit is de eerste stap!

Growth mindset

Het tegenovergestelde van de Fixed mindset is de Growth mindset, nu zie je aan de naam al wat deze mindset voor jou kan betekenen. 

Deze mentaliteit geeft jou de kans om jezelf te ontwikkelen en verder te laten groeien omdat je ervan overtuigd bent dat dit mogelijk is. Je bent zelf de baas over je eigen groei. In plaats van vast te blijven houden aan negatieve gedachten, zie je elke kans om jezelf te blijven verbeteren. Dit maakt het makkelijker om progressie te maken. Dit zal je ook helpen in de sportschool bij het bereiken van fitness resultaten.

Waarom moet je werken aan je mindset?

Iedereen heeft de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en zijn of haar mindset aan te passen. Het begint met het doelbewust bezig zijn met jouw mindset en wat je wil bereiken, zo kan je aan de slag en hier beter in worden. 

Als je het zo ziet lijkt het makkelijk om een fixed mindset en de gedachten die daaruit voortkomen te herkennen. Echter is dit lang niet altijd het geval. 

Zo werd er bij kinderen die van de basisschool naar de middelbare school gingen gezien dat de kinderen met een fixed mindset allerlei extra regels voor zichzelf hadden gecreëerd. Dit zijn een paar van de regels die voortkomen uit een fixed mindset: 

 • Maak geen fouten, dat betekent namelijk dat je dom bent. 
 • Hard werken is voor domme mensen, als je echt slim bent haal je vanzelf goede cijfers. 
 • Wanneer je fouten maakt kan je dit beter verbergen of voorkomen. 
mindset fitness

Hoe kan de juiste mindset jou helpen? 

Het hebben van de juiste mentaliteit kan echt een enorm verschil maken. Het kan jou helpen en ervoor zorgen dat het dit keer wel lukt om je dieet of trainingsschema vol te houden en resultaat te zien. 

Probeer de negatieve gedachten die voortkomen uit een fixed mindset om te zetten naar gedachten die zorgen voor een growth mindset. Een manier om dit te doen is terug te denken aan alle negatieve gedachten die jij de afgelopen week hebt gehad. Of dit nu te maken heeft met je werk, studie, fitness of iets compleet anders! 

Schrijf deze gedachten op en ga ermee aan de slag, hoe kan je deze gedachten nu omzetten naar positieve growth gedachten? Het belangrijkste ding wat je moet doen is de negatieve aspecten weghalen. Want wanneer je gelooft dat iets echt onmogelijk is, dan is dat ook zo. Dus wees eerlijk tegen jezelf, is het écht onmogelijk of is het een grote uitdaging? 

Hier wat voorbeelden van gedachten die omgezet zijn naar growth mindset gedachten. 

 • ‘Ik ben hier niet goed in’ = ‘Wat kan en wil ik doen om hier beter in te worden?’. 
 • ‘Dit is veel te moeilijk.’ = ‘Dit kost tijd en moeite, ik zie het als een uitdaging’. 
 • ‘Ik kan nooit zwaarder Squatten dan 100 kilo.’ = ‘Ik Squat nu al 60 kilo, het wordt een uitdaging maar ooit train ik zwaarder dan 100 kilo .’

4 tips voor een betere mindset

Wil je jouw mindset verbeteren? Gebruik de onderstaande tips om een growth mindset te bereiken.

 1. Streef niet naar perfectie. Het hoeft echt niet perfect te zijn, het gaat namelijk energie en tijd kosten om je mindset te veranderen. Ook zullen er momenten zijn dat je er totaal geen zin in hebt, of een fixed mindset gedachte je ontglipt. Dat is helemaal oké! Dat betekent niet dat het allemaal niet gaat lukken en dat het fout gaat, wees trots dat je de eerste stappen hebt gezet! 
 2. Houd er rekening mee dat dingen niet altijd gaan zoals je hoopt of verwacht. Op een rustige dag waar alles gaat zoals verwacht zal het een stuk eenvoudiger worden om bewust met je gedachten en mindset bezig te zijn. Op dagen waar je gestresst bent, omdat er weer iets misgaat, of anders loopt dan je in je hoofd had zal dit een stuk lastiger zijn. Helaas zijn dit dus ook de momenten waar je een growth mindset echt kan gebruiken. Dus in deze tijden, probeer er toch mee bezig te zijn. 
 3. Herinner jezelf aan je mindset. Super dat je wilt werken aan je mindset, maar de kans is groot dat je het weer vergeet als je eenmaal met andere dingen bezig bent. Dus creëer voor jezelf een punt dat je dit niet vergeet! Zo kan je een kruisje schrijven op je hand of een reminder in je telefoon zetten. 
 4. Om de dag te beginnen en/of af te sluiten met een positieve boost kan je werken aan je dankbaarheid. Schrijf 3 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Wanneer je dit vaker doet zul je je realiseren hoeveel dingen je in je leven hebt om dankbaar voor te zijn.

Mindset bracelets

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het waardevol om jezelf te blijven herinneren aan je positieve mindset. De kracht van herhaling zorgt er immers voor dat jij jouw growth mindset bij het sporten vast kunt houden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met de Chibuntu Bracelets. Deze handgemaakte armbandjes staan symbool voor kracht, doorzettingsvermogen, actie en verandering. Wil jij iets veranderen in je leven? Dan helpen deze bracelets je bij het behouden van moed en mindset.

Chibuntu designs high-quality men’s bracelets that can be worn anywhere, anytime. Minimal, yet powerful personal reminders to never settle for anything less than what you truly desire. A simple companion on big journeys.

De Chibuntu bracelets zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en worden gemaakt van diverse materialen. Zo zijn er armbandjes met edelstenen / mineralen (zoals amethyst, sodaliet en tijgeroog). Check hieronder de bracelets die ik het tofst vind.

Met welke mentaliteit sta jij in het leven? Vind jij het lastig om uitdagingen aan te gaan, dan zal je in de sportschool weinig bereiken. Spiermassa opbouwen of je vetpercentage verlagen vergt namelijk veel discipline en zal moeilijk zijn. Met een Growth mindset zie je hier de uitdaging in en ga je deze niet uit de weg. Zo ga jij meer resultaten behalen!

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Hoe kun je verleidingen weerstaan?
verleidingen weerstaan eten

Tegenwoordig werken we een stuk meer thuis dan vroeger. Als je dit doet zal je vast hebben gemerkt dat het een stuk lastiger is om Lees blog

BMI berekenen (Body Mass Index)
bmi berekenen

De Body Mass Index (BMI) is een methode die wereldwijd gebruikt wordt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. De BMI formule kijkt Lees blog

Mindscopic review & ervaringen
mindscopic review

Tegenwoordig zijn we steeds drukker en worden er dagelijks mentale prestaties van ons verwacht. De druk om te presteren is (te) hoog en focus, concentratie Lees blog

Mind Lab Pro review & ervaringen
mind lab pro review

Focus, leervermogen en minder stress uit een potje? Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Toch wordt het gebruik van nootropics steeds populairder. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Eén reactie:

 1. De tip om op te schrijven waar je dankbaar voor bent, vind ik een hele mooie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *