Sapdiëten zijn steeds populairder geworden als zogenaamde ‘quick fix’-routines, die een groot gewichtsverlies in een relatief korte tijd beloven. En soms ook andere gezondheidsvoordelen claimen, zoals het ‘ontgiften’ van de lever, een helderdere huid en een verbeterd humeur. Maar kan een sapkuur je gezondheid echt verbeteren, is het gewichtsverlies duurzaam en zijn er gevaren aan het volgen van dergelijke extreme diëten? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl lees je meer over wat een sapkuur is en of je er gezond mee kunt afvallen!
Wat is een sapkuur?
Er worden verschillende termen gebruikt voor een sappenkuur, zoals sapvasten, sapzuiveringen, juice cleanse of sapdetoxen. Alle sapdiëten zijn gebaseerd op het consumeren van een verscheidenheid aan geperste groenten en fruit. Veel sapdiëten houden in dat je je onthoudt van het eten van ander voedsel en alleen sap drinkt. Terwijl sommige ook het eten van bepaald vast voedsel inhouden. De calorie-inname is meestal erg beperkt bij sapdiëten.
De meest extreme sapdiëten zijn meestal beperkt tot een korte periode – vaak tussen drie dagen tot een week. Sapdiëten die wat vast voedsel en meer calorieën toelaten, worden soms voor langere tijd gevolgd. Diëten met alleen sap zijn meestal vegetarisch en kunnen ook veganistisch zijn, hoewel je bij sommige plannen honing of yoghurt aan de sappen kunt toevoegen.
Populaire sapkuren volg je voor 3, 5 of 7 dagen en daarbij drink je 6 sapjes per dag. Vast voedsel wordt tijdens deze variant sapkuur vermeden. Je mag nog wel water, thee en koffie (met mate) drinken. Uiteraard zonder suiker, melk of zoetstoffen.
Kun je afvallen door een sapkuur?
De meeste mensen zullen waarschijnlijk wat gewicht verliezen na een sappenkuur, omdat het inhoudt dat bronnen van vet en eiwit worden verwijderd en de calorie-inname aanzienlijk wordt verminderd. Het is echter onwaarschijnlijk dat het gewichtsverlies op de langere termijn duurzaam zal zijn als je terugkeert naar je normale eetgewoonten. Je moet je ervan bewust zijn dat de hoeveelheid gewicht die je verliest afhankelijk is van jouw eigen individuele omstandigheden, inclusief hoeveel gewicht je in het begin moet verliezen.
Er is momenteel wel bewijs dat suggereert dat een kortdurend driedaags sapdieet voordelen kan hebben voor de darmgezondheid [1] en op zijn beurt gunstig is voor gewichtsbehoud op langere termijn. Dit komt omdat men denkt dat de balans van bacteriën in de darm het gewicht beïnvloedt [2].
In het begin zal je snel afvallen tijdens een juice cleanse. Dit zal echter voornamelijk vocht zijn. Een lange sapkuur wordt afgeraden, want je lichaam gaat dan namelijk spiefweefsel afbreken. En als fanatieke krachtsporter is dat natuurlijk het laatste wat je wil.
Afvallen doe je met een calorietekort
Onthoud altijd dat de caloriebalans leidend is voor aankomen of afvallen. Eet je stelselmatig meer dan je lichaam verbruikt, dan zal je aankomen. Consumeer je juist minder calorieën dan je lichaam nodig heeft, dan zal je afvallen (je lichaam gaat vetreserves gebruiken als energiebron). Wil je dus gewicht verliezen? Dan dien je te zorgen voor een gezond voedingsschema met een calorietekort.
Omdat je tijdens een sapkuur alleen sapjes drinkt en geen vast voedsel meer eet, zal je snel in een calorietekort terechtkomen. Hierdoor zal je afvallen, maar na afloop van het sapvasten is het belangrijk om je normale eetpatroon aan te passen. Ga je weer eten en drinken zoals voor je detox? Dan komen de verloren kilo’s er weer heel snel bij, en dat is natuurlijk zonde!
Hoe houd je een sappenkuur vol?
Op de website van Happy Juicy kun je sapjes bestellen voor een sapkuur. Doordat ze veel verschillende soorten sappen aanbieden is het makkelijker om een kuur vol te houden. Als je een sapkuur vol wilt houden moet je haalbare doelen stellen voor jezelf. Maak je doelen concreet en schrijf ze op – denk ook na over je motivatie. “Waarom wil je afvallen?”
Je zult misschien ook tegenslagen moeten verwerken, en vaak raken mensen hierdoor gedemotiveerd. Maar vergeet jezelf vooral niet de tijd te geven om je levensstijl te verbeteren. Daarom is het belangrijk om ook kleine successen te vieren.
Dit zijn een paar van onze favoriete sapjes:
- Bieten Boost = rode biet, wortel, appel, peer, bleekselderij, gember en citroen
- Wortel Weerstand = wortel, ananas, appel, gember, gele paprika, limoen en goji bessen
- Blushing Boost = venkel, pastinaak, appel, gele wortel, komkommer, ananas, bleekselderij, rode biet en limoen
Voordelen sapkuur
Benieuwd naar de sapkuur voordelen? Sapvasten heeft een aantal voordelen voor je lichaam. De vitamines, mineralen en antioxidanten in de groentesappen ondersteunen het immuunsysteem en helpen de organen bij het verwijderen van ‘giftige’ stoffen.
- Ondersteunt de werking van je lever
- Zorgt voor een betere spijsvertering
- Beschermt tegen vrije radicalen
- Vermindert vermoeidheid
- Versterkt huid, nagels en haar
- Stimuleert het herstel na training
Is sapvasten nodig?
Hoewel een detox essentieel lijkt voor een goede gezondheid, is sapvasten niet direct nodig. Je lichaam is namelijk prima in staat om afvalstoffen te verwijderen. Je lever, nieren en darmen kunnen gifstoffen verwerken en uitscheiden. Uiteraard belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt met voldoende beweging, veel water drinken en gezond eten.
Toch kan een sapkuur voor mensen een goede zet zijn om bewuster te worden van hun gezondheid. Zie het als een kickstart voor het verbeteren van je eetpatroon en leefstijl. Na het sapkuren kun je een gezond eetpatroon oppakken en verder gaan met het verbeteren van je gezondheid. Val je na een detox weer terug in je oude (slechte) eetgewoontes? Dan heeft het weinig effect gehad en is het vooral zonde geweest van je geld en moeite.
Sapkuren kan enkele voordelen hebben voor je lichaam en gezondheid. Het is echter zeker geen wondermiddel en je lichaam kan zelf afvalstoffen verwijderen, daar is geen detox voor nodig. Toch eens proberen? Met de eerder genoemde sappen kun je zelf de effecten van een sapkuur ervaren. Liever zelf gezonde sapjes en smoothies maken? In deze blog delen we 10 gezonde slowjuicer recepten.
- Hoe lang kun je zonder drinken? - 12 september 2024
- Hoe lang kan je zonder eten? - 8 augustus 2024
- Transvetten: wat zijn het en hoe ongezond is transvet? - 1 augustus 2024