• xxl nutrition aanbieding

Wat is Dry Needling?

Laatste update op 19 juni 2021

dry needling fysiotherapieAls fanatieke (kracht)sporter heb je vast wel eens momenten waarop je last heb van vastzittende spieren. Wanneer we ons lichaam zwaar belasten kunnen de spieren overspannen raken. Deze stijve spieren zijn pijnlijk en maken het bewegen moeilijk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hier tegen kunt doen. Zo kan regelmatig rekken en strekken de spieren soepeler maken, ook een goede sportmassage kan wonderen doen.

Heb jij echt last van hardnekkige knopen in je spieren? Dan is Dry Needling misschien de beste oplossing. Maar wat is Dry Needling precies? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je precies uit wat de fysiotherapeut doet tijdens deze behandeling en waar het effectief voor is!

Triggerpoints in je spieren

Voordat ik je meer ga vertellen over wat Dry Needling precies is, wil ik iets meer vertellen over triggerpoints. Triggerpoints staan ook wel bekend als spierknopen. Dit zijn lokale verkrampingen in de spieren, welke van buitenaf voelbaar zijn als harde bobbels. Deze knopen ontstaan door een slechte doorbloeding en gebrek aan zuurstof in de spier. Dit is vaak het gevolg van een verkeerde houding of langdurig zware belasting, zoals bij het fitnessen.

Wanneer je op deze triggerpoints drukt is dit pijnlijk en voel je de pijn vaak uitstralen naar andere gebieden van het lichaam. Een triggerpoint kan overal in het lichaam ontstaan, maar dit gebeurt wel op vaste plekken. Namelijk op de plaats waar informatie van het zenuwstelsel wordt overgebracht naar de spier.

Als je naar de spiervezels zou kijken zie je dat sommige vezels meer zijn samengespannen dan de omliggende spiervezels. Doordat er een verdikking ontstaat wordt de doorbloeding belemmerd. Met als gevolg dat afvalstoffen zich ophopen. De spier blijft op hogere spanning waardoor er een stijf en pijnlijk gevoel ontstaat.

Oorzaken triggerpoints

 • Acuut trauma (bijvoorbeeld een verkeerde beweging of sportblessure)
 • Langdurig een verkeerde (werk)houding
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Stress of depressie
 • Voetafwijkingen, instabiliteit of beenlengteverschil
 • Slappe ligamenten in enkels of knieën

Dry Needling door fysiotherapeut

Heb jij veel last van spierknopen en word je hierdoor beperkt in het dagelijks leven en tijdens het sporten? Dan is het verstandig om de hulp van een goede fysiotherapeut of sportmasseur in te schakelen. Op basis van het onderzoek tijdens de intake zal de fysio analyseren welke behandeling het meest geschikt is voor jou.

Om triggerpoints te ontspannen en de klachten te verminderen is Dry Needling een populaire methode. De spieren worden aangeprikt met een klein naaldje om deze langdurig en snel te ontspannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een droge acupunctuurnaald, er wordt geen vloeistof in de spier gespoten. De fysiotherapeut zal de triggerpoints opzoeken in het lichaam en op deze plekken gebruiken maken van de naald om de spier te laten ontspannen.

Doet deze fysiobehandeling pijn?

Dry Needling is geen pijnlijke behandeling. Het aanprikken van de spier zelf voel je eigenlijk bijna niet. Wel kan de gespannen spier na het inbrengen van het naaldje even heftig reageren. Dit voelt als een soort kramp en de spier begint iets te schokken. Je voelt vrijwel direct dat hierdoor de spanning de spier verlaat en de spier ‘rustiger’ wordt.

Hierdoor kun je de spier makkelijker bewegen en is deze meer ontspannen. Na de Dry Needling behandeling kan de spier een beetje vermoeid aanvoelen, maar dit trekt snel weg. Het devies is dan ook om ruim voldoende water te drinken na je behandeling. Zo kan het lichaam de vrijgekomen afvalstoffen uit de spierknopen beter afvoeren.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

De Dry Needling methode niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naaldjes in het lichaam gezet, welke langere tijd blijven zitten. De theorie achter acupunctuur is het beïnvloeden van de lichaamsenergie. Bij Dry Needling wordt slechts 1 naald gebruikt die korte tijd in de spier wordt geprikt. Het doel is om de spierknoop te laten ontspannen en richt zich dus op een lokale triggerpoint, waar acupunctuur een meer energetische behandeling is.

Bij welke klachten is deze methode geschikt?

 • Stijve gewrichten en spieren
 • Triggerpoints in spieren
 • Klachten aan nek en schouders
 • Tennisarm, ellenboog en pijnlijke onderarmen of polsen
 • Klachten aan lage rug, heupen en been- en bilspieren

Dry Needling is een behandelingsmethode die door veel fysiotherapeuten wordt toegepast. Wanneer de juiste triggerpoints worden behandeld kunnen jouw klachten snel en aanzienlijk verminderen. Belangrijk is natuurlijk wel om ook de oorzaak van het ontstaan van deze spierknopen aan te pakken. Zo voorkom je terugkerende klachten in de toekomst.

wat is dry needling

De blog over Dry Needling is geschreven met informatie van Fysiotherapie Praktijk Pietersen. Voor alle klachten van spieren en gewrichten kun je bij deze fysiotherapeut in Apeldoorn terecht.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/jmt.2006.14.4.70E
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/106698111X13129729552065
Meer handige fitness tips
Spierpijn voorkomen? 5 tips tegen spierpijn
spierpijn voorkomen

Als je aan krachttraining doet, weet je dat spierpijn er bij hoort: of je nu traint om je spieren te ontwikkelen, een strakker lijf te Lees blog

Voordelen van yoga voor (kracht)sporters
voordelen van yoga krachtsporters

Krachttraining en yoga? Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar yoga is de perfecte aanvulling als je aan krachttraining doet. Veel krachtsporters hebben namelijk last Lees blog

Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?
mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én Lees blog

8 tips tegen zweetlucht bij het sporten
zweetlucht bij sporten

Het is normaal om te zweten als je fanatiek aan het sporten bent. Zeker tijdens het hardlopen of tijdens een zware workout in de sportschool Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − zeven =