• xxl nutrition banner

Wat is Dry Needling?

Bijgewerkt op 12 maart 2024 door Marvin

dry needling fysiotherapieAls fanatieke (kracht)sporter heb je vast wel eens momenten waarop je last heb van vastzittende spieren. Wanneer we ons lichaam zwaar belasten kunnen de spieren overspannen raken. Deze stijve spieren zijn pijnlijk en maken het bewegen moeilijk. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hier tegen kunt doen. Zo kan regelmatig rekken en strekken de spieren soepeler maken, ook een goede sportmassage kan wonderen doen.

Heb jij echt last van hardnekkige knopen in je spieren? Dan is Dry Needling misschien de beste oplossing. Maar wat is Dry Needling precies? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je precies uit wat de fysiotherapeut doet tijdens deze behandeling en waar het effectief voor is!

Triggerpoints in je spieren

Voordat ik je meer ga vertellen over wat Dry Needling precies is, wil ik iets meer vertellen over triggerpoints. Triggerpoints staan ook wel bekend als spierknopen. Dit zijn lokale verkrampingen in de spieren, welke van buitenaf voelbaar zijn als harde bobbels. Deze knopen ontstaan door een slechte doorbloeding en gebrek aan zuurstof in de spier. Dit is vaak het gevolg van een verkeerde houding of langdurig zware belasting, zoals bij het fitnessen.

Wanneer je op deze triggerpoints drukt is dit pijnlijk en voel je de pijn vaak uitstralen naar andere gebieden van het lichaam. Een triggerpoint kan overal in het lichaam ontstaan, maar dit gebeurt wel op vaste plekken. Namelijk op de plaats waar informatie van het zenuwstelsel wordt overgebracht naar de spier.

Als je naar de spiervezels zou kijken zie je dat sommige vezels meer zijn samengespannen dan de omliggende spiervezels. Doordat er een verdikking ontstaat wordt de doorbloeding belemmerd. Met als gevolg dat afvalstoffen zich ophopen. De spier blijft op hogere spanning waardoor er een stijf en pijnlijk gevoel ontstaat.

Oorzaken triggerpoints

 • Acuut trauma (bijvoorbeeld een verkeerde beweging of sportblessure)
 • Langdurig een verkeerde (werk)houding
 • Te weinig lichaamsbeweging
 • Stress of depressie
 • Voetafwijkingen, instabiliteit of beenlengteverschil
 • Slappe ligamenten in enkels of knieën

Dry Needling door fysiotherapeut

Heb jij veel last van spierknopen en word je hierdoor beperkt in het dagelijks leven en tijdens het sporten? Dan is het verstandig om de hulp van een goede fysiotherapeut of sportmasseur in te schakelen. Op basis van het onderzoek tijdens de intake zal de fysio analyseren welke behandeling het meest geschikt is voor jou.

Om triggerpoints te ontspannen en de klachten te verminderen is Dry Needling een populaire methode. De spieren worden aangeprikt met een klein naaldje om deze langdurig en snel te ontspannen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een droge acupunctuurnaald, er wordt geen vloeistof in de spier gespoten. De fysiotherapeut zal de triggerpoints opzoeken in het lichaam en op deze plekken gebruiken maken van de naald om de spier te laten ontspannen.

Doet deze fysiobehandeling pijn?

Dry Needling is geen pijnlijke behandeling. Het aanprikken van de spier zelf voel je eigenlijk bijna niet. Wel kan de gespannen spier na het inbrengen van het naaldje even heftig reageren. Dit voelt als een soort kramp en de spier begint iets te schokken. Je voelt vrijwel direct dat hierdoor de spanning de spier verlaat en de spier ‘rustiger’ wordt.

Hierdoor kun je de spier makkelijker bewegen en is deze meer ontspannen. Na de Dry Needling behandeling kan de spier een beetje vermoeid aanvoelen, maar dit trekt snel weg. Het devies is dan ook om ruim voldoende water te drinken na je behandeling. Zo kan het lichaam de vrijgekomen afvalstoffen uit de spierknopen beter afvoeren.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

De Dry Needling methode niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naaldjes in het lichaam gezet, welke langere tijd blijven zitten. De theorie achter acupunctuur is het beïnvloeden van de lichaamsenergie. Bij Dry Needling wordt slechts 1 naald gebruikt die korte tijd in de spier wordt geprikt. Het doel is om de spierknoop te laten ontspannen en richt zich dus op een lokale triggerpoint, waar acupunctuur een meer energetische behandeling is.

Bij welke klachten is deze methode geschikt?

 • Stijve gewrichten en spieren
 • Triggerpoints in spieren
 • Klachten aan nek en schouders
 • Tennisarm, ellenboog en pijnlijke onderarmen of polsen
 • Klachten aan lage rug, heupen en been- en bilspieren

Dry Needling is een behandelingsmethode die door veel fysiotherapeuten wordt toegepast. Wanneer de juiste triggerpoints worden behandeld kunnen jouw klachten snel en aanzienlijk verminderen. Belangrijk is natuurlijk wel om ook de oorzaak van het ontstaan van deze spierknopen aan te pakken. Zo voorkom je terugkerende klachten in de toekomst.

wat is dry needling

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/jmt.2006.14.4.70E
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/106698111X13129729552065
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *