• xxl nutrition banner

Wat is de beste Activity Tracker?

Laatste update op 24 mei 2023

beste activity trackerHet gebruiken van een Activity Tracker of sporthorloge is toch wel dé fitness trend van de afgelopen jaren. Voldoende bewegen is belangrijk voor de gezondheid en steeds meer mensen zien dit in. Om te monitoren of je op de goede weg bent is een activity-tracker ideaal. Dit armbandje houdt bij hoe vaak je beweegt, hoeveel stappen je zet en toont zelfs het aantal calorieën dat je hierdoor dagelijks verbruikt. Er zijn verschillende fitness horloges op de markt, van merken als Samsung, Fitbit en Polar.

Maar wat is nu de beste Activity Tracker? In samenwerking met de Consumentenbond tonen we je op Voeding-en-fitness.nl de testresultaten! Hieronder lees je meer over de test en ontdek je de voordelen en nadelen van 8 populaire activity-trackers.

Het gemak van een fitness horloge

Een fitness horloge kan een goede stimulans zijn om meer te gaan bewegen en bewuster met je gezondheid om te gaan. Je krijgt namelijk inzicht in jouw beweeggedrag. Vaak denken mensen dat ze veel bewegen, maar overschatten ze zichzelf hier in. Het gebruik van een Activity Tracker wijst men erop dat ze eigenlijk minder actief zijn dan ze eigenlijk denken.

Zo kan het sporthorloge een signaal geven als je te lang stil zit en brengt hij zelfs je slaapgedrag in kaart. Deze fitness trackers meten niet alleen het aantal stappen dat je zet, maar meet elke vorm van activiteit. Immers, als je aan het stofzuigen bent verbruikt je lichaam ook energie. Uiteraard bieden de diverse merken ook verschillende functies. De basis blijft echter hetzelfde.

Beste Activity Tracker 2023?

Om te achterhalen wat de beste Activity Tracker van dit jaar is heeft de Consumentenbond een aantal smartwatches getest. Er is onder anderen getest op:

  • Nauwkeurigheid van meten bewegingen
  • Aanwezige smart functies (koppeling met smartphone)
  • Gebruiksgemak
  • Accuduur
  • Veelzijdigheid

De Best Geteste Activity Tracker is de Polar A360 en Beste Koop is de Withings Go. Hieronder lees je meer over de geteste fitness horloges en hun sterke (en zwakke) punten.

1. Polar A360 (Best Getest)

polar a360Richtprijs: €150 – Testoordeel: 7,2

De Polar A360 is een zeer veelzijdige fitness wearable met een groot touchscreen. Hierdoor zijn alle meldingen goed te lezen. De nauwkeurige hartslagmeter is een groot voordeel en de stevige polsband zit comfortabel. De Polar activity-tracker is waterdicht, je kunt er dus mee zwemmen. Je kunt de smartwatch koppelen met je telefoon en zo meldingen van bellers, WhatsApp en Facebook ontvangen.

De Polar A360 is het best in het meten van het verbruikte aantal calorieën om je caloriebehoefte in kaart te brengen van alle geteste modellen. Ook gaat de accu langer mee (2 weken) dan die van andere trackers (1 week). Verbeterpunten? De apps zijn wat minder gebruiksvriendelijk en het kleurenscherm is niet de meest heldere.

2. Garmin Vivofit 3

garmin vivofit 3Richtprijs: €100 – Testoordeel: 7,1

De Garmin Vivofit 3 is een activity-tracker met weinig toeters en bellen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid is een sterk pluspunt. Ook deze fitness wearable kun je dragen tijdens het zwemmen. In tegenstelling tot de Polar A360 kan deze Garmin activity tracker geen meldingen van je smartphone ontvangen.

Omdat dit sporthorloge weinig luxe functies bevat gaat de accu echter wel een stuk langer mee. Zo kan je meerdere weken tot maanden doen met één keer opladen. Met een richtprijs van €100 scoort de Garmin Vivofit ook hoog op prijs/kwaliteitsverhouding. Ben jij op zoek naar een simpele activiteitstracker voor een lage prijs? Dan is dit model van Garmin zeker een goede optie!

3. Withings Go (Beste Koop)

withings goRichtprijs: €60 – Testoordeel: 6,5

De Withings Go is als Beste Koop uit de Beste Activity Tracker test voor 2017 gekomen. Ondanks de lage prijs van zo’n 60 euro scoort deze sport-wearable een degelijke 6,5 als eindcijfer. Hij heeft een stevige band een een eenvoudig aanraakscherm. Hierop kun je de tijd en behaalde doelen duidelijk aflezen, zelfs bij fel zonlicht.

Je kunt de Withings Go helaas niet koppelen met je telefoon om meldingen te ontvangen. Wel kun je er mee zwemmen, deze activity tracker is namelijk waterdicht. In vergelijking met de andere merken scoort Withings zeer goed op draagcomfort. Ook de accuduur is goed te noemen. Net als bij de Garmin Vivofit 3 kun je meerdere weken tot maanden met je batterij doen.

4. Samsung Gear Fit 2

samsung gear fit 2Richtprijs: €190 – Testoordeel: 6,5

In deze Activity Tracker test scoort de Samsung Gear Fit 2 een 6,5, net als de Withings Go. Het grote verschil in prijs zorgt er echter voor dat Samsung genoegen moet nemen met de vierde plek. De Gear Fit 2 onderscheidt zich door het grote touchscreen met zeer hoge resolutie. De hartslagmeter is helaas niet heel erg accuraat.

Je kunt de Samsung Gear Fit 2 verbinden met je telefoon om meldingen te ontvangen en ook heb je toegang tot je muziek. Let op; dit werkt niet met iPhones. Je kunt dit fitnesshorloge gebruiken voor verschillende sporten en het draagcomfort tijdens het bewegen is fijn. Voor een prijs van 190 euro hadden we echter wel een nauwkeurigere meting van hartslag en afstand verwacht.

5. Fitbit Charge 2

fitbit charge 2Richtprijs: €150 – Testoordeel: 6,4

In deze test naar de Beste Activity Tracker mag de Fitbit Charge 2 natuurlijk niet ontbreken. Dit is misschien wel de meest bekende fitness wearable in Nederland. Maar zoals je kunt zien scoort hij geen top 3 notering. De Fitbit Charge 2 is wat breder dan de Fitbit Alta (nummer 6) en heeft een groter scherm.

Deze activiteitstracker is spatwaterdicht en meet de hartslag behoorlijk nauwkeurig. Ook telt hij het aantal trappen dat je loopt. Je kunt de Fitbit Charge synchroniseren met je smartphone, maar het doorgeven van de meldingen gaat helaas niet erg goed. De Fitbit applicaties zijn gemakkelijk in het gebruik. Minpunt is de onnauwkeurige berekening van het aantal verbruikte calorieën per dag.

6. Fitbit Alta

fitbit altaRichtprijs: €120 – Testoordeel: 6,3

De Fitbit Alta scoort met een 6,3 nét iets lager dan zijn grote broer, de Fitbit Charge 2. De Alta is een smalle tracker, waardoor hij tijdens het sporten comfortabel zit. De display is hierdoor echter ook kleiner. Dit zorgt er voor dat het scherm moeilijker is af te lezen. De Fitbit Alta kan meldingen laten zien van WhatsApp berichten en oproepen.

De connectie met je smartphone gaat iets beter dan bij de Charge 2. Ook deze fitness tracker is spatwaterdicht, waardoor je er gerust mee in de regen kunt sporten. De accuduur is gemiddeld in vergelijking met de andere sportwatches in deze lijst. Zoek jij een nauwkeurige activity tracker die comfortabel zit? Dan is de Fitbit Alta wellicht een goede keus!

7. TomTom Touch

tomtom touchRichtprijs: €120 – Testoordeel: 5,3

Waarschijnlijk kan TomTom zich beter blijven focussen op hun navigatiesystemen. De TomTom Touch scoort namelijk een onvoldoende. Deze activity tracker heeft een aanraakscherm en een strak design. De hartslagmeter is helaas niet heel nauwkeurig. Pluspunt is dat hij tot een half uur onder water gebruikt kan worden (tot een diepte van 1 meter).

Ook deze smart watch kan verbonden worden met je telefoon. Zo toont hij meldingen van sms’jes en wanneer je gebeld wordt. Nadeel is de gebruiksvriendelijkheid (ofwel het gebrek hieraan). De apps werken namelijk niet soepel en je moet voor iedere app een account aanmaken. Wees hier voorzichtig mee, want je gegevens komen zo bij de fabrikant terecht.

8. Polar Loop 2

polar loop 2Richtprijs: €65 – Testoordeel: 5,2

We sluiten onze test naar de Beste Activity Tracker af met de Polar Loop 2. Deze fitness tracker heeft een opvallend scherm van led-lampjes en is geschikt om mee te zwemmen. Hoewel je de Loop 2 kunt verbinden met je telefoon werkt dit niet heel goed. De smartfuncties, zoals het tonen van telefoontjes en berichten, functioneren niet soepel.

Grootste minpunt is het draagcomfort. De activity tracker zit niet fijn, zowel tijdens het bewegen als tijdens het ‘normaal dragen’. Bovendien is het scherm slecht te lezen wanneer er licht op schijnt vanwege de felle weerkaatsing. De Polar Loop 2 scoort slechter dan de andere sport horloges in deze test, maar is met 65 euro wel één van de goedkoopste.

Wat vind jij de beste activity tracker?

Natuurlijk zijn we bij Voeding-en-fitness.nl ook benieuwd naar wat JIJ de beste activity tracker vindt. Heb jij één of meerdere fitness wearables gebruikt? Laat in een reactie weten wat jouw favoriet is en waarom!

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =