• xxl nutrition aanbieding

Is yoghurt gezond?

Laatste update op 18 januari 2022

yoghurt gezondEen schaaltje met yoghurt, veel vrouwen genieten er van maar het blijkt dat mannen dit zuivelproduct liever links laten liggen. Uit cijfers van de NPD Group blijkt dat slechts 2% van de mannen 2x of vaker per maand een bakje yoghurt eet. Zonde, want yoghurt heeft een aantal voordelen voor onze gezondheid! Recent onderzoek toont aan dat de probiotica in yoghurt kan bijdragen aan het bestrijden van (dodelijke) ziekten en de werking van maag en darmen kan versterken.

Hieronder hebben we een aantal redenen waarom yoghurt gezond is voor je op een rij gezet.

Waarom is yoghurt gezond?

Dat de probiotica in yoghurt gezond is kunnen we wel zeggen, maar wat zijn de gezondheidsbevorderende effecten van dit witte goedje dan?

Yoghurt kan beschermen tegen Diabetes type 2

Volgens een Brits onderzoek is één van de voordelen van yoghurt dat het de kans verlaagt op het ontwikkelen van diabetes type 2. Uit deze studie kwam naar voren dat mensen die dagelijks ongeveer 80ml yoghurt aten 28% minder kans hadden om deze vorm van suikerziekte te ontwikkelen. De combinatie van probiotica, vitaminen en mineralen in yoghurt helpt om het bloedsuiker te stabiliseren.

Tevens draagt het stofje menaquinone (een vorm van vitamine K) bij aan een verbeterde gevoeligheid voor insuline. Het beschermen tegen diabetes type 2 is dus één van de redenen waarom yoghurt gezond is.

In een eerder artikel hebben we het al over suikerziekte gehad. Hierin vind je meer informatie over diabetes en het sporten met diabetes!

Yoghurt versterkt de maag- en darmwerking

Dezelfde probiotica in yoghurt schijnt verlichtend te werken bij 8 soorten darmklachten. Zo werkt het diarree-remmend en verlicht het bij mensen die last hebben van het prikkelbare darmsyndroom. Yoghurt vermindert de kans op het ontwikkelen van deze darmklachten met maar liefst 42%!

Wetenschappers claimen dat dit komt doordat de probiotica in yoghurt de pathogenen in onze ingewanden kunnen aanvallen. De goede bacteriën zorgen dus voor het predicaat dat yoghurt gezond is!

Versterken van botten en tanden

Een andere reden waarom yoghurt gezond is, is dat het versterkend werkt voor botten en tanden. Net als melk bevat yoghurt vitamines B2, B12 en calcium. Het levert bovendien mineralen als fosfor, kalium, magnesium en zink. Deze vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor ons lichaam en verminderen onder andere de botontkalking op latere leeftijd (osteoporose). Zo blijf je langer vitaal en kun je langer genieten van sterke botten en gezonde tanden.

Probiotica in yoghurt gezond

Het woordje probiotica zien we vaak samen met yoghurt. Maar wat is dit nu eigenlijk? En waarom zorgen deze bacteriën er voor dat yoghurt gezond is? Hieronder zie je de 3 belangrijkste goede bacteriën in yoghurt die bijdragen aan het verbeteren van je gezondheid!

  • B. Lactis – vermindert de productie van histamine in witte bloedlichaampjes en verlaagt zo de gevoeligheid voor allergenen. B. Lactis vermindert dus bijvoorbeeld nasale allergieklachten (jeuk aan de neus, loopneus etc.). Deze goede bacterie vinden we in Activia yoghurt.
  • L. Casei – helpt bij het verbeteren van de activiteit van de cellen in ons lichaam die ziektes en virussen opsporen en vernietigen. L. Casei draagt zodoende bij aan de genezing van luchtweginfecties en verkoudheid. Vooral Yakult en Actimel bevatten veel L. Casei!
  • L. Acidophilus – draagt bij aan een soepelere darmwerking door de werking van neurotransmitters in je buik te versterken. Zo helpt het bij het verbeteren van de stoelgang en is het ideaal voor mensen die last hebben van constipatie. Vifit bevat veel L. Acidophilus

probiotica yoghurt

Is yoghurt altijd gezond?

Yoghurt is goed voor je, yoghurt is gezond. We zouden meer yoghurt moeten eten! Maar geldt dit voor iedereen? Nee, want mensen die lactose intolerant zijn doen er goed aan om niet teveel yoghurt (en andere melkproducten) binnen te krijgen. Hoewel de hoeveelheid lactose in yoghurt lager ligt dan bij melk kan iemand met lactose-intolerantie toch heftig reageren op yoghurt.

Hoeveel lactose in yoghurt?

Waar koemelk zo’n 4,7 gram lactose per 100 gram product bevat, zit er in yoghurt nog zo’n 3,3 gram lactose. Sommigen raden aan om yoghurt te nemen in plaats van melk wanneer je last hebt van een lactose intolerantie. Maar hieruit blijkt wel dat yoghurt niet altijd een goede vervanger is voor melk.

Een ander nadeel van yoghurt is dat het (afhankelijk van de soort) aardig wat verzadigde vetten bevat. Verzadigde vetten zijn minder gezond en kun je beter met mate consumeren. Ons lichaam heeft onverzadigde vetten nodig, maar die haal je uit andere producten dan yoghurt.

Yoghurt past in een gezond voedingsschema

Over het algemeen kunnen we concluderen dat yoghurt gezond is en past in een gezond voedingspatroon. Uiteraard geldt, net als bij alles, dat je yoghurt met mate moet consumeren. Teveel yoghurt kan slecht zijn voor mensen met een lactose-intolerantie en levert ook veel verzadigde vetten. Toch kan ik iedereen aanraden (zeker de mannen) om iets vaker een bakje yoghurt te nemen.

Wil je de smaak iets verbeteren? Voeg er dan een handje gojibessen, cacaonibs of noten aan toe. Je kunt natuurlijk ook dit lekkere recept voor Griekse yoghurt met gepofte quinoa en rood fruit eens proberen.

Eet jij regelmatig yoghurt?

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Muscle Meals review & ervaring
muscle meals review

Wil jij de beste resultaten behalen in de sportschool? Dan is niet alleen je training belangrijk. De juiste voeding speelt een zeer grote rol, zowel Lees blog

Wat is een sapkuur en kun je er mee afvallen?
wat is een sapkuur

Sapdiëten zijn steeds populairder geworden als zogenaamde 'quick fix'-routines, die een groot gewichtsverlies in een relatief korte tijd beloven. En soms ook andere gezondheidsvoordelen claimen, Lees blog

De Pindakaaswinkel review & ervaringen
review pindakaaswinkel

Ben jij ook zo gek op pindakaas als ik? Dan heb je vast wel eens van De Pindakaaswinkel gehoord. Bij De Pindakaaswinkel kun je verschillende Lees blog

Is Brinta of havermout gezonder?
brinta of havermout gezonder

Havermout of Brinta als ontbijt? Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door sporters. Want is Brinta nu hetzelfde als havermout of zijn Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − 9 =