Bijgewerkt op 9 januari 2023 door Marvin
In ons drukke bestaan met activiteiten die dag en nacht doorgaan, komen een hoop mensen niet toe aan een goede nachtrust. Het was Benjamin Franklin, een van de “founding fathers” (grondleggers) die Amerika kent, die zei “early to bed, early to rise, makes a man, healthy, wealthy and wise” …en hier zit ook zeker veel waarheid in.
Het is nog veel belangrijker om in die context te kijken naar hoeveel slaap je krijgt, wat een significante rol speelt voor je gezondheid. Er zitten namelijk veel voordelen aan een goede nachtrust! Waarom het krijgen van voldoende slaap belangrijk is leer je in dit artikel …en goede slaap is voor iedereen haalbaar. Je hebt namelijk zelf de regie in handen.
Wat maakt slaap belangrijk?
Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstellen van je lichaam, zodat je de volgende dag er weer fris tegenaan kunt. Maar er zitten veel meer voordelen aan goed slapen. Het zorgt dat je veel beter in het leven staat, je humeur verbeterd wordt, er meer uit je dag wordt gehaald, maar ook je herstel na fitness en gezondheid drastisch verbeteren. We gaan je verderop in dit artikel alle voordelen laten zien en waarom slaap belangrijk is voor iedereen, van jong tot oud …voor een actiever leven!
Hoeveel uurtjes “goed slapen” heb je nodig?
Het is belangrijk dat je naast voldoende uurtjes nachtrust, ook goed slapen in acht neemt. Hiermee bedoelen we dat je niet om de haverklap wakker wordt, zodat je nooit echt een diepe slaap treft. Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft je slaap verschillende stadia en bepalen de meestal 5 slaapcycli van gemiddeld 90 minuten het verloop van je nachtrust. Vandaar ook de aanbevolen 7 tot 8 uur (7,5 uur om precies te zijn) aanbevolen slaap die je nodig hebt [1].
Maar dit geldt niet voor iedereen, want hoewel het voor de meeste mensen de ideale graadmeter is …zijn er ook mensen die genoeg hebben aan 5 uurtjes. Bij deze groep verlopen sommige processen sneller, waardoor slechts 5 uurtjes slaap belangrijk genoeg kan zijn. Het gros van de mensen heeft echter echt wel die 7 tot 8 uurtjes nodig. Je kan dit testen door voor een paar weken je slaapritme bij te houden.
Ga op dezelfde tijden naar bed en zet je wekker op 7,5 uur later. Word jij elke keer uitgerust wakker voordat je wekker gaat? Dan is de kans groot dat je aan minder slaap genoeg hebt. Ben je nog steeds uitgeput? Waarschijnlijk heb je dan toch echt een goede 8 uurtjes nachtrust nodig.
Beter slapen? De Somnox 2 helpt je ontspannen door je ademhaling te verlagen. Werkt tegen stress en verbetert de nachtrust.
Adem- en Slaaprobot – Dé oplossing voor slecht slapen als gevolg van stress, onrust en piekeren.
De 10 voordelen van een goede nachtrust
Nu je weet waarom slaap belangrijk is en hoeveel goede nachtrust jij nodig hebt, gaan we jouw ook laten zien wat de voordelen zijn. Lees je mee?
1. De kwaliteit van je slaap verbetert
Om optimaal te herstellen en voldoende uitgerust wakker te worden is het dus belangrijk een goede nachtrust te krijgen. Met een tekort aan slaap krijg je dus minder de kans alle slaapcycli te doorlopen, wat je gezondheid niet ten goede komt. Kom je echter wel aan goed slapen toe en krijg je de nachtrust die je verdiend? Dan zal je dit zeker merken en ervan profiteren.
2. Voel je gelukkiger en positiever
Een goede nachtrust kan de sleutel zijn naar meer geluk in je leven! Mensen die iets eerder het bed induiken, staan doorgaans ook vroeger op. Hierdoor kan er langer van het zonlicht worden genoten de volgende dag. Dit heeft natuurlijk een positief effect.
Wanneer je langer wordt blootgesteld aan zonlicht, zal er ook meer van het lichaamseigen hormoon serotonine door de hersenen worden vrijgegeven. Dit kan zorgen voor een boost in je zelfvertrouwen (een kalm gevoel), stemming, focus en zelfs seksuele activiteiten. Bovendien is zonlicht een bron van vitamine D.
Uit onderzoek is tevens gebleken dat mensen in Engeland een goede nachtrust, de sleutel vinden naar een gelukkiger leven [2]. Zelfs boven een goed seksleven en nog enkele andere factoren. Nu is dat natuurlijk niet voor iedereen zo en zal dit ook zeker per land verschillen. Maar het geeft wel aan dat slaap belangrijk wordt gevonden en dat goed slapen hoog op het lijstje staat van een hoop mensen.
Slaapkwaliteit heeft dus een hoge prioriteit voor welzijn bij een hoop mensen. Het zorgt ervoor dat mensen gelukkig zijn, stabieler in het leven staan en een verbeterde mindset ervaren.
3. Je krijgt er meer energie van
Het valt niet te ontkennen dat wanneer je een goede nachtrust hebt gehad, je de volgende dag veel meer energie hebt. Je bent klaarwakker en klaar om te gaan. Aan de andere kant, wanneer je niet goed hebt geslapen, zal je een gevoel van uitputting en minder energie dan normaal ervaren. Maar wat is nou eigenlijke de echte reden hierachter?
Meer dan genoeg onderzoeken wijzen uit dat herstelfuncties bv. de groei van spiermassa, weefselreparaties en de afgifte van groeihormonen tijdens je slaap plaatsvinden [3].
Goed slapen zorgt ervoor dat je lichaam dus volledig kan herstellen, van wat je gedurende de dag verbruikt. Je wordt hierdoor weer fris, fruitig en volledig opgeladen wakker. Het toont maar weer eens aan dat slaap belangrijk is en een goede nachtrust dus serieus moet worden genomen.
4. Meer zin in seks
Er zijn meer dan genoeg mensen die regelmatig seks hebben en het een dikke 10 geven, maar helaas toch ook een hoop niet. De samenhang van een geweldig seksleven en goede slaap is groter dan je denkt. En dat is ook heel logisch.
Wanneer je goed bent uitgerust ben je speels, actief, energiek en heb je veel meer zin in seks. Heb je niet zo’n goede nachtrust gehad, dan ben je vaak te uitgeput voor een potje rollebollen. Het leukste aan het verhaal is eigenlijk nog, dat juist wat eerder het bed induiken samen (voor wat spannende actie) ervoor zorgt dat je daarna beter slaapt. Dit heeft met verschillende factoren te maken waaronder de afgifte van hormonen.
Hierdoor zal je niet alleen meer frequent beter uitgerust zijn, maar dus ook vaker zin hebben in seks …wat natuurlijk ook weer een positief effect heeft op je gezondheid en jouw leven.
5. Versterkt je immuunsysteem
Een goede nachtrust en niet te laat gaan slapen zijn essentieel om jezelf goed te voelen en gezond te blijven. Recente onderzoeken wijzen uit dat er een duidelijk verband is tussen goed slapen en een sterk immuunsysteem [4].
Mensen die geen goede en / of onvoldoende slaap krijgen hebben doorgaans een minder goed immuunsysteem in verhouding tot mensen die wel goed slapen. Hoewel 7 tot 8 uur slaap belangrijk is voor de meeste mensen, kan dit ook iets minder zijn voor bepaalde groepen. Het is belangrijk dat jij voor jezelf voldoende rust krijgt, om je immuunsysteem te boosten.
Let hierbij dus ook op het tijdstip dat je gaat slapen, zeker wanneer je de volgende dag weer vroeg uit de veren moet. Het blijkt namelijk ook dat je lichaam na 22.00 uur ’s avonds een hoop afvalstoffen verwerkt. En tussen 23.00 en 02.00 uur het immuunsysteem zichzelf weer oplaadt. Voor de meeste mensen is het dus een aanrader tussen deze uren het kussen op te zoeken.
6. Optimale focus en minder foutjes
Wanneer je goed hebt geslapen en uitgerust wakker wordt, is je focus ook optimaal. Hiermee zal je alles wat je gedurende de dag gaat doen, waaronder belangrijke taken, beter tot uitvoering brengen. Mensen die echter onvoldoende nachtrust krijgen en uitgeput op hun werk verschijnen, zijn sneller geneigd foutjes te maken. Afhankelijk van het werk dat je doet kunnen deze kleine of grote gevolgen hebben. Nog maar weer eens een teken dat goed slapen belangrijk is.
Uit rapporten van te AAA (American Automobile Association) blijkt dat 1 uit de 6 verkeersongelukken met een dodelijke afloop en 1 uit de 8 aanrijdingen waarbij bestuurders en bijrijders in het ziekenhuis belanden worden veroorzaakt door slaperig rijden.
Een andere betrouwbare studie heeft aangetoond dat het structureel krijgen van onvoldoende slaap, dezelfde effecten heeft dat alcohol vertoont in een aantal aspecten. Zorg er dus voor dat je voldoende nachtrust krijgt en een structureel tekort hiervan er niet in laat sluipen. Het verbetert je focus maar voorkomt dus ook fouten, die in sommige gevallen tot catastrofale gebeurtenissen kunnen leiden.
7. Verhoogt je gezondheid
Je weet nu dat goed slapen al veel voordelen heeft, maar voor je gezondheid zijn dit er nog meer. Hierbij moet je denken aan de regulatie van je bloedsuikerspiegel, verminderen of voorkomen van stress, maar ook bv. een mooie huid.
Een schoonheidsslaapje is dus geen onzin, maar echt waar. wanneer je in het derde of vierde stadium van je slaap terecht komt maakt je lichaam groeihormoon (HGH) aan, wat vaak het lichaamseigen anti-verouderingshormoon wordt genoemd …aldus Cheryl Myers, RN (integrative medicine en natural beauty expert).
Verder kan je ook stellen dat slaap belangrijk is voor een gezond gewicht. Verschillende studies, waaronder een van Stanford University, hebben aangetoond dat meer (en beter) slapen overgewicht verminderd [5]. Te weinig uurtjes slaap resulteert vaker in een hogere BMI (Body Mass Index) en werkt overgewicht en zelfs obesitas, samen met een verhoogde kans op gezondheidscomplicaties in de hand.
Zelfs bij ook maar gedeeltelijk te weinig slaap, veranderen de hormonen die je eetlust beïnvloeden. Je levels leptine, hormonen die laten weten dat jij genoeg hebt gegeten, dalen. Waarbij tegelijkertijd je levels grehline, die je eetlust laten doen toenemen, stijgen.
8. Je bent aantrekkelijker
Er zijn veel redenen te noemen waarom je jezelf aantrekkelijker voelt, en dat ook bent naar anderen, bij het krijgen van voldoende nachtrust.
Op de eerste plaats zal je meer stralen en heb je veel meer energie, dit zie je op allerlei manieren terug in jouw doen en handelen. Verder ben je eerder geneigd te flirten, praatjes te maken en op een speelse manier door het leven te gaan.
Verder hebben de schoonheidsvoordelen hier dus ook een vinger in de pap. Zo is het dus goed voor je huid, maar herstelt je lichaam ook op vele andere manieren waardoor jij er, fris en fruitig, op je paasbest uitziet!
9. Productiever gedurende de dag
Dat goed slapen belangrijk is zie je ook terug in productiviteit gedurende de dag. Je hebt meer energie, een optimale focus, voelt je gelukkiger, zal met een verhoogd plezier al je dagelijkste taken gaan doen en meer uit je leven halen.
Hierbij kan je natuurlijk ook weer opletten hoeveel uurtjes slaap je krijgt, maar ook wanneer je dit doet. Hoewel we in een (bijna) 24-uurs maatschappij leven, begint vaak alles vroeg in de ochtend al. Dan is het ook niet gek dat de meeste mensen op een vroeg tijdstip naar bed gaan en vroeg weer opstaan om de dag te plukken.
Het schijnt overigens doorgaans ook zo te zijn dat ochtendmensen alle troeven in handen hebben. Ze halen meer waarschijnlijk hogere cijfers op school, komen op betere scholen terecht wat de kans op een betere baan, meer succes of een glansrijke carrière vergroot. Zelfs een uiltje knappen (powernap) op je werk kan in sommige gevallen leiden tot meer productiviteit. Tel uit je winst, door niet te laat te gaan pitten en een goede nachtrust te krijgen.
10. Een toename van je sportprestaties
Het krijgen van een goede nachtrust, heeft ook een groot effect op je sportprestaties. Zeker voor bodybuilders, atleten, teamsporters of andere actievelingen is dit een belangrijk onderdeel van het herstel.
Sporten is een intensieve activiteit, reden te meer om ook goed te herstellen om er volgende keren nog harder tegenaan te kunnen gaan. In een hoop gevallen gaat het hier natuurlijk ook om spiermassa en weefsel dat is aangetast en (groter) zal moeten worden gerepareerd.
Maar goed slapen geeft ook zeker een boost in je prestaties van snelheid (sporters zijn alerter en ervaren snellere reactietijden) tot betere coördinatie. Zo is slaap ook belangrijk voor het verwerken van leerprocessen gedurende de dag. Hanteer dus de maatstaf 7 tot 8 uurtjes (in sommige gevallen iets minder) voor optimaal herstel bij sportprestaties.
Hoe nachtrust verbeteren?
Je bent nu op de hoogte van het feit dat goed slapen belangrijk is …de volgende stap zou moeten zijn dit in je eigen leefstijl te verbeteren, veel succes! Heb jij problemen met goed slapen? Dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen om beter te slapen.
Als eerst is het slim om de oorzaak van je slapeloosheid of slechte nachtrust in kaart te brengen. Door een slaapdagboek bij te houden kun je patronen in je leefstijl ontdekken die je slaap beïnvloeden. Zo merk je misschien dat je slechter slaapt wanneer je laat op de avond nog hebt gesport of naar een beeldscherm hebt gekeken. Om beter te slapen kun je onder andere;
- Meer bewegen (het liefst overdag of begin van de avond)
- In de avond geen koffie of energiedrank meer drinken
- Stop met het kijken naar tv, computerscherm of smartphone het uur voordat je naar bed gaat
- Zorg tijdens dat uur juist voor meer ontspanning (yoga, rustgevende muziek of een korte wandeling)
- Houd een vaste tijd aan voor het slapengaan en opstaan
- Gebruik een slaapondersteuning zoals de Somnox 2
De Somnox 2 is een adem- en slaaprobot die slecht slapen kan helpen oplossen. Deze innovatieve ‘robot’ zorgt ervoor dat je jouw ademhaling onder controle houdt. Dit helpt tegen stress, onrust en piekeren. De gepatenteerde Intelligent Smart Breathing-technologie reageert real-time op jouw ademhaling. Somnox 2 meet jouw ademhalingstempo en past zich hierop aan, om vervolgens jouw ademhaling langzaam te vertragen, waardoor je heerlijk ontspant. Door beter te ademen krijg je weer controle over je slaap. Je slaapt beter en wordt uitgerust wakker.
Adem- en Slaaprobot – Dé oplossing voor slecht slapen als gevolg van stress, onrust en piekeren.
- Omega 3: wat is het en waarom is omega 3 belangrijk voor je gezondheid - 3 oktober 2024
- 40 punten dieet: wat is het en hoe werkt dit dieet? - 1 oktober 2024
- Moonstruck 2 Review 2024 – Zoomad Labs - 25 september 2024
Bronnen
- https://europepmc.org/abstract/med/10745797
- https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)72075-4/fulltext
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987711001800
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674905017197
- https://med.stanford.edu/news/all-news/2004/stanford-study-links-obesity-to-hormonal-changes-from-lack-of-sleep.html
Adem- en Slaaprobot – Dé oplossing voor slecht slapen als gevolg van stress, onrust en piekeren.
Laagste prijs:
Adem- en Slaaprobot – Dé oplossing voor slecht slapen als gevolg van stress, onrust en piekeren.