Bijgewerkt op 24 september 2024 door Marvin
Dunner wordend haar, grotere inhammen, je haargrens die steeds verder naar achter verdwijnt. Veel mannen krijgen in hun leven te maken met kaalheid. Ongeveer 70% van de mannen wordt uiteindelijk kaal. Hiervan krijgt 25% daar al mee te maken voor de leeftijd van 30 jaar. Vroeg kaal worden is hartstikke normaal. Toch kan het voor veel mannen vervelend zijn en hun zelfvertrouwen verlagen.
Wat is nu precies de oorzaak van vroeg kaal worden? En kun je iets doen om dit te voorkomen? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je meer over mannelijk haaruitval en wat je hier tegen kunt doen.
Waarom worden mannen vroeg kaal?
Bij het ouder worden is het normaal dat je hoofdhaar dunner wordt en je grotere inhammen krijgt. Maar als dit rond je 20e levensjaar gebeurt sta je wel even raar te kijken. Wanneer je op jonge leeftijd last krijgt van haaruitval en kaalheid, dan is dit meestal erfelijk¹.
Het gen dat zorgt voor haaruitval wordt overgedragen van moeder op kind. Worden de mannen aan die kant van je familie vroeg kaal? Dan is de kans groot dat jou dit ook staat te wachten.
Mannelijke kaalheid, ook wel alopecia androgenetica genoemd, wordt veroorzaakt door een teveel aan het hormoon DHT. Dihydrotestosteron is een mannelijk hormoon dat de haarfollikels verzwakt en laat afsterven. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder haar groeit op je hoofd.
Oorzaken haarverlies
Naast erfelijke factoren kunnen ook andere zaken een rol spelen bij vroeg kaal worden. Denk bijvoorbeeld aan slechte persoonlijke verzorging en stress. Hieronder leg ik je meer uit over mogelijke oorzaken van vroegtijdig haarverlies.
Dihydrotestosteron (DHT)
Zoals genoemd is de grootste oorzaak een teveel aan dihydrotestosteron. Deze vorm van erfelijke kaalheid zorgt bij mannen voor grotere inhammen, dunner wordend haar en die bekende kale plek rond je kruin. Maar ook bij vrouwen kan deze vorm van kaalheid voorkomen. Bij vrouwen wordt echter de gehele haarbos dunner.
Het is niet per definitie waar dat mannen die kaal worden meer testosteron hebben. Hun follikels zijn echter wel gevoeliger voor het DHT hormoon dat in de haarwortel wordt gemaakt². Opvallend is wel dat dihydrotestosteron juist op andere plekken de haargroei stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan meer baardgroei en sneller groeiend oksel- en schaamhaar.
Genetische aanleg
Bij mannen die vroeg kaal worden heeft dit dus te maken met erfelijke factoren. Genetische aanleg speelt helaas de grootste rol. Je kunt nog zo voorzichtig zijn met je haar, als kaalheid in je familie zit is de kans groot dat jij hier vroeg of laat mee te maken krijgt. Worden de mannen aan je moeders kant van de familie op jonge leeftijd kaal? Dan heb jij waarschijnlijk dezelfde toekomst.
Slechte verzorging
Naast erfelijke factoren zijn er ook omgevingsfactoren die invloed hebben op haargroei en haaruitval. Een ongezond voedingspatroon met een gebrek aan vitamines en mineralen, veel stress en slechte hygiëne kunnen leiden tot meer haarverlies. Zorg daarom altijd voor gevarieerde en gezonde voeding. Biotine (B8), foliumzuur (B11), seleen, zink en ijzer zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de haargroei.
Valt je haar uit door veel stress en spanningen? Dan noemen we dit alopecia areata. Deze vorm van kaalheid heeft andere kenmerken dan alopecia androgenetica. Bij haarverlies door stress ontstaan kale plekken in je hoofdhaar of lichaamsbeharing. Meestal geneest dit vanzelf als de spanning minder wordt.
Word je kaal door gel of dragen van een pet?
Je hebt het vast wel eens gehoord; door veel gelgebruik of het vaak dragen van een pet wordt je haar dunner. Dit is echter een fabeltje. Wees niet bang, vroeg kaal worden heeft niks te maken met de gel die je gebruikt of de pet die je draagt. Het wordt immers veroorzaakt door erfelijke factoren en hormonen.
Wel kun je je haar beschadigen door veel gels te gebruiken, altijd een pet te dragen of je haar vaak te verven. Hierdoor kunnen haren afbreken en uitvallen, maar omdat je haargroei niet gestopt is groeien deze haren vanzelf weer terug. Het leidt dus niet tot permanente kaalheid.
Wat te doen tegen vroeg kaal worden?
Het kaler worden op vroege leeftijd kan erg confronterend zijn. Dus mannen die vroeg kaal worden zijn vaak op zoek naar middeltjes om dit tegen te gaan. Maar is er eigenlijk wel iets tegen te doen?
Cafeïne lotions en shampoo
Omdat veel mensen te maken krijgen met haarverlies en dunner wordend haar is de cosmetische markt hier vol op ingesprongen. Er zijn talloze producten verkrijgbaar die haargroei zouden stimuleren. Lotions, shampoos en crèmes met cafeïne bijvoorbeeld. Je hebt de reclames van Alpacin vast wel eens voorbij zien komen.
Cafeïne geeft een energieboost en kan je sportprestaties bevorderen. Dat het je haar laat groeien is echter niet bewezen. Deze vrij verkrijgbare middeltjes zijn geldklopperij en gaan erfelijke haaruitval niet tegen.
Medicijnen / hormonen
Ben je nog jong en wil je alopecia androgenetica tegengaan? Dan zal je via de huisarts medicijnen voorgeschreven kunnen krijgen. Populaire middelen tegen haarverlies zijn Finasteride en Minoxidil.
- Finasteride remt de werking van DHT. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op de plekken waar het is uitgevallen door het dihydrotestosteron hormoon.
- Minoxidil is een lotion die bij ongeveer een derde van de mensen zorgt voor meer haargroei. De exacte werking is niet bekend.
Het gebruik van middelen als Finasteride kan echter heftige bijwerkingen hebben. Zo kan het impotentie en ejaculatieproblemen veroorzaken. Ook kan het je lever aantasten en (ernstige) huiduitslag veroorzaken.
Haartransplantatie als blijvende oplossing
Merk jij dat je haar steeds dunner wordt en wil je dit echt niet accepteren? Dan is een haartransplantatie een goede oplossing. Hoewel haartransplantaties behoorlijk prijzig zijn, bieden ze wel een mooi en blijvend resultaat.
Hoe werkt dit? Tijdens de ingreep (FUE-haartransplantatie) worden gezonde haarzakjes uit de haarkrans gehaald en geplaatst op de kale plekken. Deze gezonde follikels zijn niet gevoelig voor het DHT hormoon en daarom zullen deze haren wel blijven groeien. Je ziet dit ook vaak bij mannen die vroeg kaal worden.
Op de bovenkant verliezen ze hun haren, terwijl het haar aan de zijkant en achterkant vaak nog wel blijft groeien. De plastisch chirurg maakt kleine incisies in de hoofdhuid om de getransplanteerde haarzakjes te plaatsen. Dit is een nauwkeurig werk en een haartransplantatie kan enkele uren duren.
Het grote voordeel van een haartransplantatie is dat het de enige manier is om voor blijvende haargroei te zorgen. Bovendien is het goed voor je mentale gezondheid. Doordat je haar weer groeit en voller wordt zal het zelfvertrouwen toenemen en is vroegtijdig haarverlies verleden tijd.
De ingreep zelf is echter niet prettig en bovendien kost een haartransplantatie vaak tussen de €2000,- en €7500,-. De totale kosten zijn afhankelijk van het aantal ‘grafts’ (dit zijn de transplantaten die bestaan uit 1, 2 of 3 haren).
Mijn ervaring met vroeg kaal worden
Waarom een blog over dit onderwerp? Vooral omdat ik zelf al op jonge leeftijd kaal begon te worden. Rond mijn 20e werd mijn haar steeds dunner en zag je mijn hoofdhuid steeds meer door mijn haren heen. Van een volle haarbos ging ik snel naar een zielig hoopje haar. De zijkanten en achterkant blijven redelijk goed groeien. Bovenop mijn hoofd groeit helaas bijna geen haar meer.
In het begin vond ik dit erg moeilijk. Ik wilde gewoon mijn volle bos met haar terug. Ik wilde niet kaal worden, maar gewoon mijn haar kunnen doen zoals ik dat wilde. Ook ik heb een tijdje Alpacin geprobeerd, maar natuurlijk zonder resultaat. Ondanks dat het haarverlies mijn zelfvertrouwen omlaag haalde, heb ik uiteindelijk besloten om geen haartransplantatie te laten doen. Waarom niet? Ten eerste omdat ik de kosten destijds simpelweg te hoog vond. Niet te doen voor een student met een bijbaantje.
Nu kan ik het wel betalen, maar inmiddels heb ik mijn kaalheid geaccepteerd. Ik scheer mijn hoofd helemaal kaal en heb gelukkig wel baardgroei. Dus naar mijn idee ‘kan ik het wel hebben’. Natuurlijk ben ik niet altijd even blij met mijn kale kop, maar het is zoals het is. En trouwens… kaal is sexy toch?
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
Bronnen
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1469-1809.1946.tb02355.x
- https://www.forhims.com/blog/dht-and-male-hair-loss-explained
- Bron afbeeldingen: Thebaldgent.com & Kliniekveldhoven.nl
Goed artikel over het onderwerp haaruitval bij mannen. Interessant dat dit een zeer wijdverbreid probleem is, dat meer dan 70 procent van de mannen treft. Helaas heb ik ook te maken met haaruitval, dus ik ben aan het onderzoeken wat je er aan kunt doen.
Kaal worden lijkt mij ook erg vervelend. Helaas kan je er vaak niets tegen doen. Wel kan je kiezen voor een haarstuk. Ik merk dat dit ook steeds meer in trek komt bij jongeren.