• xxl nutrition korting

Voordelen van yoga voor (kracht)sporters

Laatste update op 8 augustus 2021

Krachttraining en yoga? Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar yoga is de perfecte aanvulling als je aan krachttraining doet. Veel krachtsporters hebben namelijk last van stijfheid en spierpijn na een training. Haal dus snel jouw yogamatje van zolder en start met een aantal goede yogahoudingen voor bodybuilders en krachtatleten. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl vertel ik je wat de voordelen van yoga voor krachtsporters zijn, en deel ik de 5 beste yogahoudingen met je!

voordelen van yoga krachtsporters

Voordelen van yoga

Goed, wat zijn nu precies de voordelen van yoga voor sporters? Als je aan yoga doet wordt je lichaam sterker, verminder je stress en natuurlijk ontspannen je spieren. Als je de hele week bezig bent met krachttraining is het belangrijk om je spieren ontspanning te gunnen. Daarom hebben wij speciaal voor alle krachtsporters onder ons 5 yogahoudingen onder elkaar gezet waar je spieren je dankbaar voor zullen zijn. 

 • Sterkere spieren
 • Betere flexibiliteit
 • Controle over je ademhaling
 • Verbeterde balans
 • Ontspanning
 • Verminderen nek-, rug- en schouderklachten

5 beste yoga poses voor sporters

Denk jij dat yoga onzin is voor sporters en dat het geen meerwaarde heeft? Dan daag ik jou uit om de onderstaande yogahoudingen eens een tijdje te proberen als aanvulling op jouw fitnesstrainingen. Ervaar de voordelen van yoga voor krachtsporters zelf en voel je fitter en flexibeler. Dit zijn de 5 beste yoga poses voor krachtsporters;

 • Dandayamana Bharmanasana (Balancing Table Pose)
 • Parsva Balasana (Thread The Needle Pose)
 • Parsva Bhuja Dandasana (Grasshopper / Dragonfly Pose)
 • Ardha Chandra Chapasana (Sugarcane Pose)
 • Viparita Karani (Legs Up The Wall Pose)

Dandayamana Bharmanasana

Bij deze yogahouding train je voornamelijk je rug en de kracht hiervan. Je rug is belangrijk en verdient de extra zorg en aandacht, zeker als je een van de zware krachtsporters bent. Pak daarom op je rustdag deze yogaoefening erbij en probeer het eens uit. Je rug wordt door deze oefening sterker en je zorgt ervoor dat deze in de juiste conditie blijft. 

Parsva Balasana

Bij krachttraining staan je spieren continu onder druk. Dit is natuurlijk nodig voor de kweek van de spieren, maar als jij je spieren niet losmaakt dan verhoogt dit wel het risico op sportblessures. Dit kun je natuurlijk niet gebruiken in de krachtsport en daarom staat deze yogahouding in dit rijtje. Door deze houding te doen ga je stijfheid in je nek en schouders tegen en je spieren komen los. 

Parsva Bhuja Dandasana 

Wat hebben alle sporters met elkaar gemeen? Voordat ze hun sport gaan uitoefenen wordt er een warming-up uitgevoerd. Je spieren rekken, strekken en opwarmen is bij elke sport van cruciaal belang en deze yogahouding is een perfecte toevoeging aan je warming-up ritueel. 

Door deze yoga pose zorg jij ervoor dat je spieren opgewarmd worden. En natuurlijk verklein je daarmee ook direct het risico van het oplopen van blessures.

Ardha Chandra Chapasana

Krachtsporters hebben een strak ingepland trainingsschema en moeten vaak met flink zware gewichten aan de slag tijdens het trainen. Als je deze gewichten oppakt is het natuurlijk belangrijk dat je niet met gewicht en al omvalt. Dus wat heb je daarvoor nodig? Kracht sowieso en, precies, evenwicht en balans. Voor een krachtsporter is kracht net zo belangrijk als evenwicht en balans, maar dit wordt (vaak) minder getraind. Met deze yogahouding kun jij je balans trainen.  

Viparita Karani

Dit is een oefening waar je eigenlijk niet zoveel hoeft te doen en je lekker even tot rust mee kunt komen. 
Ga op je rug liggen en plaats je voeten tegen de muur. De muur zorgt ervoor dat je benen omhoog worden gehouden en meer hoef je niet te doen. Deze oefening ontlast je spieren en is een goede cooling-down oefening. 

Extra yoga tip

Adem diep in via je neus en adem vervolgens diep uit door je mond. Volg het ritme van je ademhaling en hoe je borst op en neer gaat bij elke in- en uitademing.
Wees jezelf bewust van je ademhaling bij deze yoga oefeningen. Observeer je ademhaling zonder er teveel bij na te denken en ervaar alle lichamelijke sensaties die je op dat moment voelt. Laat het toe, voel het, en verder doe je er niets meer mee. 

Als je deze yoga poses voor sporters uitoefent zoals hierboven beschreven (met de extra tip), dan vinden niet alleen je spieren een diepe en intense ontspanning, maar ook je mind komt op dat moment in een diepe relaxstand. Als je spieren ontspanning verdienen na de zware krachttraining dan verdient je geest dat na een drukke training dag toch ook?

Meer yogahoudingen voor krachtsporters?

Heb je genoten van die oefeningen en zie jij het als krachtsporter wel zitten om de juiste yogahoudingen aan je trainingsschema toe te voegen? Wil jij ook profiteren van de voordelen van yoga voor krachtsporters? Perfect, want deze 5 yogahoudingen waren maar een kleine greep uit een grotere collectie. Deze 30 yogahoudingen zijn speciaal uitgezocht op datgene waar een bodybuilder het meeste voordeel uithaalt. Deze yogahoudingen zijn namelijk gebaseerd op balans, kracht en ontspanning en zijn gericht op bijvoorbeeld je rug, benen, polsen en buik.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Happywithyoga.com.

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
10 tips voor meer spiermassa
gratis voedingsschema

Begin je net met sporten en wil je graag meer spiermassa opbouwen? Dan komt er misschien meer bij kijken dan je van te voren had Lees blog

Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?
mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én Lees blog

8 tips tegen zweetlucht bij het sporten
zweetlucht bij sporten

Het is normaal om te zweten als je fanatiek aan het sporten bent. Zeker tijdens het hardlopen of tijdens een zware workout in de sportschool Lees blog

Goede voornemens volhouden met deze tips
goede voornemens volhouden

Elk jaar hoor je dezelfde vraag, wat zijn je voornemens voor dit nieuwe jaar? Er zal geen jaar voorbij gaan zonder dat je dit hoort. Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 18 =