• xxl nutrition banner

Wat zijn de voordelen van gewichthefschoenen bij krachttraining?

Bijgewerkt op 14 maart 2023 door Marvin

Ben jij fanatiek bezig met krachttraining en wil je het maximale uit je training halen? Dan heb je vast veel aandacht besteed aan jouw trainingsprogramma en voedingsschema. Maar heb je ook wel eens nagedacht over de schoenen waar je op traint? Train jij op oude en versleten sneakers, of gebruik je speciaal schoeisel voor jouw workouts? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl bespreek ik de voordelen (en nadelen) van gewichthefschoenen bij krachttraining! 

voordelen van gewichthefschoenen

Hieronder vertel ik je de voordelen en nadelen van speciale gewichthefschoenen. Ook leg ik uit bij welk soort oefeningen dit soort schoeisel van pas komt.

Wat zijn gewichthefschoenen?

Zoals de naam al zegt zijn het schoenen die speciaal ontwikkeld zijn voor het gewichtheffen. Oké, dat snappen we me. Maar wat maakt een gewichthefschoen dan anders dan normale  schoenen?

Gewichthefschoenen of squatschoenen bieden optimale stabiliteit en grip, zodat je ook zware compound oefeningen met extra steun en vertrouwen kunt uitvoeren. Je staat steviger op je voeten, waardoor het kracht zetten makkelijker gaat. Ze hebben een verhoogde hak om ervoor te zorgen dat jij de beste lichaamshouding hebt tijdens het trainen. Ook hebben ze stevige veters en een klittenbandsluiting om strak en stevig om je voeten te sluiten.

Bij welke oefeningen zijn stabiele schoenen belangrijk?

Natuurlijk hoef je niet bij iedere oefening gebruik te maken van speciale powerliftschoenen. Voor veel sporters werken stevige sportschoenen ook prima. Zeker wanneer je nog niet heel zwaar traint en veel gebruik maakt van machines, is het niet nodig om gewichthefschoenen te kopen.

Ga je meer focus leggen op zware krachttraining en dan specifiek gewichtheffen? Dan wordt het type schoeisel ineens een stuk belangrijker. De stabiliteit wordt dan belangrijker evenals de lichaamshouding om optimaal kracht te kunnen genereren.

Fitness oefeningen waarbij je gewichthefschoenen kunt gebruiken zijn powerlift oefeningen waarbij enkelmobiliteit en balans erg belangrijk is. Dit zijn onder andere;

Voor de Deadlift is het gebruik van gewichthefschoenen dan weer niet aan te raden. Door de verhoogde hak komt je heup in een minder ideale positie te staan. Dit maakt het liften van de stang lastiger en kan onprettig aanvoelen. Voor dit soort oefeningen kun je het best kiezen voor sportschoenen of sneakers met een platte zool, die uiteraard wel genoeg grip bieden. Denk bijvoorbeeld aan Allstars van Converse.

Voordelen van gewichthefschoenen

Het gebruik van speciale schoenen voor gewichtheffen kan ervoor zorgen dat je zwaarder kunt trainen en een betere houding vast kunt houden. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van gewichthefschoenen?

  • Geen kans op wegglijden bij zware oefeningen door de stabiele zool die veel grip heeft.
  • Geven veel steun om je voeten door de stevige veters en klittenbandsluiting bovenop.
  • De verhoogde hak zorgt ervoor dat je enkels stabieler staan en biedt de ideale lichaamshouding voor squatten en andere oefeningen.
  • Krachtoverdracht gaat makkelijker waardoor je zwaarder kunt liften.

En de nadelen?

Je kunt een gewichthefschoenen heel goed gebruiken voor zware compound oefeningen waarbij balans en enkelstabiliteit erg belangrijk is. Ze zijn hier speciaal voor ontworpen. Bij de meeste isolatie oefeningen kun je prima uit de voeten met andere sportschoenen. Ook zijn er een paar nadelen bij het gebruik van gewichthefschoenen.

  • Een squatschoen is niet geschikt voor groepslessen of hardlopen. De zool heeft namelijk geen demping.
  • Alleen meerwaarde voor atleten en krachtsporters die maximaal prestaties willen leveren bij het gewichtheffen.

Wanneer heb je een gewichthefschoen nodig?

Zoals al eerder in deze blog gezegd, heeft echt niet iedere sporter speciale gewichthefschoenen of squatschoenen nodig. Begin jij net met trainen of train je vooral op recreatieve basis om wat fitter te worden? Kies dan sportschoenen met een platte zool en genoeg stabiliteit. Je hoeft dan niet veel geld te investeren in speciale schoenen voor het gewichtheffen.

Het is immers zonde om dure schoenen te kopen als je eigenlijk bijna nooit zwaar Squat (of andere powerlift oefeningen doet). Ook als je graag groepslessen doet waar je veel rent, danst of huppelt zij gewichthefschoenen geen goede keus.

Dus wanneer wel gewichthefschoenen kopen? Wanneer je beter wil presteren op de traditionele gewichthef-oefeningen zoals de Clean and Jerk, Snatch en Squat (variaties). En als je merkt dat een beperkte enkelmobiliteit zwaarder squatten in de weg staat. Dan kunnen gewichthefschoenen je helpen om meer vooruitgang te boeken.

Uiteraard is het altijd belangrijk om eerst de techniek van oefeningen volledig onder de knie te krijgen. Koop geen dure squat schoenen als je de basistechniek eigenlijk nog niet helemaal goed hebt aangeleerd.

Gewichthefschoenen of squatschoenen kopen

Wil jij graag de volgende stap zetten in het gewichtheffen en ben je op zoek naar geschikte gewichthefschoenen? Dan raad ik je aan om te kiezen voor schoenen met een harde hakverhoging en een zool die veel grip biedt. Let hierbij goed op de hoogte van de hak en zaal. Ervaar zelf hoeveel cm verhoging voor jou prettig voelt, dit kan namelijk variëren tussen 1 tot 2,5 cm.

Omdat goede squat schoenen een dure investering kunnen zijn, is het altijd slim om te kijken naar online aanbiedingen of kortingscodes. Gewichthefschoenen kosten gemiddeld zo’n 120 tot 150 euro, maar de prijs kan oplopen tot wel 200 euro. Bij Bespaardeals kun je kortingscodes van onder andere Nike en Adidas vinden om jouw nieuwe gewichthefschoenen, powerliftschoenen of squatschoenen met korting te bestellen. Zo kun jij goedkoper profiteren van de voordelen van gewichthefschoenen!

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Compound of isolatie oefeningen bij fitness?
isolatie oefening

Bekende termen onder krachtsporters zijn compound oefeningen en isolatie oefeningen. Aan de hand van deze termen worden fitness oefeningen ingedeeld. Normaal gesproken vind je in Lees blog

Periodisering in krachttraining voor meer progressie
thuis fitness full body

Ben jij aan het trainen? Dan wil je natuurlijk vooruitgang boeken. Dit kan zijn meer spiermassa opbouwen, sterker worden of juist langer kunnen hardlopen. Om Lees blog

Deadlift uitvoering & techniek tips
barbell deadlift

De Deadlift is één van de belangrijkste fitness oefeningen en met deadliften train je bijna je gehele lichaam. Samen met de Bench Press en Squat Lees blog

Progressive Overload belangrijk bij krachttraining
vrouw powerlifting

Ben jij al een aantal jaar aan het trainen? Dan heb je vast gemerkt dat je progressie stagneert en je steeds langzamer vooruit gaat. In Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *