Vet goed: Waarom is kokosolie gezond?

is kokosolie gezond of ongezond?Over vetten bestaan nog heel wat misverstanden. Zo denken veel mensen dat je vetten compleet moet vermijden als je wilt afvallen, terwijl ons lichaam juist goede vetten nodig heeft om allerlei lichaamsprocessen op gang te houden. Daarnaast is het voor velen nog lastig om de verschillende soorten vetten uit elkaar te houden. Welke vetten hebben we nodig en welke moeten we vermijden? Kokosolie is een vet dat wint aan populariteit en steeds vaker wordt gebruikt in de dagelijkse keuken. Maar waarom is kokosolie gezond? Wat zijn de voordelen voor onze gezondheid?

Wat is kokosolie?

Kokosolie, uitgaande van de extra vierge variant, is een pure en ongeraffineerde olie. Deze olie is dus niet bewerkt of gezuiverd. Het verse kokosvlees wordt koudgeperst waardoor kokosmelk ontstaat. Deze kokos melk laat men 24 tot 26 uur fermenteren, waarna de pure kokosolie eruit wordt gefilterd. Omdat er geen enkel vorm van chemische bewerking of verhitting heeft plaatsgevonden blijft kokosolie puur, zuiver en vrij van transvetzuren.

Kokosolie, of kokosvet (is hetzelfde), kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het gebruiken om te bakken en braden, maar ook bijvoorbeeld als vervangen van boter voor op je boterham. Wanneer je dit doet krijgt je broodje wel een zachte kokossmaak! Bij het bakken en braden blijft de oorspronkelijke smaak van het eten bewaard, door de verhitting van de kokosolie gaat er namelijk geen kokossmaak aan je maaltijd zitten.

Zoals je ziet kun je veel kanten op met kokosvet en is het een puur natuurlijk product, maar is kokosolie gezond of ongezond? Voeding-en-fitness.nl legt uit!

Is kokosolie gezond of ongezond?

Op de vraag is kokosolie gezond of ongezond zal ik hieronder een duidelijk antwoord proberen te geven. Kokosboter bestaat voor zo’n 86% uit verzadigd vet. Daarom werd altijd gedacht dat kokosvet slecht voor je is, verzadigde vetten hebben immers een slechte naam. Niet alle verzadigde vetzuren zijn slecht, vooral de transvetten (vetten die ontstaan bij het industrieel harden van vet = zitten dus vaak in bewerkte voedingsmiddelen) hebben een nadelige invloed op onze gezondheid. Kokosolie heeft een aantal positieve effecten op ons lichaam.

  • Kokosolie bestaat voor een groot deel uit laurinezuur dat een grote rol speelt bij het in balans houden van ons afweersysteem.
  • Kokosolie helpt bij het behandelen en voorkomen van schildklieraandoeningen, zowel hyperthyreoïdie als hypothyreoïdie.
  • Kokosolie levert 8,3 – 8,6 Kcal per gram (andere vetten 9 Kcal).
  • Kokosolie bestaat uit MCT-vetten die beter opgenomen worden door ons lichaam (hier kom ik later nog op terug).

Is kokosolie gezond? Vergeleken met andere vetten / oliën vind ik dat kokosolie zeker gezond genoemd mag worden. Het levert iets minder kcal, heeft gunstige effecten op de lichamelijke gezondheid en bestaat uit gemakkelijk opneembare MCT-vetten. Toch betekent dit niet dat je onbeperkt kokosboter moet nuttigen. Aangezien kokosolie nog steeds rijk aan calorieën is betekent dit dat je ook snel een surplus aan calorieën binnenkrijgt wanneer je teveel kokosvet gebruikt (tijdens het koken of op brood). Wanneer je hierdoor boven je dagelijkse caloriebehoefte uitkomt zul je alsnog aankomen. Kokosolie is dus een prima vetzuur om te gebruiken, maar denk eraan; doe dit met mate!

Tip: Wil jij advies over hoe je kokosolie in jouw eetpatroon kan verwerken en heb je hulp nodig bij het samenstellen van een schema? Een op maat gemaakt voedingsschema van Voeding-en-fitness.nl kan je helpen!

Kokosvet en afvallen

kokosolie en afvallenZoals ik hierboven al heb genoemd bestaat kokosvet uit MCT-vetzuren. MCT staat voor middellange ketenvetzuren (Medium Chain Triglycerides). Andere namen zijn MCFA (Medium Chain Fatty Acids) of in het Nederlands MKVZ. Deze vetzuren zijn, hoewel verzadigd, gemakkelijk door het lichaam op te nemen. Deze vetten uit kokosolie komen niet uit eerst in onze bloedbaan terecht maar worden direct getransporteerd naar de lever waar ze worden omgezet in energie. Ons lichaam kan dus gemakkelijk energie halen uit deze MCT-vetten, waardoor ze minder snel worden opgeslagen als vet. Let wel op; alle overtollige energie wordt opgeslagen als vetreserve, ongeacht uit welke voedingsbronnen die calorieën komen. Heb jij bijvoorbeeld 2500 calorieën per dag nodig, maar nuttig je stelselmatig 3000 calorieën per dag dan zul je aankomen. Ook wanneer je enkel gezonde producten eet!

Aangezien de goede vetten uit kokosolie lager in kcal zijn en minder snel worden opgeslagen als vet dan andere vetten is kokosolie een goede vervanger van bak- en braadboter die je normaal altijd gebruikte tijdens het koken. Gebruik echter je gezonde verstand en zorg dat je geen overdaad aan kokosolie gebruikt, want een te hoge calorie-inname ligt al snel op de loer.


Waar kun je kokosolie kopen?

Tegenwoordig kun je kokosolie in steeds meer supermarkten kopen, zoals de Jumbo of AH. Let tijdens het kopen van kokosvet op en kies voor koudgeperste en extra vierge. Dan weet je zeker dat alle gezonde eigenschappen bewaard zijn gebleven en er geen chemische bewerking heeft plaatsgevonden.

Uiteraard kun je ook gezonde kokosolie online kopen, bij één van de bekende supplementenwebshops!

kokosolie body en fitshop biologische kokosolie xxl nutrition is kokosolie gezond

€5,90 bij Body en Fitshop                 €9,95 bij XXL Nutrition                  €12,49 bij Myprotein

 

Misschien vind je deze tips ook interessant?

Marvin

Marvin is werkzaam als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (veel) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *