• xxl nutrition banner

Hoe kun je verleidingen weerstaan?

Bijgewerkt op 21 december 2023 door Marvin

verleidingen weerstaan etenTegenwoordig werken we een stuk meer thuis dan vroeger. Als je dit doet zal je vast hebben gemerkt dat het een stuk lastiger is om al die lekkere verleidingen te weerstaan die je thuis hebt liggen. Natuurlijk kan het ook het geval zijn dat je nu thuis zit omdat je helaas niet kan werken op dit moment. Het is bekend dat het een stuk lastiger is om van al dat lekkers af te blijven als je je verveelt of niet goed in je vel zit, dit is nu voor veel mensen het geval [1].

Hoe voorkom je dat je aan die food cravings toe geeft en hoe voorkom je de extra kilo’s? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl geef ik handige tips over verleidingen weerstaan en help ik je gezond te blijven eten!

Verleidingen weerstaan tips

Al die extra cravings zijn lastig om mee om te gaan, wanneer moet je eraan toegeven en wanneer kan je ze het beste negeren? En hoe weet je zeker dat je niet echt trek hebt? Er zijn verschillende manieren hoe je dit het beste kunt aanpakken, maar niet elke aanpak of strategie werkt voor iedereen even goed.

Het kan dus even duren voordat jij de aanpak hebt gevonden die voor jou werkt of misschien vind je meteen de strategie die jou helpt tijdens het thuiswerken. Het kan ook zijn dat je verschillende aanpakken moet combineren om voor jou de beste oplossing te vinden. Verleidingen weerstaan is niet makkelijk, maar met deze tips kun je jouw voedingsschema beter volhouden.

1. Honger of food craving?

Heb je trek of is het een craving? Dit is het eerste wat je jezelf moet afvragen als je ergens zin in hebt. Als je namelijk echt honger hebt moet je wat eten natuurlijk. Maar als het alleen cravings zijn dan kan je ervoor kiezen om deze te negeren, dit is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe weet je nu eigenlijk of je trek hebt of een craving? Er is een groot verschil tussen deze twee, maar toch kunnen ze hetzelfde voelen. Je kan op verschillende manieren uitvinden met welk van de twee je te maken hebt.

De eerste aanpak is om bij jezelf denken, over 20 minuten neem ik waar ik zin in heb. Als je over 20 minuten nog trek hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook echt trek. Daarnaast kan je denken, ik neem een appel (of een ander stuk fruit). Soms zal je merken dat je hier eigenlijk helemaal geen zin in hebt, dan is het hoogstwaarschijnlijk een craving. Als je echt honger hebt, dan zal je namelijk ook blij zijn met een stukje fruit of een cracker met kipfilet.

2. Maak je eten van te voren klaar

Als je je eten van te voren klaar maakt voor jezelf is het een stuk gemakkelijker om niet voor de verleidingen te gaan die je thuis hebt liggen. Zo kan je alvast je lunch klaarmaken, maar ook je snacks alvast apart leggen.

Dit maakt het een stuk makkelijker om op je porties te letten. Door dit te doen kan je ervoor zorgen dat je zeker weet dat je genoeg groente, fruit, macro’s en calorieën binnen krijgt. En zo voorkom je dat je een tijd lang voor de koelkast staat zonder enig idee te hebben wat je moet eten.

Is meal preppen voor jou de juiste oplossing? In deze blog geef ik je mealprep tips, zodat jij op de meest efficiënte manier jouw maaltijden kunt voorbereiden.

3. Kies de juiste voeding

Een van de redenen dat je cravings ervaart kan zijn dat je niet de juiste voeding eet, misschien heb je te weinig gegeten of niet de beste keuzes gemaakt.

Sommige voedingsmiddelen vullen meer dan anderen. Als je dat weet kan je betere keuzes maken, kies voeding wat je lekker vindt maar tegelijkertijd ook vult. Een simpele regel om te volgen is hoe meer het product bewerkt is hoe minder het vult. Ook producten die veel eiwitten en/of vezels bevatten zullen helpen om langer vol te zitten.

food craving tips

4. Zoek afleiding

Afleiding is de manier om niet de hele dag bezig te zijn met eten en je cravings. Als jij je verveelt gaan je gedachten al snel uit naar eten en de lekkere snacks die je in de kast hebt liggen.

Ga op zoek naar een nieuwe hobby of ga juist verder met een hobby die je al een tijd niet meer hebt gedaan. Door deze afleiding zullen je gedachten veel minder snel naar eten gaan en zal je merken dat je food cravings verleden tijd zijn!

Daarnaast kan je ook gaan wandelen, een stuk gaan fietsen of thuis fitnessen, daardoor verplaats je je gedachten ook en je bent lekker actief bezig. Er zijn nog veel meer manieren om jezelf bezig te houden, kijk wat het beste werkt voor jou. Het doel is om je gedachten van eten en cravings te halen en ergens anders op te richten.

5. Houd hetzelfde ritme vast

Een van de redenen dat het lastiger is om het snacken te weerstaan als je thuis werkt is doordat je een ander ritme hebt. Het is gewoon niet hetzelfde als op kantoor. Je kan verschillende dingen doen om dit toch anders aan te pakken.

Zo kan je bijvoorbeeld dezelfde lunch- en eettijden aanhouden en de lunch (die je al van te voren kan klaar maken) rond dezelfde tijd eten als je gewend bent. Wat het ook lastig maakt is dat de scheiding tussen werk en privé een stuk vager wordt als je thuis werkt.

Om deze scheiding wat duidelijker te maken kan je jouw werk in een aparte kamer doen indien dit mogelijk is. Zo houd je privé en werk toch thuis apart. Hierdoor krijg je meer het kantoorgevoel, samen met het aanhouden van je gebruikelijke kantoortijden doe jij er alles aan om in dit ritme te blijven.

6. Gezonde snacks maken

Je probeert dus te voorkomen dat je de hele voorraadkast leeg eet wanneer je cravings hebt. Je kan niet alleen proberen te voorkomen dat je je hele kast leeg snoept, je kan ook kijken naar gezondere alternatieven. Hier vind je gezonde(re) alternatieven die nog steeds lekker zijn!

Een simpele, gezonde en lekkere snack is fruit. Dit vergt weinig tot geen voorbereiding, is lekker zoet en bomvol vitamines en vezels. Je kan natuurlijk ook gaan voor groentes. Deze zitten ook vol met vitamines en vezels!

Als je op zoek bent naar een snack met meer eiwitten kan je gaan voor wat plakjes kipfilet of gerookte kipfilet, wat magere kwark of een eiwitreep. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een snack die wat hoger is in vetten. Je moet hier iets meer letten op de portie die je neemt omdat deze hoger zijn in calorieën en dus snel oplopen. Denk hier aan een handje noten, pindakaas, pure chocolade, eieren of vette vis.

Wanneer je een snack wilt maken die voor een lange tijd vult kan je deze ook combineren, dus wat fruit met een volkoren cracker met pindakaas of wat noten door je kwark!

Dus hoe ga jij verleidingen weerstaan?

Wil jij verleidingen weerstaan en je food cravings onder controle houden? Door je goed te realiseren of je trek hebt of een craving, een bekend ritme aan te houden en de juiste voedingskeuzes te maken doe jij er alles aan om je cravings de baas te worden nu je thuis werkt.

Het is echt niet erg als je af en toe toegeeft aan je cravings, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je dit kan voorkomen. Zo ben je zelf de over je voedingskeuzes en laat je je niet leiden door de verleidingen in de koelkast en voorraadkast!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bronnen

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0195666390900232
Meer handige fitness tips
Droogtrainen: handleiding voor gezond afvallen
meal prep tips

Je hebt vast wel eens van de term ‘droogtrainen’ gehoord. Droogtrainen wordt ook wel cutten genoemd en heeft te maken met het verlagen van je Lees blog

Spiermassa opbouwen: tips voor het bulken
gratis voedingsschema

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om naar de sportschool te gaan. De één probeert vet te verliezen, iemand anders wil een goede Lees blog

Wat is mindset en welke rol speelt dit bij het sporten?
wat is mindset

Wat is jouw mindset wanneer jij naar de gym gaat? Kijk je er tegenop of ben je juist enthousiast dat je weer mag trainen? Hoe Lees blog

PhenQ review en ervaringen: is dit de beste fatburner?
phenq review

Probeer jij vet te verliezen, maar kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? In jouw online zoektocht naar de beste fatburners kom je Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *