• xxl nutrition

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering 2019

Laatste update op 5 oktober 2020

vergoeding fysiotherapie 2019Miljoenen mensen zijn in Nederland actief in de sport. Het gros van de sporters zijn er ogenschijnlijk niet helemaal van doordrongen dat sporten een risico op blessures met zich meedraagt. Het NOC*NSF schat dat per jaar 3,5 miljoen Nederlanders een sportblessure oplopen; volgens de site veiligheid.nl hebben in 2016 121000 sporters een bezoek gebracht aan een SEH-afdeling van een ziekenhuis. Aan het eind van het jaar wordt er altijd massaal naar zorgverzekeringen gekeken. We kunnen immers weer overstappen naar een nieuwe verzekeraar, dus het is goed om te kijken hoe we het meest kunnen besparen op de maandelijkse premie. Als fanatieke sporter is het slim om te kijken naar de vergoeding fysiotherapie in 2019. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl help ik je op weg!

Waardoor ontstaan sportblessures?

Een sportblessure ontstaat in de meeste gevallen door een verkeerde beweging of overtraining van je lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door een slechte lichamelijke conditie, geen of weinig voorbereiding, een verkeerde lichaamshouding of overbelasting gedurende je training. De gevolgen van een verkeerde beweging of overbelasting van je lichaam kunnen verrekte of afgescheurde spieren/pezen, gebroken botten, of gekantelde gewrichten zijn. Het hebben van zulke blessures is dan ook erg vervelend, omdat je niet alleen je sport voor lange tijd niet kan beoefenen; je blijft ook achter met de vraag of je zorgverzekeraar de zorg voor je blessure zal vergoeden. Bovendien kun je blijvende schade aan de blessure overhouden.

Hoewel het aantal fitness blessures relatief laag is, blijft het belangrijk om ook bij krachttraining beducht te zijn op blessures. Voorkomen is beter dan genezen, focus daarom eerst op de correcte uitvoering van oefeningen. Vooral schouderblessures komen vaak voor bij krachtsporters. In dit artikel vertel ik meer over het voorkomen van schouderblessures.

Vergoeding fysiotherapie 2019

Toch een blessure opgelopen? Om een sportblessure te verhelpen zul je doorgaan fysiotherapie moeten volgen, welke alleen voor jongeren deels in de basisverzekering is opgenomen (eerste 9 behandelingen worden vergoed). Volwassenen hebben een aanvullende verzekering nodig voor de vergoeding van fysiotherapie. Je kan online een zorgverzekering vergelijken om de aanvullende verzekering te vinden die het beste bij je past. Kies je bijvoorbeeld een sportverzekering? Dan krijg je een “beweegbudget” waarop je eigen risico niet van toepassing is, en wat je vrij kunt besteden aan onder andere fysiotherapie. Uiteraard verschilt de vergoeding fysiotherapie per aanvullende verzekering, en dus per zorgverzekeraar. Daarom is het verstandig om de verschillende extra modules te vergelijken.

In sommige gevallen wordt fysiotherapie wel vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is het geval wanneer je aandoening het gevolg is van een operatie of noodzakelijk is na behandeling van een arts. Indien jouw aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat heb je recht op volledige vergoeding fysiotherapie uit de basis-zorgverzekering.

zorgverzekering fysiotherapie

Vergoeding van sportmedisch advies

Naast fysiotherapie kun je met een sportblessure ook bij een sportarts terecht voor sportmedisch advies. De sportarts kijkt dan gedurende de behandeling naar de belasting en belastbaarheid van je lichaam en met name je blessure, om zo een diagnose te stellen. In tegenstelling tot fysiotherapie is sportmedisch advies wel uit de basisverzekering vergoed, waardoor je eigen risico van toepassing is en je een verwijsbrief nodig hebt.

Preventieve vergoedingen

Voorkomen is beter dan genezen. Elke aanvullende verzekering kent een budget voor preventieve maatregelen om sportblessures te voorkomen, wat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een sportkeuring of sportmedisch advies. Je hebt hiervoor geen verwijsbrief nodig, je eigen risico is niet van toepassing en bovendien is de hoogte van het budget afhankelijk van de aanvullende verzekering. Je kan online een aanvullende zorgverzekering vergelijken, zodat je een verzekering kan kiezen met het preventieve budget dat bij jouw sportbehoefte past.

Vergoeding van sportblessures zorgverzekering 2019

De Rijksoverheid heeft op 1 juni 2018 de wijzigingen in de inhoud van de basis zorgverzekering 2019 aangekondigd. Alleen COPD-patiënten krijgen in 2019 fysiotherapie vanaf de eerste behandeling vergoed. Wat betreft de behandeling van sportblessures zal er in de zorgverzekering 2019 niets veranderen, enkel sportmedisch advies zal vanuit de basisverzekering vergoed worden. Voor vergoeding fysiotherapie blijft een aanvullende verzekering noodzakelijk.

Volg Marvin

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + zestien =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.