• xxl nutrition banner

Vechtsporten thuis of in de gym?

Bijgewerkt op 12 mei 2020 door Marvin

vechtsporten thuis sportschoolJe kan vechtsporten thuis of in de sportschool beoefenen. In de meeste gevallen gaan mensen naar een gym of sportschool. In een gym is het gezellig en je hebt (vaak) alles bij de hand wat je nodig hebt. Maar nu de sportscholen tijdelijk dicht zijn, kijk je toch naar alternatieven. Je zal sowieso ontdekken dat thuis aan vechtsport doen ook voordelen heeft. En je kan gewoon door blijven trainen, zodat je straks weer sterk(er) in de sportschool verschijnt. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van thuis of in de gym je vechtsport beoefenen? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl behandelen we deze kwestie!

Vechtsporten en gezondheid

Vechtsporten zoals MMA, kickboksen en boksen worden vaak gezien als gevaarlijk. Natuurlijk lopen wedstrijdvechters en mensen die veel sparren kans op blessures. Het is immers een contactsport. Ook wordt boksen en hersenbeschadiging vaak in één adem genoemd. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen verband is gevonden tussen boksen en ernstige hersenbeschadiging. Wel is er een kleine link gelegd tussen vechtsport en milde hersenschade. [1]

Wanneer je vechtsport vooral voor je plezier beoefent en bijvoorbeeld gebruikt als cardio voor het droogtrainen. Dan is deze tak van sport erg goed voor je gezondheid. Je verbrandt veel calorieën en verbetert je uithoudingsvermogen. Het verhoogt je metabolisme, werkt goed tegen stress en voorkomt een te hoge bloeddruk. Bovendien blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut dat het blessurerisico van vechtsport lager ligt dan bij sporten als volleybal en hardlopen, en te vergelijken is met veldvoetbal. [2]

Je vechtsport beoefenen in de gym

Ben je lid van een vechtsportvereniging? Dan volg je lessen van erkende instructeurs. Dit helpt je dus om het beste uit je trainingen te halen. Je leert de technieken beter aan en kunt sparren met andere leden. Dit komt niet alleen het leerproces ten goede, het is ook heel gezellig. Vaak zien (recreatieve) vechtsporters hun trainingen dus ook als een leuke sociale aangelegenheid. Buiten dat het leuk is, is deze vorm van beweging natuurlijk erg goed voor je gezondheid.

Bovendien hoef je geen materialen aan te schaffen voor het boksen, kickboksen of MMA. Je kunt gebruik maken van de bokszakken en er zijn vaak wel handschoenen en scheenbeschermers. Natuurlijk kun je zelf bokshandschoenen aanschaffen als je dit prettiger vindt.

 • Les van professionele vechters
 • Je leert de technieken beter aan
 • Mogelijkheid om te sparren met andere vechters
 • Gezellig met anderen trainen
 • Materialen van de sportschool gebruiken

Kosten lidmaatschap

Ga je voor jouw vechtsport naar de sportschool, dan betaal je hiervoor elke maand abonnementskosten. Meestal zijn die kosten het wel waard, maar toch kan je ook nadenken voor de lange termijn.

Het kan namelijk rendabel zijn eenmalig wat spullen te kopen, waarmee je lang doet. Zo haal je op de lange duur het geld er gemakkelijk uit. Je kan hiervoor bijvoorbeeld kijken bij deze online vechtsportwinkel die expert zijn op dat gebied. Er zijn ook zat vechtsporters die thuis sporten en gym combineren, zodat je het beste van twee werelden hebt.

Wat zijn de voordelen van thuis vechtsporten?

Door vechtsporten thuis te beoefenen bespaar je dus op je maandelijkse lidmaatschap. Natuurlijk kost het aanschaffen van materialen één keer een fors bedrag. Maar dit verdien je weer terug door de contributie die je elke maand bespaart. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel van thuis je vechtsport trainingen doen.

Je kan namelijk jouw home gym precies inrichten zoals je zelf wilt. Dit geeft jou alle vrijheid om een perfecte trainingszaal samen te stellen. Kies welke boks- en stootzakken je wil en of je krachtapparatuur wil kopen om ook fitness oefeningen te kunnen doen. Ik raad aan om dit wel te doen, want krachttraining is een goede ondersteuning bij het boksen of kickboksen.

Een ander pluspunt van thuis vechtsporten is dat je zelf kan bepalen wanneer je traint. Je zit nooit meer vast aan de trainingstijden van de dojo. Wil je even de tussen de middag training? Geen enkel probleem, je hebt namelijk alle in huis om even lekker te trainen.

 • Je hebt een ruime keuze aan vechtsportartikelen
 • Je kan op elk gewenst moment aan vechtsport doen
 • Het bespaart je geld op de lange termijn
 • Eigen bokshandschoenen en andere spullen (specifieke merken)
 • Ideaal samen met andere activiteiten en tijdbesparend

Het zal je dus zeker de nodige voordelen bieden!

thuis vechtsport

Welke dingen heb je allemaal nodig?

Het hangt van je training en voorkeuren af, maar een goede set bokshandschoenen en een bokszak zijn altijd de basis. Ik raad ook aan om scheenbeschermers te kopen wanneer je aan kickboksen doet. Verder kan je jouw trainingsruimte uitbreiden met bijvoorbeeld trainingsdummies en gewichten om ook aan je kracht en conditie te werken. Je zal hier zelf een keuze in moeten maken, en moeten bepalen wat jij belangrijk vindt.

Vechtsportspullen kopen

Heb jij de keus gemaakt om thuis te gaan trainen? Dan kun je bij de volgende webwinkels eenvoudig en voordelig jouw vechtsportartikelen bestellen.

Conclusie vechtsporten thuis

Je vechtsport beoefenen in de sportschool is leuk, sociaal en voorziet in alles wat er nodig is voor een goede training. Maar vechtsporten thuis beoefenen brengt ook voordelen met zich mee. Ga je zelf vechtsportartikelen aanschaffen heb je keuze in specifieke merken, kan je op elk moment trainen, bespaar je geld, wordt je misschien creatiever in het bedenken van trainingen en kan je alles inrichten zoals jij dat wil …de keuze is aan jou!

Doe jij aan vechtsport en zo ja, waar train jij het liefst? Laat het me weten in een reactie!

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/036354659302100117
 2. https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=7582&m=1487856542&action=file.download

Bron afbeeldingen: Unsplash.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × een =