• xxl nutrition korting

Vechtsporten thuis of in de gym?

Laatste update op 12 mei 2020

vechtsporten thuis sportschoolJe kan vechtsporten thuis of in de sportschool beoefenen. In de meeste gevallen gaan mensen naar een gym of sportschool. In een gym is het gezellig en je hebt (vaak) alles bij de hand wat je nodig hebt. Maar nu de sportscholen tijdelijk dicht zijn, kijk je toch naar alternatieven. Je zal sowieso ontdekken dat thuis aan vechtsport doen ook voordelen heeft. En je kan gewoon door blijven trainen, zodat je straks weer sterk(er) in de sportschool verschijnt. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van thuis of in de gym je vechtsport beoefenen? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl behandelen we deze kwestie!

Vechtsporten en gezondheid

Vechtsporten zoals MMA, kickboksen en boksen worden vaak gezien als gevaarlijk. Natuurlijk lopen wedstrijdvechters en mensen die veel sparren kans op blessures. Het is immers een contactsport. Ook wordt boksen en hersenbeschadiging vaak in één adem genoemd. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen verband is gevonden tussen boksen en ernstige hersenbeschadiging. Wel is er een kleine link gelegd tussen vechtsport en milde hersenschade. [1]

Wanneer je vechtsport vooral voor je plezier beoefent en bijvoorbeeld gebruikt als cardio voor het droogtrainen. Dan is deze tak van sport erg goed voor je gezondheid. Je verbrandt veel calorieën en verbetert je uithoudingsvermogen. Het verhoogt je metabolisme, werkt goed tegen stress en voorkomt een te hoge bloeddruk. Bovendien blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut dat het blessurerisico van vechtsport lager ligt dan bij sporten als volleybal en hardlopen, en te vergelijken is met veldvoetbal. [2]

Je vechtsport beoefenen in de gym

Ben je lid van een vechtsportvereniging? Dan volg je lessen van erkende instructeurs. Dit helpt je dus om het beste uit je trainingen te halen. Je leert de technieken beter aan en kunt sparren met andere leden. Dit komt niet alleen het leerproces ten goede, het is ook heel gezellig. Vaak zien (recreatieve) vechtsporters hun trainingen dus ook als een leuke sociale aangelegenheid. Buiten dat het leuk is, is deze vorm van beweging natuurlijk erg goed voor je gezondheid.

Bovendien hoef je geen materialen aan te schaffen voor het boksen, kickboksen of MMA. Je kunt gebruik maken van de bokszakken en er zijn vaak wel handschoenen en scheenbeschermers. Natuurlijk kun je zelf bokshandschoenen aanschaffen als je dit prettiger vindt.

 • Les van professionele vechters
 • Je leert de technieken beter aan
 • Mogelijkheid om te sparren met andere vechters
 • Gezellig met anderen trainen
 • Materialen van de sportschool gebruiken

Kosten lidmaatschap

Ga je voor jouw vechtsport naar de sportschool, dan betaal je hiervoor elke maand abonnementskosten. Meestal zijn die kosten het wel waard, maar toch kan je ook nadenken voor de lange termijn.

Het kan namelijk rendabel zijn eenmalig wat spullen te kopen, waarmee je lang doet. Zo haal je op de lange duur het geld er gemakkelijk uit. Je kan hiervoor bijvoorbeeld kijken bij deze online vechtsportwinkel die expert zijn op dat gebied. Er zijn ook zat vechtsporters die thuis sporten en gym combineren, zodat je het beste van twee werelden hebt.

Wat zijn de voordelen van thuis vechtsporten?

Door vechtsporten thuis te beoefenen bespaar je dus op je maandelijkse lidmaatschap. Natuurlijk kost het aanschaffen van materialen één keer een fors bedrag. Maar dit verdien je weer terug door de contributie die je elke maand bespaart. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel van thuis je vechtsport trainingen doen.

Je kan namelijk jouw home gym precies inrichten zoals je zelf wilt. Dit geeft jou alle vrijheid om een perfecte trainingszaal samen te stellen. Kies welke boks- en stootzakken je wil en of je krachtapparatuur wil kopen om ook fitness oefeningen te kunnen doen. Ik raad aan om dit wel te doen, want krachttraining is een goede ondersteuning bij het boksen of kickboksen.

Een ander pluspunt van thuis vechtsporten is dat je zelf kan bepalen wanneer je traint. Je zit nooit meer vast aan de trainingstijden van de dojo. Wil je even de tussen de middag training? Geen enkel probleem, je hebt namelijk alle in huis om even lekker te trainen.

 • Je hebt een ruime keuze aan vechtsportartikelen
 • Je kan op elk gewenst moment aan vechtsport doen
 • Het bespaart je geld op de lange termijn
 • Eigen bokshandschoenen en andere spullen (specifieke merken)
 • Ideaal samen met andere activiteiten en tijdbesparend

Het zal je dus zeker de nodige voordelen bieden!

thuis vechtsport

Welke dingen heb je allemaal nodig?

Het hangt van je training en voorkeuren af, maar een goede set bokshandschoenen en een bokszak zijn altijd de basis. Ik raad ook aan om scheenbeschermers te kopen wanneer je aan kickboksen doet. Verder kan je jouw trainingsruimte uitbreiden met bijvoorbeeld trainingsdummies en gewichten om ook aan je kracht en conditie te werken. Je zal hier zelf een keuze in moeten maken, en moeten bepalen wat jij belangrijk vindt.

Vechtsportspullen kopen

Heb jij de keus gemaakt om thuis te gaan trainen? Dan kun je bij de volgende webwinkels eenvoudig en voordelig jouw vechtsportartikelen bestellen.

Conclusie vechtsporten thuis

Je vechtsport beoefenen in de sportschool is leuk, sociaal en voorziet in alles wat er nodig is voor een goede training. Maar vechtsporten thuis beoefenen brengt ook voordelen met zich mee. Ga je zelf vechtsportartikelen aanschaffen heb je keuze in specifieke merken, kan je op elk moment trainen, bespaar je geld, wordt je misschien creatiever in het bedenken van trainingen en kan je alles inrichten zoals jij dat wil …de keuze is aan jou!

Doe jij aan vechtsport en zo ja, waar train jij het liefst? Laat het me weten in een reactie!

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)

Bronnen

 1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/036354659302100117
 2. https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=7582&m=1487856542&action=file.download

Bron afbeeldingen: Unsplash.com

Meer interessante fitness tips
Voordelen van yoga voor (kracht)sporters
voordelen van yoga krachtsporters

Krachttraining en yoga? Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar yoga is de perfecte aanvulling als je aan krachttraining doet. Veel krachtsporters hebben namelijk last Lees blog

Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?
mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én Lees blog

8 tips tegen zweetlucht bij het sporten
zweetlucht bij sporten

Het is normaal om te zweten als je fanatiek aan het sporten bent. Zeker tijdens het hardlopen of tijdens een zware workout in de sportschool Lees blog

Goede voornemens volhouden met deze tips
goede voornemens volhouden

Elk jaar hoor je dezelfde vraag, wat zijn je voornemens voor dit nieuwe jaar? Er zal geen jaar voorbij gaan zonder dat je dit hoort. Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 3 =