• xxl nutrition banner

Triceps Machine Dip uitvoering & tips

Wil jij grote bovenarmen? Dan mag je de triceps niet vergeten in de sportschool. Veel sporters focussen op hun biceps, maar wist je dat de triceps een groter deel van je bovenarm vormen? Daarom is het belangrijk om ook deze spieren goed te trainen. Er zijn veel verschillende tricepoefeningen die je kunt doen, zowel met dumbbells als kabels. In veel sportscholen vind je echter ook de Triceps Machine Dip.

triceps machine dip uitvoering

Met dit apparaat kun je eenvoudig en veilig je triceps trainen. Bij Voeding-en-fitness.nl leren we je graag de techniek van fitness oefeningen. Daarom leg ik in je in deze blog meer uit over de Triceps Machine Dip uitvoering!

Triceps anatomie

De triceps brachii, of kortweg de triceps, is een spiergroep in de bovenarm die verantwoordelijk is voor het strekken van de elleboog. De spier bestaat uit drie hoofdkoppen: de laterale, mediale en lange kop.

De laterale kop is de grootste en meest oppervlakkige van de drie, en loopt van de bovenarm naar de onderarm. De mediale kop bevindt zich aan de binnenkant van de bovenarm en is kleiner dan de laterale kop. De lange kop is de langste van de drie en bevindt zich aan de achterkant van de bovenarm.

De triceps spelen een belangrijke rol bij het uitvoeren van activiteiten waarbij de elleboog wordt gestrekt. Denk aan push ups, bankdrukken en triceps extensions. Sterke triceps kunnen ook helpen bij het verbeteren van de prestaties in sporten zoals gewichtheffen, tennis en basketbal.

Als de triceps worden overbelast, kunnen ze blessures veroorzaken zoals tendinitis, scheuren en verrekkingen. Het is daarom belangrijk om ze op de juiste manier te trainen en voldoende rust en herstel te bieden.

triceps anatomie

Triceps Machine Dip uitvoering

De Machine Dips voor triceps is een fijne oefening waar je veilig je triceps mee kunt trainen. Het is namelijk makkelijk om het gewenste gewicht in te stellen en je hoeft enkel kracht te zetten. De Machine Tricep Dip geeft je bovendien de mogelijkheid om negatieve herhalingen te doen, dropsetjes te doen en tot spierfalen te trainen.

Wil jij de Triceps Machine Dip uitvoering leren? Volg de complete uitleg hieronder:

  1. Stel het gewicht in van de tricep dip machine en zet het stoeltje in op een hoogte waarbij je benen in ongeveer 90 graden zitten.
  2. Neem de hendels met beide handen goed vast en plaats je ellebogen strak langs je lichaam (ellebogen in een hoek van 90 graden).
  3. Duw vervolgens de hendels naar beneden waarbij je de kracht uit je triceps haalt. Zet je ellebogen aan het eind van de beweging niet op slot, maar houd een kleine buiging in je armen.
  4. Laat nu je armen langzaam en gecontroleerd omhoog komen tot de startpositie.
  5. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps.
triceps machine dip uitleg

Bron afbeelding: https://www.bodybuilding.com/

Techniek tips Tricep Machine Dips

  • Hoewel je met de Tricep Machine Dips zwaar kunt trainen, raden we aan om met een lichter gewicht te beginnen. Ook bij deze fitness oefening draait het om de uitvoering en de focus op je triceps. Zorg eerst voor een goede uitvoering, voordat je het gewicht verzwaard.
  • Om meer kracht te kunnen zetten kun je goed op je ademhaling letten. Blaas uit terwijl je het gewicht naar beneden drukt en je triceps strekt. Adem in bij het (gecontroleerd) omhoog laten komen van het gewicht.
  • Houd je ellebogen langs je zij en houd je schouders laag bij het uitvoeren van de Machine Tricep Dips. Zo voorkom je dat je teveel spanning op je trapezius zet, waardoor je last kunt krijgen van nek- en hoofdpijn.

Machine Dips video uitleg

Hieronder zie je een video uitleg van de juiste Triceps Machine Dips uitvoering.

Meer triceps oefeningen

Bij Voeding-en-fitness.nl vinden we het belangrijk dat jij veilig traint. Daarom leggen we je meerdere tricepsoefeningen uit. Bekijk hier onze uitleg:

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Overhead Cable Triceps Extension uitvoering
overhead cable triceps extension

Wil jij gespierde armen kweken die de mouwen van je shirt vullen? Dan komt er meer bij kijken dan alleen je biceps trainen. Geef meer Lees blog

Tricep Dips voor thuis triceps trainen
Tricep dips

Als je meer vorm aan je bovenarmen wilt geven is het erg belangrijk om je triceps te trainen. De triceps zitten aan de achterkant van Lees blog

Triceps Kickback om je triceps te versterken
dumbbell tricep kickbacks

Om grote en sterke armen te krijgen is het trainen van je triceps erg belangrijk. Grote spierballen is misschien leuk, maar de triceps vormen het Lees blog

Cable Tricep Pushdown uitleg & techniek
tricep cable pushdown

Wil jij grotere en sterkere armen? Vergeet dan het trainen van je triceps niet. Veel sporters zijn gefocust op hun biceps, maar de tricep zorgt Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *