• xxl nutrition banner

Trainen met compressiekleding beter?

Bijgewerkt op 22 januari 2024 door Marvin

trainen met compressiekledingWil jij ook graag meer uit een training halen? Dan is het een must om ervoor te zorgen dat je langer door kunt gaan. Daarnaast is het belangrijk om de kans op blessures te verkleinen. Hoe kun je dit bereiken? Door er voor te zorgen dat je minder snel in een spierkramp of verzuring raakt en een maximale stabiliteit behoud. Door het dragen van compressiekleding kun je dit én nog veel meer bereiken!

Althans, dat wordt vaak gedacht door sporters. Maar is trainen met compressiekleding beter? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je meer uit over de effecten van compressie op je spieren en sportprestaties!

Extra uit je training halen door compressie

Door het dragen van bijvoorbeeld sportcompressiekousen of een compressiebroek, zorg je er voor dat je jouw benen extra kracht en dus uithoudingsvermogen geeft. De compressie zorgt er namelijk voor dat je spieren en gewrichten minder belast worden.

Daarnaast zorgt de compressie in de sportcompressiekousen of sportbroek voor een verbeterde bloedsomloop. Dus meer zuurstofrijk bloed richting je spieren, én de afvoer van afvalstoffen; vandaar minder snel kramp en verzuring in de benen!

Topprestaties neerzetten met sportcompressiekleding

Je kan je voorstellen hoeveel meer je uit een training en uit jezelf kunt halen door het dragen van sportcompressiekleding. Het dragen van sportcompressiekousen of sportcompressie calf sleeves (kousen zonder voetstuk) geven je dus meer kracht tijdens je training of WOD.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de spiervermoeidheid van de benen (grote spiergroep) te verminderen door ook Quad sleeves of een sportcompressiebroek te dragen. Door te trainen met compressiekleding geef je jouw spieren meer stabiliteit. Zo wordt de overdracht van kracht efficiënter en verklein je de kans op blessures. Dit kan helpen om je plateau bij grote oefeningen zoals de Squat en Deadlift te doorbreken.

Recovery kleding voor maximaal herstel

Veel atleten dragen naast sportcompressie kleding ook recovery kleding. Recovery kousen en –broeken hebben extra sterke compressie voor een sneller herstel. Draag je deze direct na het sporten dan ben je binnen no time weer hersteld van je training. Wist je dat je recovery kleding ook kunt dragen vóór een training? Je zorgt dan voor een snellere warming up!

Voordelen sportcompressiekleding

 • Betere prestaties en herstel
 • Langer doortrainen
 • Meer kracht in de benen
 • Minder kramp en verzuring
 • Zuurstofrijk bloed naar je spieren
 • Vertraging van spiervermoeidheid

Voordelen Recovery kleding

 • Extra sterke compressie
 • Actief en maximaal herstel van de spieren na een training
 • Afvalstoffen worden sneller afgevoerd
 • Snellere warming up vóór een training
 • Ondersteuning van het natuurlijke herstelproces

Is trainen met compressiekleding beter?

De theorie achter sportcompressiekleding lijkt veelbelovend én logisch. Veel professionele sporters gebruiken compressiekleding om blessures te voorkomen en het herstel te versnellen. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat het trainen met compressiekleding de spiertrillingen verminderd [1]. De bewegingen van de spieren worden beter gecontroleerd, waardoor de kans op spierblessures afneemt. Andere studies laten zien dat het dragen van sportcompressiekleding het herstel kan versnellen. Zo herstelden sprongprestaties en maximale kracht sneller na inspanning [2,3].

Toch zijn er ook tegenstrijdige onderzoeken te vinden, waaruit blijkt dat er geen significant verschil is tussen fitness met of zonder compressiekleding. Vaak wordt dan ook gewezen op een placebo-effect. Maar in mijn ogen is dit ook een geldig effect. Als iemand denkt dat het dragen van compressiekleding zijn prestaties bevordert en hij daardoor mentaal beter presteert, dan kan dit de sportprestaties ook aanzienlijk verbeteren!

fitness met sleeves

Compressiekleding kopen?

Ervaar jij vaak spierpijn na het sporten? Of veel last van (te) snelle verzuring tijdens je workout en wil je dit voorkomen? Dan kan het trainen met compressiekleding jou nét even dat steuntje in de rug bieden. Door het natuurlijke herstelproces te ondersteunen, de doorbloeding te stimuleren en je spieren extra stabiliteit te bieden kun je jouw prestaties verbeteren.

Heb je specifieke vragen of zou je meer willen weten over wat sportcompressiekleding voor jou kan betekenen? Dan kan je altijd terecht bij Olfit. Professionele adviseurs helpen je verder!

Volg Marvin

Bronnen

 1. Doan BK, Kwon YH, Newton RU, Shim J, Popper EM, Rogers RA et al. Evaluation of a lower-body compression garment. J Sports Sci. 2003;21(8):601-10. doi:10.1080/0264041031000101971.
 2. Hill J, Howatson G, van Someren K, Leeder J, Pedlar C. Compression garments and recovery from exercise-induced muscle damage: a meta-analysis. Br J Sports Med. 2014;48(18):1340-6. doi:10.1136/bjsports-2013-092456.
 3. Marques-Jimenez D, Calleja-Gonzalez J, Arratibel I, Delextrat A, Terrados N. Are compression garments effective for the recovery of exercise-induced muscle damage? A systematic review with meta-analysis. Physiol Behav. 2016;153:133-48. doi:10.1016/j.physbeh.2015.10.027.
 4. Bron afbeeldingen: Active.com & Mobilitytools.co.uk
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *