• xxl nutrition banner

Tosti gezond of ongezond?

Bijgewerkt op 17 maart 2022 door Marvin

Is een tosti gezond of ongezond?Een tijdje terug kreeg ik een vraag over tosti’s. Is een tosti gezond of ongezond? Komen er vetten vrij door het verhitten van de kaas? Blijkbaar zijn er nog steeds een aantal geruchten over tosti’s en de mate van (on)gezondheid die de rondte doen. Vandaar dat het mij leuk leek om er een blog aan te wijden.

In dit artikel zal ik kijken naar in hoeverre een tosti ongezond is en zal ik alternatieven geven om je overheerlijke tosti aan te passen aan je fitness gerelateerde voedingsschema!

Wat zit er op tosti’s?

Onder een tosti verstaan we normaal gesproken 2 witte boterhammen, kaas en ham gegrild in een tosti-ijzer. Natuurlijk afgemaakt met een beetje curry, ketchup of mayonaise. Tosti’s zijn erg lekker en ik ken dan ook vele liefhebbers in mijn directe omgeving. Er wordt veel beweerd over tosti’s, maar één van de meest bekende stellingen is dat de samenstelling van het vet verandert door het verhitten van de kaas.

Hieronder zie je de voedingswaarden van een tosti, gemaakt met 2 sneden witbrood, 1 plak ham (20 gram) en 1 plak 48+ kaas (20 gram). Dit is berekend zonder saus.

  • Energie = 236 kcal
  • Eiwitten = 14,8 gram
  • Koolhydraten = 27,3 gram (waarvan 2 gram suikers)
  • Vetten = 8,1 gram (waarvan 4,7 gram verzadigd vet)

Is een tosti ongezonder?

Hier kan ik meteen heel duidelijk over zijn. Een tosti is niet gezonder of ongezonder dan hetzelfde broodje zonder het te grillen. In dat opzicht is een tosti dus gezond! Er verandert niets aan de samenstelling van de vetten in kaas en je kunt dus zonder zorgen tussen de middag een lekkere tosti naar binnen werken. De voedingswaarden van een tosti ham / kaas (zoals hierboven genoemd) zijn dus precies gelijk aan de voedingswaarden van 2 sneden brood met ham en kaas zonder deze te toasten.

Toch zijn er dingen waarbij je rekening moet houden bij het eten van tosti’s. Door het grillen van het broodje wordt de tosti makkelijker verwerkt door je lichaam. Een tosti zal dus minder snel je honger stillen dan een normaal broodje. Dit kan er toe leiden dat je nog een extra tosti gaat maken, terwijl je normaal gesproken genoeg zou hebben gehad. Hierdoor krijg je dus meer calorieën binnen en dit kan ongezond zijn, afhankelijk van de rest van je voedingspatroon!

Let wel op je saus!

Een tosti is pas echt lekker als we er een dikke klodder saus bij eten. Deze saus kan echter veel calorieën en/of vetten bevatten die je liever wil vermijden. Mayonaise bevat namelijk erg veel vet en rode sausjes, zoals curry en ketchup, bevatten minder calorieën maar wel behoorlijk wat koolhydraten. In het artikel over droogtrainen heb je al kunnen lezen dat, als we vet willen verliezen, de calorie-inname beperkt moet worden. Denk dus goed om de hoeveelheid saus bij je tosti!

Hoe maak ik mijn tosti gezond?

Vergeleken met een normaal broodje ham en kaas is een tosti niet ongezonder. Wat ik jullie wel wil meegeven is om je eens in te lezen over de waarheid achter brood. Wit- en meergranen brood is namelijk helemaal niet zo gezond als men denkt. Daarom raad ik je ook aan om van je tosti te blijven genieten, maar dit wel met mate te doen! En bij het maken van een tosti kun je het best kiezen voor volkoren brood. Dit is gemaakt van de hel graankorrel en bevat dus veel meer voedingsstoffen dan witbrood.

Een goed alternatief is dus om 2 volkoren boterhammen te gebruiken en deze te beleggen met kipfilet en 30+ kaas. Deze tosti bevat minder calorieën dan de klassieke variant en kan beter passen in een voedingsschema als je wil droogtrainen of afvallen. Zo maak je dus een tosti gezond!

tosti gezond

Tosti recepten

Zelf eet ik ook graag tosti’s! Wil je weten hoe ik hem maak? Aangezien ik van pittig houd smeer ik eerst sambal op mijn volkorenboterham, daarna leg ik er 2 plakken kipfilet op en een beetje kaas. Afgemaakt met een klein beetje ketchup! HEERLIJK! Misschien niet de meest gezonde maaltijd, maar ach…we moeten ook blijven genieten natuurlijk!

Op Voeding-en-fitness.nl hebben we ook enkele lekkere recepten voor tosti’s gedeeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze tosti met banaan en chocolade of dit tosti met ei recept. Houd je van vis? Misschien is deze tosti met zalm dan wel echt iets voor jou!

Op welke manier maak jij je tosti gezond(er)?

105 GEZONDE EIWITRIJKE RECEPTEN
Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − drie =