• xxl nutrition banner

Top 5 beste pre-workout boosters 2023

Laatste update: 2 mei 2023

Een pre-workout booster wordt, zoals de naam al duidelijk maakt, voor een training genomen. Maar wat doet de beste pre workout precies? Deze pre-workout boosters stimuleren de focus, kracht en energie. Ook zorgen ze voor meer pomp, oftewel een betere doorbloeding naar de spieren toe. Er zijn veel verschillende boosters en iedereen reageert weer anders op een bepaalde pre-workout booster.

Om jou te helpen in de zoektocht naar de beste pre-workout booster van 2023 vind je hier de Top 5 beste pre-workout boosters!

Benieuwd naar onze ervaring met pre workouts? Bekijk hier de Pre-workout booster reviews!

Beste pre workouts 2023

 1. C4 – Cellucor
 2. Black Label Pre Workout – XXL Nutrition
 3. ABE Pre Workout – Applied Nutrition
 4. NO Xplode 3.0 – BSN
 5. Gold Standard Pre Workout – Optimum Nutrition

Meer informatie over deze beste pre workout poeders lezen? Hieronder lees je waarom ik deze producten als best heb getest en deel ik mijn eigen ervaring.


Top 5 beste pre-workout boosters 2023

1. C4 – Cellucor

“The most explosive Pre-Workout intensifier: C4 van Cellucor is een krachtige pre workout booster met NO3 voor explosieve pomps en energie. Met deze pre-workout weet je zeker dat je een krachtige training tegemoet gaat. Bovendien ervaar je een grandioze toename van kracht door de Creatine Nitraat! C4, onmisbaar voor een PR brekende training!”

C4 extreme pre workout

Voordelen C4 pre-workout booster:

 • De Pre-Workout met NO3, extreme spierpomps!
 • Optimale spiergroei, harde volle spiermassa!
 • Krachtige energie boost voor een geweldige training
 • Verhoogde vetverbranding tijdens de training
 • Waanzinnige spierkracht
 • De sterkste creatine, gepatenteerd Creatine Nitraat!
 • Spierherstel al tijdens de training
 • Enorme verbetering prestaties
 • Langer doorgaan, meer uithouding in de spieren

C4 van Cellucor is minder bekend dan andere pre workouts in deze Top 5 beste pre-workout boosters, maar toch mag deze hier niet ontbreken. Cellucor heeft namelijk een heftige pre-workout booster gemaakt voor een wel erg scherpe prijs. Ideaal voor krachtsporters die records willen verbreken en een krachttoename willen bereiken! Op dit moment vinden wij C4 de beste pre workout!

Nieuwsgierig naar onze ervaring, lees dan de C4 review van Voeding-en-fitness.nl!

beste pre workouts

De C4 Original Pre-workout is zo bijzonder krachtig door de samenstelling van ingrediënten. Hiermee ga je voor een geweldige training!


2. Black Label Pre Workout – XXL Nutrition

“Begin jouw training goed met Black Label Pre-Workout van XXL Nutrition! Deze innovatieve pre workout is de opvolger van Unleash en beschikt over nóg meer effectieve ingrediënten in een nóg betere samenstelling. Deze actieve ingrediënten zijn onder andere Beta-Alanine, Taurine, L-Citrulline, Arginine en Cafeïne, maar ook unieke gepatenteerde toevoegingen zoals EnXtra® en Capsimax®.

Naast deze actieve ingrediënten barst Black Label Pre-Workout ook van de vitamines en mineralen als Vitamine B12, Vitamine C, Vitamine D3, Magnesium, Zink en Sodium. Tevens is Black Label Pre-Workout laag in calorieën, suikers en vetten dus pas je deze ook perfect toe binnen een calorie-beperkend dieet of cut.”

black label pre workoutVoordelen Black Label Pre Workout:

 • Exclusieve pre-workout van zeer hoge kwaliteit
 • Bevat 330 mg cafeïne per dosering
 • 30 trainingen per pot
 • Verkrijgbaar in 6 smaken
 • Ook te koop in variant zonder cafeïne
 • Citrulline en arginine

Black Label Pre Workout van XXL Nutrition is een high quality pre workout booster. Deze pre workout is wat duurder dan C4 en ABE, maar biedt wel een heftige en intense ervaring (o.a. 330 mg cafeïne).

Omdat er in Black Label Pre-Workout enkel gebruik wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit actieve ingrediënten is deze pre workout zeer geschikt voor zowel beginnende- als ervaren krachtsporters en bodybuilders. Zelf kon ik ook lekker trainen met XXL Nutrition Black Label, mede daarom de 2e plek in de Top 5 beste pre workout boosters van 2023!

Benieuwd naar mijn ervaring? Check hier de Voeding-en-fitness.nl review van Black Label Pre Workout!

5 sterren

Deze innovatieve pre workout is de opvolger van Unleash en beschikt over nóg meer effectieve ingrediënten in een nóg betere samenstelling.


3. ABE Ultimate Pre Workout – Applied Nutrition

“De ABE Pre-workout van Applied Nutrition bevat een unieke samenstelling van actieve ingrediënten die je zullen helpen het beste uit jezelf te halen. Creatine helpt bijvoorbeeld om je prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen en niacine helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Maar je komt ook ingrediënten als cafeïne (200mg), taurine, beta-alanine en citrulline tegen in de mix. Deze product bewijst zichzelf, ervaar de ABE Pre-workout nu.”

abe pre workoutVoordelen ABE Pre Workout:

 • Pre-workout blend met onderzochte actieve ingrediënten
 • Met cafeïne (200 mg), taurine, beta-alanine en citrulline
 • Creatine helpt prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen
 • Niacine helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • 11 heerlijke smaken
 • Goede energieboost en lekkere spierpomp

ABE Ultimate Pre Workout van Applied Nutrition is één van de beste pre-workout boosters op dit moment verkrijgbaar in Nederland. De unieke samenstelling van dit product zorgt ervoor dat jij meer kracht, pomp en uithoudingsvermogen ervaart.

Bovendien zijn de smaken Bubblegum Crush en Candy Ice Blast een welkome aanvulling op het smaakaanbod van de meeste pre workouts. Voor mij én vele sporters in Nederland is ABE Pre Workout een van de beste pre workouts. Ervaar de werking zelf!

Benieuwd naar onze ervaring? Lees dan de ABE Ultimate Pre Workout review van Voeding-en-fitness.nl!

5 sterren

ABE bevat een unieke blend van actieve ingrediënten om het beste uit je training te halen. ABE bevat onder andere 200mg Cafeine en 4g Citruline.


4. NO Xplode 3.0 – BSN

“NO-Xplode 3.0 is het eerste supplement dat binnen enkele minuten je lichaam voorziet van energie, mentale focus, intensiteit en maximale pomps. NO-Xplode ramt de deur van je spiercellen binnen in en pompt ze vol met stikstof, creatine en andere groeibevorderende stoffen.

Vanaf de eerste dosering zul je verslaafd raken aan de werking van NO-Xplode. En het mooiste van dit alles, je hebt al gelijk met de eerste dosering en training resultaat! Eenmaal getraind met NO-Xplode wil je nooit meer zonder!”

no xplode beste pre-workout boostersKenmerken No Xplode 3.0:

 • Legendarische Pre workout nog sterker!
 • Werkt binnen minuten
 • Energie en mentale focus
 • Maximale Pomps
 • Sloop de sportschool!
 • Meer Energie
 • Brute Kracht
 • Toename van Massa

NO Xplode 3.0 is lange tijd de meest verkochte pre workout booster geweest in Nederland. Het laatste jaar is het echter ingehaald door Assault, maar nog steeds is NO Xplode één van de beste pre-workout boosters! De smaak is voortreffelijk en de werking is briljant. Je voelt binnen enkele minuten je energie en gedrevenheid toenemen!

Benieuwd naar onze ervaring? Lees dan de No-Xplode review van Voeding-en-fitness.nl!

5 sterren

In 2004 introduceerde BSN No Xplode, het eerste volledige pre-workout supplement. Nu is er N.O.-XPLODE® 3.0, de nieuwe No Xplode!


5. Gold Standard Pre Workout – Optimum Nutrition

“We hebben er een lange tijd op moeten wachten, maar hij is eindelijk gearriveerd! De Gold Standard Pre Workout van Optimum Nutrition, alleen voor de serieuze bodybuilders en krachtatleten. De formule van de Gold Standard Pre-Workout legt de lat hoog voor de concurrentie. De Pre workout is samengesteld met alleen de beste ingrediënten, en vrij van verboden stoffen.”

gold standard pre workoutKenmerken Gold Standard Pre-Workout:

 • Gecertificeerd Informed Sports
 • Vrij van “banned substances”
 • 175mg Cafeïne uit natuurlijke bronnen
 • 1.5g Carnosyn® Beta-Alanine
 • 3g Creapure® Creatine Monohydrate
 • 1.5g of L-Citrulline Malate

Gold Standard Pre Workout van Optimum Nutrition is een krachtige pre-workout booster die je sowieso eens geprobeerd moet hebben. Wanneer je de kwaliteit van Optimum Nutrition’s eiwitshakes gewend bent dan zal deze pre workout je ook zeker niet tegenvallen. Gold Standard Pre Workout staat niet voor niets in deze Top 5 beste pre-workout boosters 2023!

Benieuwd naar onze ervaring? Lees dan de Gold Standard Pre Workout review van Voeding-en-fitness.nl!

beste supplementen

Leg de lat hoger in de sportschool met de Gold Standard Pre-Workout van Optimum Nutrition. Dit pre-workout poeder zit vol met actieve ingrediënten.


Wat is een pre workout?

Een pre workout is een voedingssupplement dat vóór de training wordt ingenomen om de sportprestaties te verbeteren. Het is meestal verkrijgbaar in poedervorm en wordt gemengd met water of een andere vloeistof om een drankje te maken. Je kunt het poeder echter ook ‘dry scoopen’. Dit is een schepje pre workout poeder in je mond gooien en vervolgens in 1x doorslikken met een slok water.

Een pre workout bevat vaak een combinatie van ingrediënten die bedoeld zijn om de energie, focus en uithoudingsvermogen te verbeteren. Dit kan onder andere cafeïne, creatine, beta-alanine, arginine, taurine en citrulline zijn.

Wat is de beste pre-workout?

Het gebruik van een pre workout booster is voor iedereen anders. Ieder lichaam reageert namelijk anders op de samenstelling van een product. Een pre workout die goed werkt voor de één, kan voor de ander misschien wel helemaal geen effect hebben. Wanneer je de beste pre workout zoekt is het belangrijk om vooraf te bepalen wat je wilt ervaren. Zoek je een supplement dat echt een goede energieboost geeft, of liever een pre workout die een waanzinnige pomp verzorgt?

Voordat je een goede pre workout booster vindt heb je er misschien al een aantal geprobeerd. Door het uitproberen van verschillende soorten pre workouts vind jij vast en zéker een merk dat goed werkt voor jou. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een pre workout te maken, zodat je zelf bepaalt welke doseringen je aanhoudt. Wil je graag een pre workout samenstellen? Dan kun je in deze blog de 5 beste pre workout ingrediënten vinden.

Pre workout boosters test

Deze Top 5 beste pre-workout boosters 2023 is een product van Voeding-en-fitness.nl en wordt beoordeeld door onze bezoekers met een 9.4/10 (471 personen). Om tot deze lijst met beste pre workouts te komen verzamelen we reviews van echte gebruikers uit Nederland en België. Daarnaast kijken we naar wetenschappelijk onderzoek om de werking van ingrediënten te controleren.

Dit combineren wij met het structureel testen van supplementen om onze eigen ervaring te delen. Samen komen we tot dit product; onze Top 5 beste pre workouts.

beste pre-workout boosters

Beste ingrediënten pre workout boosters

Ieder merk maakt haar eigen pre workout supplement. De onderlinge samenstelling en doseringen kunnen dus nogal verschillen per product. Zo worden veel stoffen de hemel in geprezen en worden er allerlei claims aan gehangen. Maar welke pre workout ingrediënten hebben nu echt een effect op jouw training? De lijst hieronder heeft een bewezen werking.

 • Cafeïne: Stimuleert zowel het centrale zenuwstelsel als de spieractiviteit en zorgt voor een toename van adrenaline en dopamine. De belangrijkste effecten van cafeïne zijn het tegen gaan van vermoeidheid, het verhogen van de pijngrens en een verhogen van de cognitieve functies.
 • Beta Alanine: In het kort komt het er op neer dat beta-alanine ons spier-uithoudingsvermogen verbeterd. Tijdens de inspanning treedt er minder snel een gevoel van verzuring, veroorzaakt door lactaatzuur, op.
 • Citrulline Malaat: Als supplement draagt Citrulline Malaat vooral bij aan de ‘pomp’ in je spieren tijdens het trainen. Dit ziet er niet alleen heel tof en motiverend uit, het zorgt er ook voor dat er meer bloed naar je spieren gaat. Zo worden belangrijke stoffen voor het herstel van je spieren door het bloed direct naar de getrainde spier getransporteerd.
 • L-Carnitine: In een pre workout booster zorgt L-Carnitine voor een verbeterde levering van energie, meer kracht en een verhoogde vetverbranding.
 • Creatine monohydraat: De belangrijkste effecten van creatine voor sporters zijn de toename van spiergroei en kracht. Je ervaart minder snel verzuring tijdens het trainen en kun dus meer uit je workout halen. Zo bouw je sneller kracht en spiermassa op.
 • L-Arginine: In een pre workout booster wordt L-Arginine vooral gebruikt voor de pomp en doorbloeding. Dit is belangrijk voor het herstel omdat er door deze verbeterde doorbloeding meer voedingsstoffen direct bij de spieren terechtkomen.

Best Geteste fitness supplementen

Voor Voeding-en-fitness.nl test ik al sinds 2014 zelf supplementen. Op basis van mijn ervaringen stel ik deze beste pagina’s samen.

Deze Top 5 beste pre-workout boosters helpt jou bij je zoektocht naar de meest effectieve en heftige pre workout booster! Op Voeding-en-fitness.nl vind je naast deze top 5 nog veel meer top-supplementen. Bekijk alle Top 5 beste supplementen van 2023 hier:

Volg Marvin

Veelgestelde vragen over de beste pre workouts

Wat is een pre workout booster?

Een pre workout booster is een supplement dat kan helpen om je sportprestaties te verbeteren. Het belangrijkste effect van een pre workout is om je meer energie te geven. Dit kan handig zijn wanneer je na een lange werkdag nog even wilt knallen in de sportschool. De meeste pre workouts bevatten stimulerende stoffen zoals cafeïne. Verder zijn ze vaak aangevuld met verschillende aminozuren en creatine. Een goede pre workout geeft jou meer energie, motivatie en focus bij het sporten. Ook vermindert het de verzuring in je spieren en vergroot het je explosieve kracht.

Wat zijn de voordelen van pre workouts?

Een belangrijk voordeel van pre workouts is het simulerende effect. Je krijgt meer energie om te trainen. Daarnaast dragen de BCAA's, creatine en andere aminozuren bij aan betere sportprestaties en een sneller herstel.

Wat zijn de nadelen van pre workout?

Pre workout boosters kunnen echter ook negatieve effecten hebben. Zo is de hoge dosis cafeïne niet voor iedereen geschikt. Ben je overgevoelig? Dan kun je last krijgen van een opgejaagd gevoel, hoofdpijn of hartkloppingen. Ook kun je slechter in slaap komen wanneer je in de avond nog een sterke pre workout neemt. Volg daarom altijd het gebruiksadvies op de verpakking en neem nooit meer dan de aanbevolen dosering.

Bestaan er ook pre workouts zonder stimulanten?

Jazeker! Er zijn ook pre workout boosters te koop die bijvoorbeeld geen cafeïne bevatten. Deze boosters bevatten enkel de andere stoffen, zoals creatine en aminozuren. Hierdoor profiteer je wel van een betere doorbloeding, meer kracht en uithoudingsvermogen... maar heb je geen last van de effecten die cafeïne op je lichaam heeft.

Hoe kom je tot deze Top 5 beste pre workouts?

Om deze lijst met beste pre workout boosters samen te stellen gebruik ik verschillende bronnen. Ten eerste verzamel ik reviews van echte gebruikers uit binnen- en buitenland. Daarnaast kijk ik naar wetenschappelijke onderzoeken om de werking van een ingrediënt te controleren. Tot slot test ik zelf regelmatig nieuwe pre workouts om mijn eigen ervaring te delen. Dit alles samen combineer ik om tot deze lijst met beste pre-workouts te komen!

23 reacties:

 1. Ik hou van pre workout maar dan wel met een heel boel Coffee of taurine of ander stimulerende spullen er in ik ga zelf graag voor die van rich piana 5051 daar zit verschillende Coffee en taurine in weten jullie nog zo 1 met veel stimulerende spul er in gr lesley

 2. Wat is beste pwo zonder caffeine in jullie opinie?

 3. Zijn er ook pre workouts zonder creatine te vinden?
  Zoja weet je welke goed is?

  • Hi Sander,

   Die zijn er zeker. De werking van een pre workout verschilt per persoon, dus je ervaart zelf vaak pas echt goed welke het best werkt. Je zou eens kunnen kijken naar Blast! van XXL Nutrition. Massive Pump van Bodystore bevat ook geen creatine.

 4. Ha!
  Ik heb een vraag. Ik vraag me af of er misschien ook pre-workout boosters
  speciaal voor vrouwen bestaan?

  Groetjes,
  Sara

 5. Hoi,

  Ik doe aan kickbox maar merk dat ik sommige trainingen niet voldoende energie heb. Is een pre-workout ook goed voor kickboxers? Zo ja welke zou je dan adviseren?

  Gr, Burak

  • Hi Burak,

   Een pre workout kan je inderdaad ook gebruiken om meer energie te krijgen voor het kickboksen.
   In principe kun je elke pre workout booster proberen, het effect dat je ervaart verschilt namelijk per persoon.
   Ieder lichaam reageert anders, dus een pre workout die voor mij heel goed werkt kan bij jou niks doen… en natuurlijk andersom.
   Kwestie van proberen en ontdekken welke jij het fijnst vindt :)

   Groetjes,
   Marvin

 6. Hallo Marvin,
  Ik train meestal smorgens vroeg voor het werk dus kan best een pwo gebruiken.
  Probleem is dat ik van sommige producten een crash ondervind wat smorgens niet optimaal is. Bij welke pwo heb jij hier het minste last van ondervonden? Is dit te verklaren door het cafeïne/taurine niveau? Kan ik dit eventueel opvangen met extra b vitaminen te slikken vb b100 van xxl welke hoog gedoseerd is? Momenteel gebruik ik amino energy van ON waar de crash beperkt is maar waar ik weinig boost van krijg gezien dit geen echte pwo is, hiervoor heb ik no explode gebruikt waar je echt hard van voelt wanneer hij uitgewerkt is en heb al vernomen dat dit bij c4 vergelijkbaar is, hierna ga ik blast eens proberen…

  Groeten en bedankt
  Niels

  • Hé Niels!

   Die crash is inderdaad erg vervelend als je nog moet werken.
   Persoonlijk heb ik helemaal geen crash na het gebruik van C4. Ik denk ook dat dit echt heel erg persoonsgebonden is. Zelfde geldt voor het effect / de boost die je merkt. Sommigen merken niks van een bepaalde pre workout, terwijl iemand anders daar wel enorm goed op gaat. Ik zou C4 toch eens proberen, maar dat is puur omdat mijn eigen ervaring goed is ;)

   Groetjes Marvin

 7. Hi Marvin,

  Ik heb een vraagje. Mag je als je hartpatiënt bent wel een pre-workout gebruiken?
  aangezien dat je er heel veel energie krijgt en je hart dan als een malle gaat.

  groetjes

  • Hoi Nigel,

   Een pre workout bevat inderdaad stimulanten die je hartslag kunnen verhogen.
   Dit is dus zeker iets waar je goed navraag over moet doen. Omdat ieders situatie anders is raad ik je aan dit even te overleggen met de arts, die weet precies wat je wel of niet mag gebruiken. Mocht je groen licht krijgen om een pre workout te nemen kun je wellicht het best beginnen met eentje waar geen stimulanten in zitten.

   Groetjes Marvin

 8. hoi marvin,

  is er pwo vergelijkbaar met Jack3d 3d micro?

  thanx.

  fa

  • Jack3d is van de markt gehaald omdat deze pre workout DMAA bevat.
   In Nederland mogen pre workouts met DMAA niet verkocht worden, dus een soortgelijke PWO vinden zal lastig zijn.

   Je kunt een aantal pre workouts proberen die een hoge dosis cafeïne bevatten voor de boost. Zo uit mijn hoofd gezegd zijn Der Hammer van XXL Nutrition, 5150 Pre Workout van Rich Piana en Anarchy Next Gen van Muscletech sterk gedoseerd.

 9. Hoi Marvin,

  Waarom worden de extreme workout V2 van clean nutrition en de maximum pre workout van de body & fitshop niet vermeld? Zijn deze minder goed? Wat zijn jouw ervaringen met deze producten?

  • Hi Rodney,

   V2 van Clean Nutrition en Maximum Pre Workout van Body & Fitshop heb ik (nog) niet getest, dus daar kan ik helaas niets over zeggen.
   Dit zijn wel pre workouts die ik in de nabije toekomst wel proberen :)

 10. Clean nutrition zegt geen vulstoffen en dergelijke te hebben…leuke verkoop truc maar is gewoon dezelfde als alle andere…bij mij werkt mutant madness goed

 11. welke pre workoutraad je een beginnende crossfitter aan? ik merk dat ik af en toe een extra boost kan gebruiken.

  • In principe zijn al de pre workouts uit deze Top 5 geschikt voor jou als Crossfitter. Ze zullen allemaal zorgen voor extra energie tijdens het trainen. Welke het fijnst is, is vooral een persoonlijke kwestie. Zelf vind ik bijvoorbeeld C4 nog steeds erg fijn. Probeer een pre workout, is het niks? Dan kun je een andere proberen die dan wellicht wel beter bevalt :)

 12. Ik ben al jaren een groot fan van de gorilla force van raw iron. Is voor mij de enige die echt wat doet. Ook goed te betalen. o.a. Bij sportfood.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + twaalf =