• xxl nutrition banner

Top 5 beste plantaardige eiwitshakes 2023

Laatste update: 5 september 2023

Steeds meer mensen kiezen voor een vegan leefstijl. Hierbij vermijden ze dierlijke voedingsmiddelen en kiezen ze voor plantaardig. Om op deze trend in te spelen komen er steeds meer plantaardige eiwitshakes op de markt. Vegan proteïne shakes worden gemaakt op basis van plantaardige eiwitten. Er komt dus geen koemelk aan te pas bij de productie. Net als wei eiwitshakes zijn deze plantaardige eiwitshakes geschikt om op een makkelijke manier aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen.

Deze eiwitten zijn belangrijk voor het herstel na een zware training en stimuleren de opbouw van spiermassa en kracht [1]. Maar wat zijn nu de beste vegan eiwitpoeders? Op Voeding-en-fitness.nl heb ik de Top 5 beste plantaardige eiwitshakes van 2023 voor je op een rij gezet. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Beste vegan eiwitshakes 2023

 1. Vegan Protein – Body & Fit
 2. Vegan Protein – Orangefit
 3. Green Protein – XXL Nutrition
 4. Vegan Protein – Bulk Powders
 5. Vegan Protein Blend – Myprotein

Deze lijst is samengesteld op basis van factoren als prijs, smaak, consumenten reviews, onafhankelijk onderzoek en eigen ervaring. In dit geval zijn enkel plantaardige shakes meegenomen in de Top 5. 

Meer informatie over deze beste vegan eiwitpoeders lezen? Hieronder lees je waarom ik deze producten als best heb getest en deel ik mijn eigen ervaring.


Top 5 beste plantaardige eiwitshakes 2023

1. Vegan Protein – Body & Fit

“Onze Vegan Protein Powder tilt plantaardige eiwitpoeders naar een hoger niveau, als handige manier om die eiwitdoelen te bereiken. Dit premium product combineert erwteneiwitisolaat, gehydrolyseerd erwteneiwit, tuinbooneiwit, pompoenzaadeiwit en watermeloenzaadeiwit. In deze vegan eiwit zit tenminste 20 gram eiwit per portie en is volledig suikervrij. Ontwikkelt om je te helpen bij het opbouwen en behouden van spiermassa tijdens de training en daarna.”

body fit vegan proteinKenmerken Body & Fit Vegan Protein

 • 100% plant-based protein
 • High protein; 21 gram eiwitten per shake
 • Natuurlijk op smaak gebracht en gezoet met stevia
 • Op basis van eiwit uit erwten, pompoen, watermeloen en tuinbonen
 • Toegevoegde vitamines en mineralen
 • Bevat DigeZyme enzymencomplex
 • Verkrijgbaar in 5 heerlijke smaken

De Vegan Protein van Body & Fit vinden we terug op de 1e plek in deze Top 5 beste plantaardige eiwitshakes van 2023. Deze vegan eiwitshake heeft een verrassend lekkere smaak en is bovendien erg betaalbaar. De eiwitblend bestaat uit hoogwaardige erwteneiwitisolaat, pompoenpiteiwit, watermeloenpiteiwit, gehydrolyseerd erwteneiwit en tuinbooneiwit. Deze leveren je 21 gram proteïnen per eiwitshake. De toegevoegde vitamines en minerelen maken Vegan Protein een waardevolle toevoeging op het eetpatroon van een veganistische sporter!

Benieuwd naar onze ervaringen? Lees de Voeding-en-fitness.nl review van Vegan Protein!

5 sterren

Dit premium product combineert erwteneiwitisolaat, gehydrolyseerd erwteneiwit, tuinbooneiwit, pompoenzaadeiwit en watermeloenzaadeiwit.


2. Vegan Protein – Orangefit

“Orangefit Protein is een complete eiwitbron met alle aminozuren die je maar nodig hebt. Ons plantaardige eiwitpoeder is vegan-friendly en gemaakt met ingrediënten die goed voor je zijn. De gele spliterwt is de ster in ons heerlijke en duurzame proteïne-poeder. We doen niet aan dierlijke ingrediënten, vulstoffen en kunstmatige zoetstoffen. Kies uit vijf smaken, gezoet met fruit en stevia.”

orangefit proteinVoordelen Orangefit Protein:

 • Vegan blend met compleet aminozurenprofiel
 • Alleen de beste plantaardige ingrediënten
 • Hoog eiwitpercentage (80%)
 • 5 lekkere smaken
 • Verkrijgbaar in abonnementsvorm
 • Vrij van kunstmatige smaak- of kleurstoffen
 • 9,4 score op Trustpilot

Inmiddels is Orangefit één van de grootste merken van Nederland voor plantaardig eiwitpoeder. En dat is niet gek, want zij combineren hoge kwaliteit met een zeer scherpe prijs. Dit geldt ook voor de Vegan Protein van Orangefit, die maar liefst 20 gram eiwit per shake (op basis van 25 gram poeder) bevat.

De Orangefit Protein is een perfecte aanvulling voor mensen met een vegan leefstijl die willen weten waar de voedingsstoffen in het product vandaan komen. Bovendien heb je de keus uit 5 heerlijke smaken, namelijk vanille, chocolade, banaan, aardbei en mango.Daarom vinden we dit eiwitpoeder terug in de Top 5 beste plantaardige eiwitshakes!

5 sterren

Orangefit Protein is een complete eiwitbron met alle aminozuren die je maar nodig hebt. Ons plantaardige eiwitpoeder is vegan-friendly.


3. Green Protein – XXL Nutrition

“Green Protein is een volledig eiwitproduct dat de beste kwaliteit eiwitten gebruikt uit erwten, rijst en hennep. Het is een uitstekend alternatief om je lichaam met eiwitten te voorzien zonder dat er gebruik wordt gemaakt van dierlijke eiwitbronnen. Naast de hoge productkwaliteit en goede oplosbaarheid, mag de lekkere smaak van Green Protein niet vergeten worden.

Green Protein bestaat uit 100% plantaardige eiwitten. De bronnen hiervoor zijn erwten, rijst en hennep. Door de combinatie van deze drie bronnen bevat Green Protein een uitgebalanceerd aminozuurprofiel en is de biologische waarde van dit eiwitproduct erg hoog.”

green proteinVoordelen XXL Nutrition Green Protein:

 • 100% vegetarische & veganistische eiwitten
 • Met konjac gum (glucomannan) vezels
 • Eiwitten uit erwten, rijst en hennep
 • Zeer laag in koolhydraten en vetten
 • Ook ideaal voor mensen met ei, soja-, gluten- of lactose-intolerantie
 • Plantaardig eiwit vind niet iedereen lekker

Green Protein van XXL Nutrition is momenteel de nummer drie in deze Top 5 beste plantaardige eiwitshakes. Deze vegan proteïnen van XXL Nutrition bieden een zeer compleet aminozuurprofiel en hele hoge kwaliteit. De eiwitten uit erwten, rijst en hennep zijn ideaal voor veganisten. Helaas is de smaak van plantaardig eiwit minder lekker. Deze 100% vegetarische en veganistische eiwitshake is een uitstekende keuze als jij zoekt naar de hoogste kwaliteit!

5 sterren

Green Protein is naast veganistisch ook een heel natuurlijk product. Er wordt enkel gebruik gemaakt van volwaardige ingrediënten.


4. Vegan Protein – Bulk Powders

“Vegan Protein, ons veganistische proteïnepoeder is simpelweg de meest geavanceerde veganistische formule die vandaag op de markt verkrijgbaar is. Vers uit het BULK POWDERS®-laboratorium levert Vegan Protein 23 gram eiwitten per portie uit 5 hoogwaardige, plantaardige bronnen. De perfecte keuze om jouw eiwitinname te verhogen. Het product is verkrijgbaar in vier heerlijke, natuurlijke smaken.”

vegan protein bulkVoordelen Bulk Powders Vegan Protein

 • De perfecte eiwitrijke formule voor veganisten
 • Verkrijgbaar in vier lekkere smaken
 • Vijf hoogwaardige, plantaardige eiwitbronnen
 • 23 gram proteïnen per portie
 • Arm aan suiker en verzadigd vet
 • Zeer vezelrijk
 • Een goede bron van magnesium, koper en mangaan

Vegan Protein van Bulk Powders is misschien minder bekend bij het grote publiek. Toch kan deze plantaardige eiwitshake makkelijk de concurrentie aan met de bekendere huismerk shakes. De prijs/kwaliteitsverhouding is zeer goed. De Vegan Protein Powder van Bulk Powders biedt een mix van erwteneiwitisolaat, bruine rijstproteïne, pompoenproteïne, lijnzaadpoeder en quinoameel.

Bovendien is de prijs zeer aantrekkelijk. Wij zijn er van overtuigd dat deze vegan eiwitshake een uitstekende kwaliteit biedt. Daarom staat Bulk Powders op de vierde plek in deze Top 5 van beste plantaardige eiwitten!

Benieuwd naar onze ervaringen? Lees de Voeding-en-fitness.nl review van Vegan Protein!

beste vegan eiwitshake

Ons eenvoudig te mixen veganistische eiwitpoeder, gemaakt van onze V+™ plantaardige eiwitblend, is de basis van elk trainingsprogramma. Elke portie bevat maar liefst 23 gram eiwit.

Laagste prijs:

bulk.com (€21,99)

5. Vegan Protein Blend – Myprotein

“Completely free from unwanted extras, this all-natural blend is packed with essential amino acids and 22g protein per serving for anyone training on a plant-based diet. With pea and faba bean protein isolates — our Vegan Protein Blend has been created to help you achieve your goals.

vegan protein blendVoordelen Vegan Protein Blend:

 • 22 gram proteine per dosering
 • 5 gram BCAA’s
 • Minder dan 2 gram koolhydraten per shake
 • Geen kunstmatige smaakstoffen of zoetstoffen
 • 6 verschillende lekkere smaken
 • 23% extra korting met de code: MARVINNL

Vegan Protein Blend van Myprotein is een top plantaardig eiwitsupplement. De Vegan Protein Blend bevat minder dan 2 gram koolhydraten per shake en is bovendien vrij van kunstmatige toevoegingen. Kies uit de smaken Banaan, Chocolade, Naturel, Koffie & Walnoot, Aardbei en Turmeric Latte. Per dosering krijg je ook nog eens 5 gram BCAA’s binnen. Leucine, Isoleucine en Valine zijn de belangrijkste aminozuren betrokken bij de opbouw van spiermassa in het lichaam. Al met al een zeer verdiende notering in deze Top 5 beste plantaardige eiwitshakes!

Wil je trouwens 23% extra korting pakken? Gebruik dan de code MARVINNL bij het afrekenen!

5 sterren

Onze volledig natuurlijke Vegan Protein Blend bevat geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Het product bevat een mix van eiwitisolaten van erwten en tuinbonen.


Wat is de beste plantaardige eiwitshake?

Op deze pagina vind je de Top 5 beste plantaardige eiwitshakes van 2023, gebaseerd op de hierboven genoemde factoren. Een vegan eiwitshake kun je gebruiken om voldoende eiwitten binnen te krijgen bij een plantaardig dieet. Plantaardige shakes bevatten vaak een eiwitblend bestaande uit proteïnen afkomstig van rijst, erwt, hennep, pompoen of mais. Hierdoor hebben ze een compleet aminozuurprofiel. Voor veganisten en vegetariërs is dit een goede aanvullen op de dagelijkse voedingsinname.

Bovendien bevatten plantaardige eiwitshakes enkel natuurlijke smaakstoffen. Zo weet je zeker dat je geen dierlijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Sport jij veel, maar neem je uit principe geen wei eiwitshake? Dan kun je eens een vegan shake proberen. Let wel op; meestal smaken plantaardige eiwitten minder zoet / lekker dan de wei concentraat shakes die je misschien uit het verleden gewend bent. Lees hier meer over de verschillende soorten eiwitten.

beste plantaardige eiwitshakes

Plantaardige eiwitten

Er verschijnen gelukkig meer vegan supplementen op de markt. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten haal je bijvoorbeeld uit brood en graanproducten, erwten, rijst, noten en peulvruchten.

Ook deze plantaardige eiwitbronnen bieden een compleet aminozuurprofiel, zeker wanneer je gevarieerd eet. Veel van deze eiwitbronnen hebben echter wel een iets lagere biologische waarde dan proteïnen van dierlijke bron. Wat zijn nu de populairste eiwitbronnen in deze Top 5 beste plantaardige eiwitshakes?

Erwteneiwit

Erwteneiwit, ook wel bekend als pea protein, is een populair alternatief voor wei eiwitshakes. Het wordt veel gebruikt door vegetariërs, veganisten én sporters met een lactose intolerantie. Erwten bevatten van nature ongeveer 5 gram eiwit per 100 gram. Door de eiwitten uit erwten te isoleren krijg je erwteneiwitisolaat. Beter bekend als PPI (pea protein isolate).

Erwteneiwit bevat relatief veel arginine, een aminozuur met een gunstig invloed op de vetverbranding. De opname van erwt-eiwit is wat langzamer en bovendien is het aminozuurprofiel minder compleet dan bijvoorbeeld ei-eiwit of beef-eiwit [2].

Rijsteiwit

Plantaardige eiwitshakes bevatten vaak ook rijsteiwit. Dit wordt gewonnen uit volkoren rijst en heeft als voordeel dat het hypo-allergeen is. Dit betekent dat er bijna geen allergenen in zitten. Perfect voor mensen die overgevoelig zijn voor andere soorten eiwitten. Hoewel bruine rijst proteïne een redelijk compleet aminozuurprofiel heeft, is de hoeveelheid lysine wel aan de lage kant.

Daarentegen bevat het wel veel methionine en cysteïne [3]. In vegan eiwitshakes wordt vaak gekozen voor een mix van rijst- en erwteneiwit. Omdat het aminozuurprofiel van beiden elkaar goed aanvult.

Hennep eiwit

Ook hennep eiwit is populair onder sporters die geen dierlijke proteïnen willen nuttigen. De hennep die gebruikt wordt voor deze plantaardige eiwitshakes heeft uiteraard geen psychoactieve werking. Het bevat veel vezels, antioxidanten en omega 3-6-9. Ook is het rijk aan vitamines. Kijkend naar het eiwitgehalte zien we dat hennep eiwit ongeveer 52 gram eiwit per 100 gram bevat.

beste vegan eiwitpoeder test

Hoe hebben wij plantaardige eiwitpoeders getest?

Benieuwd hoe ik tot deze lijst met beste plantaardige eiwitshakes ben gekomen? Op structurele basis test ik verschillende plantaardige eiwitpoeders, van zowel bekende als minder bekende merken in Nederland. Sinds 2014 heb ik ruim 30 vegan shakes zelf getest en meer dan 100 reviews gelezen. Deze informatie en persoonlijke ervaring gebruik ik om tot de beste vegan eiwitshakes te komen. Factoren waar ik op test zijn onder andere;

 • Betrouwbaarheid van het merk
 • Hoeveel gram eiwit per shake
 • Prijs (kosten per scoop)
 • Aminozuurprofiel
 • Gebruikte plantaardige eiwitbronnen
 • Smaak
 • Certificaten en labtesten
 • Extra toegevoegde stoffen
 • Gebruiksgemak

Best Geteste supplementen

Deze Top 5 beste vegan eiwitshakes is een product van Voeding-en-fitness.nl en wordt door onze bezoekers beoordeeld met een 9.2/10 (174 personen). Voor het samenstellen van deze lijst gebruiken we reviews van echte consumenten uit Nederland en België. Ook kijken we naar onafhankelijke labtesten om de kwaliteit te bepalen.

Tot slot combineren we dit met het maandelijks testen van supplementen om onze eigen ervaring te delen. Voor Voeding-en-fitness.nl test ik al sinds 2014 zelf supplementen. Op basis van mijn ervaringen stel ik deze beste pagina’s samen.

In deze Top 5 beste plantaardige eiwitten 2023 vind je de allerbeste eiwitsupplementen die je online kunt bestellen! Deze top vegan eiwitshakes bieden jou de allerbeste kwaliteit, prijs, smaak en oplosbaarheid. Voeding-en-fitness.nl heeft voor jou nog veel meer Top 5 beste supplementen op een rij gezet!

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://journals.lww.com/acsm-csmr/fulltext/2010/07000/Fueling_the_Vegetarian__Vegan__Athlete.13.aspx
 2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1981.tb04862.x
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521005000111

Veelgestelde vragen over plantaardige eiwitshakes

Wat zijn plantaardige eiwitshakes?

Veel eiwitshakes bevatten melkeiwit omdat dit een makkelijke en goedkope eiwitbron is. Dit is echter niet geschikt voor veganisten. Daarom komen er steeds meer plantaardige eiwitshakes op de markt. Deze eiwitshakes bevatten geen dierlijke ingrediënten. Alle eiwitten zijn van plantaardige afkomst. Deze vegan eiwitshakes zijn dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Welke plantaardige eiwitten worden gebruikt?

De meeste plantaardige eiwitshakes maken gebruik van een eiwitblend bestaande uit verschillende eiwitbronnen. Meestal is dit een combinatie van eiwit uit haver, rijst, hennep en/of erwt. Door verschillende plantaardige eiwitten te combineren wordt een compleet aminozuurprofiel gecreëerd. Een vegan eiwitshake levert dus alle belangrijke aminozuren om jou te ondersteunen bij het sporten.

Wat zijn de voordelen van vegan eiwitshakes?

Naast het feit dat deze plantaardige eiwitshakes geen dierlijke stoffen bevat zijn er meer voordelen. Zo bevatten deze eiwitshakes meestal geen allergenen, zoals lactose. Dit vermindert spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en buikkrampen. Heb jij regelmatig klachten na het drinken van een whey shake? Dan kun je eens een plantaardige eiwitshake proberen.

Hoe kom je tot deze Top 5 beste vegan eiwitshakes?

Om deze Top 5 beste plantaardige eiwitshakes samen te stellen gebruik ik verschillende informatiebronnen. Zo verzamel ik reviews van echte gebruikers uit binnen- en buitenland en kijk ik naar onafhankelijke labtesten om de kwaliteit te bepalen. Daarnaast test ik zelf op structurele basis eiwitshakes. Hierin kijk ik naar gebruiksgemak, smaak, prijs en voedingswaarden. Mijn eigen ervaring weegt ook mee bij het samenstellen van deze Top 5 lijst.

Reacties zijn gesloten.