• xxl nutrition banner

Top 5 beste aminozuren 2023

Laatste update: 8 juni 2023

beste bcaaAminozuren zijn belangrijk voor alle stofwisselingsprocessen. Ze zijn verantwoordelijk voor het vervoeren en opslaan van alle voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Een tekort aan essentiële aminozuren kan leiden tot spierafbraak, diabetes, slaapstoornissen en zelfs haaruitval [1]. Belangrijke aminozuren zijn onder andere Leucine, Arginine, Glutamine en Tryptofaan.

In deze Top 5 beste aminozuren vind je supplementen die alle essentiële aminozuren combineren in 1 product. Bekijk snel de lijst van beste BCAA supplementen van 2023 en bestel voordelig alle top producten!

Benieuwd naar onze ervaring met alle BCAA supplementen? Bekijk hier onze aminozuur reviews!

Beste aminozuren 2023

 1. Muscle Protect – Body & Fit
 2. Essential Amino Stack – XXL Nutrition
 3. Amino X – BSN
 4. Instant BCAA – Bulk Powders
 5. Gold Standard BCAA – Optimum Nutrition

Meer informatie over deze beste aminozuren poeders lezen? Hieronder lees je waarom ik deze producten als best heb getest en deel ik mijn eigen ervaring.


De Top 5 beste aminozuren 2023

1. Muscle Protect – Body en Fit

“EAA’s (essentiële aminozuren) ken je ongetwijfeld, BCAA’s (branched chain amino acids) vrijwel zeker ook. Je gebruikt ongetwijfeld een goed aminozuren product ’s ochtends of voor-, tijdens- of na de training. Deze producten worden snel opgenomen en hebben vrijwel direct werking. Muscle Protect van Body en Fitshop levert alle essentiële aminozuren in de hoogst mogelijke kwaliteit!”

muscle protect beste aminozurenMuscle Protect samenstelling:

 • 7000 mg BCAAs in de ideale 2:1:1 ratio  (Leucine:Isoleucine:Valine)
 • 3500 mg Leucine
 • 2500 mg Glutamine Peptiden
 • 1000 mg Citrulline Malate
 • 250 mg Beta alanine
 • 100 mg HICA
 • 100 mg HMB
 • 1300 mg Electrolytes (Trisodium Citrate, Potassium Phosphate, Sodium Chloride)
 • 650 mcg of Vitamin B6

Muscle Protect van Body en Fitshop staat op nummer 1 in de Top 5 beste aminozuren vanwege de fantastische prijs/kwaliteitsverhouding en de lekkere smaak! Je hebt keus uit wel 5 verschillende smaken. Vooral de Fresh Watermelon smaak is een aanrader. Muscle Protect is ideaal wanneer jij aan het afvallen of droogtrainen bent, want het beschermt je tegen spierverlies!

Benieuwd naar mijn ervaring? Bekijk de Voeding-en-fitness.nl review van Muscle Protect!

5 sterren

De meest innovatieve en populaire aminozuren formule onder bodybuilders en sporters. Ideaal tijdens en na de training! Muscle Protect kun je beschouwen als de super aminozuren formule.


 2. Essential Amino Stack – XXL Nutrition

“Essential Amino Stack bevat 8 essentiële aminozuren (Leucine, Isoleucine, Valine, Lysine, Phenylalanine, Threonine, Histidine en Methionine) in een optimale verhouding. Tevens werd het bekende Citrulline-Malaat nog extra toegevoegd.

De keuze voor de grondstoffen is belangrijk voor XXL Nutrition. Zoals bij alle producten is de focus op de zuiverste grondstoffen van groot belang. Buiten de zuiverheid van Essential Amino Stack smaakt het product ook nog een erg lekker.”

essential amino stackVoordelen Essential Amino Stack:

 • Essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken
 • Aminozuren in vrije vorm, dus de snelst mogelijke opname
 • Anabole werking: bouw meer indrukwekkende spiermassa
 • Antikatabool: voorkomt spierafbraak als gevolg van training
 • Nog efficiëntere opname dankzij Citrulline Malaat
 • Uitsluitend premium Europese ingrediënten
 • Zwaarder en explosiever trainen
 • Merkbaar vollere spieren

Essential Amino Stack staat op een verdienstelijke 2e plaats in de Top 5 beste BCAA’s. Dit product van XXL Nutrition biedt jouw lichaam de beste aminozuren. De gebruikers van dit product zijn erg tevreden! Bovendien is de prijs ook nog eens helemaal in orde!

Benieuwd naar mijn ervaring? Bekijk de Voeding-en-fitness.nl review van Essential Amino Stack!

5 sterren

Essential Amino Stack bevat de 8 essentiële aminozuren in optimale verhouding en in vrije vorm, zodat deze snel door het lichaam opgenomen kunnen worden.


 3. Amino X – BSN

“Amino X is een BCAA (vertakte keten aminozuren) product dat zijn gelijke niet kent. Amino X bevat alleen de juiste opneembare BCAA’s in de juiste verhouding en hoeveelheid. Amino X is een van de meest veelzijdige producten ontworpen door BSN, voor de training, tijdens de training, na de training, bij het ontbijt, Amino X kan altijd en overal gebruikt worden!

Misschien wel de beste eigenschap van Amino X is de waanzinnige smaak. Amino X is een product waar je echt naar uit zult kijken om te gebruiken; alle smaken zijn om van te watertanden! Wacht dan niet langer en kies voor Amino X.”

amino x aminozurenVoordelen Amino X:

 • 10 gram Micro aminozuren per dosis!
 • 100% suikervrij
 • 500 IU Vitamine D
 • Eiwitsynthese!
 • Meer spieropbouw
 • Remt spierafbraak
 • Sneller herstel
 • Meer spieruithoudingsvermogen
 • Minder spiervermoeidheid
 • Zeer snelle opname

De Amino X van BSN staat op een terechte 3e plaats vanwege de hoogwaardige kwaliteit en hoge dosis aminozuren. Per dosering krijg je namelijk wel 10 gram BCAA’s binnen. Vanwege zijn prijs behaalt hij echter net niet de nummer 1 plaats in de Top 5 beste aminozuren!

5 sterren

Amino X is een BCAA product dat zijn gelijke niet kent. Amino X bevat alleen de juiste opneembare BCAA’s in de juiste verhouding en hoeveelheid.


4. Instant BCAA – Bulk Powders

“Het Instant BCAA-poeder van BULK POWDERS™ heeft een optimale 2:1:1 verhouding van de belangrijkste aminozuren: L-leucine, L-isoleucine en L-valine. BCAA-supplementen hebben in het algemeen een slechte oplosbaarheid en smaak. Instant BCAA is heel anders. Het is speciaal gemaakt voor snelle bereiding en gemakkelijk te mixen. Ook is het beschikbaar in diverse unieke en heerlijke smaken.”

instant bcaa bulkKenmerken Instant BCAA:

 • Toename spieropbouw
 • Verbeterde eiwitsynthese
 • Verlaging lichaamsvet
 • Het smakelijkste BCAA poeder verkrijgbaar
 • Perfecte 2:1:1 verhouding BCAA
 • Kant-en-klaar en gemakkelijk te mixen

Instant BCAA van Bulk Powders staat op nummer 4 in onze Top 5 beste aminozuren vanwege de hoogwaardige ingrediënten die gebruikt zijn in dit supplement. De reviews zijn lovend en daarom kiezen steeds meer mensen voor deze IBCAA van Bulk Powders! Vooral de lekkere smaak en makkelijke oplosbaarheid maken dit een geliefd BCAA supplement.

Benieuwd naar onze ervaring? Bekijk de Voeding-en-fitness.nl review van Instant BCAA!

beste supplementen

Deze Instant BCAA-poeder maakt gebruik van een combinatie van leucine, isoleucine en valine in een verhouding van 2:1:1, en kan gebruikt worden voor, tijdens en na de work-out.

Laagste prijs:

bulk.com (€12,49)

5. Gold Standard BCAA – Optimum Nutrition

“Met Gold Standard BCAA breidt Optimum Nutrition de premium lijn nu ook uit met hoge kwaliteit bcaa’s. Gold Standard bcaa bevat per serving 5 gram BCAA, 250 mg wellmune, 200 mg rhodiola, vitamine C en 220 mg electrolyten. De Gold Standard bcaa’s zijn verkrijgbaar in 4 heerlijke smaken; cranberry lemonade, fruit punch, strawberry kiwi en watermelon. Gold Standard BCAA is suikervrij!”

gold standard bcaaVoordelen Gold Standard BCAA :

 • 5 gram BCAA per dosering
 • Rhodolia, vitamine C en electrolyten
 • Voor-, tijdens- en na het sporten
 • Voor fanatieke sporters
 • 0 gram suikers

Gold Standard BCAA van Optimum Nutrition is één van de beste aminozuren van 2023. Wanneer je op zoek bent naar kwaliteit is dit supplement een echte aanrader. Geheel terecht vinden we Gold Standard BCAA terug op de vijfde plek van deze Top 5 beste aminozuren! De kwaliteit van Optimum Nutrition die je bent gewend mag je ook verwachten van hun complete BCAA aminozuur supplement.

beste supplementen

Gold Standard BCAA bevat per dosering 5 gram BCAA, 250 mg wellmune, 200 mg rhodiola, vitamine C en 220 mg electrolyten.


Wat zijn de beste BCAA’s?

Op deze pagina vind je de Top 5 beste aminozuren van 2023, gebaseerd op factoren als prijs, smaak, samenstelling en reviews van gebruikers. Wil jij weten wat de beste BCAA’s zijn? Kijk dan goed naar de kwaliteit van een product en de dosering van een supplement. Rondom je training kun je 5 tot 10 gram BCAA’s nemen. Het liefst in de verhouding 2:1:1 tussen Leucine, Iso-leucine en Valine [2].

Wanneer je voldoende eiwitten uit je normale voeding haalt en daarbij genoeg varieert tussen eiwitbronnen is het nemen van aminozuur supplement niet direct nodig. Tijdens het droogtrainen kan dit wel wenselijk zijn om het behoud van spiermassa te ondersteunen.

Beste aminozuren test

Deze Top 5 beste aminozuren / BCAA’s is een product van Voeding-en-fitness.nl en wordt door onze bezoekers beoordeeld met een 9.0/10 (183 personen). Om deze lijst met beste BCAA supplementen samen te stellen verzamelen we alle reviews uit binnen- en buitenland.

Ook kijken we naar onafhankelijke testen om de kwaliteit van de supplementen samen te stellen. Gecombineerd met het structureel testen van aminozuren en eigen ervaringen komen we tot deze Top 5 lijst als product.

Sinds 2014 test ik BCAA’s en aminozuren supplementen. Gebruik mijn kennis en ervaring om de juiste merken en producten te vinden voor jouw lichaam en doelen!

beste aminozuren test

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn organische moleculen die de bouwstenen vormen van eiwitten. Ze zijn essentieel voor veel biologische processen in het lichaam, waaronder de groei en reparatie van weefsels, de productie van hormonen en enzymen, en het transport en de opslag van voedingsstoffen.

Er zijn 20 verschillende aminozuren die door het lichaam worden gebruikt om eiwitten te bouwen. Elk aminozuur heeft een unieke chemische structuur die bestaat uit een centraal koolstofatoom, een aminogroep (-NH2), een carboxylgroep (-COOH) en een zijketen (-R). De aminogroep en de carboxylgroep maken samen een functionele groep die de basische en zure eigenschappen van aminozuren bepaalt.

Van de 20 aminozuren zijn er 9 essentieel, wat betekent dat ze niet door het lichaam kunnen worden geproduceerd en dus via de voeding moeten worden verkregen. De overige 11 aminozuren zijn niet-essentieel, wat betekent dat het lichaam ze zelf kan produceren.

Leucine, Isoleucine en Valine

Van alle aminozuren zijn er drie die het meest betrokken zijn bij de opbouw en het behoud van spiermassa. Dit zijn leucine, isoleucine en valine. Deze drie aminozuren vinden we dan ook het liefst terug in de beste BCAA poeders.

Leucine speelt een belangrijke rol bij de eiwitsynthese, oftewel het omzetten van eiwitten in spieren. Dit stofje geeft het startsignaal voor de eiwitsynthese en draagt dus bij aan de aanmaak van nieuw spierweefsel (= spiermassa opbouw). Isoleucine is onder andere betrokken bij de vorming van hemoglobine, wat belangrijk is voor het transport van zuurstof. Ook ondersteunt het de wondgenezing, het immuunsysteem en de afvoer van afvalstoffen.

Valine is belangrijk voor het spierherstel en draagt bij aan een verhoging van je uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Daarnaast speelt ook valine een ondersteunende rol bij de werking van het immuunsysteem.

Essentiële aminozuren

Wil jij de beste aminozuren kopen? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een supplement dat essentiële aminozuren bevat. Deze amino acids kunnen namelijk niet door ons lichaam zelf worden aangemaakt. We moeten ze dus halen uit onze voeding of uit voedingssupplementen. Onder de essentiële aminozuren vallen; isoleucine, leucine, lysine, fenylalanine, metionine, threonine, tryptofaan en valine.

Cysteine en tyrosine zijn alleen essentieel voor kinderen en de aminozuren histidine en arginine zijn semi-essentieel. Je kunt deze aminozuren uit eiwitrijke voedingsmiddelen halen, zoals noten, zuivel, vis, vlees en eiwitshakes. Maar ook de producten uit onze Top 5 beste aminozuren bevatten een goede mix van essentiële aminozuren die snel door je lichaam worden opgenomen.

 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Fenylalanine
 • Metionine
 • Threonine
 • Tryptofaan
 • Valine

Niet-essentiële en semi-essentiële aminozuren

Van de 20 aminozuren zijn er dus 8 essentieel. Naast de stoffen hierboven genoemd, die je uit voeding moet halen, bestaan er ook niet-essentiële aminozuren. Deze aminozuren kan je lichaam in principe zelf produceren in de lever, vanuit andere amino’s. Hieronder vallen; alanine, asparagine, asparaginezuur, cysteïne, glutamine,  glutaminezuur, glycine, proline, serine en tyrosine.

Daarnaast vallen arginine en histidine onder de semi-essentiële aminozuren. Deze moeten in bepaalde gevallen via de voeding worden opgenomen. Het lijkt misschien alsof deze minder belangrijk zijn, maar dit is niet zo. De termen essentieel, semi-essentieel en niet-essentieel zeggen alleen iets over de opname uit voeding of de productie door het lichaam zelf.

Best Geteste supplementen

Voor Voeding-en-fitness.nl test ik al sinds 2014 zelf supplementen. Op basis van mijn ervaringen stel ik deze beste pagina’s samen. De Top 5 beste supplementen zijn er om jou te helpen bij het kiezen van jouw ideale voedingssupplement. Bekijk ook de andere categorieën beste supplementen voor 2023:

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx 
 2. https://www.researchgate.net/post/What_is_the_optimal_BCAA_Branched_Chain_Amino_Acids_Ratio_for_Muscle_Protein_Synthesis
 3. Bron afbeelding: Muscleandstrength.com

Veelgestelde vragen over de beste aminozuren

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De cellen in ons lichaam bestaan uit aminozuren en deze hebben dan veel belangrijke functies in het lichaam. Aminozuren geven de cellen niet alleen structuur, maar zijn ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen van belang. Ook zijn aminozuren belangrijk voor de werking van organen, spieren, pezen en aders. Door verschillende eiwitbronnen te eten krijg je alle belangrijke aminozuren binnen. Daarbij maken we onderscheid tussen essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren.

Wat zijn essentiële aminozuren?

Essentiele aminozuren kunnen niet door ons lichaam zelf worden gemaakt. Je moet deze dus binnen krijgen uit voeding of supplementen. Dit zijn de 8 essentiële aminozuren; Isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine.

En wat zijn dan niet-essentiële aminozuren?

De niet-essentiële aminozuren kunnen wel door ons lichaam zelf worden aangemaakt. Het betreft de volgende aminozuren; alanine, asparagine, asparaginezuur, cysteïne, glutamine, glutaminezuur, glycine, proline, serine en tyrosine.

Wat zijn BCAA?

De afkorting BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, vrij vertaald vertakte keten aminozuren. De BCAA's, valine, isoleucine en leucine, zijn de belangrijkste aminozuren. Deze 3 aminozuren tref je aan in een derde deel van onze skeletspieren en hebben daardoor een belangrijke functie bij de groei (en het behoud van) onze spieren. Op de vraag ‘wat zijn BCAA’s?’ kunnen we dus kort stellen dat dit de drie belangrijkste aminozuren zijn voor het menselijk lichaam.

Hoe heb je de Top 5 beste aminozuren getest?

Deze Top 5 beste aminozuren / BCAA’s is een product van Voeding-en-fitness.nl. Om deze lijst met beste BCAA supplementen samen te stellen verzamelen we alle reviews uit binnen- en buitenland. Ook kijken we naar onafhankelijke testen om de kwaliteit van de supplementen samen te stellen. Gecombineerd met het structureel testen van aminozuren en eigen ervaringen komen we tot deze Top 5 lijst als product.

8 reacties:

 1. Bedankt voor deze opsomming, maar het doel van een top 5 lijkt me dat de werking van de producten wordt vergeleken en dan doen zaken als ‘prijs en naamsbekendheid’ er volgens mij niet zo toe. Ook staat bij elk aminozuur dat het een topproduct is, maar wat zijn de wezenlijke verschillen tussen de producten??

  Wel wil ik je bedanken voor dit lijstje omdat ik nu zelf meer informatie over de producten kan gaan opzoeken.

  • Bedankt voor je reactie! Waar wij in deze Top op letten is een combinatie van verschillende factoren. Punten die wij meenemen zijn; onze eigen ervaring met een bepaald product, de prijs/kwaliteitsverhouding en ervaringen/meningen van andere gebruikers. Wij willen hier zo objectief mogelijk in zijn…want wat voor de één wel belangrijk is, is voor de ander misschien niet belangrijk. Zo zijn er mensen die puur opzoek zijn naar een goedkoop supplement, terwijl het voor anderen niet uitmaakt wat de prijs is. Dit overzicht is ook inderdaad bedoeld om een handreiking te doen naar mensen die goede supplementen zoeken die doen wat ze beloven. Uiteraard raad ik het altijd aan om zelf verdere informatie op te zoeken! Onze supplementen reviews gaan wel dieper op de producten in. Als je die bekijkt zie je ook dat daar kritisch gekeken wordt naar de samenstelling en wordt vergeleken met andere producten!

   Succes met het vinden van de juiste aminozuren voor jou!

 2. De nummer 5 Best BCAA van BPI Sports, was een lange tijd voor €17,50 verkrijgbaar op B&F en absoluut mijn favoriet en nummer 1!! Helaas is deze weer €25 geworden dus qua prijs minder populair momenteel. Hopelijk snel weer naar 17,50…

  • Hi Fernando!

   De prijs voor Best BCAA van BPI Sports is inderdaad gestegen. Bij alle aanbieders ligt de prijs nu op 24,90..
   Uiteraard hoop ik ook dat de prijs snel weer daalt haha! 17,50 is toch een stukje aantrekkelijker ;)

 3. Bestaat er ook een ’top 5 lijstje’ van Caseïne poeders?

  • Hoi René,

   Die is er op dit moment nog niet. Maar die staat al op de agenda voor de komende periode.
   Op korte termijn zal ik dus een Top 5 aanmaken voor de beste caseïne eiwitshakes :)

 4. Caseïne is een marketing truc om veel geld mee te verdienen en is al lange tijd achterhaald. Je hebt het niet nodig.

  • Hi Robbert,

   Heb je misschien onderbouwing voor deze claim? Ben wel benieuwd namelijk. Caseïne is naar mijn weten een vorm van eiwitten die trager wordt opgenomen door je lichaam. Waardoor er dus gedurende langere tijd eiwitten worden afgegeven in je lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + 12 =