• xxl nutrition banner

Thuis fitness materiaal: Wat heb je nodig?

Bijgewerkt op 21 juni 2024 door Marvin

thuis fitness materiaalWanneer je geen tijd of zin hebt om naar een sportschool te gaan, of wanneer je je gewoon niet echt op je gemak voelt tussen andere sportende mensen, kun je ervoor kiezen om thuis te fitnessen. Thuis trainen biedt veel vrijheid. Je kunt namelijk trainen wanneer je wilt, de muziek draaien waar je van houdt en je kleden zoals je zelf wilt. Thuis fitnessen vereist natuurlijk wel wat materiaal.

Hoewel je veel fitness oefeningen met je eigen lichaamsgewicht kunt doen, heb je wel wat attributen nodig om echt een goede thuis training af te kunnen werken. In dit artikel benoem ik een aantal materialen die je nodig hebt om thuis goed te kunnen fitnessen. Uiteraard bestel je al dit thuis fitness materiaal voor de laagste prijs via Voeding-en-fitness.nl!

Wat heb ik nodig om thuis te fitnessen?

Thuis fitness materiaal komt in veel verschillende varianten (en prijzen). Je kunt natuurlijk een hele home-gym bouwen met veel fitness apparaten, gewichten en andere fitnessartikelen. Maar in dit artikel wil ik me richten op de basis. Je kunt het zelf zo uitgebreid maken als je wilt, maar wat heb je nu echt nodig om goed thuis te kunnen fitnessen? In mijn ogen heb je niet super veel nodig. Met onderstaande fitness materialen kom je een heel eind!

  • Kettlebell
  • Swiss Ball
  • Fitness matje
  • Dumbbells
  • Springtouw

Thuis fitness materiaal

Met je eigen lichaamsgewicht kun je een hoop oefeningen doen, zoals de Push-up, Plank, Crunch en Triceps Dip. Wil je echter je complete lichaam goed thuis trainen, dan raad ik aan om de bovengenoemde fitness materialen aan te schaffen. Een kleine investering, waar je de rest van je leven veel plezier van zult hebben.

Thuis fitnessen met Kettlebell

Met een kettlebell kun je veel verschillende oefeningen doen waarbij je jouw gehele lichaam traint. Hierdoor is een kettlebell het ideale fitness attribuut om aan te schaffen wanneer je thuis wilt trainen. Kettlebells zijn te koop in een hele reeks gewichten, van bijvoorbeeld 6 – 8 kg tot maar liefst 40 kilo of meer! Thuis fitnessen met een kettlebell stelt je in staat om een full-body workout af te werken, waarbij je zowel je benen, billen en core traint maar ook je schouders, rug en armen flink prikkelt!

thuis fitness materiaal kopen

Waar koop ik zo’n kettlebell?

Een kettlebell koop je bij fitnessapparatuur shops of bij sportwinkels die een gedeelte met fitness materialen hebben. Aangezien kettlebells behoren tot de basis van het fitness heb je veel keus. Er zijn redelijk wat verschillende merken en daardoor is er ook een verschil in kwaliteit.

De Kettle Bells zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals neopreen en gietijzer. Let bij de aanschaf van een Kettlebell op het kiezen van de juiste gewichten en ga voor een duurzaam materiaal dat niet te snel slijt.

Thuis trainen met een Swiss Ball

Een Swiss Ball is een grote opgeblazen ball, ook wel exercise ball genoemd. Met een Swiss-Ball kun je voornamelijk veel core-stability oefeningen doen als bijvoorbeeld de Swiss Ball Crunch. Maar ook de rest van je lichaam kun je aanpakken met zo’n Swiss Ball. Denk aan oefeningen als de Dumbbell Fly of Dumbbell Shoulder Press, maar dan uitgevoerd op de Swiss-Ball.

Doordat je jezelf extra stabiel moet houden en je core gebruikt om je balans te bewaren zijn ook deze oefeningen erg geschikt. Elke sportschool beschikt wel over een Swiss Ball, maar in mijn ogen mag deze ook niet ontbreken tussen jouw thuis fitness materiaal!

sport materiaal thuis

Welke Swiss Ball moet ik kopen?

Wanneer je een Swiss Ball wilt kopen kun je bij veel sport- en fitnesswinkels terecht. Bij het zoeken naar een geschikte Swiss Ball kun je verschillende benamingen tegenkomen. De online shops voor thuis fitness materiaal gebruiken namen als Fitness Ball, Gym Ball, Exercise Ball en dus Swiss Ball.

Zo’n fitness ball om je stabiliteit te trainen is te koop in verschillende afmetingen. Veel voorkomende diameters zijn 90 cm, 75 cm, 65 cm en 55 centimeter. Kies een Swiss Ball die past bij jouw lichaamslengte om de oefeningen optimaal te kunnen uitvoeren. Prijzen liggen over het algemeen tussen de €12,- en €20,-.

Een fitness matje voor home workouts

Een fitness matje, één van de simpelste thuis fitness materialen. Toch mogen we het belang van een stevige fitnessmat niet onderschatten. Wanneer je stabiliteitsoefeningen doen als de plank of side-plank, of je billen traint met de Glute Bridge is het belangrijk dat je dit op een stabiele en comfortabele ondergrond doet. Bovendien lig je liever niet op een koude laminaat- of houten vloer.

Ook voor het rekken of strekken na je thuis training kan een fitness matje ideaal zijn. Liefhebber van ontspanningsoefeningen als yoga? Ook dan is een goede fitness mat iets wat niet mag ontbreken bij jouw thuis fitness materiaal.

thuis fitnessen

Wat is een goed fitness matje voor mij?

Een goed fitness matje maakt het uitvoeren van fitness oefeningen een stuk comfortabeler en voorkomt vervelende rugpijn. Kies voor een exercise-mat die een goede grip op vloer heeft een een stevige onderlaag biedt. Merken als Adidas, Nike en Reebok hebben goede fitnessmatten in de aanbieding. Er zijn veel verschillende fitness matten verkrijgbaar en de prijzen variëren enorm.

Goedkope fitness matjes haal je voor zo’n €10,-, maar ze zijn ook te vinden voor meer dan €50,-. In mijn ogen zit je met een fitnessmat van een gemiddelde prijs zeker goed om thuis te fitnessen.

Dumbbells essentieel voor thuis fitness

Een ander belangrijk thuis fitness materiaal is benodigd voor gewichtstraining. Dumbbells gebruik je om veel verschillende spier-specifieke oefeningen te doen. Krachttraining is belangrijk voor de opbouw van spiermassa, het verbranden van vet en het versterken van botten en gewrichten. Met gewichtjes kun je eigenlijk alle fitness oefeningen uitvoeren (verzwaard) die je kunt bedenken.

Je kunt er compound oefeningen (zoals de Squat) mee doen om meerdere spieren tegelijk te trainen, maar ook isolatie-oefeningen (zoals de Dumbbell Curl) om de focus op één spier te leggen. Dumbbells zijn verkrijgbaar in gewichten voor ieders niveau, van 1 tot 10kg bijvoorbeeld, maar ook van 30 kilo of meer.

thuis sport materiaal

Waar kan ik goedkope dumbbells kopen?

Wanneer je thuis wilt fitnessen mag een set dumbbells niet ontbreken. Gelukkig zijn gewichten bij elke sportwinkel wel te krijgen. Voor de fanatiekere krachtsporters, die met zwaardere dumbbells willen trainen zijn er fitness winkels die een ruim assortiment hebben aan dumbbells.

Je kunt kiezen uit dumbbells van een vast gewicht of dumbbells waarbij je zelf het gewicht kunt instellen door middel van gewichtsschijven. Persoonlijk vind ik het verstandiger om voor de laatste optie te gaan, aangezien je dan veel meer mogelijkheden hebt met slechts één dumbbell set.

Fitnessbankje voor meer variatie

Heb je dumbbells gekocht om thuis te fitnessen? Dan wil je misschien wat extra variatie in je oefeningen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een Incline Dumbbell Press of een Shoulder Press. Om deze oefeningen op de beste manier uit te voeren kun je een fitnessbankje gebruiken. Dit werkt toch fijner dan het gebruiken van een stoel of bank. Bovendien zorgt een goede fitnessbank er voor dat je houding en techniek tijdens het thuis fitnessen beter is.

Bij het kopen van een trainingsbank kun je kiezen voor verschillende soorten. Zo zijn er vaste bankjes te koop, waarvan je de rugleuning niet kunt verstellen. Deze zijn vaak goedkoper en compacter dan fitnessbankjes die je kunt verstellen. Zo’n verstelbare trainingsbank biedt wel meer mogelijkheden. Je kunt de rugleuning op verschillende manier instellen, waardoor je meer verschillende oefeningen kunt doen.

fitness materiaal thuis

Fitnessbankje voor thuis kopen?

Wil je thuis fitness materiaal kopen, dan kan een goede trainingsbank niet ontbreken. Maar welke ga je kopen? Kijk goed naar wat je nodig hebt. Wil je veel verschillende oefeningen doen neem dan een verstelbaar bankje. Gebruik je het fitnessbankje alleen voor de basis fitness oefeningen? Dan kan je prima uit de voeten met een goedkoper model. Je kunt een fitnessbankje kopen bij de onderstaande webshops.

Springtouw voor thuis cardio

Om je uithoudingsvermogen op peil te houden is het goed om cardio te doen. Je kunt natuurlijk buiten gaan fietsen en/of hardlopen, maar cardio kun je ook binnen doen. Je conditie kun je bijvoorbeeld verbeteren op een crosstrainer of loopband. Dit is echter vaak een dure aankoop en bovendien heeft lang niet iedereen ruimte voor zo’n groot cardio-apparaat in huis. Een makkelijke manier om binnen aan je conditie te kunnen werken is door te touwtje springen.

Met een springtouw kun je gemakkelijk thuis fitnessen en na je krachttraining nog cardio doen. Touwtjespringen verbrandt veel calorieën, namelijk zo’n 0,14 calorieën per kg per minuut. Oftewel, wanneer je 85 kg weegt verbrand je 112 calorieën per 10 minuten!

thuis sporten

Waar koop ik een goed springtouw?

Een springtouw is natuurlijk gemakkelijk te verkrijgen. Aangezien het ook een veel gebruikt kinderspeelgoed is kun je een eenvoudig springtouw kopen bij de plaatselijke speelgoedwinkel. Wil je echter een springtouw specifiek gericht op fitness, dan raad ik aan om er één bij een fitnessspecialist te kopen.

Deze springtouwen zijn vaak van een duurzamer en steviger materiaal gemaakt, waardoor deze minder snel kapot gaan. De gemiddelde prijs voor een cardio springtouw ligt tussen de €10 en €20, maar ze zijn er ook voor minder dan een tientje te koop.

Thuis fitness materiaal goede investering

Zoals je kunt zien kun je met bovenstaand thuis fitness materiaal prima trainen zonder daarvoor naar de sportschool te moeten. Bepaal zelf welke fitness materialen je wel óf niet gebruikt en stel zo je eigen kleine privé fitnesszaal samen. Geniet van de vrijheid en train op ieder gewenst moment met deze fitness attributen.

Wil je graag thuis trainen, maar weet je niet goed welke fitness oefeningen je moet doen? In deze blog deel ik al 10 goede thuis fitness oefeningen. Wil je meer hulp? Laat een persoonlijk fitness schema samenstellen door Voeding-en-fitness.nl, geheel op maat!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
5 multifunctionele thuis fitness apparaten
thuis fitness apparaten

Hoewel ik met alle plezier bij de BodyWorld in Harderwijk sport, denk ik steeds meer na over het opzetten van een home-gym. Thuis fitnessen wordt Lees blog

10 thuis fitness oefeningen voor je hele lichaam
10 thuis fitness oefeningen

Niet iedereen vindt het fijn om in een sportschool te trainen. Behoor jij tot die groep sporters die liever lekker thuis traint? Dan hecht je Lees blog

CrossFit trainingsmateriaal: dit heb je nodig!
crossfit trainingsmateriaal

CrossFit, je houdt er van of je haat het. CrossFit is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. Tijdens een CrossFit WoD (Workout Lees blog

De 10 leukste cadeaus voor fitness fanaten
cadeaus voor fitness fanaten

De decembermaand is voor velen van ons de leukste maand van het jaar, met feestdagen als Sinterklaas en Kerst. Voor veel mensen een periode vol Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *