• xxl nutrition banner

Testosteron tekort: oorzaken & symptomen

Testosteron is een belangrijk hormoon en speelt een grote rol bij onze gezondheid en fysieke prestaties. Toch ervaren veel mannen in Nederland een tekort aan dit belangrijke hormoon, vaak zonder het te beseffen. Een laag testosterongehalte kan zich namelijk uiten in verschillende klachten. In dit artikel ga ik je meer uitleggen over een testosteron tekort. Zo weet jij straks hoe je een laag testosteron kunt herkennen, wat mogelijke oorzaken zijn én wat je kunt doen om je testosteron te verhogen!

testosteron tekort symptomen

Samenvatting:

Een testosteron tekort kan veel fysieke en mentale gevolgen hebben. Je kunt een laag testosteron herkennen aan symptomen als vermoeidheid, laag libido, spierafname en toename van vetmassa. De oorzaken kunnen medisch zijn, maar ook een ongezonde leefstijl heeft invloed op de testosteronproductie. Laat je testosteronspiegel controleren via de huisarts en start een passende behandeling om je testosteron te verhogen.

Wat is testosteron?

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon (androgeen). Tijdens de puberteit stijgen de testosteron waardes in het lichaam, maar na je dertigste nemen deze weer af. Testosteron heeft een belangrijke functie bij het opbouwen van kracht en spiermassa. 

Testosteron wordt geproduceerd in de teelballen en bijnieren. Een lage test-productie kan leiden tot een laag energieniveau, weinig zin in seks, slaapproblemen, laag zelfbeeld en zelfs depressie. De beste test-boosters zouden kunnen bijdragen aan een lichte stijging van de testosteronwaarde in het bloed. Dit hormoon heeft een aantal functies in het lichaam:

  • Stimuleert de groei van spiermassa
  • Ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken
  • Grote invloed op het libido (seksdrive)
  • Ontwikkeling en productie van sperma
  • Heeft invloed op de energiepijl en het zelfbeeld

Hoe herken je testosteron tekort?

Omdat testosteron zo’n belangrijk hormoon is, wil je natuurlijk niet dat jouw testosteronniveaus te laag worden. Maar een testosterontekort herkennen kan best lastig zijn. Een testosteron tekort begint vaak namelijk subtiel, met klachten die (onterecht) worden toegeschreven aan stress of ‘gewoon ouder worden’. Hierdoor lopen veel mannen te lang rond met een laag testosteron.

Symptomen zoals verminderd libido, vermoeidheid, depressieve gevoelens en moeite met concentreren kunnen wijzen op een mogelijk tekort. Mannen die deze veranderingen opmerken, vooral als deze gepaard gaan met een afname van spiermassa of onverklaarbare gewichtstoename, moeten overwegen hun testosterongehalte te laten testen door een arts.

Symptomen bij laag testosteron

Het herkennen van testosteron tekort symptomen kan helpen om snel te kunnen starten met een behandeling. Herken jij jezelf in meerdere van onderstaande klachten? Dan is het verstandig om je testosteronwaarde te laten checken via de huisarts.

  • Toename van lichaamsvet
  • Afname van spiermassa
  • Minder zin in seks
  • Erectieproblemen
  • Vermoeidheid
  • Botontkalking
  • Depressieve gevoelens
  • Moeite met concentreren
  • Verlies van lichaamshaar

Mogelijke oorzaken testosteron tekort bij mannen

Het natuurlijke testosteron-niveau neemt af naarmate je ouder wordt. Na je 30e levensjaar daalt je testosteron met ongeveer 1% per jaar. Naast veroudering zijn er meer mogelijke oorzaken van lage testosteron waardes. 

Een andere bekende oorzaak is hypogonadisme. Dit is een medische aandoening waarbij de teelballen weinig tot geen testosteron produceren. Andere medische oorzaken van een laag testosteron zien diabetes type 2 en chronische lever- of nieraandoeningen.

Tegenwoordig is obesitas (ernstig overgewicht) ook een grote oorzaak van testosteron tekorten bij Nederlandse mannen. Een hogere vetmassa kan leiden tot de omzetting van meer testosteron naar oestrogeen in het lichaam.

  • Obesitas
  • Misbruik van anabolen 
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Diabetes type 2
  • Aangeboren (hormoon)afwijking
  • Slaapapneu
  • Ondergewicht / anorexia

Hoe kun je laag testosteron behandelen?

De behandeling van laag testosteron hangt af van de oorzaak. Bij hypogonadisme kan testosteronvervangende therapie helpen de hormoonniveaus te normaliseren. Deze therapie kan worden toegediend via gels, pleisters, injecties of tabletten. Het is belangrijk dat een arts toezicht houdt op de behandeling om de effectiviteit te monitoren en bijwerkingen te minimaliseren. Daarnaast kan het verbeteren van de levensstijl, zoals meer bewegen, stoppen met roken en stressreductie ook helpen de testosteronspiegel te verhogen.

Heb jij een testosteron tekort door een verkeerde leefstijl, zoals te weinig beweging en een ongezond eetpatroon? Dan is de eerste stap naar een hogere testosteronproductie om meer te gaan sporten en een gezond voedingsschema aan te (laten) meten. De juiste voeding in combinatie met sport kan namelijk op een natuurlijke manier testosteron verhogen.

testosteron verhogen voeding

Testosteron verhogende voeding

Er zijn verschillende voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een verhoging van de testosteronspiegel in het lichaam:

Zink is een belangrijk mineraal voor de productie van testosteron. Zorg ervoor dat je genoeg zinkrijke voedingsmiddelen consumeert, zoals oesters, rundvlees, kip, pompoenpitten en spinazie [1].

Vitamine D is essentieel voor de gezondheid van de testikels en de productie van testosteron. Je kunt vitamine D binnenkrijgen door voldoende zonlicht te krijgen of door voedingsmiddelen te eten zoals vette vis, eieren en champignons [2].

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam, waaronder de productie van testosteron. Voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en avocado’s zijn rijk aan magnesium [3].

Eiwit is essentieel voor de opbouw van spieren en kan bijdragen aan een verhoging van de testosteronspiegel. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten consumeert uit voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen en linzen.

Gezonde vetten, zoals die in olijfolie, kokosolie, noten en zaden kunnen helpen bij de natuurlijke productie van testosteron.

Natuurlijke testosteron boosters

Tegenwoordig gebruiken veel mannelijke sporters zogeheten testosteron boosters om hun natuurlijke testosteronproductie te stimuleren. Maar werken dit soort producten eigenlijk wel? Natuurlijke testosteron supplementen kunnen effectief zijn, maar hebben weinig meerwaarde wanneer je testosteron tekort wordt veroorzaakt door een medische aandoening. Ook wanneer je jouw totale leefstijl niet veranderd, heeft het gebruik van testosteron pillen geen nut.

Testosteron supplementen bevatten vaak een combinatie van vitamines, mineralen en kruidenextracten die betrokken zijn bij de productie van testosteron. Zo kunnen D-asparaginezuur, zink, magnesium en vitamine D de testosteronspiegel enigszins verhogen bij mannen met een tekort. Onthoud dat testosteron boosters geen wondermiddelen zijn en zorg er eerst voor dat je leefstijl op orde is.

Wil je toch testosteron pillen proberen om je testosteron te verhogen? Ik heb verschillende merken uitgebreid voor je getest op o.a. samenstelling, werking en prijs.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

  1. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.551.4971&rep=rep1&type=pdf
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154195/
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-010-8676-3

Veelgestelde vragen over testosteron tekort

✅ Hoe merk je dat je weinig testosteron hebt?

Laag testosteron kun je herkennen aan verschillende klachten. Vaak voorkomende symptomen bij een testosteron tekort zijn extreme vermoeidheid, weinig zin in seks, erectieproblemen, afname van spiermassa en haaruitval.

✅ Hoe verhoog ik mijn testosteron?

Om je testosteron productie te stimuleren is het belangrijk om een gezonde leefstijl te volgen. Ga vaker sporten en eet gezond. Voedingsmiddelen als vette vis, eieren, oesters, noten en zaden kunnen de natuurlijke productie verhogen. Bij een medische oorzaak kun je hormoontherapie krijgen via de behandelende arts.

✅ Is testosteron tekort gevaarlijk?

Hoewel een laag testosteron niet direct gevaarlijk is voor je leven, brengt het wel vervelende klachten met zich mee. Uiteindelijk kunnen deze symptomen wel leiden tot depressie, hart- en vaatziekten en slaapproblemen. Een testosteron tekort vermindert de kwaliteit van leven en kan op lange termijn zeker schade veroorzaken.

✅ Wat te doen aan testosteron tekort?

Een eerste stap is het veranderen van je leefstijl en eetpatroon. Door gezonder te leven, meer te sporten en eventueel testosteron pillen te gebruiken kun je de natuurlijke productie verhogen. Werkt dit niet? Dan kun je een behandeling in het ziekenhuis volgen met o.a. testosteron gels of injecties.

Meer handige fitness tips
TestoPrime review: is dit de beste testosteron booster?
testoprime review en ervaring

Sporters met een laag testosteron gehalte klagen over verschillende symptomen. Zo ervaren ze depressieve gevoelens, minder energie, een laag libido en tragere opbouw van kracht Lees blog

Testobooster review – Natuurlijk Presteren
beste test boosters

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het heeft een belangrijke functie bij de opbouw van kracht en spiermassa. Bij een lage testosteronproductie kun je o.a. Lees blog

Groeihormoon verhogen met voeding
Groeihormoon verhogen met voeding

Groeihormoon is een spiermassabouwend hormoon in ons bloed. Dit groeihormoon (ook wel bekend als GH of HGH (human growth hormone) wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab. Lees blog

Xtreme Test 2.0 review – XXL Nutrition
xtreme test 2.0 review

Testosteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de opbouw van spiermassa. Van nature hebben mannen meer testosteron in hun lichaam dan vrouwen. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *