• xxl nutrition banner

T-Bar Row uitvoering & techniek tips

Bijgewerkt op 28 november 2023 door Marvin

t-bar rowMet de T-Bar Row kun je op een goede manier de rugspieren trainen. Deze fitness oefening is ook wel bekend onder de namen T-Bar Bent over Row of Close Grip Bent over Row. Wanneer je deze oefening correct uitvoert helpt hij bij het ontwikkelen van de brede rugspier. De T-Bar Row lijkt qua uitvoering enigszins op de Barbell Row, alleen dan met nog smallere greep. Voor deze rugoefening heb je een T-Bar of Olympische barbell nodig.

Je traint echter niet alleen je Latissimus Dorsi met deze oefening. Het is een compound oefening, waarbij je ook de trapezius, biceps, schouders en onderarmen aanpakt. Tevens train je de rompspieren mee bij het behouden van de stabiliteit. Wil jij de T-Bar Bent over Row leren? Op Voeding-en-fitness.nl leer ik je de perfecte T-Bar Row uitvoering, geef ik je enkele techniek tips en kun je een instructievideo bekijken!

Correcte T-Bar Row uitvoering

Wil jij de juiste T-Bar Row uitvoering leren? Volg de onderstaande stappen voor een maximaal effect en het voorkomen van vervelende blessures.

 1. Plaats de Olympische halterstang in het bevestigingspunt of plaats hem op de grond, bijvoorbeeld in de hoek van het squatrack.
 2. Neem een V-grip en pak deze vast met de duimen wijzend naar binnen.
 3. Maak een hoek van 45 graden met je bovenlichaam ten opzichte van je heupen.
 4. Houd hierbij je buikspieren en billen goed aangespannen en zorg voor een rechte rug.
 5. Adem in en trek de stang naar je borst toe, waarbij je spanning op de rugspieren even vasthoudt.
 6. Laat de barbell langzaam en gecontroleerd zakken en adem uit.
 7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps.

t-bar row uitvoering

T-Bar Bent over Row techniek tips

Wil jij het maximale resultaat halen uit je T-Bar Row uitvoering? Neem de onderstaande techniek tips in acht bij het uitvoeren van deze rugspieroefening.

 • Bouw het gewicht langzaam op. Het is leuk om zwaar te trainen, maar een goede uitvoering is veel belangrijker. Zeker bij een oefening als de Close Grip Bent over Row is het belangrijk om je rug recht te houden. Wanneer je te zwaar gaat trainen is de kans groot dat je rug bol trekt en je techniek slechter wordt.
 • Houd je ellebogen kort langs je lichaam tijdens de gehele beweging. Zo creëer je namelijk de grootste ROM (range of motion) en stimuleer je de rugspieren maximaal.
 • Bij de T-Bar Row is het nuttig om de schouderbladen samen te knijpen wanneer je de stang helemaal naar je toe hebt gebracht. Zo houd je de spanning even vast op de spieren en krijg je een goede contractie.

T-Bar Row video

De onderstaande video laat een goede T-Bar Row uitvoering zien.

Fitness oefeningen voor de rugspieren

De T-Bar Row kun je eigenlijk in iedere sportschool wel doen. Veel sportscholen hebben een speciaal bevestigingssysteem voor T-Bar Rowen, maar ook als dit niet het geval is heb je aan een halter en V-grip genoeg. Zoals eerder gezegd lijkt de T-Bar Bent over Row veel op de Barbell Row. Andere fitness oefeningen die je kunt doen je voor je rugspieren zijn bijvoorbeeld de Pull Up, Seated Row, Straight Arm Pulldown, Chin Up, Pendlay Row en Lat Pulldown.

T Bar Row kopen?

Wil jij thuis de T-Bar Row kunnen uitvoeren in jouw homegym? Dan kun je een T-Bar Row Machine kopen, zoals de plate loaded SteelFlex PLSTR.

SteelFlex PLSTR

De Steelflex PLSTR Staande T-Bar Row is ontworpen voor intensieve en effectieve trainingen. De PLSTR heeft een multi-torque systeem dat een volledig bewegingsbereik mogelijk maakt.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bron afbeeldingen: www.advancedhumanperformance.com & www.sprnutrition.com

Meer handige fitness tips
Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Swiss Ball Crunch uitvoering & tips
thuis fitness met swiss ball

De buikspieren, iedereen wil ze graag laten zien. Helaas kunnen maar weinigen zeggen dat ze een goed getrainde sixpack hebben! Hoe krijg jij nu dat Lees blog

Leg Extension uitvoering om die bovenbenen te laten branden
leg extension uitvoering techniek

In een eerdere editie van de ‘Fitness oefening van de Week’ hebben we de Squat voor je uitgelegd. De Squat is een compound oefening, waarbij Lees blog

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. Dat ziet er goed uit. Ik wil deze oefeningen ook graag doen wel nadat ik een betere trainingsniveau krijg.

  • Hoi Sherry,

   Leuk dat je de T-Bar Row ook wil gaan doen. Hele goede oefening voor je rugspieren. Je kunt deze nu ook al gaan doen hoor, ongeacht je trainingsniveau. Begin dan met een laag gewicht en focus je goed op de uitvoering. Dan leer je de techniek goed aan en kun je vervolgens langzaam het gewicht gaan verhogen!

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *