• xxl nutrition banner

Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?

Bijgewerkt op 27 maart 2024 door Marvin

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Volgens velen kun je simpelweg niet meer zonder deze super gezonde voedingsmiddelen als je je gezondheid wilt verbeteren!

Er zijn talloze superfoods verkrijgbaar in natuurwinkels en online te koop bij sport- en voedingswebwinkels. Maar wat doen deze powerfoods nu eigenlijk? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl zullen we de voordelen en nadelen van enkele bekende superfoods bespreken.

Superfoods effecten

Welke soorten superfood kennen we? En wat zijn hun effecten? Hieronder bespreken we een aantal zeer populaire powerfoods.

Açaibessen

Açaibessen, een van de superfoodsAçaibessen zijn donkerblauwje besjes die in Zuid-Amerika aan palmbomen groeien. Op dit moment zijn deze besjes een regelrechte hype in de gezondheidswereld. De populariteit van de Açaibessen nam explosief toe nadat ze in een uitzending van Oprah Winfrey werden besproken. Açaibes fans claimen dat ze werken tegen overgewicht en gewrichtspijn. Ook zouden deze bessen ontgiftend werken.

Het hoge gehalte aan antioxidanten wordt hier voor verantwoordelijk gehouden. De vraag bestaat natuurlijk of dit daadwerkelijk zo is. Er zijn een aantal wetenschappelijke studies gedaan naar de Açaibessen in het laboratorium, maar helaas zijn er nog geen studies gedaan met menselijke proefpersonen. Hierdoor raad ik aan om de bovengenoemde claims niet al te serieus te nemen!

Uiteraard is het aan te raden om te blijven genieten van deze smakelijke Açaibessen. Al vallen de claims die tegenwoordig de rondte doen omtrent de heilzame werking te betwisten, feit blijft dat Açaibessen gezond zijn en het beter is om van deze bessen te eten dan een zak chips op schoot te nemen. Açaibessen zijn zowel gedroogd als in vruchtensappen verkrijgbaar.

Acerolasap

Acerolasap wordt gemaakt van rode kersen en zit bomvol vitamine C. Per 100 gram zit er wel 1000 milligram Vitamine C in. Vergeleken met een sinaasappel is dat enorm veel, aangezien deze ‘slechts’ 50 milligram vitamine C per 100 gram bevat. Een kiwi bevat 80 milligram. De Acerola wordt gevonden in warme oorden als Florida, Jamaica en Mexico.

Vitamine C is heel nuttig, aangezien het helpt bij de opbouw van onze weerstand, een goede bloedstolling en het in stand houden van gezonde tanden en botten. Echter, een volwassen persoon heeft gemiddeld maar 70 milligram vitamine C per dag nodig! 1 kiwi per dag is dus al voldoende. Bovendien is dit een goedkoper alternatief dan het aanschaffen van Acerolasap.

In Nederland is Acerolasap behoorlijk prijzig. Omdat superfoods enorm in populariteit aan het toenemen zijn stijgen de prijzen en zodoende betaal je voor 200 milliliter Acerolasap al gauw €10,-. De grote hoeveelheid vitamine C is natuurlijk mooi, maar voor jouw gezondheid hoef je niet perse Acerolasap te drinken. Normale en gezonde voeding zorgt ervoor dat de meeste Nederlanders al ruim voldoende vitamine C binnenkrijgen. Rokers en mensen die last hebben van veel stress kunnen soms wel baat hebben bij een extra dosis vitamine C.

Chiazaad

‘Chiazaadjes zijn geweldig. Ze helpen bij het afvallen, het normaliseert de bloedsuikerspiegel, verbetert de stoelgang en helpt bij de opbouw van spiermassa’. Dit wordt veelvuldig beweerd op internet. Het klopt dat Chiazaad veel gezonde vetten en vezels bevat. Zo bevat Chiazaad veel Alfa-linoleenzuur, een gezonde omega-3-vetzuur. Van dit gezonde vet vind je 17 gram per 100 gram Chiazaad.

Ter vergelijking, dat is bijna twee keer zoveel als in walnoten gevonden wordt. Per 100 gram Chiazaad vind je ook nog eens 38 gram vezels. Daarnaast leveren ze verschillende mineralen, onder andere Calcium, IJzer en Mangaan.

Dat klinkt allemaal veelbelovend, moeten iedereen nu aan de Chiazaad? Nee, hoewel ze erg veel gezonde voedingsstoffen bevatten zijn Chiazaadjes niet echt een powerfood. De zaadjes zijn namelijk zo licht en klein dat men gigantische hoeveelheden Chiazaad zou moeten eten om de effecten te ondervinden. Een eetlepel Chiazaad weegt ongeveer 3 gram, reken maar uit!

Natuurlijk valt niet te ontkennen dat Chiazaad erg gezond is, daarom raad ik ook aan om ze lekker te blijven toevoegen aan salades, yoghurt, kwark en andere gerechten. Dit is namelijk een stuk gezonder dat de verpakte muesli die in de supermarkt gekocht wordt, waar erg veel suiker in zit.

Gojibessen

Een van de meest bekende superfoods is de Gojibes. Geclaimd wordt dat deze bessen goed zijn voor het libido, helpen bij het afvallen en het humeur verbeteren. Tevens vertraagt de Gojibes het ouder worden, bestrijdt het acne en schijnt het goed te zijn voor lever en nieren. Kloppen al deze beweringen?

Nee! Hoewel Gojibessen erg veel vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten is deze bes geen wondermiddel voor een langer leven en verbeterde gezondheid. Meerdere ‘normale’ fruitsoorten bevatten ook veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bovendien is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de werkelijke effecten van Gojibessen.

De Gojibes is gezond, net als andere fruitsoorten, en bovendien erg lekker. Het kan geen kwaad om van ze te genieten, maar verwacht geen wonderbaarlijke effecten zoals reeds genoemde claims. Deze claims zijn vaak wel erg ongeloofwaardig!

Rauwe Chocolade & Cacao Nibs

Rauwe chocolade een van de superfoods

Het klinkt een beetje verwarrend; Chocolade en superfood in één zin. Toch bevat chocolade gezondheid bevorderende stofjes. Zo bevat chocolade veel antioxidanten, die goed zijn voor de bloedvaten. Ook vind je chroom, dat de bloedsuikerspiegel in balans helpt te houden, in chocolade.

Naast dit gezondheidseffect is chocolade ook nog eens erg lekker! Zo lekker, dat veel mensen niet kunnen stoppen voor een reep op is. Hier schuilt dus ook het probleem, voor een optimaal effect is namelijk slechts 10 gram pure(!) chocolade per dag nodig. Vooral dit pure is belangrijk, want chocolade bevat meer antioxidanten naarmate het puurder is.

De puurste vorm is ‘rauwe chocolade’ oftewel Cacao Nibs. Bij het branden van de cacaobonen gaan normaliter veel gunstige antioxidanten verloren, dit is nu uiteraard niet het geval. Nadeel is dat deze rauwe chocolade behoorlijk prijzig is. Maar onthoud: 10 gram pure chocolade per dag is prima! Geniet en eet dus met mate.

Tarwegrassap

Tarwegrassap ontstaat door het uitpersen van de kiemen van tarwekorrels. Het lijkt op gras en smaakt bijna hetzelfde. Beweerd wordt dat Tarwegrassap rijk is aan vitaminen, mineralen, enzymen en vitale energie. Vitale energie wordt natuurlijk niet geleverd door een glas sap. Iemand die gezond eet en voldoende beweegt voelt zich vaak vitaal.

Dit komt door de goede gezondheid en de balans in het voedingspatroon. Bovendien maakt het menselijk lichaam voldoende enzymen aan, hierdoor worden de enzymen uit Tarwegrassap afgebroken in het maag-darmstelsel.

Natuurlijk kunnen de vitaminen en mineralen van het goedje wel een welkome aanvulling op het dagelijkse voedingspatroon zijn. Let wel op, het is een aanvulling en geen vervanging van een gezonde maaltijd!

Superfoods kopen?

Hier boven zijn de effecten van enkele zogenoemde superfoods beschreven. Belangrijk om te onthouden is dat, hoewel de superfoods gezonde vitaminen en mineralen bevatten, dit slechts een minieme aanvulling op gezonde voeding is. Verwacht dus geen wonderen van deze powerfoods en bedenk goed dat het volgen van een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding het belangrijkst is om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren.

Ben je toch geïnteresseerd in de effecten van deze superfoods en de heerlijke smaak die verschillende superfoods hebben? In natuurwinkels kun je superfood aanschaffen. Bovendien kun je ze ook gemakkelijk online kopen bij verschillende webwinkels. Hier kun je de beste superfoods checken en bestellen.

Wil jij meer artikelen lezen over gezonde (en ongezonde) voeding op Voeding-en-fitness.nl? Dat doe je hier!

fitchef receptenboek

Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Healthboost Green Juice review – Natuurlijk Presteren
healthboost green juice ervaring

Veel sporters gebruiken vitamines en mineralen om hun gezondheid te ondersteunen. Met een superfood drankje kun je in 1 keer een flinke dosis gezonde voedingsstoffen Lees blog

All Vegan Protein review – Primal Health
all vegan protein review

Als veganist heb je een hogere eiwitbehoefte dan sporters die wel dierlijke producten eten. Dit heeft te maken met het feit dat plantaardige voedingsmiddelen minder Lees blog

9 alternatieven voor suiker
alternatieven voor suiker

Er wordt een hoop gezegd en geschreven over suiker en de discussies laaien soms hoog op. Worden we dik van suiker (snelle koolhydraten) en moeten Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *