• xxl nutrition banner

Stuifmeelkorrels tegen hooikoorts?

Laatste update op 11 januari 2021

stuifmeelkorrels tegen hooikoortsTranende en rode ogen, verstopte neus, niesbuien en een loopneus in het voorjaar en de zomer? Grote kans dat je last hebt van een pollenallergie. Veel Nederlanders hebben last van hooikoorts. Wanneer jij hier erg veel last van hebt kan het je dagelijks leven behoorlijk ontregelen. Een boswandeling of picknick in de natuur is uitgesloten en zelfs op een terrasje zitten kan al irritant zijn. Er zijn verschillende behandelingen tegen hooikoorts, waaronder het gebruik van anti-allergie tabletten zoals Cetirizine of het gebruiken van medical tape. Onder de minder bekende (preventieve) behandelmethoden valt het gebruik van stuifmeelkorrels, ook wel bijenpollen genoemd. Maar hoe werken stuifmeelkorrels tegen hooikoorts? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je hier meer over uit!

Wat is pollenallergie?

Pollenallergie wordt ook wel hooikoorts genoemd en is een allergie voor graspollen, boompollen en/of (on)kruidpollen. In Europa heeft ongeveer 1 op de 8 mensen hooikoorts. Dit gaat meestal gepaard met allergische klachten aan de luchtwegen, welke worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem. Nadat je stuifmeel inademt dat vrij in de lucht rondzweeft gaat je immuunsysteem reageren, met klachten als niezen, verstopte neus, loopneus en rode / tranende ogen.

Dit noemt men eigenlijk allergische rhinitis, maar de alledaagse term is hooikoorts. De symptomen die je ervaart bij hooikoorts lijken erg op verkoudheidsklachten, alleen houden deze langer aan. Bij een verkoudheid zullen de klachten na enkele dagen verdwijnen terwijl pollenallergie wel weken of zelfs het hele seizoen kan aanhouden. Deze klachten verminderen de gezondheid, zijn ronduit vervelend en daarom ook één van de belangrijkste redenen van mensen om naar de huisarts te gaan. Maar nu schijnt het dat stuifmeelkorrels tegen hooikoorts kunnen helpen. Hoe zit dit?

Bijenpollen

Voordat we gaan kijken naar het effect van stuifmeelkorrels tegen hooikoorts is het handig om dieper in te gaan op deze korrels. Ze worden ook wel bijenpollen genoemd, omdat bijen deze stuifmeelkorrels aan hun pootjes meedragen. Deze korrels zijn niet alleen belangrijk voor bijen, maar ook voor het menselijk lichaam kunnen ze van waarde zijn. Zo zou stuifmeel meer kracht en energie geven, zorgen voor een goede opname van brandstoffen en bouwstoffen én bevat het een heleboel vitamines en mineralen.

De samenstelling van stuifmeelkorrels is heel goed, met ongeveer 30% eiwitten, waarvan 10% essentiële aminozuren. Daarnaast bevat het koolhydraten en zo’n 20% bestaat uit vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigd). De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K.

Andere gezonde producten die van bijen afkomstig zijn, zijn propolis en honing.

bijenpollen

Helpen stuifmeelkorrels tegen hooikoorts?

Het gebruik van stuifmeelkorrels tegen hooikoorts klinkt tegenstrijdig. Het lijkt gek om een pollenallergie te bestrijden met… juist pollen. Maar stuifmeel werkt goed tegen diverse allergieën. Het verschil zit hem op de manier van inname. Je eet de pollen nu op en ademt ze niet in. Daarom ervaar je niet de irriterende werking aan je luchtwegen, maar juist de positieve effecten voor het immuunsysteem.

Bijenpollen zijn rijk aan antioxidanten voor versterking van je afweersysteem.  Het gebruik van stuifmeelpollen heeft een gunstige invloed op de ademhaling en geeft in het voorjaar en/of zomer pollen minder kans bij personen die gevoelig zijn voor pollen van bijvoorbeeld berken en grassen.

Een andere reden waarom bijenpollen helpen bij het verminderen van allergische reacties is het stofje genisteïne. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit stofje bijdraagt aan verminder van allergie, waardoor het ook nuttig is bij het gebruik van stuifmeelkorrels tegen hooikoorts.

Andere effecten stuifmeel korrels

Nu worden stuifmeelkorrels niet alleen gebruikt tegen pollenallergie. Er zijn meerdere toepassingen waarvoor je bijenpollen kunt gebruiken. Hieronder lees je een aantal van de onderzochte effecten.

Herstel na fysieke inspanning

stuifmeelkorrelsEr werd al een lange tijd gedacht dat bijenpollen de sportprestaties zouden verbeteren. In 1982 is dit dan ook wetenschappelijk onderzocht. Hieruit bleek dat de specifieke prestaties niet verbeterden, zoals bij creatine bijvoorbeeld wel het geval is.

Wel bleek dat (top)sporters die stuifmeelkorrels gebruikten minder last hadden van spierpijn en blessures. Hierdoor misten zij veel minder trainingsdagen dan de sporters die geen pollen gebruikten. Dit is te herleiden naar de grote hoeveelheid antioxidanten in stuifmeel. Zware fysieke inspanning vereist veel van het lichaam en bij deze belasting komen vrije radicalen vrij. De antioxidanten in bijenpollen zorgen voor minder radicalen in je lichaam, waardoor het herstellend vermogen van het lichaam hoger is.

Goed voor de darmen?

Stuifmeelkorrels zouden goed zijn bij verstoppingen, diarree, darmontsteking en infecties. Althans, dit staat op de website van de Nederlandse Imkersbond. Hoewel hier nog geen wetenschappelijke studies naar zijn gedaan, is het wel aannemelijk dat bijenpollen zorgen voor een goede darmwerking.

De antioxidanten werken ontstekingsremmend en net als honing werkt stuifmeel als een antibioticum. Om hier echt gerichte uitspraken over te kunnen doen is het belangrijk dat in de nabije toekomst onderzoek wordt gedaan naar het effect van stuifmeelkorrels op de spijsvertering en darmen.

Hoe gebruik je stuifmeelkorrels?

Wil je stuifmeelkorrels tegen hooikoorts gaan gebruiken? Dan kun je dit als volgt doen. Iedere ochtend neem je 1 eetlepel met bijenpollen, het liefst bij het ontbijt. Je kunt het op verschillende manier innemen. Zo kun je het mixen in water of melk en dan drinken. Maar het is lekkerder wanneer je het over je yoghurt of kwark strooit. Ontbijt je liever met een boterham? Dan kun je een boterham met honing en stuifmeelpollen nemen omdat deze producten elkaars werking versterken.

Het wordt afgeraden om de korrels ’s avonds in te nemen, aangezien ze behoorlijk wat energie geven. Neem je het te laat? Dan kan dit slaapproblemen geven. Bij hooikoorts geeft stuifmeel verlichting bij dagelijks gebruik in de periode dat men daar behoefte aan heeft – vaak zal dat zijn in het voorjaar en/of in de zomer. Je kunt stuifmeelkorrels kopen bij diverse (web)winkels. Ik heb mijn stuifmeelkorrels gehaald bij Lekkerhoning.nl.

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vijf =