• xxl nutrition advies

Stress maakt dikker?

Laatste update op 17 oktober 2021

stress maakt dikkerStress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage manager op het werk, een zeurende vriendin of buren met kinderen die vanaf 6.00 ’s ochtends de hele buurt terroriseren. Stress is een vervelend fenomeen. Je voelt je onrustig en reageert anders op bepaalde situaties dan je normaal zou doen.

Dat stressgevoelens negatieve gevolgen hebben op je psychologische gezondheid is bekend, maar wist jij dat je dikker wordt door stress? Een onderzoek van de Ohio State University toont aan dat je door stress ongezonder gaat eten EN dat je lichaam minder energie verbruikt dan normaal [1]. Dit kan per dag wel 100 kcal schelen! Ja, stress maakt dikker!

Stress maakt dikker

Tijdens dit onderzoek werden 58 vrouwen gevolgd. Zij kregen maaltijden met een voedingswaardeverdeling van 60 gram vet, 59 gram koolhydraten en 36 gram eiwitten. Na de maaltijd werd het bloed en het energieverbruik van de proefpersonen 6 uur lang gevolgd. Aan de hand van verscheidene vragenlijsten werd vastgesteld in hoeverre de vrouwen last hadden van stressgevoelens.

Stressgevoelens en calorieverbruik

Direct na de maaltijd was het calorieverbruik (REE) van de vrouwen erg hoog, maar naarmate de uren verstreken werd dit steeds minder. Interessant werd het toen de onderzoekers zagen dat stress een directe invloed had op het verminderen van het dagelijkse calorieverbruik. Als bleek dat de vrouwen diezelfde dag meer stress hadden ervaren verliep de afname van dit verbruik sneller.

stress calorieverbruik

Lagere vetverbranding

Dit beeld werd nogmaals bevestigd toen werd gekeken naar de mate van vetverbranding bij de vrouwen. Bij de vrouwen die meer last hadden van stress en negatieve emoties kwam naar voren dat zij een lagere vetverbranding hadden dan de vrouwen die geen last van stress hadden.

Een derde bewijs voor de bewering dat stress dikker maakt kwam uit een onderzoek naar het bloed van de proefpersonen. De groep vrouwen met stress toonde meer triglyceriden in het bloed. Dit zijn vetten en hieruit kan geconcludeerd worden dat tijdens perioden van stress ons lichaam minder makkelijk vet aanspreekt als brandstof.

Stressvolle periodes zorgen er dus voor dat je dagelijks minder calorieën verbruikt. Daarbij is de kans groter dat je door je negatieve gevoelens meer gaat eten (en dus vaak ook ongezonder eten kiest). Een lagere vetverbranding in combinatie met een hogere calorie-inname zorgt er dus voor dat je aankomt.

Wil jij graag afvallen en je vetpercentage verlagen? Dan is het belangrijk om je stressgevoelens zoveel mogelijk te verminderen. Dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan het helpen om meer te gaan bewegen (hardlopen, fitnessen), te gaan mediteren en eventueel hulp in te schakelen van een specialist.

Door stressgevoelens eten we anders

Ook zorgt stress ervoor dat we andere keuzes maken op voedingsgebied. We kiezen dan vaker voor troostvoedsel, ook wel comfort food genoemd. Je kent de term emotie-eter vast wel. Bij negatieve gevoelens grijpen we naar ongezonde voedingsmiddelen omdat deze ons een fijn gevoel geven, al is dit effect slechts tijdelijk. Deze producten bevatten veel vetten en suikers. Denk aan fastfood, snoep, koek, chocolade en ijs.

Er komen stoffen vrij die stressgevoel verminderen. Hierdoor voel je je tijdelijk beter. Comfort food bevat echter veel calorieën, waardoor je sneller over je dagelijkse caloriebehoefte gaat. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam meer vet opslaat. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je voelt je na zo’n troostmaaltijd schuldig en je krijgt weer negatieve gedachtes. Vervolgens ga je uit emoties ongezond eten. Daarna ervaar je dus weer een schuldgevoel en een negatief zelfbeeld want stress maakt dikker.

Symptomen van stress

Stress kan verschillende symptomen en klachten naar boven brengen. Deze verschillende symptomen kunnen worden onderverdeeld in lichamelijke klachten, psychische klachten, gedragssymptomen en gedachtensymptomen.

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn, stijve schouders en rugklachten
 • Maagklachten, diarree
 • Vermoeidheid en slaapproblemen

Psychische klachten:

 • Gefrustreerd, huilbuien en irritatie
 • Gevoel van machteloosheid en ongelukkigheid

Gedachtensymptomen:

 • Slechte concentratie
 • Problemen met oplossingen bedenken
 • Slecht geheugen, vergeetachtigheid

Gedragssymptomen:

 • Extreem kritisch tegen anderen, fel, bazig
 • Ongezond en overmatig eten, veel drinken en roken

Stress verminderen

Wil jij dit negatieve effect van stress op jouw metabolisme voorkomen? Je kunt een aantal dingen zelf doen om stress te verminderen. Als eerst kun je meer gaan sporten. Sport werkt vaak als een perfecte uitlaatklep voor negatieve gedachtes. Je kunt je even helemaal laten gaan en lekker in het zweet werken. Door meer te bewegen komen stofjes vrij in je lichaam die een gelukkig gevoel geven. Bovendien verbrand je zo meer calorieën.

Daarnaast kun je bewust bezig gaan met meditatie of andere ontspanningsoefeningen. Zo heeft yoga voor krachtsporters veel voordelen. Zowel voor je lichaam als voor je geest. Combineer dit met het controleren van je ademhaling om stressklachten te verminderen. Bij stress zit je vaak hoog in je ademhaling. Met oefeningen kun je ervoor zorgen dat je teruggaat naar een buikademhaling en rustiger in- en uitademt.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

 1. https://news.osu.edu/weighty-issue-stress-and-high-fat-meals-combine-to-slow-metabolism-in-women/
Meer handige fitness tips
Vegan Fit Protein review – XXL Nutrition
vegan fit protein review

Steeds meer sporters kiezen voor een plantaardig eetpatroon. Voor veganisten was het aanbod eiwitpoeders in het verleden karig. Maar tegenwoordig komen er steeds meer plantaardige Lees blog

Complete Food Drink review – XXL Nutrition
complete food drinks

We hebben niet altijd de tijd om een gezonde maaltijd of tussendoortje klaar te maken. Zeker wanneer je veel onderweg bent of een drukke baan Lees blog

Xtreme Pump review – XXL Nutrition
xtreme pump review

Een voordeel van het gebruik van een pre workout is de spierpomp. Pre workout boosters bevatten stoffen die de aderen verwijden en de bloeddoorstroming stimuleren. Lees blog

Recov review – XXL Nutrition
recov ervaring xxl nutrition

Na een zware training is het belangrijk om jouw lichaam te voorzien van extra voedingsstoffen. Deze worden gebruikt om je lichaam en spieren te herstellen Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 − tien =