• xxl nutrition advies

De Squat uitvoering en techniek tips

Laatste update op 3 april 2021

Squat techniekDe Squat, ook wel bekend als kniebuiging is één van de belangrijkste fitness oefeningen. Het is namelijk de meest effectieve oefening voor zowel kracht- als spieropbouw. Eigenlijk zou iedereen de Squat moeten verwerken in zijn of haar trainingsschema. Helaas wordt de Squat vaak overgeslagen in de sportschool, waar het een tendens is dat de focus voornamelijk ligt op het trainen van het bovenlichaam.

Ook weten veel mensen niet precies hoe ze een goede Squat uitvoeren. Het is een technisch lastige oefening, waardoor velen hem niet écht durven te doen. Omdat we het bij Voeding-en-fitness.nl belangrijk vinden dat jij op de juiste manier leert squatten, leggen we je in dit artikel de goede techniek uit. Lees snel verder om de perfecte Squat uitvoering te leren en zo blessures te voorkomen!

Welke spieren train je met de Squat?

Tijdens het uitvoeren van de kniebuiging worden verschillende spieren belast. Zowel de Quadriceps, Hamstrings, Bilspieren en Kuiten worden aangepakt. Squatten is ook erg goed voor de core van je lichaam. Je moet namelijk je buik- en onderrugspieren aanspannen om je lichaam stabiel te houden.

Aangezien er veel spiergroepen tegelijkertijd actief zijn tijdens het Squatten komen er veel spieropbouwende hormonen vrij, zoals testosteron, groeihormoon en insuline-achtige groeifactor 1. Omdat de squatbeweging over meerdere gewrichten scharniert noemen we dit een compound oefening.

squat spieren

Verkeerde opvattingen over Squatten

Sommige krachtsporters hebben een heel verkeerd idee over de Squat. Er bestaan nogal wat misverstanden over fitness oefeningen en bij de kniebuiging is dit dus niet anders. Straks zal ik de juiste Squat uitvoering met je doornemen, maar eerst iets meer over deze verkeerde ideeën.

Knieën mogen niet over de tenen komen

Heel veel fitnessinstructeurs zijn van mening dat tijdens de Squat je knieën absoluut niet voorbij je tenen mogen komen. Hier is echter nog nooit wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat er blijvende schade optreedt als dit wel gebeurt. Als je juist geforceerd je tenen achter je knieën houdt zorg je voor extra belasting op je heupen en onderrug [1]. Dit is dus niet goed!

Concluderend kunnen we stellen dat je knieën in geringe mate voorbij je tenen mogen komen. Zorg dus voor een Squat waarbij je beweging zo natuurlijk mogelijk is en (pas als het echt nodig is) de knieën in geringe mate voorbij je tenen komen.

Squatten is slecht voor je knieën

Helaas wordt soms gedacht dat krachttraining slecht voor je gewrichten is. De Squat zou een te hoge belasting voor je kniegewricht zijn. Dit is dus echt een fabel. Men beweert dat de Squat slecht is voor je knieën, echter een correcte Squat uitvoering zorgt juist voor een versterking van de spieren rondom je knie. Dit maakt je knie in zijn geheel sterker en weerbaarder.

Ter vergelijking; bij het hardlopen komt er veel meer druk op je knieën te staan dan tijdens het Squatten. Bij een Squat in correcte vorm wordt de kracht namelijk verdeeld over je beenspieren en heupen.

Squat uitvoering & techniek

Goed, een Squat kan dus geen kwaad voor je knieën. Maar hoe voer je nu een perfecte Squat uit? Volg de aanwijzingen hieronder over je houding en je zult merken dat je vooruitgang boekt en de Squat steeds beter zult uitvoeren.

 • Hoofd: Als je rechtop staat kies je een punt recht voor je/iets boven je, hier blijf je gedurende de gehele oefening naar kijken.
 • Schouders: Door je schouderbladen naar elkaar toe te knijpen zorg je voor een soort richel waar de barbell / stang op kan blijven liggen. De trapezius spelen hierbij een belangrijke rol.
 • Borst: Tijdens de Squat probeer je de borst zo rechtop mogelijk te houden. Alsof je heel zelfverzekerd je borst vooruit drukt.
 • Handen: De stand van je handen is belangrijk. Zet ze zo neer dat je voldoende controle hebt over de stang en tegelijkertijd je trapezius voldoende vormt om de barbell en het gewicht te dragen. Let erop dat je je handen dus niet te ver uit elkaar plaatst.
 • Buik- en onderrugspieren: Zorg voor een neutrale, licht holle, houding in je rug. Blijf wel je buik- en onderrugspieren aanspannen.
 • Heupen: Beweeg je heupen naar achter, een beetje alsof je gaat zitten in een stoel.
 • Knieën: Zorg dat je knieën recht naar beneden buigen, laat ze niet te ver naar binnen of naar buiten bewegen. Als het nodig is mogen de knieën best iets over je tenen komen, zolang je maar een natuurlijke beweging maakt.
 • Voeten: Zet je voeten neer op schouderbreedte, of iets breder. Je tenen wijzen naar voren of een klein beetje naar buiten. Tijdens de gehele Squat blijven je voeten vlak op de grond staan om voldoende stabiliteit te behouden.

squat uitvoering leren

Varianten van de Squat

Door te experimenteren met je houding bij de Squat kun je meer nadruk op bepaalde spieren leggen. De Quadriceps doen in ieder geval bij elke Squat variant volop mee.

 • Dieper = Meer activiteit in Gluteus en Hamstrings
 • Breder = Meer activiteit in Gluteus en Adductoren

Sumo Squat

Bij de Sumo Squat plaats je de voeten wijd en wijzen je tenen naar buiten. Minder zwaar voor de onderrug, maar door het gebrek aan diepte minder activiteit in de hamstrings. Wel pak je met de Sumo Squat meer de binnenzijde van je bovenbenen aan (adductors). Je traint de kleinere spieren, die minder geactiveerd worden tijdens een normale Squat.

Front Squat

Leg de stang op de voorkant van je schouders. Voor sporters met een kwetsbaar kniegewricht of een beperkte flexibiliteit in de schouders kan de Front Squat beter geschikt zijn dan de Back Squat. Maar voor je benen maakt het niet uit. Zoals je in deze blog over de Front Squat versus Back Squat kunt lezen. In dit artikel heb ik meer aandacht voor de verschillen, voordelen en nadelen van beide oefeningen.

Overhead Squat

Bij de Overhead Squat houd je de stang boven je hoofd. Een zeer zware en moeilijke oefening. Met name goed voor stabiliteit, mobiliteit, kracht en flexibiliteit. Omdat de Overhead Squat een technisch lastige oefening is, krijg je veel inzicht in de sterke- en zwakke punten van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan beperkte enkel mobiliteit waardoor je niet diep genoeg kunt zakken. Of problemen in je schoudergordel, waardoor je de barbell niet goed boven je hoofd kunt ‘locken’.

Half Squat

Met een Half Squat blijf je iets boven parallel (90 graden). Vaak wordt deze variant niet bewust uitgevoerd, maar zakt men simpelweg niet diep genoeg. Dit zie je vaak bij sporters die té zwaar willen trainen (laat je ego thuis). In sommige gevallen wordt de Half Squat bewust gedaan. Je kunt een zwaarder gewicht pakken en legt zo de nadruk voornamelijk op de quadriceps. Voor het gehele lichaam uiteraard minder effectief dan de Full Squat.

Squat techniek video

De video hieronder laat de juiste Squat uitvoering zien.

Andere been oefeningen dan kniebuiging?

Wil jij meer leren over andere fitness oefeningen? Check dan hier alle fitness oefeningen uitleg op Voeding-en-fitness.nl! Zo deel ik de techniek van andere beenspieroefeningen, zoals;

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14636100
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11194098
Meer handige fitness tips
Front Squat of Back Squat? Welke is beter?
front squat of back squat

Never skip legday, een algemeen gezegde onder vele bodybuilders. Toch zijn er veel beginnende sporters die de benen overslaan als zij naar de sportschool gaan, Lees blog

Ramadan fitness tips
sporten tijdens ramadan

Dit weekend is de ramadan voor moslims begonnen. Tijdens deze vastenmaand zullen zij niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Een hele beproeving natuurlijk, Lees blog

Hoe snel verlies je spiermassa?
hoe snel verlies je spiermassa

Op dit moment zijn de sportscholen gesloten en veel sporters zijn bang om hun spiermassa te verliezen. Hier heb je natuurlijk hard voor gewerkt en Lees blog

Het effect van cafeïne op sportprestaties
cafeïne sportprestaties

Heb jij iedere ochtend een bak koffie nodig voordat je naar je werk gaat? Dan behoor je tot het overgrote deel van de Nederlanders die Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Eén reactie:

 1. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van de tips om squats beter uit te voeren. Ik merk zelf dat ik de juiste techniek ook nog niet onder de knie heb. Ik heb overigens ook vaker gehoord dat squatten slecht is voor je knieën. Goed om te weten dat dit een fabel is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − 2 =