Bijgewerkt op 9 augustus 2024 door Marvin
Sport jij meerdere keren per week? Of je nu lekker hardloopt in de natuur, een teamsport doet voor de sociale contacten of krachttraining doet in het krachthonk, je kleren worden vies. Hoe leuk je sporten zelf ook vindt, het wassen van je vieze sportkleren is natuurlijk een stuk minder plezant. Zeker wanneer je merkt dat jouw favoriete sportoutfit na verloop van tijd niet helemaal schoon meer wordt.
Vaak blijft er een vieze zweetgeur achter in je kleding. Hoe kun je er voor zorgen dat jouw sport kledij optimaal wordt gereinigd, zonder dat de materialen worden beschadigd? Op Voeding-en-fitness.nl geef ik je een aantal tips voor sportkleding wassen. Zo heb je in een mum van tijd weer frisse en schone sportkleren.
Hoe sportkleren wassen tips?
Sportkleding wassen wordt een stuk leuker (en effectiever) wanneer je onderstaande tips volgt. Heb jij een berg vuile sportkleren liggen? Volg dan onderstaand stappenplan van Voeding-en-fitness.nl om alles weer fris en schoon te krijgen.
- Laat je stinkende sportkleding niet te lang liggen in de wasmand. Was bij voorkeur gelijk na het sporten. Laat je het een aantal dagen liggen? Dan gaan nare geurtjes zich nestelen aan het textiel.
- Sportkleding met een (oude) zweetlucht erin kun je het best even 15 – 20 minuten laten weken in koud water met azijn. De grootste viezigheid wordt er op deze manier al uit gewassen.
- Gooi alles vervolgens binnenstebuiten in de wastrommel. Zo worden alle afvalstoffen van die zware workout perfect uit je sportkleren gewassen, zonder de kleur of design te beschadigen.
- Gebruik hierbij niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid (vloeibaar) wasmiddel. Een teveel aan wasmiddel wordt niet gebruikt en de achtergebleven zeepresten zijn perfect voor bacteriën en schimmels.
- Was bij voorkeur op 30 graden. Een heet wasprogramma zal delicate sportkleding laten krimpen en tast het elastiek aan. Ook het drogen van de sportkleren doe je liever niet in de droger, maar het best op een droogrek.
Sportkleding wassen op de beste manier
Waarschijnlijk denk je dat je meer wasmiddel moet gebruiken en de sporttenues op een hoge temperatuur moet wassen. Meer wasmiddel en een heet programma voor de beste reiniging? Nee, zo simpel werkt het helaas niet. Hieronder geef ik je een aantal richtlijnen voor het wassen van je sportkleding.
Kies voor vloeibaar wasmiddel
Gebruik jij waspoeder of vloeibaar wasmiddel voor de wasmachine? Wanneer je jouw sportkleding gaat wassen is het slim om te kiezen voor vloeibaar wasmiddel. Wasmiddel in poedervorm lost namelijk niet altijd 100% tijdens een wasprogramma. Hierdoor kunnen er resten achterblijven in je sportoutfit. Dode huidcellen blijven achter in de zeepresten, waardoor je kleding na het wassen nog steeds muf blijft ruiken.
Sportkleding wassen met azijn
Heb jij sportkleren die echt heel erg naar zweet ruiken? Week deze kleding dan 15 tot 20 minuten in een emmer met koud water, gemixt met een half kopje schoonmaakazijn. Azijn ontsmet en doodt bacteriën in je sportkleding, waardoor die nare zweetlucht verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Na het weken gooi je het wasgoed in de wasmachine voor het normale programma (let hierbij wel op de richtlijnen voor het wassen van sportkleding). Zo kun je snel weer hardlopen in een frisse outfit.
Gebruik niet te veel wasmiddel
Zoals al kort gezegd is het niet verstandig om meer wasmiddel te gebruiken dan normaal. Wil je sportkleding wassen? Dan is het tegenovergestelde juist waar. Je kunt beter iets minder wasmiddel gebruiken bij het wassen van jouw hardloopkleren of gymsetje. Wanneer je meer wasmiddel gebruikt dan nodig zal niet alles oplossen. Niet al het wasmiddel wordt goed uitgespoeld in de wasautomaat.
Er kunnen zeepresten achterblijven in je kleding, waarin dode huid blijft zitten. Stinken je sportkleren nog steeds na het wassen? Grote kans dat je de schimmel ruikt die in de zeepresten vertoeft.
Wasverzachter niet goed voor sportkleren
Ben jij gewend om wasverzachter te gebruiken? Zacht wasgoed met een lekker geurtje is natuurlijk erg fijn, maar voor sportkleding is wasverzachter funest. Het kan namelijk de kwaliteit van je sportkleren verminderen. Zo verliest kleding zijn elasticiteit en ook delicate sportsetjes van lycra kunnen niet goed tegen wasverzachter. Toch zonde als je favoriete fitness outfit ineens niet lekker meer zit.
Sporttenue binnenstebuiten wassen
Tijdens een intensieve workout verlies je veel zweet, huidcellen en andere afvalstoffen. Het is natuurlijk logisch dat deze voornamelijk aan de binnenkant van je sportkleding gaan zitten. Denk erom dat je jouw sportkleren binnenstebuiten in de wasmachine gooit. Zo wordt alle vuiligheid het best gereinigd. Bovendien bescherm je jouw favoriete setjes op deze manier tegen het vervagen van kleuren en prints.
Tip: stinkt jouw zweet erg tijdens het sporten? In deze blog geef ik 8 tips tegen zweetlucht bij het sporten!
Wil je sportkleding bedrukken? Ook dan is het belangrijk om de kleren binnenstebuiten te wassen. Zo blijven jouw zelf ontworpen sportshirts langer mooi. Houd ook rekening met het strijken. Strijk nooit direct over de opdruk heen.
Wasmachines met sportprogramma?
Wil jij echt de beste behandeling voor jouw favoriete sportoutfits? Dan kun je kiezen voor een wasmachine met sportprogramma. Deze wasmachines hebben een speciaal programma dat specifiek is afgestemd op het reinigen van (delicate) sportkleding. Vooral het verwijderen van die nare zweetlucht uit je hardloopkleren kun je met een gerust hart overlaten aan deze wasautomaten. Dit grondige programma wast jouw sportkleren op de meest efficiënte manier, zonder daarbij de kleuren of het materiaal aan te tasten.
De trommel van de wasmachine is zo ontworpen dat zelfs de meest delicate broekjes of topjes niet aan slijtage onderhevig zijn. Nog een pluspunt van deze sportwasprogramma’s is dat de tenues na de wasbeurt ook weer snel droog zijn. Je hoeft ze dus niet te drogen in een wasdroger, maar kunt ze gewoon even uithangen op een rekje.
Niet alle merken bieden een wasmachine met sportprogramma aan, maar modellen van AEG, Bosch, Miele en Siemens vaak wel. Zij produceren dan ook de beste wasmachines van dit moment!
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
- Crazy Nutrition Mass Gainer review & ervaring 2024 - 29 oktober 2024