Laatste update op 8 augustus 2021
Spirulina is een algensoort die rijk is aan veel verschillende voedingsstoffen. Het gebruik van deze ‘superfood’ wordt steeds populairder onder Nederlanders die bewust met hun gezondheid bezig zijn. Reden voor mij om deze alg ook eens toe te voegen aan mijn dagelijkse eetpatroon. Ben jij benieuwd naar mijn ervaring met de biologische spirulina poeder van Spiruella.nl? Hieronder lees je mijn complete Spiruline Poeder review inclusief 3 gezonde spirulina recepten!
Wat is spirulina?
Voordat we verder gaan met mijn Spirulina Poeder review van Spiruella, kijken we even naar deze algensoort. Spirulina is een eetbare microalg en wordt gezien als een van de meest voedzame greenfoods. Spirulina staat ook wel bekend onder de naam Arthrospira Platensis en bevat veel eiwitten, vitamines en mineralen.
De spirulina alg komt van nature voor in Mexicaanse meren en delen van Midden-Afrika. Omdat spirulina poeder (en pillen) tegenwoordig ook veel in Westerse landen wordt gebruikt, wordt dit wier nu ook commercieel gekweekt. Dit gebeurt in speciale buitentanks in Azië en Noord-Amerika. Op deze manier is spirulina poeder toegankelijk voor iedereen. Omdat de spirulina alg enkel zonlicht en zout water nodig heeft is het bovendien een duurzame toevoeging op een gezond eetpatroon.
Verderop in deze review deel ik de voedingswaarden van spirulinapoeder en bespreek ik de gezondheidsvoordelen voor sporters.

Gebruiksgemak van spirulina poeder
Voor deze Spirulina poeder review heb ik biologische spirulina poeder bij Spiruella.nl gekocht. Hier heb ik een zak met 250 gram poeder besteld. Het mooie van Spiruella is dat zij hun spirulina poeder verpakken in een 100% composteerbare verpakking. Bovendien is de zak hersluitbaar zodat je geen plastic bak of pot hoeft te gebruiken. Hier zie je hun duurzame karakter goed in terug.
Volgens de gebruiksaanwijzing neem je 1 tot 2 maal per dat een theelepel spirulina poeder (3 – 4 gram). Bij voorkeur doe je dit een half uur voor het ontbijt of voor je lunch. Je kunt ervoor kiezen om spirulina met water in te nemen, maar het is ook mogelijk om het poeder door je eiwitshake, kwark, smoothie of pannenkoekenbeslag te mengen. Spirulina poeder lost niet helemaal perfect op in water, dus als je een goede blender hebt om smoothies te maken dan zou ik hier de voorkeur aan geven.
Heb je nog geen ervaring met het gebruik van algen in je voedingspatroon? Dan is het belangrijk om het gebruik langzaam op te bouwen. Begin dus met 1 theelepel per dag en bouw dit op naar de aanbevolen dosering van 2 theelepels.
Is biologische spirulina duur?
In mijn Spirulina Poeder review kijk ik natuurlijk ook kritisch naar de prijs. Bij Voeding-en-fitness.nl vinden we het belangrijk dat je de laagste prijs betaalt voor jouw voedingssupplementen.
Voor 250 gram biologische spirulina poeder heb ik €12,00 betaald bij Spiruella.nl. Omdat ik nog nooit eerder spirulina heb gekocht, kon ik niet direct iets over de prijs zeggen. Neem je dagelijks 2 theelepels (= 8 gram poeder), dan doe je 31 dagen met een verpakking. Omgerekend kost het gebruik van spirulina poeder je dus zo’n €0,39. Voor een gezonde toevoeging op jouw eetpatroon lijkt me dit een zeer schappelijke prijs.
Om echt iets nuttigs te kunnen zeggen over de prijs van spirulina bij Spiruella.nl heb ik de prijzen vergeleken. Bij Holland & Barrett betaal je €11,79 voor 200 gram poeder. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat dit duurder is dan bij Spiruella.nl. Mattisson is een andere aanbieder van biologische spirulina poeder. Hier betaal je €8,95 voor 125 gram… you do the math! De prijs van Spiruella.nl is dus prima, ik ben namelijk maar een goedkopere aanbieder tegengekomen. Bij Vehgroshop.nl betaal je €9,20 voor 250 gram spirulina poeder.
Smaak van spirulina poeder
Bij het dagelijks gebruik van een voedingssupplement wil je natuurlijk dat de smaak lekker is. Daarom deel ik in mijn Spirulina Poeder review mijn persoonlijke smaakervaring met je.
Aangezien ik nog nooit eerder spirulina had gebruikt, was ik erg benieuwd naar de smaak. De eerste keer heb ik dosering van 1 theelepel gemengd met water in mijn shakebeker. De geur en kleur was natuurlijk al niet heel erg uitnodigend, maar de smaak was helaas nog erger. Ik kan oprecht zeggen dat ik spirulina poeder nooit zal drinken om zijn lekkere smaak. Man, wat was dit smerig! Natuurlijk gebruik je spirulina voor de gezondheidsvoordelen en kun je wennen aan de vieze smaak. Toch zijn er betere opties dan het poeder mixen in water.
Je kunt namelijk spirulina poeder verwerken in andere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere smoothie, yoghurt of kwark en zelfs aan pannenkoekenbeslag met spirulina poeder erin. Op deze manier maskeren de andere ingrediënten de smaak van spirulina. Hieronder deel ik 3 spirulina recepten ter inspiratie.
Vruchtensmoothie met spirulina
- 1 bevroren banaan
- 100 gram bevroren ananas stukjes
- 100 gram verse bladspinazie
- 1 theelepel spirulina poeder
- 1 eetlepel amandelpasta
- 1 eetlepel baobab poeder
- 125 ml kokoswater
Meng de spinazie met het kokoswater in een blender tot een glad beslag. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe en mix dit samen tot een glad mengsel. Als laatst kun je ijsblokjes toevoegen om de smoothie dikker te maken.
Warme chocolademelk met spirulina
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel spirulinapoeder
- 2 kopjes amandelmelk
- 1 theelepel kaneel
Hier kun je 2 kopjes warme spirulina chocomel maken. Verwarm de amandelmelk op laag vuur in een pannetje en voeg de spirulina, cacao en kaneel toe. Roer met een garde tot er geen klontjes meer overblijven. Voeg als laatst de honing toe en roer dit door je chocolademelk heen.
Havermoutpap met spirulina
- 5 eetlepels havermout
- 250 ml amandelmelk
- 1 eetlepel zonnebloempitten
- 1 theelepel spirulina poeder
- 3 eetlepels yoghurt
- Handje blauwe bessen
- 1 theelepel notenboter
Breng de amandelmelk, havermout en zonnebloempitten in een pannetje op laag voor (al roerende) aan de kook. Zet het vuur uit en roer de spirulinapoeder er door heen. Schep alles vervolgens in een kom en laat het afkoelen. Voeg als laatst de yoghurt, notenboter en blauwe bessen toe.
Vind je de smaak van spirulina poeder echt verschrikkelijk? Dan kun je ook nog kiezen voor biologische spirulina tabletten.

Hoe gezond is spirulina?
Maar waarom zou je spirulina gaan gebruiken? In mijn Spirulina Poeder review ga ik uiteraard dieper in op de voedingswaarden en gezondheidseffecten van deze alg.
Spirulina poeder bevat veel eiwitten en levert alle belangrijke aminozuren. Daarnaast is het een belangrijke bron van Omega-6 vetzuren, bètacaroteen en gemengde carotenoïden. Ook bevat het veel vitamines, zoals vitamine E, vitamine K2 en de vitamines B1, B2, B3, B6 en B12. In totaal bevat biologische spirulina meer dan 14 mineralen en 9 belangrijke vitaminen. Tot slot is het rijk aan antioxidanten en chlorofyl. Dat klinkt natuurlijk veel belovend, maar welke voordelen biedt het?
- Meer energie (tegen chronische vermoeidheid)
- Aansterken tijdens of na een ziekte
- Sneller herstel van je spieren
- Betere controle over bloedsuikerspiegel bij diabetes
- Minder kans op bacteriële en virale infecties
- Verlichting bij ontstekingen en artritis
- Behoud van sterke boten en gewrichten
- Schone bloedvaten
- Geeft het immuunsysteem een boost
- Beschermt weefsels tegen vrije radicalen
- Versnelt de wondgenezing
Spirulina krijgt daarom ook wel de stempel superfood, maar onthoud; wondermiddelen bestaan niet. Door biologische spirulina poeder te verwerken in je eetpatroon krijg je veel gezonde voedingsstoffen binnen. Dit betekent echter niet direct dat je niet meer ziek kunt worden of last kunt krijgen van andere klachten. Je hele leefstijl moet namelijk op orde zijn. Gebruik je spirulina poeder, maar eet je de rest van de dag ongezond of beweeg je niet voldoende? Dan kunnen ook de voedingsstoffen in spirulina er niet voor zorgen dat jij 100% fit en gezond wordt.
Bovendien is de spirulina-alg niet voor iedereen geschikt. Het kan namelijk zijn dat je overgevoelig bent voor algen, dit merk je aan jeuk en irritatie of zelfs aan benauwdheid na het gebruik. Ook kan dit leiden tot maagpijn en diarree. Mensen die lijden aan Fenylketonurie (PKU) kunnen ook beter geen spirulina poeder gebruiken. Het lichaam mist dan een enzym dat nodig is voor het afbreken van fenylalanine.
Voedingswaarden per 100 gram
Energie | 409 kcal |
Eiwitten | 63,5 gram |
Koolhydraten | 16,1 gram |
Suikers | 0,52 gram |
Vetten | 8,2 gram |
Zout | 450 mg |
Vitamine A | 352,000 IU |
Vitamine B1 | 0,5 mg |
Vitamine B2 | 4,5 mg |
Niacine B3 | 14,9 mg |
Vitamine B6 | 0,96 mg |
Vitamine B12 | 162 ug |
Calcium | 468 mg |
Fosfor | 961 mg |
IJzer | 87,4 mg |
Jodium | 142 ug |
Magnesium | 319 mg |
Zink | 1,45 mg |
Seleen | 25,5 mg |
Koper | 0,47 mg |
Spirulina Poeder review: mijn conclusie
In deze Spirulina Poeder review heb je mijn persoonlijke ervaring met de spirulina van Spiruella.nl kunnen lezen. Net zoals in mijn andere supplementen reviews wil ik eindigen met een korte conclusie. Voor mij heeft deze biologische spirulina poeder namelijk voordelen, maar ook nadelen. Dat spirulina poeder veel gezonde voedingsstoffen bevat, daar bestaat voor mij geen twijfel over. Het is dan ook een goede toevoeging aan een reeds gezond voedingspatroon. Verwacht er geen wonderen van, de rest van je leefstijl moet ook in balans zijn om te profiteren van de gezonde effecten.
Een groot nadeel van spirulina in poedervorm is de smaak. Het is gewoon echt niet lekker! Door het te gebruiken in recepten kun je de smaak maskeren, maar de kans bestaat dat de spirulina smaak juist jouw smaakvolle recept beinvloedt. Wil je graag eens spirulina poeder (of tabletten) proberen? Dan kun je deze voor een goede prijs bij Spiruella.nl bestellen. De 100% biologische spirulina poeder is duurzaam en zelfs de verpakking is volledig composteerbaar.
- Is Pre Workout gevaarlijk? - 23 mei 2023
- Creatine Total Performance review – Muscle Concepts - 17 mei 2023
- De lekkerste (en gezondste) recepten voor op de BBQ - 16 mei 2023
Bronnen
- Hosseini SM et al. Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini Rev Med Chem. 2013;13(8):1231-7.
- Gutiérrez-Salmeán G et al. Nutritional and toxicological aspects of spirulina (Arthrospira). Nutr Hosp. 2015;32(1):34-40.
- Kalafati M et al. Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc. 2010;42(1):142-51.
- Parikh P et al. Role of spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus. J Med Food. 2001;4(4):193-199.