• xxl nutrition banner

Seated Row uitvoering en techniek tips

Bijgewerkt op 6 januari 2024 door Marvin

seated row De Seated Row is een fitness oefening die goed geschikt is om je rugspieren te trainen. Deze oefening wordt uitgevoerd op een machine of met kabels en is in vrijwel elke sportschool wel te vinden. Omdat de Seated Cable Row een oefening is die je zittend uitvoert is deze erg veilig, terwijl je toch veel verschillende spieren aanspreekt. Dat maakt deze fitnessoefening extra interessant voor beginnende sporters.

Toch hebben ook gevorderde krachtsporters nog steeds baat bij de Seated Row om hun rugspieren meer vorm en dikte te geven. Maar hoe voer je nu een perfecte row uit? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de correcte Seated Row uitvoering uit en geef ik je techniek tips!

Welke spieren traint de Seated Row?

Voordat ik je meer ga vertellen over de Seated Row uitvoering kijken we eerst even naar de verschillende spieren die je met deze oefening traint. Deze oefening stimuleert voornamelijk de latissimus dorsi en de rhomboideus. Maar ook de biceps, schouders en trapezius worden aangesproken bij de Cable Row.

Je traint dus meerdere spieren met één oefening, net zoals andere bekende compound oefeningen. Naast de Seated Row is de Lat Pulldown een andere goede oefening om je latissimus dorsi (wijde rugspier) te trainen.

De correcte Seated Row uitvoering

Wil jij deze oefening voor je rug perfect uitvoeren? Volg dan de onderstaande uitleg en leer de juiste Seated Row uitvoering.

 1. Ga op de Seated Row machine zitten stel het juiste gewicht in.
 2. Plaats je voeten op de daar voor bedoelde steunen en houd een lichte buiging in je knieën.
 3. Zorg voor een rechte rug en breng je schouders ietsjes naar achter.
 4. Trek de V-bar (handvat) naar je lichaam toe, ter hoogte van je buik.
 5. Doe dit door je schouderbladen naar achter te brengen en knijp je rugspieren samen wanneer je op de eindpositie bent.
 6. Laat het gewicht vervolgens weer langzaam en gecontroleerd zakken naar de beginpositie.
 7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps.

seated row uitvoering

Techniek tips voor de Seated Cable Row

Pas de volgende tips toe om jouw techniek tijdens het uitvoeren van de Seated Row te perfectioneren.

 • Houd je rug recht tijdens de hele beweging door je buikspieren aan te spannen.
 • Haal de kracht puur uit je rugspieren en voorkom ‘cheaten’ door mee te gaan bewegen met je hele bovenlichaam. Wanneer je dit doet verlies je spanning op je rug spieren en worden deze spieren minder geprikkeld.
 • Je kunt variëren met de positie van je armen wanneer je een rechte stang pakt in plaats van de V-bar. Zo kun je bijvoorbeeld meer nadruk leggen op de biceps.
 • Houd je schouders laag tijdens de gehele beweging. Onbewust trekken veel mensen hun schouders omhoog, wat kan leiden tot verkrampte spieren in je nek.

Seated Back Row video

In deze video hieronder zie je de correcte uitvoering van de Seated Row.

Fitness oefeningen voor je rugspieren

Naast de Seated Row zijn er veel meer oefeningen voor het trainen van je rug. Bekijk hier de uitleg van andere rugspieroefeningen.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bron afbeeldingen: Mundofitness.com

Veelgestelde vragen over de Seated Row

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Hoe voer je de Seated Row uit?” answer-0=”Je voert de Seated Row uit door op het zitje te gaan zitten en het gewenste gewicht in te stellen. Zorg voor een rechte rug en breng je schouders iets naar achter. Trek vervolgens het handvat naar je toe, ongeveer op buikhoogte. Breng je schouderbladen naar achter en span je rugspieren aan. Laat vervolgens het gewicht gecontroleerd naar beneden zakken.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Wat train je met de Seated Cable Row?” answer-1=”Met de Seated Cable Row train je de grote rug spieren. Je traint vooral de latissimus dorsi en de rhomboideus. Andere spieren die helpen bij deze back row zijn de biceps, schouders en trapezius.” image-1=”0″ count=”2″ html=”true” css_class=””]

Meer handige fitness tips
Pendlay Row uitvoering & techniek tips
pendlay row uitvoering

De Pendlay Row is een fitness oefening die je met een barbell en gewichten uitvoert. Hij lijkt op de Barbell Row en wordt voornamelijk gebruikt Lees blog

T-Bar Row uitvoering & techniek tips
t-bar row

Met de T-Bar Row kun je op een goede manier de rugspieren trainen. Deze fitness oefening is ook wel bekend onder de namen T-Bar Bent Lees blog

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Lat Pulldown uitvoering voor die gewenste V-vorm
lat pulldown techniek

Naast de Pull-Up is de Lat Pulldown één van de meest bekende oefeningen voor de latissimus dorsi. Deze oefening is ideaal om die V-vorm in Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *