• xxl nutrition banner

SARM’s: wat zijn de effecten en is het veilig?

Bijgewerkt op 16 januari 2024 door Marvin

Krachtsporters en bodybuilders komen op een gegeven moment op een plateau terecht. Op dit punt wordt het zeer lastig om supercompensatie te blijven bereiken, om zo meer spiermassa en kracht op te bouwen. Sommige sporters (vaak jonge mannen) overwegen dan om anabolen te gebruiken om hun prestaties te stimuleren. Dit heeft echter veel bijwerkingen. Bijwerkingen die SARM’s niet zouden hebben.

wat zijn SARM's?

SARM’s worden gezien als een nieuwe manier om sneller spiermassa op te bouwen. Maar hoe werken SARM’s precies? En zijn ze wel veilig voor je gezondheid? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl lees je meer over deze hype onder krachtsporters!

Waar staat SARM voor?

SARM staat voor Selective Androgen Receptor Modulators en dit zijn stoffen die bedoeld zijn om de effecten van testosteron en andere androgenen in het lichaam na te bootsen, zonder de bijbehorende bijwerkingen van anabole steroïden. Ze worden vaak gebruikt door atleten en bodybuilders om hun prestaties te verbeteren en spiermassa op te bouwen.

SARM’s werken door zich te binden aan androgeenreceptoren in het lichaam, waardoor de signalen worden gestimuleerd die de aanmaak van spierweefsel en botweefsel bevorderen. Dit kan leiden tot verhoogde spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen.

Geschiedenis van SARM’s

De geschiedenis van SARM’s begint in de jaren ’90, toen onderzoekers op zoek waren naar een manier om de anabole effecten van testosteron te behouden terwijl ze de bijwerkingen zoals prostaatvergroting, haaruitval en verminderde vruchtbaarheid verminderden. In 1998 publiceerde de Universiteit van Tennessee een studie over een verbinding genaamd “Andarine” (ook bekend als S-4), die de spiermassa bij ratten verhoogde zonder de prostaat te vergroten.

In het begin van de jaren 2000 begonnen farmaceutische bedrijven onderzoek te doen naar SARM’s als een potentiële behandeling voor spier- en botverlies bij ouderen en patiënten met ziekten zoals kanker en osteoporose. Een van de eerste SARM’s die werd ontwikkeld, was Ostarine (ook bekend als MK-2866), dat in 2008 door GTx Inc. werd gepatenteerd als een mogelijke behandeling voor spier- en botziekten.

Sindsdien hebben verschillende SARM’s de aandacht getrokken van bodybuilders en krachtsporters vanwege hun potentieel om spiermassa te vergroten en de prestaties te verbeteren zonder de bijwerkingen van steroïden. In de afgelopen jaren zijn er echter zorgen gerezen over de veiligheid van SARM’s, omdat sommige van deze verbindingen nog niet zijn goedgekeurd voor menselijk gebruik en er weinig bekend is over hun langetermijneffecten.

Welke soorten SARM’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten SARM’s die momenteel worden onderzocht en ontwikkeld, waaronder:

 • Ostarine (MK-2866) – bevordert spiergroei en vermindert vetmassa
 • Ligandrol (LGD-4033) – verhoogt spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen
 • Andarine (S-4) – bevordert spiergroei en vermindert vetmassa
 • Cardarine (GW-501516) – verhoogt het uithoudingsvermogen en vermindert vetmassa
 • Testolone (RAD-140) – verhoogt spiermassa en kracht
 • Ibutamoren (MK-677) – verhoogt de groeihormoonspiegel en bevordert spiergroei
 • YK-11 – bevordert spiergroei en vermindert vetmassa

De effecten van SARM’s op je lichaam

De effecten van SARM’s op het lichaam zijn vergelijkbaar met die van anabole steroïden, maar zonder de bijwerkingen. Ze kunnen helpen bij het opbouwen van spiermassa, het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de botdichtheid. Andere mogelijke voordelen zijn het verbeteren van de stofwisseling, het verhogen van het libido en het verbeteren van de algehele fysieke prestaties.

Sporters gebruiken SARM’s om de werking van anabolen na te bootsen. Ze willen wel de positieve effecten op spiergroei, vet verlies en prestaties, maar niet de mogelijke bijwerkingen die je vaak bij steroïden ziet. SARM’s hebben minder bijwerkingen, zoals aromatisering, leverschade en onderdrukking van de natuurlijke testosteronproductie.

Aromatisering is de omzetting naar oestrogeen, wat borstvorming bij mannen veroorzaakt (gynaecomastie). Bij SARM gebruik is hier geen sprake van. Ook zijn SARM’s niet zo toxisch voor de lever als anabolen en hebben ze een minder onderdrukkend effect op de testosteronproductie. Dit betekent dat het lichaam sneller weer herstelt na het stoppen met het gebruik van SARM’s.

Voordelen SARMs

 • Ondersteunt opbouw van spiermassa en kracht.
 • Ondersteunt het vetverlies (populair bij droogtrainen).
 • Minder bijwerkingen dan anabole steroïden.
 • Geen gynaecomastie door aromatisering.
 • Minder levertoxiciteit.
 • Minder onderdrukken natuurlijke testosteronproductie.

Hoe gebruik je SARMs?

Wil jij SARM’s proberen en ben je benieuwd naar het gebruiksadvies? Deze prestatieverhogende middelen neem je oraal in. Dit is dus ook een verschil met het gebruik van veel anabolen, die door middel van een injectie moeten worden toegediend. SARMS neem je vaak ook in de vorm van een kuur, wat betekent dat je een aantal weken dagelijks een dosering neemt. Meestal gaat het om 4, 8 of 12 weken.

Sommige middelen komen in vloeibare vorm en anderen in capsules. De capsules slik je door met behulp van een slok water. De vloeibare SARM mix je met een scheutje water en drink je vervolgens op. Deze worden dan ook geleverd met een pipet. Vloeibare SARM’s worden vaak sneller opgenomen, omdat de capsule zelf nog moet worden afgebroken door je lichaam voordat de werkzame stoffen worden opgenomen.

SARM’s bewaar je op kamertemperatuur en zijn 2 jaar lang houdbaar.

Zijn SARM’s een veilig alternatief voor anabolen?

Hoewel SARM’s minder bijwerkingen hebben dan anabole steroïden, zijn ze nog steeds niet zonder risico’s. Ze kunnen leiden tot hormonale verstoringen, leverproblemen, en andere gezondheidsproblemen.

Er zijn verschillende mogelijke bijwerkingen van SARM’s, zoals testosterononderdrukking, levertoxiciteit en hoge bloeddruk. Hoewel deze bijwerkingen meestal mild zijn en verdwijnen na het stoppen van het gebruik van SARM’s, is het belangrijk om de mogelijke risico’s en bijwerkingen te begrijpen voordat je deze supplementen gebruikt.

Het is belangrijk om te weten dat SARM’s momenteel nog niet zijn goedgekeurd door de FDA voor medisch gebruik. Ze zijn momenteel alleen beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden en worden vaak illegaal gebruikt door bodybuilders en krachtsporters om hun fysieke prestaties te verbeteren.

Bijwerkingen SARMs

 • Onderdrukking lichaamseigen testosteronproductie.
 • Haaruitval (wanneer je aanleg hebt voor mannelijke kaalheid).
 • Levertoxiciteit bij langdurig gebruik of hoge doseringen.
 • Verhoogd cholesterolniveau.
 • Meer acne.
 • Verhoogde bloeddruk.
sarms veilig alternatief anabolen

Beste SARM’s kopen

Wil jij SARM’s gebruiken en zelf de effecten op spier- en krachtopbouw ervaren? Bij CrazyBulk.com kun je verschillende legale SARM’s kopen. Crazy Bulk ken je wellicht wel van mijn Bulking Stack review. Dit merk verkoopt 6 soorten SARMs;

Je kunt deze producten los bestellen, maar ook kiezen voor een stack (combinatie van SARM’s). Ze komen in capsulevorm en zijn eenvoudig te gebruiken. Onthoud dat je altijd de gebruiksaanwijzing moet volgen en deze producten met gezond verstand moet gebruiken. Het zijn geen wonderpillen, dus zorg er eerst voor dat je training en voeding goed op orde zijn.

SARM’s zijn een veiliger alternatief voor anabolen, die kunnen bijdragen aan de opbouw van meer spiermassa en kracht. Wees je echter wel bewust van de mogelijke bijwerkingen. Hoewel deze milder zijn dan bij anabolen, zijn ze er wel degelijk. Heb jij meer vragen over deze supplementen? Stel je vraag in een reactie op deze blog of stuur mij een bericht via de contactpagina.

Volg Marvin

Veelgestelde vragen over SARM’s

Wat zijn SARM’s?

SARM staat voor Selective Androgen Receptor Modulators en dit zijn stoffen die bedoeld zijn om de effecten van testosteron en andere androgenen in het lichaam na te bootsen, zonder de bijbehorende bijwerkingen van anabole steroïden. Ze worden vaak gebruikt door atleten en bodybuilders om hun prestaties te verbeteren en spiermassa op te bouwen.

Hoe werken SARMS?

SARM’s werken door zich te binden aan androgeenreceptoren in het lichaam, waardoor de signalen worden gestimuleerd die de aanmaak van spierweefsel en botweefsel bevorderen. Dit kan leiden tot verhoogde spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen.

Hoe moet ik SARM’s bewaren?

Je kunt SARM’s het best bewaren op kamertemperatuur. Meestal zijn ze 2 jaar houdbaar.

Zijn SARM’s hetzelfde als anabolen?

Nee, SARM’s worden niet gezien als anabolen. Hun werking is minder ‘heftig’ dan die van steroïden. Bovendien hebben SARM’s minder schadelijke bijwerkingen. Maar gebruik van deze producten kan wel degelijk leiden tot bepaalde bijwerkingen, zoals uitgelegd in deze blog.

Meer handige fitness tips
Bulking Stack review – Crazy Bulk
bulking stack review

Al zolang als mensen sporten, zijn ze op zoek naar manieren om sneller én meer resultaat te behalen. Daarom zijn supplementen ook zo populair onder Lees blog

Testobooster review – Natuurlijk Presteren
beste test boosters

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het heeft een belangrijke functie bij de opbouw van kracht en spiermassa. Bij een lage testosteronproductie kun je o.a. Lees blog

Groeihormoon verhogen met voeding
Groeihormoon verhogen met voeding

Groeihormoon is een spiermassabouwend hormoon in ons bloed. Dit groeihormoon (ook wel bekend als GH of HGH (human growth hormone) wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab. Lees blog

Spiermassa opbouwen: tips voor het bulken
gratis voedingsschema

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om naar de sportschool te gaan. De één probeert vet te verliezen, iemand anders wil een goede Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *