• xxl nutrition banner

First Energy Gum review & ervaring

First Energy Gum

€3,59
8.2

Gebruiksgemak

9.5/10

Prijs

7.5/10

Smaak

7.3/10

Werking

8.3/10

Voordelen

 • 80 mg cafeïne per kauwgom
 • Werkt binnen 10 minuten
 • Meer energie en focus
 • Vrij van suiker en aspartaam

Nadelen

 • Mindere boost dan pre workout shake
 • Smaak in het begin pittig

Bijgewerkt op 30 mei 2024 door Marvin

Sport jij veel en herken jij die momenten waarop je eigenlijk geen zin of energie hebt om te trainen? Ik wel! Zeker na een lange werkdag is de verleiding om op de bank te blijven zitten groot. Om toch de motivatie te krijgen voor een goede trainingssessie gebruik ik regelmatig een pre workout booster. Zo’n pre workout geeft me een flinke dosis energie, waardoor ik een betere training kan neerzetten.

Een pre workout is niet voor iedereen weggelegd. Vaak bevatten ze erg veel cafeïne, waardoor je moeite hebt met slapen. Ook werkt een pre workout booster voornamelijk prettig voor een krachttraining, maar zijn ze niet samengesteld om te gebruiken voor een sportwedstrijd (zoals een voetbalwedstrijd, kickbokspartij of marathon).

First Energy Gum is een cafeïne kauwgom, speciaal ontwikkelt voor (top)sporters. Met 80 mg cafeïne per kauwgom en een opname binnen 10 minuten is dit supplement ideaal om te gebruiken voor een snelle toename van energie en focus. In deze review op Voeding-en-fitness.nl deel ik mijn persoonlijke ervaring met First Athletes Energy Gum.

In mijn First Energy Gum review beoordeel ik op de volgende punten:

Wat is First Energy Gum?

Voordat we verder gaan met mijn review van deze pre workout kauwgom geef ik eerst wat meer informatie over dit product. First Energy Gum is (mede) ontwikkeld door Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. Deze kauwgom met cafeïne is bedoeld om op een makkelijke en gezonde manier meer energie te krijgen. Hij was op zoek naar een betere en effectievere manier om cafeïne op te nemen dan door pillen of poeders.

Een First Energy kauwgom bevat 80 mg cafeïne (en B-vitamines), dat is ongeveer hetzelfde als één bak koffie of een blik energiedrank. Omdat de cafeïne wordt opgenomen door de slijmvliezen tijdens het kauwen gaat dit sneller. Het hoeft dus niet zoals koffie of energy drink eerst door de maag en darm verwerkt te worden.

“Haal nu ook het maximale uit je sport prestaties! FIRST Athletes Energy Gum bevat 80 mg cafeïne en voorziet je binnen 10 minuten van een langdurige energie boost, extra focus en kracht.

 • 80 mg cafeïne
 • Werkt binnen 10 minuten
 • Maximale kracht en spier-output
 • Suikervrij, geen aspartaam en acesulfaam-k
 • Verbetert uithoudingsvermogen
 • Stimuleert vetverbranding
 • Verhoogd alertheid en focus”

First Energy Gum voor topsporters?

Hoewel First Energy Gum door veel topsporters wordt gebruikt is deze pre workout voor iedereen geschikt. Ook als recreatieve sporter kun je gebruik maken van deze cafeïne-houdende kauwgom om meer uit je training of wedstrijd te halen. Omdat First Energy Gum vrij is van stoffen die op de dopinglijst staan is het geschikt voor topsporters en atleten die gecontroleerd kunnen worden.

Waar (Amerikaanse) pre workout boosters soms verboden stoffen bevatten, weet je met FIRST dus zeker dat je een veilig product gebruikt. Op de FIRST instagram pagina kun je zien welke atleten deze kauwgum gebruiken. Zoals:

 • Puck Moonen
 • Henk Grol
 • Tom Coronel
 • Marit Bouwmeester
 • Celeste Plak

Gebruiksgemak van deze cafeïne kauwgom

Het eerste onderdeel van mijn First Energy Gum review gaat over het gebruiksgemak. Is FIRST gemakkelijk te gebruiken en is de informatie op het etiket duidelijk?

Je kunt First Energy Gum zeer eenvoudig gebruiken. Ongeveer 10 minuten voor je de sportprestatie moet leveren neem je één kauwgom. De cafeïne wordt in 5 tot 10 minuten opgenomen, zodat je direct meer energie krijgt. Heb je een lange en uitputtende training of wedstrijd? Dan kun je simpelweg een volgende cafeïne kauwgum nemen zodra je energie nodig hebt.

FIRST gum is wel wat groter dan je van normale kauwgoms gewend bent. Dit komt omdat de cafeïne en B-vitamines in een liquid filled center zitten. Na het kauwen wordt de kauwgum snel kleiner. Op de verpakking vind je meer informatie over alle ingrediënten en de voedingswaarden.

first energy gum

First Athletes Energy Gum prijs

In mijn pre workout reviews kijk ik ook altijd kritisch naar de prijzen en de prijs per dosering. We zijn immers altijd op zoek naar de beste supplementen voor de scherpste prijs. Omdat ik hier voor nog nooit een energie kauwgom heb getest wordt het lastig om de kosten te vergelijken, maar toch wil ik een blik werpen op de prijs van First Energy Gum.

Wil je First Energy Gum kopen? Dan heb je de keus uit een 1-pack, 5-pack of 10-pack. De 1-pack bevat 5 gums (= 25 uur energie) en kost €3,59. Voor een 5-pack betaal je €18,99 en krijg je 25 kauwgums (= 125 uur energie). De prijs voor een 10-pack is €37,98 en voor dit bedrag krijg je 50 FIRST gums (= 250 uur energie). Bij een bestelling boven de 40 euro betaal je geen verzendkosten, het is dus voordeliger om een grotere verpakking te bestellen. Omgerekend betaal je dan namelijk €0,76 per First Energy Gum.

Dit ligt ongeveer gelijk met de prijzen voor pre workout shakes, alleen bevatten die vaak een hogere cafeïne dosering. Voor mij is 75 eurocent per pre workout kauwgum een acceptabele prijs. Al is voor mij persoonlijk een (goedkopere) pre workout booster ook een goede optie omdat ik deze voornamelijk voor mijn krachttrainingen gebruik.

Smaak First Energy kauwgom

mark tuitert energy gumDe smaak mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Wanneer je dagelijks een supplement, in dit geval een pre workout kauwgom, neemt wil je dat deze lekker is. Daarom kijk ik in mijn First Energy Gum review ook kritisch naar de smaak van deze cafeïne gum.

Waar je bij pre-workout poeders en shakes vaak de keus hebt uit verschillende smaken, is dit bij First Energy Gum niet het geval. Deze energie kauwgom heeft een spearmint smaak welke prima te kauwen is. De eerste bite is wat pittig / bitter, maar na een aantal keer kauwen wordt de smaak een stuk lekkerder. In het begin is de smaak even wennen, maar wanneer je FIRST wat vaker hebt gebruikt merk je het pittige van de eerste bite niet echt meer. First Energy Gum is een grote kauwgum met vloeibaar center, hier zitten de B-vitamines en cafeïne in. Wanneer je de kauwgom stukbijt komt het vloeibare deel vrij.

Groot voordeel voor mij is dat één First Energy Gum dezelfde hoeveelheid cafeïne levert als koffie of een energy drank, maar lekkerder smaakt. En bovendien blijft je adem een stuk frisser dan wanneer je koffie of energiedrank hebt gedronken!

Hoe werkt First Energy Gum?

Het belangrijkste punt in al mijn supplementen reviews draait uiteraard om de werking. Welk effect heb ik ervaren van First Energy Gum?

Met het gebruik van First Energy Gum is het de bedoeling om meer energie te krijgen vlak voor of tijdens een training of wedstrijd. De combinatie van cafeïne en B-vitamines heeft echter meer voordelen. Zo verbetert het je alertheid en stimuleert het de verbranding [1,2]. Daarnaast geeft cafeïne een prestatievoordeel in vermogensoutput en verhoogt het de opname en het gebruik van glycogeen, de belangrijkste brandstof voor je spieren [3].

FIRST bevat synthetische cafeïne om een goede doses te kunnen garanderen voor optimale prestaties, waarmee het risico van over- of onderdosering is aangepakt. Via een kauwgom wordt de cafeïne veel sneller opgenomen in tegenstelling tot dranken. Via de slijmvliezen in de mond wordt FIRST binnen 10 minuten kauwen opgenomen; terwijl drankjes of pillen via de darmen worden opgenomen wat 45 minuten duurt [4]. FIRST helpt naast je workouts op kracht gebied ook echt bij prestaties op cardio/duur gebied zoals hardlopen, intervaltrainingen, fietsen en uiteraard ook voetballen (repeated sprint effort).

Welke effecten heb ik gemerkt?

first energy gum ervaringOm FIRST goed te testen heb ik deze energie kauwgom op verschillende momenten genomen. Zo heb ik First Energy Gum gebruikt vlak voor mijn voetbalwedstrijden, maar ook tijdens mijn krachttraining.

De effecten die ik vooral heb opgemerkt zijn een toename van energie en een verbetering van mijn focus en alertheid. Vooral tijdens het voetballen merkte ik dit goed. Omdat ik zelf nooit koffie drink ben ik redelijk gevoelig voor cafeïne. Daarom geeft FIRST mij een energieboost. Iemand die vaak koffie of energiedrankjes drinkt zal minder goed reageren op de 80 mg cafeïne. In dat geval zou je 2 FIRST gums na elkaar moeten nemen.

Voor mijn krachttraining vind ik het fijn om een pre workout booster met hoge dosering cafeïne te nemen, zodat ik echt een flinke boost krijgt. Daarbij zorgen de andere stoffen, zoals aminozuren, taurine en beta-alanine en creatine, voor meer explosieve kracht en een spierpomp. Dit mis ik een beetje bij FIRST. Aangezien een pre workout shake vaak meer cafeïne bevat is de energieboost wat heviger.

First Energy Gum review: mijn conclusie

Tot slot wil ik mijn First Energy Gum review eindigen met een korte conclusie. In deze review hebben jullie mijn persoonlijke ervaring met deze cafeïne kauwgom kunnen lezen. FIRST is ontwikkeld door Mark Tuitert en bedoeld om (top)sporters meer energie, focus en uithoudingsvermogen te geven tijdens een training of wedstrijd. Ik ben overtuigd van de werking en snelle opname van de cafeïne uit deze kauwgoms. De belangrijkste voordelen merkte ik tijdens mijn voetbalwedstrijden, waar ik meer energie kreeg en ik een goede focus had.
first energy gum review
De 80 mg cafeïne is voor mij persoonlijk wat te weinig wanneer ik een pre workout voor mijn krachttraining zoek. Voor die trainingen geef ik de voorkeur aan een sterkere dosering. Ander voordeel van FIRST is dat deze cafeïne kauwgom erg makkelijk in het gebruik is. Omdat de cafeïne binnen 10 minuten wordt opgenomen door het lichaam kun je een kauwgompje nemen vlak voor je sportwedstrijd of training.

De smaak kan in het begin even wennen zijn, maar daarna is het prima te doen. Zoek jij een gezonde en makkelijke manier om wat meer energie te krijgen voor een workout? En houd jij niet van koffie of energiedrank? Dan is First Energy Gum zeker een aanrader.

Volg Marvin

Bronnen

 1. A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupational performance. McLellan, TM et al. 2016.
 2. Caffeine: a double-blind, placebo-controlled study of its thermogenic, metabolic, and cardiovascular effects in healthy volunteers. Astrup, A et al. 1990.
 3. Caffeine ingestion and cycling power output in a low or normal muscle glycogen state. Lane, SC et al. 2013.
 4. The rate of absorption and relative bioavailability of caffeine administered in chewing gum versus capsules to normal healthy volunteers. Kamimori, GH et al. 2002.
Meer handige fitness tips
Koffie als Pre Workout gebruiken?
koffie als pre workout gebruiken

Kom jij de dag ook niet door zonder een lekker bakje koffie? Een groot deel van de Nederlanders drinkt koffie, omdat het lekker is én Lees blog

Is koffie gezond of ongezond?
koffie gezond of ongezond

Koffie is één van de meest gedronken dranken in heel de wereld. Koffie bestaat uit water en de gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant. Lees blog

Het effect van cafeïne op sportprestaties
cafeïne sportprestaties

Heb jij iedere ochtend een bak koffie nodig voordat je naar je werk gaat? Dan behoor je tot het overgrote deel van de Nederlanders die Lees blog

Top 10 Pre Workouts met de meeste cafeïne
pre workouts met de meeste cafeïne

Een Pre Workout staat bekend om de grote hoeveelheid cafeïne die het bevat. Doorgaans wordt dit voedingssupplement door fanatieke sporters gebruikt voor hun trainingen. De Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

4 reacties:

 1. Kleine rectificatie, gratis verzending boven 40 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *