Bijgewerkt op 8 oktober 2024 door Marvin
De pizza is voor veel mensen de meest favoriete vorm van “fastfood” die er bestaat. Van een dikke tot dunne bodem, van veel tot weinig beleg, de pizza’s zijn er in alle soorten en maten. Helaas is de gemiddelde pizza niet zo gezond en de kant-en-klare pizza uit jouw supermarkt al helemaal niet. Deze kant-en-klare pizza’s zitten boordevol vet en zout. Daarnaast zit er relatief weinig groente op zo’n pizza.
Toch zou het lekker zijn om af en toe eens een keer een pizza te kunnen eten. Hoe zorg je er dan voor dat deze binnen jouw voedingspatroon past? Door een gezonde variant van de pizza te maken! In dit recept voor gezonde pizza laten wij jou zien hoe je een gezondere pizza maakt. Deze gezonde pizza kun je al binnen 15-20 minuutjes bereiden!
Gezonde pizza maken: dit heb je nodig
Deze gezonde pizza is wat kleiner dan de normale pizza, voor een grote eter (zoals ik) zal 1 pizza zeker niet genoeg zijn. Dit recept is goed voor 4 healthy pizzaatjes. Voor 4 pizzaatjes heb je de volgende ingrediënten en keukengerei nodig:
Voor de bodem:
- 1 pak volkoren wraps (bijna in elke supermarkt te verkrijgen)
Voor de saus:
- 4 tomaten
- Oregano
- Peper
- Italiaanse kruiden
- 1 teentje knoflook
Voor de topping:
- 200 gram mager rundergehakt
- Kokos- of olijfolie
- ± 6 champignons
- 1 ui
- Kappertjes
- Gesneden zwarte olijven
- Kaas (in dit geval mozzarella)
- Sassy Spice kruiden van Flavorking (optioneel)
Keukengerei:
- Ovenplaat
- Bakpapier
- Koekenpan
- Snijplank en mes
- Garde
- Keukenmachine
Recept voor gezonde pizza
Om deze gezondere pizza’s te maken kun je de volgende stappen volgen. Ik heb de bereidingswijze per onderdeel stapsgewijs uitgelegd.
De bereiding van de bodem
Omdat de bodem bestaat uit een wrap en niet uit deeg, bespaar je jezelf veel moeite van het maken en laten rijzen van deeg. Doordat de wrap vrij dun is, krijg je een lekkere krokante bodem.
De saus van de pizza
- Verwarm de (hetelucht-) oven voor op 200 graden.
- Snijd de 4 tomaten in partjes en doe deze in de keukenmachine
- Gooi er vervolgens wat oregano, peper, Italiaanse kruiden en een teentje knoflook bij.
- Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het een mooi mengsel wordt.
- Deze stap is optioneel. Doe de saus in een steelpannetje en verwarm dit tot het begint te koken. Laat het vervolgens 5 minuutjes koken om de saus wat in te dikken.
De topping maken
De topping kan je zelf samenstellen, je kunt bijvoorbeeld paprika of courgette toevoegen. Ik heb ingrediënten gebruikt die ik zelf het lekkerst vind.
- Doe wat olijfolie of kokosolie in een koekenpan en wacht tot deze goed verwarmd is.
- Doe het gehakt in de pan en rul deze tot alle gehakt mooi los is.
- Als het gehakt een grijs/bruin kleurtje heeft zet je het vuur uit.
- Pel vervolgens de ui, snij deze door de helft en snij daar vervolgens halve uienringen van.
- Snij de champignons in mooi dunne plakjes.
- Haal de mozzarella uit de verpakking, snijd deze in zo dun mogelijke plakjes en snijd de plakjes vervolgens weer door de helft.
Het beleggen van de gezonde pizza
- Pak de bakplaat en bedek deze met bakpapier
- Leg vervolgens de wraps op de bakplaat. Het kan zijn dat je voor 4 pizzaatjes 2 bakplaten nodig hebt.
- Neem vervolgens ongeveer 2 eetlepels saus en strijk deze geleidelijk over 1 wrap. Houdt de randjes van de wrap leeg voor een krokante rand.
- Verdeel vervolgens het gehakt over de 4 wraps.
- Neem de ui, champignon, kappertjes en de olijfjes en strooi deze over de pizza.
- Pak ongeveer 4 á 5 halve plakjes mozzarella en verdeel deze over de pizza.
- Als je de pizza nog wat extra smaak wilt geven, kan je er nog wat kruiden over heen strooien. Ik heb er voor gekozen om wat Sassy Spice kruiden van Flavor King te gebruiken.
- Zet de bakplaat vervolgens in het midden van de oven en bak deze voor 10 minuten op 200 graden.
Haal de pizza uit de oven en kijk of hij naar jouw mening bruin genoeg is, anders kan je hem nog iets langer in de oven zetten.
Heb jij meer inspiratie nodig voor gezonde maaltijden? Bekijk eens alle Recepten van de Week op Voeding-en-fitness.nl of check de 100 eiwitrijke recepten van FitChef!
- Vegetarische noedelsoep met tofu - 25 april 2017
- Aspartaam kankerverwekker of onschuldige smaakmaker? - 11 april 2017
- Alcohol en onze gezondheid - 14 maart 2017