RECEPT: Pizza met gerookte zalm en hüttenkäse

pizza met gerookte zalmPizza is life! Althans, dat is een spreuk die velen van ons op het lijf is geschreven. Een lekkere pizza gaat er bij (bijna) iedereen wel in. Helaas is een diepvriespizza of een pizza die je via Thuisbezorgd bestelt niet altijd de meest gezonde keus. Een aantal maanden geleden hebben wij al een healthy recept met jullie gedeeld van een gezonde pizza met gehakt en groenten. Dit keer is het weer tijd voor een recept van een gezonde pizza, maar dit keer een variant met vis. Ook hebben we er in dit recept voor gekozen om in plaats van een volkoren wrap een meer pizza-achtige bodem te gebruiken. Dus heb je echt een keer zin in een pizza maar past die van de pizzeria niet in jouw macro behoefte? Probeer dan zeker een keertje dit recept voor pizza met gerookte zalm en hüttenkäse van Voeding-en-fitness.nl!

Wat heb je nodig voor deze gezonde pizza?

Dit recept gaat uit van 1 gezonde pizza. Deze pizza met gerookte zalm is dan ook ruim voldoende als avondmaaltijd. De volgende ingrediënten en keukengerei heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 125 gr volkoren bloem + extra bloem voor het rollen
  • ¼ zakje gist
  • Olijfolie
  • Snufje zout
  • 75 ml lauw water

Voor de saus:

  • 150 gr Hüttenkäse
  • Knoflook
  • Peper en zeezout
  • Rode peper
  • Gedroogde peterselie
  • Citroensap

Voor de topping:

  • 200 gram gerookte zalm
  • ½ rode uit
  • Verse dille
  • Kappertjes
  • Limoen

Keukengerei:

  • Kom(men)
  • Mixer en kneedhaken
  • Ovenplaat
  • Bakpapier
  • Snijplank en mes
  • Deegroller

Zelf gezonde pizza met gerookte zalm maken

Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf deze gezonde pizza met gerookte zalm maakt. Als je één van de ingrediënten niet lekker vindt of niet kunt verdragen, kun je deze uiteraard vervangen door een vergelijkbaar ingrediënt.

  1. Begin met de bodem, deze moet namelijk eerst een uur rijzen. Meng de gist met 25 ml lauw water in een schaaltje. Doe het volkorenmeel in een mengkom en voeg het zout toe. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en giet hier het mengsel van de gist in. Voeg vervolgens het overige lauwe water toe. Neem een mixer met kneedhaken en begin van binnen naar buiten te mengen (met de handen kan ook, maar dit duurt langer). Het deeg is goed gemengd als het nog iets plakkerig is en de randen van de kom ‘schoon’ zijn. Kneed het deeg tot een bol en doe het in een schone kom, dek deze af en laat het deeg op een warme plek rijzen. Warm de heteluchtoven alvast voor op 200 graden Celsius.
  2. Doe nu de Hüttenkäse in een kommetje, pers de knoflook en voeg deze met de peper, zout en gedroogde peterselie toe. Snijd een klein stukje van de rode peper en voeg deze, met een paar drupjes citroensap toe aan het mengsel. Roer vervolgens alles goed door elkaar.
  3. Het deeg is goed gerezen wanneer deze uit is gezet en nog enigszins plakkerig, maar wel uit het kommetje te halen is. Strooi vervolgens wat volkorenmeel op het aanrechtblad en leg het gerezen deeg er op. Rol vervolgens met een keukenroller het deeg plat (als de keukenroller blijft plakken kun je ook wat volkorenmeel over de bovenkant van het deeg strooien). Rol door tot het deeg gelijkmatig ongeveer 0,5 cm dik is. Als je graag een ronde pizza met gerookte zalm wilt, kun je de vorm eruit snijden. Vouw als laatste de randen van het deeg iets omhoog voor een wat dikkere korst en leg het geheel op de bakplaat met wat bakpapier.
  4. Smeer vervolgens het mengsel van Hüttenkäse gelijkmatig over de pizzabodem. Strooi een paar kappertjes over het mengsel heen.
  5. Stop de pizzabodem in de voorverwarmde over voor zo’n 10 tot 15 minuten.
  6. Als de bodem al gaar begint te worden na de 10 tot 15 minuten kun je de zalm toevoegen. Snijd deze eerst in kleinere plakjes. Krul de plakjes ietsjes op en verdeel deze over de gezonde pizza.
  7. Stop vervolgens de pizza nog maximaal 5 minuten in de oven.
  8. Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen en pluk de dille in kleine takjes. Haal de pizza vervolgens uit de oven en strooi de dunne uien ringen samen met de dille over de pizza.
  9. Sprenkel als laatste nog wat limoensap over de pizza.
  10. Tot slot leg je de pizza met gerookte zalm en Hüttenkäse op een pizzabord/plank en het lekekre eten kan beginnen. Eet smakelijk!

gezonde pizza recept

Meer gezonde recepten?

Wil jij graag meer gezonde recepten bekijken en zelf proberen? Check dan eens alle Recepten van de Week op Voeding-en-fitness.nl. Hier vind je allerlei verantwoorden recepten, stapsgewijs uitgelegd zodat je deze gemakkelijk zelf kunt bereiden (zelfs als je niet zo van koken houdt).  Wil jij meer van dit soort gerechten zien? Volg @Thefitfoodfriends op Instagram!

Volg Marvin

Marvin

Voedingsadviseur at Voeding-en-fitness.nl
Marvin is werkzaam als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (veel) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training!
Volg Marvin

Misschien vind je deze tips ook interessant?

Marvin

Marvin is werkzaam als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (veel) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *