• xxl nutrition banner

Pre Workout zonder cafeïne: waarom een stim free pre workout kopen?

Bijgewerkt op 29 april 2024 door Marvin

Veel sporters gebruiken graag een pre workout booster voor hun training. Pre workouts worden vooral gebruikt om energie te leveren en bevatten daarom vaak een hoge dosis cafeïne. Maar wat nu als je cafeïne niet goed verdraagt of wanneer je altijd laat op de avond traint? Dan is een pre workout zonder cafeïne een betere keus. In dit kennisartikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je meer uit over cafeïnevrije pre workouts zonder stimulanten!

pre workout zonder cafeïne

Samenvatting:

Een pre workout zonder cafeïne bevat geen stimulerende ingrediënten, zoals cafeïne, taurine of guarana. Je gebruikt zo’n cafeïnevrije pre workout wanneer je overgevoelig bent voor cafeïne of ’s avonds laat traint en je nachtrust niet wil verslechteren. Stim free pre workouts bevatten vaak hogere doseringen van ingrediënten die bedoeld zijn om je pomp te vergroten en het spieruithoudingsvermogen te stimuleren. Denk aan citrulline malaat, arginine, creatine en beta alanine.

Wat is een stim free pre workout?

Pre workouts zijn supplementen die bedoeld zijn om je een boost te geven voor je training. Ze bevatten vaak een mix van ingrediënten die energie, focus en uithoudingsvermogen verhogen. Een pre workout zonder cafeïne, zoals de naam al aangeeft, bevat geen cafeïne of andere stimulerende middelen. Deze varianten zijn speciaal ontworpen voor sporters die gevoelig zijn voor cafeïne of die trainen in de avonduren en hun slaap niet willen verstoren.

Waarom een pre workout zonder cafeïne gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een stim free pre workout. De belangrijkste is het vermijden van de bijwerkingen die cafeïne met zich mee kan brengen, zoals nervositeit, hartkloppingen en slaapproblemen. Bovendien kan het gebruik van cafeïne leiden tot tolerantie, waarbij je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Voor degenen die ’s avonds trainen, kan een cafeïnevrije pre workout ook een uitkomst zijn om de slaapkwaliteit niet te beïnvloeden.

Cafeïne heeft een positief effect op je sportprestaties. Daarom wordt het in sportsupplementen gebruikt zoals pre workouts. Wanneer jij merkt dat je niet lekker gaat om hoge doseringen cafeïne of wanneer je al veel koffie drinkt, is een pre workout zonder cafeïne een goede oplossing. Volwassenen mogen per dag ongeveer 400 mg cafeïne binnenkrijgen. Drink je veel koffie? Dan kan een pre workout met veel cafeïne ervoor zorgen dat je te ver over deze richtlijn gaat.

Welke ingrediënten zitten in pre workouts zonder stimulanten?

Cafeïne behoort tot de beste pre workout ingrediënten voor veel krachtsporters in Nederland. Welke ingrediënten zitten er dan in cafeïnevrije pre workouts? Stim free pre workouts bevatten dezelfde goede stoffen als normale pre workouts, maar stimulerende ingrediënten zijn weggelaten. Stimulanten zijn onder andere cafeïne, guarana, taurine en groente thee extract.

Pre workouts zonder cafeïne bevatten meestal een hogere dosering van de andere ingrediënten. Ze zijn meer gericht op het stimuleren van de spierpomp en het uitstellen van verzuring. Verwacht dus een hoge dosis citrulline malaat, aminozuren, beta-alanine en arginine.

 • Beta-alanine: Helpt vermoeidheid te verminderen en de spieruithoudingsvermogen te verbeteren.
 • Creatine monohydraat: Ondersteunt de spierkracht en -groei.
 • Aminozuren: Zoals BCAA’s (branched-chain amino acids) die helpen bij spierherstel.
 • Nitric oxide boosters: Zoals L-citrulline en L-arginine, die helpen bij het verbeteren van de doorbloeding en het transport van voedingsstoffen naar de spieren.
 • Vitaminen en mineralen: Die essentieel zijn voor de algehele gezondheid, spierfunctie en energieproductie.

Wat zijn de voordelen van een cafeïnevrije pre workout?

Een van de grootste voordelen van een pre workout zonder cafeïne is dat het een duurzamere vorm van energie biedt, zonder de pieken en dalen die stimulanten zoals cafeïne kunnen veroorzaken. Dit betekent betere prestaties zonder de zorgen over ‘crashes’ na de training. Ook is het beter voor de gezondheid op de lange termijn, vooral voor sporters die overgevoelig zijn voor cafeïne of andere stimulanten.

Daarnaast is een stimulantvrije pre workout een goede keus wanneer je altijd in de avond traint. Cafeïne heeft een halfwaardetijd van 5 uur. Dit betekent dat na 5 uur de helft van de cafeïne pas uit je lichaam is. Neem je later op de avond een pre workout booster met veel cafeïne, dan kom je moeilijker in slaap. En een goede nachtrust is juist belangrijk voor het herstel van je lichaam en spieren.

 • Geen last van mogelijke neveneffecten van cafeïne
 • Slimme keus voor sporters die ’s avonds naar de gym gaan
 • Geen crashgevoel na je workout
 • Hogere dosering van andere stoffen zoals citrulline en beta alanine
 • Beter voor je gezondheid op lange termijn
stim free pre workouts

De beste pre workouts zonder cafeïne

Wil jij een pre workout zonder cafeïne kopen? Het aanbod stim free pre workouts wordt gelukkig steeds groter. Sinds 2014 test ik al pre workouts voor Voeding-en-fitness.nl en deel ik mijn ervaringen met je. Om jou te helpen bij het kiezen van een goede cafeïnevrije pre workout heb ik hieronder mijn 3 favorieten voor je op een rij gezet.

 1. Intensive Pre-Train (caffeine free)
 2. Pump’d – XXL Nutrition
 3. ABE Pump

Intensive Pre-Train

Intensive Pre-Train is één van de beste pre workouts op de markt. Je hebt de keus uit een variant met cafeïne en een caffeine free variant. Dit is de Green Apple smaak die ik heb getest (check hier mijn complete Intensive Pre-Train review).

Wat ik zelf een groot voordeel vindt is de hoge dosering citrulline (8 gram). In veel pre workouts is dit stofje ondergedoseerd, maar Intensieve Pre-Train zorgt ervoor dat je echt de juiste dosis binnenkrijgt. Citrulline malaat speelt een belangrijke rol bij de doorbloeding en het transport van voedingsstoffen naar je spieren.

intensive pre train

De INTENSIVE Pre-Train-formule van Crazy Nutrition is gemaakt met een unieke mix van 13 natuurlijke ingrediënten om atleten van alle niveaus te helpen. Maximaliseer focus en energie, zonder crash na je training!

Pump’d

Pump’d van XXL Nutrition is een stim free pre workout die, zoals de naam al zegt, gericht is op het stimuleren van de spierpomp. Ik vind de samenstelling van de Pump’d stimulantvrije pre workout top. Met onder andere glycerol monostearate, citrulline malaat en arginine alpha-ketoglutarate zorgt dit supplement voor een sterke pomp en goede doorbloeding. Nadeel is dat Pump’d in maar 1 smaak (tropical fruit) te koop is.

pumpd xxl nutrition

Ben je op zoek naar een pre-workout, maar dan zonder stimulanten? Dan is Pump’d Ideaal voor jou. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van stimulanten is Pump’d ook geschikt om ’s avonds te gebruiken, en ervaar je geen ongewenst opgejaagd gevoel.

ABE Pump

ABE Pump van Applied Nutrition mag niet ontbreken in dit rijtje. Deze pre workout zonder cafeïne zorgt voor een zeer lekkere pomp in je spieren. Daarnaast ondersteunt het je uithoudingsvermogen en gaat het op natuurlijke wijze de vermoeidheid tegen. Per dosering (2 scoops) krijg je onder andere 10 gram citrulline malaat en 3 gram creatine monohydraat binnen. Deze stim free pre workout is bovendien verkrijgbaar in 3 lekkere smaken.

abe pump

Applied Nutrition A.B.E Pump is een uitzonderlijk krachtige pre-workout zonder cafeïne die zorgt voor focus, energie en langdurige spierpompen tijdens de meest intense trainingssessies.

Een pre workout zonder cafeïne is dus een uitstekend supplement voor sporters die overgevoelig zijn voor stimulanten of laat op de avond trainen. Veel van de beste pre workouts bevatten een hoge dosering cafeïne. Zelf vind ik het ook lekker om een goede energieboost te krijgen tijdens het sporten. Ik neem echter niet elke dag een supplement met cafeïne. Wanneer ik van mezelf al veel energie heb en op de dagen waarop ik ’s avonds train, geef ik de voorkeur aan een stim free pre workout booster.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Is Pre Workout gevaarlijk?
pre workout met veel cafeïne

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel online waarin de Dopingautoriteit waarschuwt voor pre workout supplementen. Deze waarschuwing verscheen op meerdere grote platformen, waaronder AD.nl en Men's Lees blog

Koffie als Pre Workout gebruiken?
koffie als pre workout gebruiken

Kom jij de dag ook niet door zonder een lekker bakje koffie? Een groot deel van de Nederlanders drinkt koffie, omdat het lekker is én Lees blog

Top 10 Pre Workouts met de meeste cafeïne
pre workouts met de meeste cafeïne

Een Pre Workout staat bekend om de grote hoeveelheid cafeïne die het bevat. Doorgaans wordt dit voedingssupplement door fanatieke sporters gebruikt voor hun trainingen. De Lees blog

Intensive Pre-Train review 2024 – Crazy Nutrition
intensive pre train review

Een Pre Workout bevat stimulerende ingrediënten om jou nét even dat extra zetje te geven in de gym. Ideaal wanneer je weinig energie en zin Lees blog

Ben je op zoek naar een pre-workout, maar dan zonder stimulanten? Dan is Pump’d Ideaal voor jou. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van stimulanten is Pump’d ook geschikt om ’s avonds te gebruiken, en ervaar je geen ongewenst opgejaagd gevoel.

Applied Nutrition A.B.E Pump is een uitzonderlijk krachtige pre-workout zonder cafeïne die zorgt voor focus, energie en langdurige spierpompen tijdens de meest intense trainingssessies.

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *