• xxl nutrition banner

Pre workout tintelingen en jeuk: wat is de oorzaak en is het slecht voor je?

Bijgewerkt op 3 januari 2024 door Marvin

Herken jij dat gevoel na het innemen van je pre workout booster? Een jeukende en tintelende huid, vooral op je armen, hoofd en bovenrug? De eerste keer dat je dit voelt kan best raar zijn. Maar wat veroorzaakt deze tinteling precies? En is het gevaarlijk? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je alles uit over pre workout tintelingen en jeuk!

pre workout tintelingen jeuk

Samenvatting: de pre workout tintelingen worden veroorzaakt door beta alanine. Sensorische zenuwcellen in de huid zijn gevoelig voor beta alanine en geven een tintelend gevoel. Dit is niet schadelijk, hooguit een beetje vervelend. Je kunt dit voorkomen door een pre workout te kopen zonder (of met een lage dosering) beta alanine.

De oorzaak van pre workout tintelingen

De jeuk en tintelingen die jij voelt kort na het innemen van je pre workout wordt veroorzaakt door beta alanine. Dit is een van de populairste pre workout ingrediënten en dit aminozuur heeft als bijwerking het tintelende gevoel. We noemen dit ook wel een tijdelijke paresthesie, wat een ander woord is voor een stoornis in de gevoelssensatie. Dit kan een onprettig prikkelend, jeukend of tintelend gevoel zijn.

Veel van de beste pre workouts bevatten het aminozuur beta-alanine. Het is dus niet gek dat jij na het drinken van je pre workout booster tintelingen voelt op je huid. Maar waarom veroorzaakt beta alanine dit?

Beta alanine zorgt voor tintelingen

Uit onderzoek blijkt dat beta alanine de gevoelszenuwcellen (sensorische zenuwcellen) in je huid kan triggeren. Sommige hiervan bevatten een G-protein coupled receptor en reageren op warmte en pijnprikkels. Maar dus ook op beta alanine [1]. Vervolgens geven deze zenuwcellen een signaal door aan je hersenen. De receptoren worden eigenlijk gefopt, want normaal gesproken registreren ze pijnprikkels. In het echt is dat natuurlijk niet zo, maar door de beta alanine wordt dit signaal toch opgewekt.

Beta alanine is een aminozuur dat bijdraagt aan het uithoudingsvermogen en spierkracht kan verhogen bij zware trainingen.

Zijn deze tintelingen door pre workout gevaarlijk?

Wanneer je weinig ervaring hebt met pre workouts, kunnen deze tintelingen erg vreemd aanvoelen. Misschien ben je wel ongerust en denk je dat het schadelijk is. Dan kan ik je direct geruststellen. Deze pre workout tintelingen en jeuk die worden veroorzaakt door beta-alanine zijn niet slecht voor je. Hooguit een beetje irritant, maar verder kan het geen kwaad.

Het is een normale bijwerking van een hogere dosering beta alanine en de tintelingen trekken ook met enkele minuten weer weg. Het is dus geen signaal dat je een allergische reactie hebt op een van de ingrediënten in je pre workout booster. Tip: lees hier meer over de pre workout nadelen.

Jeuk en tintelingen na pre workout verminderen

Vind jij deze pre workout tintelingen vervelend? Je kunt de jeuk en een tintelende huid voorkomen door een pre workout supplement te gebruiken zonder beta alanine. Omdat het zeker is dat dit effect door beta alanine wordt veroorzaakt, is het makkelijk om te verhelpen. Bekijk de ingrediënten van een pre workout merk en koop de er een zonder beta alanine. Op deze manier zal je geen last meer hebben van tintelingen kort na inname van een pre workout.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een pre workout te maken. Dit heeft als voordeel dat je de samenstelling zelf kunt bepalen, evenals de dosering per stof. Zo kun je beta alanine er helemaal uit laten of experimenteren met een lagere dosering om te kijken hoe je lichaam hier op reageert.

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin

Veelgestelde vragen over pre workout tinteling

Waarom tintel je van pre-workout?

De tintelingen die je voelt na het drinken van je pre workout worden veroorzaakt door beta alanine. Dit aminozuur zit vaak in pre workouts en stimuleert de sensorische zenuwcellen in je huid.

Wat is beta alanine?

Beta alanine is een aminozuur dat bijdraagt aan het uithoudingsvermogen en spierkracht kan verhogen bij zware trainingen. Daarom wordt het vaak gebruikt in pre workouts. Het kan kort na inname zorgen voor een tintelende huid.

Zijn pre workout tintelingen schadelijk?

Nee, de jeuk en tintelingen die beta alanine veroorzaakt is niet schadelijk voor je. Het trekt na enkele minuten weg en heeft verder geen nadelige effecten op je gezondheid. Het is hooguit een beetje irritant.

Bronnen

  1. Liu Q, Sikand P, Ma C, Tang Z, Han L, Li Z, Sun S, LaMotte RH, Dong X. Mechanisms of itch evoked by β-alanine. J Neurosci. 2012 Oct 17;32(42):14532-7. doi: 10.1523/JNEUROSCI.3509-12.2012. PMID: 23077038; PMCID: PMC3491570.
Meer handige fitness tips
Is Pre Workout gevaarlijk?
pre workout met veel cafeïne

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel online waarin de Dopingautoriteit waarschuwt voor pre workout supplementen. Deze waarschuwing verscheen op meerdere grote platformen, waaronder AD.nl en Men's Lees blog

Help! Mijn Pre Workout is hard geworden
pre workout is hard geworden

Wanneer je regelmatig pre workout boosters gebruikt heb je het vast wel eens meegemaakt. Het poeder van je pre workout is gaan klonteren en aan Lees blog

Top 10 Pre Workouts met de meeste cafeïne
pre workouts met de meeste cafeïne

Een Pre Workout staat bekend om de grote hoeveelheid cafeïne die het bevat. Doorgaans wordt dit voedingssupplement door fanatieke sporters gebruikt voor hun trainingen. De Lees blog

De 5 beste pre workout ingrediënten voor een optimale training
beste pre workout ingrediënten

Behoor jij tot die grote groep krachtsporters die graag een pre workout neemt voor het trainen? Veel mensen kunnen wel wat extra energie, focus en Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *